BİST/VİOP Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Piyasalar Yön Bulmakta Kararsız
TCMB Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun Türkiye Bankalar Birliğine ziyaretinin detayları ile ilgili haberler çeşitli kaynaklarda yer almaya başladı. Yapılan görüşmede 4 ülke merkez bankası ile swap anlaşmasının yapılacağına dair söylentiler çıkmıştı. Bu ülkelerin Azerbaycan, Malezya, İngiltere ve Güney Kore gibi ülkelerin olabileceğine dair öngörüler mevcut. Daha öncesinde Katar ile yapılan swap anlaşmasının da genişletileceğine dair beklentiler bulunuyor.
Rusya’dan ilk turist kafilesi Türkiye’ye ayak bastı. Türkiye’de artan vakalar nedeniyle uçuşlar Rusya tarafında askıya alınmıştı. Vaka sayılarında görülen ciddi azalış ve aşılamadaki ivmelenmenin hızlanmasıyla birlikte turistler ülkemizi ziyaret etmeye başladı. Son zamanlarda artan Delta varyansı ile ilgili Dün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı açıklamada 134 kişide mutasyonun görüldüğü tespit edilmiş. İngiltere’de ortaya çıkan bu mutasyona ilişkin BionTech CEO’su Uğur Şahin yaptığı açıklamada geliştirdikleri aşının mutasyona karşı başarılı olduğunu belirtti.
OPEC+ üretimi artırmayı düşünüyor. Salgın döneminde petrol fiyatlarında yaşanan dalgalanmaların sonucunda üretim kısıtlamasına giden OPEC+ üyeleri talebin canlanması ve Dünya ekonomisinin salgın öncesi seviyelerine dönmesiyle birlikte 1 Temmuz’da yapacakları toplantıda günlük üretiminde 500 bin varil kadarlık bir artış söz konusu olacağı kaynaklarda belirtiliyor. Üretim artışına gidilmesi konusunda Rusya tarafından ciddi bir baskının geldiği konuşulurken ABD - İran görüşmelerinin OPEC toplantısından çıkacak kararı etkileyip etkilemeyeceğini kısa süre içerisinde açıklamalarda göreceğimizi düşünüyoruz.
Atlanta FED Başkanı Bostic, Başkan Powell’ın sıklıkla dile getirdi maksimum istihdam ifadesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Bostic, maksimum istihdam seviyesine ulaşma hedefinde erken zafer ilan edilmesinden kaçınılması gerektiğini belirtti. Salgın sürecinde istihdamda ciddi bir daralma yaşanırken 7.5 milyon insanın işsiz kalması sonrası toparlanma için daha net verilerin görülmesi gerektiğini ayrıca erken bir zaferin ilanında geriye dönülemeyecek bir noktaya ivmeleneceklerini söyledi. Yüksek enflasyona dair yaptığı açıklamalarda ise tahmin edilenden daha uzun bir süre enflasyonun kalacağını söylemesi piyasalar açısından önemli bir gösterge oldu.
Euro Bölgesinde dün açıklanan PMI verilere bakılacak olursa Son 15 yılın hızlı büyümesini gösterdiği görülüyor. Ekonomik aktivitenin aşılama sorunun ortadan kalkmasıyla birlikte hızlanması büyümede önemli bir rol oynadığını söyleyebiliriz. Yılın ilk yarısında gerek hedeflenen enflasyon gerekse hedeflenen büyüme oranlarına ulaşmakta güçlük çeken Euro Bölgesi, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’nın önceki toplantılarda belirttiği gibi yılın ikinci yarısında ekonomik aktivide ciddi bir toparlanmanın görüleceği piyasa tarafından bekleniyor.
BIST 100
 
BIST 100 endeksi dün yüzde 0,53 düşüşle 1402,35 seviyesinden kapanırken işlem hacmi 14,1 Milyar TL oldu Toplam işlem hacmi 14,1 milyar TL oldu. Bankacılık endeksi %0.64, sanayi endeksi ise %0.19 düştü. Endekste bugün 1.380 seviyesi izleyeceğimiz ilk destek seviyesi olacak. Bugün bu seviyede tutunma sağlanacak olursa gelebilecek tepki alımlarıyla 1.413 ilk direncine doğru hareketlenme olabilir. Endekste 1.380’in altına doğru düşüş oluşursa diğer destek noktası olan 1.365 seviyesi tepki alımları için takibimizde olacak. 1.413 üzerine bugün geçiş oluşması durumunda ise 1.425 ve 1.440 seviyeleri yeni hedefler olabilir. Bugün ABD’den gelecek veri akışı altında FED’in varlık alımı ve faiz artırımı konusundaki söylemlere dayalı fiyatlamalar ön planda yer almayı sürdürecektir.
 
Destekler: 1.380 / 1.365 / 1.355
Dirençler: 1.413 / 1.425 / 1.440
 
BIST 30 Kontratı
 
Haziran vadeli kontrat önceki işlem gününü %1.16 düşüşle 1.518,50 seviyesinde tamamladı. ABD’de tahvil alımlarının azaltılmasına dayalı beklentilerin etkisi ardından gelen FED yetkililerinin karışık söylemleri arasında riskli varlıklarda dün eğilim zayıf kaldı. Kontrat ise aşağı yönlü görünümünü koruyarak günü tamamladı. Kontratta bugünkü işlemlerde 1.500 ve altında 1.485 seviyeleri takibimizde olacak. Bugün olası yine düşüşlerde bu bölgede tutunma sağlanabilirse yükseliş denemeleri meydana gelebilir. Yukarıda ise 1.540 ve 1.555 direnci üzerinde tutunma oluşabilirse 1.566 seviyesini sonraki direnç hedefi olarak takip edeceğiz. Dünkü karşılık görünüm ardından bugün ABD’den gelecek büyüme ve harcama verileri ile FED yetkililerinin söylemlerinin ardından bunlara dayalı fiyatlama hareketlerini izleyeceğiz.
 
Destekler: 1.500 / 1.485 / 1.465
Dirençler: 1.540 / 1.555 / 1.566
 
USDTRY Kontrat
 
Haziran ayı vadeli kontrat önceki işlem gününü %0.29 düşüşle 8.6666 seviyesinde tamamladı. TCMB Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Türkiye Bankalar Birliği’ni ziyaret etti. Yapılan görüşmede Türk Lirası’nın itibarını koruyabilmek için zorunlu karşılıklara değişikliklere gidilebileceğinin sinyallerini verirken yeni swap anlaşmaları üzerine 4 ülke merkez bankası ile görüştüklerini ve ikisi ile görüşmelerin ivme kazandığı söylendi. Ayrıca tahvil alımlarıyla ilgili şahin ifadelerden sonra diğer FED yetkililerinin durumu dengeleyici konuşmalar yapmaları Dolar’daki yükselişi sınırladı. FOMC Toplantısı sonrası kurda yaşanan stresin kısmen zayıfladığını söyleyebiliriz. Burada dikkat edilmesi gereken önemli fiyat seviyelerinden 8,63 ve 8,58 TL destek seviyelerinin test edilebilir. Tepki alımlarının söz konusu olması durumunda ise 8,70 ve 8,75 TL direnç seviyelerini takip edilebilir.
 
Destekler: 8.6300 / 8.5800 / 8.5300
Dirençler: 8,7000 / 8,7500 / 8,8200
 
Ons Altın Kontratı
 
Haziran vadeli kontrat önceki işlem gününü bir önceki güne paralel 1.776,80 seviyesinde tamamladı. Ons Altın kayıplarını silmeye devam ediyor. FOMC toplantısı sonrası 1760$ seviyesine kadar gerileyen Ons Altın, enflasyonun daha uzun süre konuşulacağına dair ifadeler sonrasında değer kazandı. 1800$ seviyesi önemli olurken bu seviyenin üzerinde kalınabilmesi için ABD tahvil getirilerindeki hareketin yatay seyrine devam etmesi gerekiyor. Kontrat bazında inceleyecek olursak hafta boyunca yatay bir seyirde devam eden Ons Altın kontratı için 1770 ve 1765 destek seviyelerinin yakından takip edilmesi gerekiyor. Dolar endeksinde görülecek olan gerilemenin etkisiyle değer kazanacak olan Ons Altın’da 1780 ve 1790 direnç seviyelerinin test edilmesi beklenebilir.

Destekler: 1.770 / 1.765 / 1.752
Dirençler: 1.780 / 1.790 / 1.805

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BAKAN MUŞ: BAKANLIĞIMIZCA ESNAF VE SANATKARLARIMIZ İLE GERÇEK KİŞİ TACİRLERİMİZE VERİLEN 3 BİN VE 5 BİN TL'LİK HİBE DESTEĞİNİN SON BAŞVURU TARİHİNİ GELEN TALEPLER ÜZERİNE 1 TEMMUZ 2021 PERŞEMBE SAAT 23:59’A KADAR UZATTIK
S.ARABİSTAN'DA PETROL DIŞI İHRACAT NİSAN'DA %46.3 ARTARAK 19.6 MİLYAR RİYAL OLDU
S.ARABİSTAN'DA PETROL İHRCATI NİSAN'DA %109.1 ARTARAK 27. MİLYAR RİYAL OLDU
JAPONYA'DA NİKKEİ 225 ENDEKSİ 28875,23 PUANLA YATAY KAPANDI
ALMANYA'NIN AB DIŞI ÜLKELERE İHRACATI MAYIS'TA AYLIK %-3.0, YILLIK %+27.9
Facebookta Paylaş