Akşam Bülteni (Işık FX)

Piyasalar Powell'a Odaklandı!
Yurtiçinde hafta sonunda yaşanan gelişmeler gündemde bomba etkisi yarattı. TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle görevinden alındı ve yerine TCMB Başkan Yardımcısı Murat Uysal getirildi. Uysal alınan bu karar sonrası yaptığı açıklamalarda para politikası araçlarını bağımsız bir şekilde uygulamaya devam edeceğini ve politikalarla ilgili iletişim kanallarının en üst düzeyde kullanılacağını söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise; faizlerin inmemesi sebebiyle kendisinin görevden alındığını belirtti. Alınan bu karar ile birlikte TL varlıkları haftaya negatif bir başlangıç yaptı. Atılan bu adım sonrası piyasa tarafının beklenenden daha fazla bir faiz indirim beklentisi, kurda yukarı yönlü gap'li açılışa neden oldu. Öte yandan S-400'lere yönelik gelişmelerde yine takibimizde olmaya devam ediyor. Yurtdışında ise Cuma günü ABD'den gelen olumlu İş İstatistikleri verilerinin yansımaları devam ediyor. Hatırlayacağımız gibi Tarım Dışı İstihdam ve Ortalama Saatlik Kazançlar verilerindeki olumlu tablo sonrası FED'in Temmuz ayı toplantısında eli daha fazla güçlenmiş ayrıca bu toplantıdaki 50 baz puan faiz indirim beklentileri yüzde 4'lerin altına kadar gerilemişti. Şimdi ise dikkatler bu hafta içerisinde gelecek enflasyon rakamları ile yarın konuşması beklenen FED Başkanı Jerome Powell'a odaklanmış durumda. Avrupa tarafında ise Brexit belirsizliği devam ederken ekonomik takvimde ise Almanya'dan takip ettiğimiz Mayıs ayı Sanayi Üretimi yüzde 0.3 artış yaşasa da piyasada beklenen rakamların altında kaldı. Nisan ayı datası ise olumsuz yönde revize edildi. Küresel risk olarak takip ettiğimiz ticaret savaşları konusunda ise ABD ile Çin müzakereleri devam etse de nihai bir sonuca varılamaması piyasa tarafında tedirginlik yaratıyor. ABD - İran ilişkilerinde ise gerginlik devam ediyor. Günün geri kalanında önemli bir veri akışı beklenmezken küresel risklere yönelik gelebilecek haber akışları takip edilecek.
EURUSD
Hafta sonunda; İran Nükleer Anlaşması ve Yunanistan seçimleri gibi iki kritik gelişmeyi atlatan parite, yeni haftaya sakin bir başlangıç yaptı. ABD tarafında çok önemli bir verinin açıklanmayacağı günde, Euro Bölgesi'nden gelen; Almanya Sanayi Üretimi ve Ticaret Dengesi datalarıyla kısmen oynaklıklar oluştu. Akabinde Euro Bölgesi'nin Sentix Yatırımcı Güveni de açıklanırken, 2014 Kasım ayından bu yana en düşük rakamın görülmesi "Euro" üzerinde baskıya neden oldu. ABD cephesinde ise; Çin ile yürütülmeye çalışılan ticaret müzakerelerinin yanı sıra, geçtiğimiz Cuma günü açıklanan kritik veriler sonrası; FED'in ay sonundaki FOMC toplantılarına yönelik ortaya çıkan yeni öngörüler de dikkatle takip edilmekte. Bu bağlamda, günün kalanında parite açısından takip edeceğimiz; Ticaret Savaşları, İran ve Brexit gibi risk unsurları ile Yunanistan, İtalya ve İspanya gibi Euro Bölgesi'nin sorunlu ekonomilerinin ele alınacağı Eurogroup toplantısının yanı sıra; FED ve ECB 'ye yönelik öngörüler de yine fiyatlamalar açısından kritik olacak. Teknik olarak haftaya hafif satıcılı başlayan parite için 1.1190, 1.1165, 1.1140 ve 1.1125 destekleri ile 1.1230, 1.1255, 1.1285 ve 1.1300 dirençleri takip edilebilir.
USDTRY
G-20 Zirvesinden gelen iyimserlik ile birlikte ralli yapan TL varlıkları Cumartesi günü yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi sonrası baskı altında kaldı. Alınan karara göre TCMB Başkanı Murat Çetinkaya görevinden alındı ve yerine Başkan Yardımcısı Murat Uysal atandı. Atılan bu adım sonrası piyasa tarafında TCMB'nin faiz indirim beklentileri arttı ve kur haftaya yukarı yönlü gap'li açılış yaptı. Diğer tarafta S-400 konusu da yine kur açısından kritik olmaya devam ediyor. ABD tarafında ise Cuma günü gelen İş İstatistikleri Bürosu verileri sonrası dikkatler bu hafta içerisinde konuşma yapacak olan FED Başkanı Jerome Powell'a çevrilmiş durumda. Teknik olarak şuanda 5.70 desteğinin hemen üzerinde fiyatlanan kur bu seviye üzerinde kalıcılık sağlar ise tekrardan yukarı yönlü ataklar başlayabilir. Bu durumda ise 5.75-5.77 bandı kritik olacaktır. Zira bu kritik bant kırılmadan yukarı yönlü hareketler hız kazanmayabilir. Aşağı tarafta ise 5.70 desteğinin kırılması ve altında yaşanacak kapanışlar gap'i kapatabilir. Destek olarak ise 5.6885, 5.6500, 5.6340 ve 5.6000 seviyeleri izlenebilir.
GBPUSD
Hafta sonunda; Brexit meselesine dair Britanya cephesinde gelmeye devam eden karmaşık sinyallerin yanı sıra; İran Nükleer Anlaşması gibi kritik küresel gelişmeler de takip edildi ve yeni haftanın başlangıcı ile sığ hareketler gördük. Öğlen saatlerinde ise İrlanda Başbakanı Varadkar'ın: Anlaşmasız Brexit ihtimalini göz ardı etmediklerine yönelik söylemleri ile Pound üzerinde baskı oluştu. Günün devamında yine; Brexit, İran Nükleer Anlaşması ve Ticaret Savaşları gibi risk unsurlarına dair gelişmeler fiyatlamalar açısından kritik olacak. Ayrıca, geçtiğimiz Cuma günü açıklanan ABD 'deki verilerin genel anlamda olumlu gelmesi ile FED'e dair öngörülerde görülen değişiklik sonrası; yine FED ve BOE(İngiltere Merkez Bankası)'nin ileriye dönük politika hamlelerine yönelik ortaya çıkabilecek yeni öngörüler de tahvil faizleri üzerinden paritede oynaklıklara neden olabilir. Teknik olarak geri çekilmelerin devamında 1.2480, 1.2465, 1.2440 ve 1.2400 destekleri takip edilebilir. Olası toplanma hareketlerinde ise 1.2550, 1.2585, 1.2600 ve 1.2640 direnç seviyelerini izleyeceğiz.
BRENT PETROL
İngiltere ve Suudi Arabistan'ın İran petrollerini rehin alması sonrası gelen açıklamalar piyasanın gündeminde yer almaya devam ediyor. Gelen açıklamalara baktığımızda İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif; İngiltere'nin yaptığı bu adımı ''korsanlık'' olarak nitelendirirken İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Seyyid Abbas Musevi ise; Zarif'e nazaran ortamı yumuşatmaya yönelik açıklamalarda bulundu. Öte yandan bugün İran Petrol Bakanı Bijan Zanganeh'in; '' Ham petrol ihracatında bir iyileşme olacağı konusunda umutluyuz'' şeklindeki açıklamaları ise dikkat çekiciydi. Küresel taraftaki riskler ve ABD-İran ilişkilerindeki gerginlikler ile birlikte haftaya yatay bir başlangıç yapan Siyah Altın, 64.00 desteği üzerinde fiyatlanıyor. Şayet Emtia bu seviye üzerinde kalıcılık sağlar ise tekrardan yukarı yönlü ataklar hız kazanabilir. Bu durumda ise 64.70, 65.00, 65.30 ve 65.65 dirençleri ilk etapta takip edilebilir. 64.00'ın kırılması halinde ise 63.75, 63.40, 63.25 ve 62.80 destekleri izlenebilir.
ONS ALTIN
Cuma günü ABD'den gelen İş İstatistikleri Bürosu tarafından gelen veriler ile birlikte toparlanan ABD 10 yıllık tahvil faizleri Değerli Metal üzerinde satış yönlü işlemlere neden olmuştu. Özellikle gelen bu olumlu rakamlar FED'in Temmuz ayı toplantısında elini güçlendirmiş ve FED'in faiz indirme ihtimallerinin zayıflamasıyla birlikte Değerli Metal baskı altında kalmıştı. Bu aşamadan sonra Değerli Metal'de yön tayini yapabilmemiz için bu hafta içerisinde açıklanacak olan enflasyon rakamları ile FED Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları kritik olacaktır. Diğer tarafta ticaret savaşları, Brexit ve İran Nükleer Anlaşması gibi konularında yaşanacak ekstra gelişmelerde yine Emtia fiyatlamalarında ön plana çıkabilir. Teknik olarak ise geri çekilmelerin hızlanabilmesi için 1380 noktasını takip etmekteyiz. Zira bu noktanın kırılması ikili tepe formasyon oluşumunu hızlandırabilir ve satış yönlü işlemleri artırabilir. Ancak bu seviye öncesinde 1395, 1392, 1388 ve 1383 ara desteklerinin takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Yukarı yönlü atakların başlaması içinse öncelikli olarak 1400 noktası üzerinde kalıcılıkların önemli olduğunu düşünmekteyiz. Bununla birlikte yaşanacak yukarı yönlü ataklarda ise 1405, 1409, 1413 ve 1417 dirençleri ilk etapta önemli olabilir.




 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
11. KALKINMA PLANI'NDA, İHRACATIN 226,6 MİLYAR DOLARA ÇIKARILMASI, İŞSİZLİĞİN YÜZDE 9,9'A DÜŞÜRÜLMESİ, 4,3 MİLYON EK İSTİHDAM YARATILMASI HEDEFLENİYOR- AA TWİTTER
11. KALKINMA PLANI'NA GÖRE, 2023 YILINDA GSYH'NİN 1 TRİLYON 80 MİLYAR DOLARA, KİŞİ BAŞINA GELİRİN 12 BİN 484 DOLARA YÜKSELTİLMESİ HEDEFLENİYOR- AA TWİTTER
ISRAİL MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİNİ DEĞİŞTİRMEDİ (BEKLENTİ 0.25%, ÖNCEKİ: 0.25%)
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 5,7227 Satış: 5,7330 Euro Alış: 6,4235 Satış: 6,4351
Facebookta Paylaş