Enflasyon Enflasyon Getirmez mi (AlnusYatırım)

TÜİK verilerine göre 2017 yılı Ekim ayında aylık enflasyon beklentilerin üzerinde %2,08 açıklanırken, yıllık enflasyon ise 11,20'den 11,90 seviyesine yükseldi. Bizim birikimli enflasyon olarak takip ettiğimiz, Aralık ayına göre olan enflasyon ise 9,52 düzeyinde. Bu rakamın, TCMB'nin son enflasyon raporunda öngördüğü %9,7'lik rakama çok yakın olduğu ve halihazırdaki beklentinin %97'sini 10 ayda gerçekleştirdiğimizi hatırlatalım. Detaylarında aylık 2,08'lik rakamın 42 puanı gıda ve alkolsüz içeceklerden geliyor. Aylık en yüksek artış gördüğümüz giyim ve ayakkabı kaleminde ise enflasyona olan etki yaklaşık 84 puan. Bir başka kalem ise yine ağırlığı yüksek olan ulaştırma kalemi ve enflasyona puan olarak katkısı da 42,5 puan düzeyinde. Bu detaylardan ortaya çıkan sonuç şu ki gıda fiyatları hala enflasyonu yukarı çekerken, sürpriz bir giyim ve ayakkabı kalemi ve aslında bir süredir beklediğimiz ama etkisi daha yüksek olan bir ulaştırma kalemi var. Hak böyleyken %2'nin üzerindeki aylık enflasyon olması gereken bir sürpriz.

 

Gelelim büyük resme: Son enflasyon yazılarımda aşağıdaki radar grafiği özellikle öne çıkarıyorum. Grafik, 2003'den bu yana fiyatların kaç kat arttığını gösteriyor ve dikkat edilecek olursa merkezden en uzak kalem alkollü içecekler ve tütün grubunda. Bununla birlikte lokanta ve oteller ve ulaştırmada yine enflasyonu son 14 yılda yukarı çeken ana kalemler olmuş. Radar içerisindeki yapı ne kadar çarpıksa, enflasyon dinamikleri de o kadar heterojen bir yapıya sahiptir. Yani belli başlı kalemlerin yarattığı bir enflasyondan söz ediyoruz. Bu da enflasyonda çözüm için adres gösteriyor aslında.

 

Sonuç: Enflasyonla ve TCMB ile ilgili son yazılarımda öne çıkardığım iki husus daha var. 1) Türkiye ekonomisi düşük enflasyon - düşük büyüme & yüksek enflasyon - yüksek büyüme arasındaki tercihini yaptı. Ama az önceki cümledeki yorum kısa vadeli bir sonuç. İkinci şıkkı seçtiysek (yüksek enflasyon yüksek büyüme) orta vadeli sonuçlarını da yazalım ve resim şöyle deeğişiyor. Yüksek enflasyon - düşük büyüme. Bir daha tekrarlamak gerekiyor. 1) enflasyon belirsizlik yaratır 2) enflasyon hane halkının refahını aşağı çeker 3) enflasyon şirketlerin karar alma sürecini uzatır ve yeni yatırımlarında kullanacakları faiz maliyetlerini artırır. Bu da yatırımların gecikmesine neden olur. 4) enflasyon tüm bunlarla birlikte tüketici ve firmaların ekonomiye ve yerel para birimine güvenlerini düşürür. 5) enflasyon faiz yaratır ve 6) enflasyon, enflasyon yaratır. İkinci konu da yine her TCMB ve her enflasyon yazılarımdaki sonuç cümlesinden farksız. "Türkiye Ekonomisinde Bir Kilit Çözeceksek, Anahtar Enflasyondur"



Alnus Yatırım Menkul Değerler A.Ş
www.alnusyatirim.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteeri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
(D) İŞLENMEMİŞ GIDA, ALKOLLÜ İÇECEKLER VE TÜTÜN ÜRÜNLERİ HARİÇ TÜFE; YILLIK +11.72%
Merkez Bankası'nca açıklanan rezerv verilerine göre bugün piyasa 88682,3 milyon TL ekside
ŞİMŞEK: ALMANYA İLE İLİŞKİLERİ YENİDEN İNŞA ETMEK İSTİYORUZ- BLOOMBERG HT
MERKEZ BANKASI, % 9.25 FAİZ ORANINDAN BİST KOTASYON MİKTARINI BUGÜN İÇİN SIFIR OLARAK BELİRLEDİ
Facebookta Paylaş