Akşam Bülteni (Işık FX)

Oldukça yoğun bir haftayı geride bıraktık. Piyasalarda Fed’in faiz artışı sakin karşılanırken enflasyonun yüzde 2’lik hedeften uzaklaşmasını komitenin geçici olarak değerlendirmesi dolara destek oldu. Bilançonun görece yakın bir zamanda daraltılacağını ifade edilirken sürecin detayları da paylaşıldı. Önümüzdeki dönemde piyasaların odağı daha güçlü bir şekilde ABD verilerinde olacak. Üyelerin tahminleri her ne kadar 2017 kalanı için bir faiz artışı daha gösterse de piyasalar henüz buna inanmış değil. Fed vadeli kontratlarına göre ihtimaller yüzde 50’nin altında görülüyor.
İngiltere tarafında ise erken seçim sürprizi sonrasında gözler BoE kararına çevrildi. Geçtiğimiz iki toplantıda komitede sadece Kristin Forbes faiz artışı yönünde oy kullanmıştı. Geride bıraktığımız gün gerçekleştirilen toplantıda faizlerin değiştirilmeme kararı 5’e karşı 3 oy ile verildi. Komitedeki şahinleşmenin politika değişikliğine dönüşmesi kolay olmayacak. İngiltere ekonomisi 2016’da en hızlı büyüyen ekonomilerdendi ancak 2017’nin ilk çeyreğinde büyüme hızlı oldukça düştü. Buna karşın ilk çeyrekte Avrupa ülkelerinde büyümenin hızlandığını görüyoruz. Hane halkı harcamalarının düşmesi, reel ücretlerdeki daralmanın yarattığı bozulma da bir çok gösterge veriye yansımış durumda. Hızlı tırmanan enflasyona karşın atılacak sıkılaştırma adımının büyüme ve istihdam piyasasındaki gelişme pahasına yapılması gerekecek.
Son olarak ise Japonya Merkez Bankasının (BOJ) para politikası toplantısını takip ettik. BoJ üstünde Avrupa Merkez Bankasına benzer bir şekilde mevcut teşvik programlarında bir çıkış stratejisi oluşturulması için baskı var. BoJ kısa vadeli faiz oranlarını negatif bölgede bırakırken 10 yıllık tahvil faizini de 0’da tutmaya devam etmeye karar verdi. BOJ Başkanı Kuroda ise çıkış stratejisinin konuşulması için erken olduğunu belirtti. Karar sonrasında USDJPY kurunda yukarı yönlü baskının arttığını görüyoruz. 111.25 desteğinin üstünde kalıcılık sağlanması durumunda 111.50-111.75-112.00 seviyeleeri direnç olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 111.00-110.80 seviyelerinden tepki gelebilir.
EURUSD
Euro Bölgesinde tüketici fiyatları mayıs ayında yüzde 0.1 azalırken yıllık bazda artış yüzde 1.4 olarak gerçekleşti. Çekirdek tüketici fiyatları ise yüzde 0.1 azalırken yıllık bazda artış yüzde 0.9 oldu. Rakamlar öncü veriye ve beklentilere paralel gerçekleşti. ABD’de ise konut verileri beklentiyi karşılamadı. Konut başlangıçları mayıs ayında yüzde 5.5 düşüş ile 1.09 milyona gerileyerek Eylül ayından beri görülen en düşük seviyeye ulaştı. Beklentiler yüzde 4.1 artış olması yönündeydi. Kurda ise FOMC sonrası gördüğümüz düşüşün düzeltme hareketi başladı. 1.1170 desteği üstünde fiyatlanan paritede alıcılı seyrin devamında 1.1200-1.1230-1.1270 seviyeleri direnç olarak takip edilebilir. Geri çekilmelerde ise 1.1130 dip seviyesi destek olarak takip edilebilir. 1.1130 aşılırsa 1.1100-1.1070 seviyelerinden tepki alımları görebiliriz.
USDTRY
Fed’in Haziran ayı toplantısının ardından yüükselişe geçen kurda günü yatay geçiriyoruz. CHP milletvekilinin tutuklanmasının ardından hem iktidar hem de muhalefet cephesinden açıklamalar sürüyor. CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun başlattığı yürüyüş ikinci gününe taşınırken MHP lideri Bahçeli’de tartışmalara dahil oldu. Kurda hareketlilik 3.50’nin üzerinde sert bir yükseliş gerçekleştiremedi. Fiyatlama 3.52 bölgesinde yavaşlarken 3.5250 - 3.5300 bölgesi önemli bir direnç bölgesine işaret ediyor. Geri çekilmelerde ise 3.50’nin altına gerilememiz çift tepe formasyonunu aktif hale getirip hareketliliği 3.4850’ye doğru itebilir. BİST100’de ise güne hafif satıcılı devam ediyor. 98 bin seviyesi takibimizdeki ilk destek. Eğer baskı sürerse 97 bin 500 destek olarak çalışabilir. Yeni yükselişler içinse hareketliliğin yeniden 99 bin 300’ün üzerine geçmesi gerekecek.

GBPUSD
İngiltere Merkez Bankasının sürpriz şahin tonu sonrası tırmanan kur haftanın son işlem gününde kazanımlarını korudu. Ancak önümüzdeki hafta başlaması planlanan AB müzakereleriinin tonu kur açısından oldukça kritik olacak. Seçim döneminde gerilen AB ilişkileri özellikle müzakerelerin ilk aşamasını çıkmaza sokabilir. Ticaret müzakerelerinin başlama tarihi ve İngiltere’nin AB’ye karşı yükümlülüklerine nedeniyle ödemesi beklenen fatura görüşmeleri henüz başlangıcında çıkmaza sokabilir. İngiltere Başbakanı May’in parlamentodaki çoğunluğu kaybetmesiyle hard-Brexit politikasından vazgeçeceğine yönelik beklentilere ise hükümet kanadında yalanlama geldi. İngiltere’nin Brexit politikalarının seçimlerle değişmediği ifade edildi. Kura dönersek hareketin 1.27 bölgesinde konsolide olduğunu görüyoruz. Toparlanmalarda 1.2800-1.2830-1.2870 seviyeleri takip edilebilir. Satıcılı seyirde ise 1.2730-1.2700-1.2670 seviyelerinden tepki alımları görebiliriz.
BRENT PETROL
Petrol fiyatları haftanın son işlem gününde hafif alıcılı bir seyir izliyor. Fakat son 3 haftada olduğu gibi bu haftayı da kayıpla kapatmaya hazırlanıyoruz. Haber akışı bakımında oldukça zayıf bir gün geçiriyoruz. ABD tarafında sondaj kuyusu sayısını takip edeceğiz. Petrol fiyatlarının 50 doların üzerine çıkmasıyla ABD’li üreticiler hızlı bir şekilde piyasaya dahil olmuştu. Geçen yılın aynı ayında 330 seviyelerinde olan sondaj kuyusu sayısı, aradan geçen bir yıllık sürenin ardından 741’e ulaştı. Rakamın bu haftada da artması bekleniyor. Teknik olarak ise Brent petroldeki yükselişin devam edebilmesi için 47.50-48.00 aralığının aşılması gerekiyor. Hareketlilik buranın üzerine çıkarsa 48.75 ve 49.15 seviyeleri gündeme gelebilir. Geri çekilmelerde ise 47.00-46.70 aralığı geçilirse 46 dolara kadar gevşeme söz konusu olabilir.
ALTIN
Bu hafta değerli metal üzerinde aşağı yönlü bir baskının olduğunu gözlemledik. Nitekim dolar kanadının güçlü bir duruş sergilemiş olmasının etkisinden söz edebiliriz. Çarşamba günü takip ettiğimiz FED’in faiz kararının ardından doların ivme kazandığını söyleyebiliriz. Dolar endeksine baktığımızda, şimdilik kritik olarak görülen 97.00 direncinin üzerinde kalıcılık sağlanmışş durumda. ETF kısmında ise bizi negatif bir tablo karşılıyor. En büyük ETF fonlarında SPDR Gold Shares’in endeksine baktığımızda satış baskı artmış olduğu gibi ton miktarının ise 867.00 tondan 853.0 tonlara kadar gerilediğini görüyoruz. Teknik olarak, 1260 direncinin altında kalınması satış baskısını hissettirmeye devam edebilir. Aşağıda 1250 desteği ilk engel olarak karşımıza çıkarken bu bölgenin kırılması fiyatlamaları 1240 seviyesine kadar taşıyabilir. Olası toparlanmalarda ise 1260 direncinin üzerinde 1265-1270 dirençleri takip edilebilir.


 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com

***Raporun Tamamı Ekteki Dosyada Bulunmaktadır***

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 57.6 MİLYAR TL
BANKALARIN BUGÜN TCMB'NİN GEÇ LİKİDİTE İMKANINDAN % 12.25 FAİZ İLE KULLANDIĞI MİKTAR 39.3 MİLYAR TL
ALMAN EKONOMİSİ BAKANI: HAMBURG'TAKİ G20 ZİRVESİNDE ORTAK BİR AÇIKLAMA OLACAĞINDAN UMUTLUYUM
İNGİLTERE BREXİT BAKANLIĞI : AB İLE GELECEKTEKİ İLİŞKİLERİN ŞARTLARININ VE ANLAŞMASININ GERİ ÇEKİLMESİ HER İKİ TARAFIN ANLAŞMASI İLE OLMALI
RUSYA MERKEZ BANKASI BAŞKANI NABİULLİNA : ESKİ YAPTIRIMLARIN ETKİSİ PRATİK OLARAK BİTTİ
RUSYA MERKEZ BANKASI BAŞKANI NABİULLİNA: ENFLASYON BEKLENTİLERİNİN GERİLEMEYİ SÜRDÜRMESİNDEN EMİN OLMAK BİZİM GÖREVİMİZ
RUSYA MERKEZ BANKASI BAŞKANI NABİULLİNA : SON ZAMANLARDA YENİ ENFLASYON RİSKLERİ BELİRDİ
RUSYA MERKEZ BANKASI BAŞKANI NABİULLİNA : ORTALAMA YILLIK ENFLASYONA DAHA FAZLA DİKKAT GÖSTERMEYE BAŞLADIK, ŞU ANDA %5.5
Facebookta Paylaş