Coface, Türkiye ve Rusya’nın kredi notunu düşürdü - Dünya

Dünya gazetesinde yayınlanan habere göre; Coface Türkiye Genel Müdürü Ali Gençtürk, 4’üncü çeyrek barometresinde dört ülkenin risk değerlendirme notunu yükselttiklerini, Türkiye ve Rusya’nın notunu düşürdüklerini söyledi.

Ticari alacak sigortalarında küresel ölçekte faaliyet gösteren Coface, 2021 yılı 4’üncü çeyrek barometresinde Türkiye ve Rusya’nın notunu düşürdü. Globalde 2021 yılının 3. çeyreğinde yaşanan sakin dönemin ardından ortaya çıkan Omicron varyantının küresel toparlanmayı etkileyen en önemli faktörlerden birisi olduğunun altını çizen Coface Türkiye Genel Müdürü Ali Gençtürk, “Tedarik zincirlerindeki kesintilere yeni bir darbe vuruldu. Bir diğer risk ise devam eden enflasyon baskılarıdır. İçinde bulunduğumuz bu son derece belirsiz ortamda Coface, bir önceki çeyrekte yaşanan iyileşme dalgalarından sonra risk değerlendirmelerinde bir kaç değişikliğe gitti. Danimarka da dahil olmak üzere toplamda dört ülkenin risk değerlendirme notu yükseltilirken, Türkiye ve Rusya’nın notu düşürüldü” dedi.

Gençtürk, “Değerlendirme yaparken o ülkedeki kur, enflasyon, cari açık ve makro ekonomik beklentilere bakıyoruz. Bu kapsamda Türkiye’nin risk skorunu B’den C’ye düşürdük. Kurlardaki tırmanış ve cari dengedeki bozulma da burada etkili oldu. Rakip olduğumuz ülkeler arasında yer alan Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika gibi ülkelerin de halen notları C’de bulunuyor. Yaşanan savaş durumu nedeniyle Rusya’nın notunu ise B’den D’ye düşürdük” diye konuştu.

Sektör riskleri açısından bakıldığında Coface’ın, fiyatların yükselmeye devam ettiği on iki sektörün değerlendirme notunu yükselttiğini kaydeden Gençtürk, “Notu yükseltilen sektörler arasında kağıt ve ahşap sanayi öne çıkıyor. Buna karşılık özellikle Avrupa’da enerji sektörü olmak üzere beş sektörün ise değerlendirme notunu düşürdü” dedi.

“Tedarik zinciri için çok daha fazla efor gerekecek“

2022’yle ilgili beklentilerin tersine döndüğünü işaret eden Gençtürk, “Özellikle emtia fiyatları tekrar yükselmeye devam ederken, arzdaki durgunluğun ve jeopolitik gerginliğin de etkisiyle enflasyon sorunu daha da önemli bir boyuta ulaşacak. Enflasyonu tetikleyen bir diğer unsur ise şirketlerin üretim maliyetlerini tüketici fiyatlarına yansıtması sonucunda birçok ülkede artış gösteren mamul ürün fiyatları” dedi.


İlk etapta otomotiv endüstrisini etkileyen tedarik zincirinde yaşanan sorunların yayılarak imalattan inşaata birçok sektörü etkilemeye başladığının altını çizen Gençtürk, “Ne zaman normale döneceğimizi kestirmek zor olsa da genel kanı, 2022 yılının 1. çeyreği itibarıyla kademeli olarak ilerleme kaydedileceği beklentisinin fazla iyimser olduğu ve kesintilerin ve hammadde sıkıntılarının devam edeceği yönünde. Bu gelişmeler doğrultusunda Coface, Avrupa’daki birçok ülke, Amerika ve Çin için 2022 GSYİH büyüme tahminlerini aşağı doğru revize etti” diye konuştu. Devam eden toparlanmayla birlikte Amerika Birleşik Devletleri, Fransa ve Almanya dahil olmak üzere birçok ülkede ödeme aczine düşen şirket sayısınındüşük seviyelerde yer aldığına işaret eden Gençtürk, “2022 yılında, Birleşik Krallık’ta yaşanan duruma benzer şekilde bu ülkelerde de risk skorunun artması bekleniyor” dedi.



Facebookta Paylaş