Forex Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Bugün, Yurtiçinde Enflasyon Rakamı ve ABD’de TDİ Veri Seti Ön Planda…

Almanya’da açıklanan Perakende Satışlar verisi Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 0,2 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,1 oranında azalış kaydedildi. Almanya’da açıklanan İmalat PMI verisi Nisan ayında beklentilerin hafif altında 44,4 düzeyinde gerçekleşti. Euro Bölgesi’nde açıklanan İmalat PMI verisi Nisan ayında beklentilerin hafif üzerinde 47,9 düzeyinde gerçekleşti. İngiltere’de açıklanan İnşaat PMI verisi Nisan ayında beklentilerin hafif üzerinde 50,5 düzeyinde gerçekleşti. İngiltere Merkez Bankası (BoE) gerçekleştirdiği Mayıs ayı toplantısı ardından yayımlanan notlarda, bankanın politika faiz oranında ve varlık alım programında beklentilere paralel değişikliğe gitmediği açıklandı. Banka politika faiz oranını yüzde 0,75 ve varlık alım programını 435 milyar Sterlin olarak korudu. Yayımlanan Enflasyon raporunda, banka 2019 yılı büyüme beklentisi yüzde 1,2’den yüzde 1,5’e ve 2020 yılı büyüme tahminini yüzde 1,5’den yüzde 1,6’ya yükseltti. Banka, enflasyon tahminini gelecek 12 ay için yüzde 2,35’ten yüzde 1,72’ye ve gelecek iki yıl için ise yüzde 2,07’den yüzde 2,05’e indirdi. BoE Başkanı Carney yaptığı değerlendirmede, Sorunsuz ve düzgün bir Brexit sonrasında tahminler doğru ise daha fazla faiz artışı gerekebileceğini ifade ederken, İngiltere Merkez Bankası’nın diğer merkez bankalarından oldukça farklı bir durumda olduğunu belirtti. Başkan, verilerde kısa vadede oynaklığın yüksek olabileceğini ifade etti. ABD’de açıklanan Fabrika Siparişleri verisi Mart ayında bir önceki aya göre beklentilerin üzerinde yüzde 1,9 oranında artış gösterdi. ABD borsaları günü düşüş ile tamamladı.
İstanbul Sanayi Odası ve IHS Markit’ten elde edilen anket verilerine göre, Türkiye İmalat PMI verisi Nisan ayında bir önceki aya göre geriledi ve 46,8 düzeyinde gerçekleşti. Dün, küresel piyasalarda dolarda yaşanan dalgalanma sonrasında kurun fiyatlamalarda 5,9552-5,9826 bant aralığında hareket ettiği ve günü 5,9602 seviyeleri civarında tamamladığını gördük. BİST-100 Endeksi günü yüzde 1,30 düşüş ile 94.179 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 5 milyar TL olarak gerçekleşti. Bugün, Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch’in Türkiye’nin kredi notu ve görünümüne ilişkin değerlendirmesini açıklaması bekleniyor.


USDTRY

Dün, Yurtiçinde açıklanan İmalat PMI verisi Nisan ayında bir önceki aya göre geriledi ve 46,8 düzeyinde gerçekleşti. Açıklanan verinin TL varlık fiyatlamalarına etkisi sınırlı kaldı. ABD’de açıklanan Fabrika Siparişleri verisi Mart ayında beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, açıklanan verinin dolar fiyatlamalarına sınırlı olumlu yansımaları görüldü. Gün içerisinde küresel piyasalarda dolarda yaşanan dalgalanma ile birlikte kurun fiyatlamalarda 5,9552-5,9826 bant aralığında hareket ettiği ve günü 5,9602 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü. Bugün, Yurtiçinde açıklanacak olan Enflasyon Rakamı ve ABD’de TDİ veri seti yakından takip edilecek. Ayrıca, Yurtiçinde, UUluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch’in Türkiye’ye yönelik değerlendirmesini açıklaması bekleniyor.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun ara destek seviyesi olan 5,9000 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda kısa vadede 6,0240 6,0490 ve 6,0700 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası geri çekilmelerin yaşanması durumunda ise 5,8700, 5,8490 ve 5,8000 destek seviyeleri izlenebilir.

EURTRY

Dün, Yurtiçinde açıklanan İmalat PMI verisi Nisan ayında bir önceki aya göre geriledi ve 46,8 düzeyinde gerçekleşti. Euro Bölgesi’nde açıklanan İmalat PMI verisi beklentilerin hafif üzerinde 47,9 düzeyinde gerçekleşti. Gün içerisinde, 6,7120 seviyeleri civarını test eden çaprazın, küresel piyasalarda Euro’da yaşanan zayıf görünüm sonrasında bu bölgede kalıcılık sağlayamadığı ve günü 6,6700 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü. Bugün, Yurtiçinde ve Euro Bölgesi’nde açıklanacak olan Enflasyon verileri yakından takip edilecek. Ayrıca, Yurtiçinde, Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch’in Türkiye’ye yönelik değerlendirmesini açıklaması bekleniyor.
Teknik olarak bakıldığında, çaprazın ara destek seviyesi olan 6,6200 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru geçişlerde 6,7200, 6,7490 ve 6,7800 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, çapraz fiyatlamalarında zayıf görünümün devam etmesi durumunda ise 6,6000, 6,5700 ve 6,5200 destek seviyeleri izlenebilir.

EURUSD

Haftanın dördüncü işlem gününde, Almanya’da açıklanan İmalat PMI verisi Nisan ayında 44,4 ile beklentilerin altında gerçekleşirken, aynı dönem Euro Bölgesi’nde açıklanan İmalat PMI verisi beklentilerin hafif üzerinde 47,9 düzeyinde gerçekleşti. ABD’de açıklanan Fabrika Siparişleri verisi Mart ayında beklentilerin üzerinde yüzde 1,9 oranında artış gösterdi. Gün içerisinde, paritenin 1,1218 seviyeleri civarını test ettiği fakat küresel piyasalarda Euro’da devam eden zayıf görüünüm ile birlikte gün sonunda paritenin kayıplarını ikinci güne taşıdığı görülüyor. Bugün, Euro Bölgesi’nde açıklanacak olan öncü TÜFE rakamı ve ABD’de TDİ veri seti yakından takip edilecek.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,1150 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,1230, 1,1250 ve 1,1280 direnç seviyeleri izlenebilir. Olası, bu seviyenin aşağı yönlü geçilmesi durumunda ise 1,1120, 1,1090 ve 1,1060 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Dün, dolar endeksinde yaşanan değer kazanımları sonrasında ons altının 1266 seviyeleri civarına kadar gerilediği görüldü. Gün içerisinde, küresel piyasalarda risk iştahında yaşanan dalgalanma ve ABD on yıllık tahvil getirisinde yükseliş isteği kıymetli metal fiyatlamalarını baskılamaya devam ettiği izleniyor.
Bugün, ABD’de açıklanacak olan TDİ veri seti ve bazı FOMC üyelerinin açıklamaları dolar bazlı fiyatlamalarda etkili olabiilir.
Teknik olarak bakıldığında, ons altının 200 günlük üssel hareketli ortalaması olan 1275 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1284, 1288 ve 1292 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altında kalıcılık sağlanması durumunda ise 1260, 1255 ve 1250 destek seviyeleri izlenebilir.

GBPUSD

Dün, İngiltere’de açıklanan İnşaat PMI verisi Nisan ayında beklentilerin hafif üzerinde artış ile 50,5 düzeyine yükseldi. Gün içerisinde, İngiltere Merkez Bankası (BoE) gerçekleştirdiği toplantısı sonrasında yayımlanan notlarda, bankanın politika faiz oranında ve varlık alım programında değişikliğe gitmediği görüldü. BoE Başkanı Carney yaptığı değerlendirmede, ücretlerde büyümenin beklentilerden biraz daha fazla olduğunu ve istihdam piyasasının güçlü olmaya devam ettiğine değinirken Brexit sürecine yönelik belirsizliğin piyasalar ve veriler üzerinde etkili olmaya devam ettiğini ifade etti. ABD’de açıkllanan Fabrika Siparişleri verisi piyasa beklentileri üzerinde gerçekleşirken, açıklanan verinin dolar fiyatlamalarını sınırlı olumlu yansımaları görüldü. Bugün, ABD’de açıklanacak olan TDİ veri seti ve bazı FOMC üyelerinin açıklamaları takip edilecek.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 200 günlük üssel hareketli ortalaması olan 1,3051 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,3100, 1,3130 ve 1,3170 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına sarkmalarda ise 1,2970, 1,2940 ve 1,2900 destek seviyeleri izlenebilir.

USDJPY

Dün, Japonya’da piyasalar resmi tatil nedeniyle kapalıydı. Fed’in gerçekleştirdiği toplantısı ardından dolarda yaşanan dalgalanma ile birlikte paritenin fiyatlamalarda 111,66 seviyeleri civarını test ettiği görüldü. Gün içerisinde, ABD’de açıklanan Fabrika Siparişleri verisi beklentilerin üzerinde gerçekleşirken, açıklanan verinin dolar fiyatlamalarına sınırlı olummlu yansımaları izleniyor.
Bugün, ABD’de açıklanacak olan TDİ veri seti ve bazı FOMC üyelerinin açıklamaları dolar bazlı fiyatlamalarda etkili olabilir.
Teknik olarak bakıldığında, paritenin 200 günlük hareketli ortalaması olan 111,52 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine geçişlerde 111,90 112,10 ve 112,40 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 111,00, 110,80 ve 110,50 destek seviyeleri izlenebilir.


HAM PETROL

Ham petrolün dün, fiyatlamalarda 63,60 seviyeleri civarını test ettiğini fakat gün sonunda bu bölgede kalıcılık sağlayamadığını gördük. Gün içerisinde, Rusya Enerji Bakanı Novak yaptığı değerlendirmede, Rusya’nın Mayıs ayında petrol üretimini, daha önce yapılmış olan üretim arzı kısıntısı anlaşmasına göre korumaya devam ettiğini ifade etti. Diğer taraftan, ABD’de artan petrol stokları ve petrol üretimi ham petrol fiyatlamalarını baskılamaya devam ettiği izleniyor.
Bugün, ABD’de Baker HHughes tarafından açıklanacak olan sondaj kuyu sayısı verisi takip edilecek.
Teknik olarak bakıldığında, ham petrolün 200 günlük hareketli ortalaması olan 60,72 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 62,30, 62,70 ve 63,00 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 60,50, 60,00 ve 59,70 destek seviyeleri izlenebilir.




S&P500


S&P 500 vadeli kontrat endeksinin fiyatlamalarda dün, 2931 seviyeleri civarını test ettiği fakat gün sonunda bu bölgede kalıcılık sağlayamadığı görüldü. Gün içerisinde, ABD’de açıklanan Fabrika Siparişleri verisi beklentilerin üzerinde gerçekleşmesi endeks fiyatlamalarında pozitif yansımaları görülse de küresel piyasalarda azalan risk iştahı ve VIX endeksinde yaşanan yükseliş eğilimi endeks üzerinde baskıyı bir miktar artırdığı izleniyor.
Bugün, ABD’de açıklanacak olan TDİ veri seti ve bazı FOMC üyelerinin açıklamaları yakından takip edilecek.
TTeknik olarak incelediğimizde, S&P 500 vadeli kontrat endeksinin psikolojik seviyesi olan 2910 düzeyi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda, kısa vadede 2936, 2944 ve 2950 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına geçilmesi durumunda ise kısa vadede 2908, 2900 ve 2894 destek seviyeleri izlenebilir.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun oolmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.