Bist/Viop Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

ENDEKSTE TEPKİ ALIMLARI SÜRECEK mi?
Trump ve Macron Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri görüştü. ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Doğu Akdeniz'deki tansiyonun düşürülmesi gerektiğini vurguladı. Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Judd Deere, yaptığı yazılı açıklamada Trump ve Macron'un bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini duyurdu. Deere, "İki lider, aynı zamanda Doğu Akdeniz'de iki NATO müttefiki Türkiye ve Yunanistan arasında artan tansiyondan duydukları endişeyi dile getirdi. Trump ve Macron, Yunanistan ve Türkiye'nin, farklılıkları çözmenin tek yolu olan diyaloğa bağlı kalmaları gerektiği konusunda mutabık kaldı." ifadesini kullandı.
Öte yandan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Oruç Reis araştırma gemisine refakat eden gemilerin de bulunduğu Doğu Akdeniz ve Ege'de görevli unsurlarla video konferansla görüştü. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Bölge ile hiç alakası olmayan Avrupalı bir müttefikimizin binlerce kilometreden gelerek Doğu Akdeniz'deki askeri varlığını güçlendireceğine yönelik açıklama ve eylemleri, müttefiklik ruhu, ittifak ruhu ve dayanışma ile bağdaşmamaktadır. Bu ve benzeri girişimlerin, sorunların barışçıl ve diyalog yolu ile çözülmesi için yapılan gayretlere de hiçbir olumlu katkısı yoktur." dedi.
ABD Başkanı Donald Trump, TikTok uygulamasının sahibi Çinli teknoloji şirketi ByteDance'in ABD'deki operasyonlarını 90 gün içinde elden çıkarmasına yönelik kararname yayımladı. Beyaz Saray tarafından yayımlanan kararnamede, ByteDance'in ABD'nin ulusal güvenliğini tehdit edebileceğine yönelik "güvenilir kanıtlar" olduğu belirtildi. Söz konusu kararnameyle, TikTok uygulamasının sahibi Çinli teknoloji şirketi ByteDance'in, ABD'deki tüm varlıklarını 90 gün içinde elden çıkarması öngörüldü. Ayrıca kararnamede, ByteDance'in uygulamalarıyla kullanıcılardan edindiği verileri de bu süre içinde imha etmesinin ve Yabancı Yatırım Komitesini bilgilendirmesinin beklendiği bildirildi.
Euro Bölgesi ekonomisinin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 12,1 küçüldüğü açıklandı. Buna göre, 19 üyeli Euro Bölgesi'nde mevsimsellikten arındırılmış GSYH, 2020'nin ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 12,1 azaldı. Euro Bölgesi'nde GSYH, 2020'nin ikinci çeyreğinde 2019'un aynı dönemine göre de yüzde 15 geriledi. AB'de ise mevsimsellikten arındırılmış GSYH, bu yılın ikinci çeyreğinde önceki çeyreğe kıyasla yüzde 11,7, 2019'un ikinci çeyreğine göre de yüzde 14,1'lik düşüş gösterdi.
Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, Alman ekonomisin bu yılın üçüncü çeyreğinde güçlü büyüyeceğini fakat ekonomide tam toparlanmanın uzun dönemli olabileceğini duyurdu. Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, ülke ekonomisine yönelik aylık raporunu yayımladı. Raporda, Alman ekonomisinin yılın ilk yarısında ekonomik üretimde tarihi bir düşüş yaşadığı belirtilerek, "Kovid-19 salgını devam etmesine rağmen, mayısta salgının yayılmasına yönelik zorunlu kısıtlamaların hafifletilmesinden bu yana toparlanma yoluna girildi. Ancak bu toparlanma daha uzun sürecek.” denildi.
BİST100

XU100 endeksi haftanın son işlem gününü %1.49 düşüşle 1.084 seviyesinde tamamladı. 14.5 milyar TL işlem hacminin gerçekleştiği günde bankacılık endeksi %2.04 düşerken, sanayi endeksi ise %0.89 değer kaybetti. Endeks haftayı destek seviyesinin üzerinde kapadı. Geçtiğimiz hafta başında tepki alımları ile yükselişe geçen BIST 100 endeksinin haftanın üçüncü işlem günü itibariyle direnç seviyelerini geçmekte zorlandığını gördük. Çarşamba günü 1.119 seviyesini görse de 1.115 direnç seviyesi üzerinde kalıcılık sağlamakta zorlanan endeks günü 1.114 seviyesinde kapatmıştı. Haftanın dördüncü işlem gününe de yükselişle başlayan endekste Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeler satış baskısı oluştururken endeks direnç seviyelerinin altında kaldı. Haftanın son işlem günü işlem hacmi açısından zayıf geçerken endeks haftayı kritik 1.080 destek seviyesi üzerinde kapatmayı başardı. Haftanın ilk işlem gününde piyasalarda oluşan fiyatlamaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.

Güne yatay başlayan endeks gün içerisinde yaşadığı satışlarla günü eksiyle noktaladı. Endekste satış baskısının sürmesi halinde 1.080 ve 1.075 destek seviyeleri test edilebilir. Yaşanılan geri çekilme sonrasında endekste tepki alımları görmemiz durumunda ise 1.088 ve 1.095 direnç seviyelerini takip edeceğiz.

Destekler: 1.080 / 1.075 / 1.068
Dirençler: 1.088 / 1.095 / 1.100

VİOP 30 ENDEKS VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Ağustos ayı vadeli endeks 30 kontratı haftanın son işlem gününü %1.55 düşüşle 1.222 seviyesinde tamamladı. Geçtiğimiz haftanın ilk işlem gününde açılış hafif pozitif olarak gerçekleşse de hemen akabinde TL’deki volatilitenin devam etmesi ve jeopolitik gelişmelerin etkisiyle kısa sürede satış baskısıyla karşılaşılması sonrası 1.173 seviyesine kadar düşüş gösteren kontrat, günün geri kalanında pozitif fiyatlama eğilimini devam ettirdi. İçeride Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeler ve Türk Lirası’nın volatilitesi fiyatlamalara etki ederken yurtdışının pozitif görünümü yükselişi destekleyen unsur oldu. Yeni günde yine jeopolitik gelişmelere ek olarak aşı etkisi ve dolar/TL’nin hareketinin yönü endeks görünümü üzerinde etkili olmaya devam edecek. Haftanın ilk işlem gününde piyasalarda oluşan fiyatlamaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.

Güne yatay başlayan kontrat gün içerisinde yaşadığı satışlarla günü eksiyle noktaladı. Kontratta satış baskısının sürmesi halinde 1.218 ve 1.214 destek seviyeleri test edilebilir. Yaşanılan sert geri çekilme sonrasında kontratta tepki alımları görmemiz durumunda ise 1.226 ve 1.230 direnç seviyelerini takip edeceğiz.

Destekler: 1.218 / 1.214 / 1.210
Dirençler: 1.226 / 1.230 / 1.235

USDTRY VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Ağustos ayı vadeli USDTRY kontratı haftanın son işlem gününü %0.88 yükselişle 7.4151 seviyesinde tamamladı. Geçtiğimiz hafta itibariyle volatilitesi artmaya başlayan ve 7.20 seviyesi üzerine geçtikten sonra 7.30-7.40 bandıma doğru hızlanan spot kur hareketi BDDK ve TCMB nezdinde bazı normalleşme ve likidite kısma operasyonlarının yapılmasına neden oldu. Bilinen endişeler yanında jeopolitik gelişmelerin de etkilemesiyle TL’de yine aşağı yönlü baskı ağır basabiliyor. Bu bağlamda kontratta da yukarı yönlü eğilimin etkili olmaya devam ettiği izlendi. Doğu Akdeniz’de yaşanan gelişmeler fiyatlamalar açısından takip edilirken Cuma günü ABD’de açıklanan çekirdek perakende satışlar %0.8’lik beklentinin üzerinde Temmuz ayında %1.4 artış gösterdi. Haftanın ilk işlem gününde piyasalarda oluşan fiyatlamaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.

Güne yükselişle başlayan kontrat gün içerisinde yükseliş seyrini korudu ve günü artıda noktaladı. Kontratta yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 7.4250 ve 7.45 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Olası geri çekilmeler yaşanması durumunda ise 7.40 ve 7.38 destek seviyeleri söz konusu olabilir.

Destekler: 7.4000 / 7.3800 / 7.3650
Dirençler: 7.4250 / 7.4500 / 7.4650

ONS ALTIN VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMESİ

Ağustos ayı vadeli Altın kontratı, haftanın son işlem gününü %0.01 düşüşle 1954 seviyesinde tamamladı. Ons Altın’ın rekor seviyeye ulaşmasının ardından açıklanan ekonomik veriler ve aşı gelişmelerinin yanı sıra dikkatlerin yeni teşvik paketlerine odaklanması yükselişi sınırlandıran unsurlar olarak karşımıza çıkarken, Dolar endeksindeki zayıf seyir ve artan talep ile birlikte Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketi gözlendi. Haftanın dördüncü işlem gününde ise Altın vadeli işlemlerindeki uzun pozisyonların azalması ve psikolojik destek seviyesi olan 2000 Dolar’ın altına doğru geri çekilmenin hızlanması yatırımcılar üzerinde endişelere neden olurken, ABD on yıllık Tahvil faizlerindeki gerileme ve Dolar’daki zayıflığın devam etmesi ile Ons Altın’da 1920 seviyesi üzerinde hareketler devam ediyor. Haftanın ilk işlem gününde piyasalarda oluşan fiyatlamaları yakından takip etmeyi sürdüreceğiz.

Güne yatay başlayan ve gün içerisinde 1961 dolara kadar yükselen kontrat günü azda olsa ekside noktaladı. Kontratta yükselişin sürmesi halinde 1958 ve 1965 direnç seviyelerini takip edeceğiz. Olası aşağı yönlü hareketler görmemiz durumunda ise 1950 ve 1943 destek seviyeleri test edilebilir.

Destekler: 1950 / 1943 / 1935
Dirençler: 1958 / 1965 / 1972


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.