Akşam Bülteni (Işık FX)

IşıkFX Akşam Bülteni 11.09.2019
ABD Ağustos Ayı ÜFE Beklentilerin Üzerinde!
ABD ile Çin'in yeniden ticaret görüşmelerine başlaması ile oluşan pozitiflik korunurken bugünde konuya yönelik önemli gelişmeler yaşandı. Özellikle Çin'in ABD mallarına yönelik vergi istisnalarını içeren ilk listeyi yayınlaması önemliydi. Bu listenin 17 Eylül'den itibaren geçerli olacağı belirtilirken içerisinde soya fasulyesi, mısır ve enflasyon üzerinde etkisi nedeniyle kritik olan domuz eti gibi yüksek tüketimin olduğu ürünlerin olmayışı, pozitifliğin artmasına tam olarak yardımcı olmadı. Öte yandan bugün bazı haber ajanslarından; Çin'in, ticaret savaşlarının etkisini hafifletmek için hem ABD hemde Çin şirketlerinin yararına önemli tedbirler uygulayacağına yönelik spekülasyonlar da küresel risk iştahı açısından önemliydi.
Diğer küresel risk unsuru olarak takip ettiğimiz İran Nükleer Anlaşması konusunda ise dün gece ABD tarafında yaşanan gelişmeler önemliydi. Akşam saatlerinde ani bir karar ABD'nin ulusal güvenlik danışmanı John Bolton'un görevinden alındığı duyuruldu. İran konusunda şahin tutumu ile bilinen Bolton'un görevinden alınması ve son günlerde ABD Başkanı Donald Trump'ın, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüşebileceğine yönelik açıklamaları, İran Nükleer Anlaşması'na dönülebileceği umutlarını artırdı. Ancak bugün İran tarafından gelen açıklamalar bu umutları bir miktarda olsa kırdı. Yapılan açıklamalara baktığımızda, İran'ın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi; Bolton'un ayrılması ile birlikte ABD ile yeniden görüşmeyi düşünmediklerini ancak ABD'nin ekonomik olarak baskı politikasından vazgeçmesi durumunda bir görüşme gerçekleştirebileceklerini belirtti.
Günün veri akışında ise ABD'den Üretici Fiyat Endeksleri takip edildi. ÜFE Ağustos ayından yüzde 0.1 artış ile beklentilere paralel olarak açıklandı. Yüzde 1.7 olarak beklenen yıllık bazda ÜFE ise yüzde yüzde 1.8 ile tahmin edilen rakamların üzerinde gerçekleşti. Gıda ve enerji maddelerinin ihmal edildiği çekirdek datası ise aylık bazda yüzde 0.3, yıllık bazda ise yüzde 2.3 ile öngörülen rakamların üzerinde bir sonuç aldı. Günün geri kalanında ise önemli bir veri akışı beklemiyoruz. Ancak küresel risk algısını değitirebilecek gelebilecek ekstra gelişmeler piyasa fiyatlamalarında ön planda olabilir.
EURUSD
Ticaret savaşlarına dair Çin'in, 17 Eylül'den itibaren vergi muafiyetini uygulamaya başlayacağı önemli haber akışları arasındaydı. Çin, soya fasulyesi, mısır ve enflasyon üzerindeki etkisi nedeniyle kritik olan Domuz eti gibi yüksek tüketimin olduğu ürünleri vergi muafiyetine dahil etmemesi, küresel risk iştahı üzerindeki etkisi şimdilik sınır kaldı. Ancak ABD 10 yıllık tahvil faizleri toparlanmaya devam ederek parite tarafında satış yönlü işlemlere neden oldu. Öte yandan ABD'den gelen olumlu ÜFE rakamları da paritedeki aşağı yönlü hareketleri destekler nitelikteydi. Avrupa cephesinde ise yarın düzenlenecek Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısına dair güvercin beklentiler Euro varlıkları üzerinde baskı yaratan unsur olarak karşımıza çıkmakta. Keza son dönemde Euro Bölgesi'nde açıklanan ekonomik verilerdeki zayıf tablo resesyon sinyallerini güçlendirdi. Bununla birlikte gün içinde Almanya'da Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IFW) ve DIW Ekonomi Enstitüsü, 2019 ve 2020 yılı büyüme beklentilerini aşağı yönlü revize etmesi dikkatleri çeken bir diğer unsur oldu. Yine günün devamında küresel risk unsurlarından Ticaret Savaşları, İran Nükleer Anlaşması gibi konulara dair gelebilecek açıklamalar parite tarafında hareketliliğin artmasına neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda geri çekilmelerin devamında 1.0985, 1.0930, 1.0910 ve 1.0875 destek seviyeleri takip edilebilir. Olası düzeltme hareketlerinde ise 1.1015, 1.1035, 1.1065 ve 1.1080 direnç noktaları önem arz etmektedir.
USDTRY
Yurt içi tarafta tüm dikkatler yarın gerçekleşecek TCMB/PPK toplantısında olacaktır. Bunun yanı sıra son günlerde ABD ile Türkiye arasındaki ticaret anlaşmasına dair haber akışları da dikkatleri çeken bir diğer unsur olarak karşımıza çıkmakta. Gün içinde ABD Ticaret Bakanı Ross'un, ABD ile Türkiye arasında ticaret anlaşması konusunda açıklamaları kur tarafında hareketliliğin artmasına neden oldu. Keza Ross, Türkiye ile ticaret sorunu çözmeyi amaçladıklarını ancak bu durumun yıllara yayılan bir süreç olabileceğine bunun en büyük sebebi ise Türk şirketlerinin ölçek problemi olduğuna yönelik açıklamaları dikkatleri çekti. Ayrıca geçtiğimiz günlerde ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in yaptırımlar üzerine açıklamalarına da değinen Ross, yaptırımlar konusunda şuanda değişen bir durum olmadığını ama CAATSA'nın kesin hükümler içerdiğini söyledi. Diğer taraftan ABD kanadında ise gün içinde açıklanan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) rakamları aylık bazda yüzde 0.1 yıllık bazda ise yüzde 1.8 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Günün devamında ise jeopolitik ve siyasi risk unsurlarının yanı sıra majör merkez bankalarından gelebilecek açıklamalar kur tarafında volatil işlemler yaratabilir. Teknik olarak baktığımızda ise 5.7500 desteğine yakın seviyelerde seyreden kur fiyatlarında aşağı yönlü işlemlerin ağırlık kazanması halinde 5.7325, 5.7000, 5.6725 ve 5.6450 seviyeleri takip edilebilir. Ancak yukarı yönlü atakların hız kazanması halinde 5.7980, 5.8225, 5.8500 ve 5.8875 direnç noktaları tekrar gündeme gelebilir.
GBPUSD
Küresel risk olarak takip ettiğimiz konuların yanı sıra bugün ABD'den ÜFE rakamları takip edildi. Ağustos ayı ÜFE beklentilere yakın bir görüntü çizerken yıllık bazda ÜFE ve gıda ve enerji maddelerinin ihmal edildiği Çekirdek ÜFE tahmin edilen rakamların üzerinde bir sonuç aldı. ABD tarafından gelen bu olumlu rakamlar ve ticaret savaşları gibi küresel risk olarak takip ettiğimiz konulardaki pozitiflik sonrası toparlanan ABD 10 yıllık tahvil faizleri parite üzerinde kısmide olsa satış yönlü işlemlere neden oldu. Ancak azalan ''Anlaşmasız Brexit'' ihtimalinin Sterlin varlıkları üzerinde gerçekleştirdiği pozitif paritedeki satış yönlü işlemleri kısıtlamakta. Teknik olarak geri çekilmelerin devamında ilk olarak 1.2315 desteğini takip edeceğiz. Buranın kırılması halinde satışlar bir miktar daha derinleşebilir ve 1.2285, 1.2260, 1.2230 ve 1.2200 destek seviyeleri gündeme gelebilir. 1.2315 üzerinde kalıcılık sağlaması ile birlikte yaşanacak toparlanma hareketlerinde ise 1.2340, 1.2375, 1.2400 ve 1.2435 dirençleri izlenebilir.
BRENT PETROL
Dün akşam saatlerinde ABD 'de; İran konusundaki sert tutumu il tanınan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'un görevden alındığına dair haber akışları ile "İran Nükleer Anlaşması"na yeniden dönülebileceğine dair artan umutlar, İran'ın petrol üretiminin de artacağı beklentisi ile fiyatları baskılamıştı. Yeni güne girilirken API stoklarında görülen 7 Milyon 200 Bin varillik azalış ile kısmen toparlanma gösteren emtiada; İran Nükleer Anlaşması ve diğer majör risklere dair gelişmeler ile fiyatlamalar şekil bulmaya devam ediyor. Özellikle de; ABD tarafından gelen uzlaşıcı açıklamalara karşın İran Yetkililerinin temkinli açıklamalarını devam ettirmesi ve gerektiğinde Nükleer Anlaşma'dan doğan yükümlülüklerin azaltılmasının devam edebileceğine dair Cumhurbaşkanı Ruhani'den gelen açıklamalar da jeopolitik riskleri canlı tutarak fiyatları yeniden yukarı yönlü itmeye başladı. Diğer taraftan Birleşik Arap Emirlikleri 'nin başkenti Abu Dhabi'de devam eden 24. Dünya Enerji Kongresi çerçevesinde OPEC ve OPEC dışı ülkeler ortak teknik komite toplantısı da düzenlenirken; buradan gelen mesajlar da gün içerisinde zaman zaman hareketliliğe neden oldu. Günün kalanında da yine Abu Dhabi'den gelecek mesajları, küresel risklere dair gelişmeler ile birlikte dikkatle takip edeceğiz. Ayrıca, Enerji Bilgi İdaresi(EIA)'nin açıklayacağı stok ve üretim dataları da emtiada oynaklıklara neden olabilir. Teknik olarak Emtia, dün yaşanan sert satışlara rağmen 62.00 noktası üzerinde seyrine devam ediyor. Zira bu seviye üzerinde kalıcılık göstermesi durumunda tekrardan toparlanma hareketleri görebiliriz. Alış yönlü işlemlerin hızlanabilmesi içinse 64.00 direncini takip ediyoruz. Bu seviye öncesinde yaşanacak alış yönlü işlemlerde ise 62.85, 63.30 ve 63.75 ara dirençlerini takip edebiliriz. 62.00 noktasının altına sarkmasıyla birlikte yaşanacak geri çekilmelerde ise 61.80, 61.50 ve 61.10 destek seviyeleri ilk etapta önemli olabilir.
ONS ALTIN
Gün açılışından itibaren yukarı yönlü hareketler oluşan emtiada, sabah saatlerinde Çin Yönetimi'nin; ABD'den alınan bazı gıda ve yağ ürünlerine yönelik 17 Eylül'den itibaren muafiyet uygulayacağına dair gelen haber akışları ile kısmi geri çekilmeler oluştu. Keza, Anlaşmasız Brexit'e dair azalan risklere; Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton'un görevden alınmasıyla İran Nükleer Anlaşması konusunda da pozitif gelişmeler olabileceğine dair ihtimaller de eklenince satıcılı işlemler destek gördü. Ancak, gerek Çin'in uygulayacağı muafiyetlerin önemli mal gruplarına yönelik olmadığının ortaya çıkması, gerekse ABD 'li yetkililerin uzlaşmaya açık söylemlerine karşın İran tarafından gelen mesajların küresel risk alma iştahına pozitif katı yapmaktan uzak olması borsalar üzerindeki baskıyı devam ettirdi ve Değerli Metal de alıcılı seyrini muhafaza etti. Günün kalanında da yine; başta Ticaret Savaşları, İran Nükleer Anlaşması ve Brexit olmak üzere küresel ekonomik görünüme etkisi açısından önem arz eden risk unsurlarının durumunu takipte olacağız. Keza, ABD'de açıklanan ÜFE verileri sonrasında yarınki TÜFE datalarına dair beklentilerle FED'in 18 Eylül FOMC kararlarına dair ortaya çıkacak öngörüler ile yine yarınki ECB kararları gibi diğer majör merkez bankalarının bu ayki toplantılarına dair projeksiyonlar da Sarı Metal'de oynaklıklara neden olabilir. Teknik olarak ise kısa vadeli yukarı yönlü kanalın test ediliğini görmekteyiz. 1490 altı kalıcılıklar bu kanalın bozulmasını sağlayabilir ve satış yönlü işlemler artış gösterebilir. Böyle bir durumda ise 1485, 1480, 1477 ve 1472 destek seviyeleri izlenebilir. Toparlanma hareketleri görebilmemiz içinse tekrardan 1500 seviye üzerinde fiyatlanmalar görmemiz gerektiğini düşünmekteyiz. Bu durumun sağlanması halinde ise 1506, 1510, 1514 ve 1519 direnç seviyeleri ilk etapta önemli olabilir.



 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş