Dış ticaret dengesi raporu (Oyak Yatırım)

Sanayi üretiminde yavaşlama sinyali

İhracat artışı son 10 ayın en düşüğünde… Mayıs ayında dış ticaret dengesi geçen senenin aynı ayındaki 4.2 milyar dolarlık açığa karşılık 10.6 milyar dolar açık verdi. Aylık bazda yeni serilerin başladığı 2013 yılından beri en yüksek dış ticaret açığı kaydedilirken ihracat artışı son 10 ayın en düşük seviyesi olan %15.3’e geriledi. İhracattaki bu ivme kaybı ihracatın desteklediği üretim aktivitesinin de yavaşlamasına neden olabilir. Hatırlatmak gerekirse reel kesim güven endeksi altındaki ihracat siparişleri son iki aydır önceki aya göre düşüş gösterirken gelecek 3 aya dair üretim hacminde de Haziran’da düşüş kaydedilmişti.
AB’ye dış ticaret fazlası yükselişte… Sektörel bazda Mayıs’ta aylık dış ticaret açığının en yüksek olduğu sektör 5.5 milyar dolar ile enerji kalemini temsil eden mineral yağlar ve yakıtlar olurken bu kalemi 1.7 milyar dolar ile demir çelik ve de 1.0 milyar dolar ile kazan ve makinalar takip etti. Bu kalemler 12 aylık toplam bazda da dış ticaret açığına en büyük katkıyı yapan kalemler oldu. En yüksek dış ticaret fazlası ise 10 milyar doların üzeri seviyeyle motorlu kara taşıtları ile örme giyim eşyasında görüldü. Bölgeler bazında ise AB'ye olan 12 aylık toplam dış ticaret fazlası artışını sürdürerek Mayıs'ta 13.2 milyar dolardan 13.3 milyar dolara yükselirken Amerika'ya olan ihracat artışı ile birlikte Kuzey Amerika'ya olan dış ticaret fazlası 2.5 milyar dolar oldu. Önceki ay Kuzey Amerika'ya ihracat miktarı 3.0 milyar dolar olmuşken Mart 2021'e kadar Türkiye ile bölgenin dış ticaret açığı bulunmaktaydı.
12 aylık açık 70 milyar doların üzerinde… 12 aylık toplam dış ticaret açığı Nisan ayındaki 64,6 milyar dolar seviyesinden 71,1 milyar dolara yükselirken bunun 64,1 milyar dolarını enerji açığı, 3,6 milyar dolarını ise altın açığı oluşturdu. Enerji ve altın hariç dış ticaret açığı 1,5 milyar dolardan 3.4 milyar dolara yükseldi. Brent petrol fiyatının varil başına 104 dolardan Mayıs’ta 112 dolara çıkması doğalgaz fiyatlarındaki hafif gevşemeye rağmen enerji maliyetlerinin artışının ana nedeni. Haziran ayında Brent petrolün fiyatının 120 dolara, doğalgazın metreküp fiyatının 94 dolardan 106 dolara çıkmasını göz önünde bulundurursak dış ticaret dengesi üzerinde enerji maliyeti kaynaklı bozulmanın devam ettiğini göreceğiz. Kış aylarında enerji talebinin artması küresel fiyatların daha da yükselmesine neden olabilir. Bunun Türkiye’nin dış ticaret dengesi üzerindeki etkisi ithalatı arttırmasının yanı sıra Avrupa ekonomisinin yavaşlaması ve ihracatı etkilemesi şeklinde görülebilir. Altın ithalatının bu denli güçlü gidip gitmeyeceğini görmek için henüz erken ancak altın ticareti dış ticaret dengesine olumsuz etki yapmasa bile yılsonuna doğru dış ticaret açığının 100 milyar dolara yakın bir seviyeye çıkacağını tahmin ediyoruz. Bu tahminde aşağı yönlü riskleri petrol fiyatındaki artıştan olumlu etkilenen Ortadoğu ülkelerine ihracatın artması ve Avrupa ekonomisinin resesyona girmemesi ihtimali oluştururken yukarı yönlü riskleri ise Avrupa ve ABD ekonomilerindeki zayıflığın Çin’deki yavaşlama ile birlikte küresel bir durgunluğu beraberinde getirmesi oluşturuyor.

http://eposta.oyakyatirim.com.tr/Dosya/LXJ6COQ9S4ZFQUO3/oyak-yatirim-dis-ticaret-may22?userCode=2e20e5f6-6399-438d-87de-98ee1afaf206

Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Facebookta Paylaş