FX Bülteni (Ziraat Yatırım)

USD/TRY: Şahin Fed'in ardından dün İngiltere Merkez Bankası, politika faizini sabit tutma beklentisine karşın artan enflasyonist baskıların etkisiyle 15 baz puan yükseltti. Piyasaların, özellikle ABD borsalarının ise faiz artış döngüsüne tepki verdiğini izledik. Teknoloji endeksi öncülüğünde dün ABD borsaları satışlarla karşılaşırken, bu sabah Asya piyasalarında görüntü zayıf. ABD on yıllık tahvil faizi ise %1,41'lere kadar geriledi. Bu arada, aralık ayında küresel imalat PMI verileri, imalat sektöründe büyümenin yavaşlayarak da olsa sürdüğüne işaret ederken, Almanya hizmet PMI verisindeki düşüş dikkat çekti. Bu hafta 20'ye yakın merkez bankası toplantısı sonuçlanırken, haftanın son işlem gününde Rusya Merkez Bankası'nın toplantısı izlenecek. Yurtiçi tarafta ise dün kritik TCMB toplantısı takip edildi. TCMB, politika faizini beklentiler doğrultusunda 100 baz puan indirimle %14 seviyesine çekti. Arızi faktörlerin fiyat artışları üzerinde oluşturduğu geçici etkilerin ima ettiği faiz indirim alanının tamamlandığı ifade edildi. Bu da eylülden bu yana süren faiz indirimlerinin sonuna gelindiğine işaret ederken, alınmış olan kararların birikimli etkilerinin 2022 yılının ilk çeyreğinde yakından takip edileceği ve bu dönemde fiyat istikrarının sürdürülebilir bir zeminde yeniden şekillenmesi amacıyla geniş kapsamlı politika çerçevesi gözden geçirme süreci yürütüleceğinin vurgulanması da ilk çeyrekte faizlerde bir değişiklik olmayacağının ima etmekte. Fiyatlamalar tarafında ise kurda karar sonrasında gözlenen oynaklık bu sabah da devam etmekte. Son olarak teknik seviyelere bakıldığında, yukarıda 16,27 - 16,50 ve 16,69 sıralı dirençler olarak izlenebilir. Aşağıda ise 15,75 - 15,42 ve 15,09 sıralı destekler konumunda.
 
EUR/USD: ECB, beklentilerle uyumlu olarak faiz oranlarında değişikliğe gitmezken, Pandemi Acil Varlık Alım Programı'nın (PEPP) önceki çeyrekten daha düşük hızda süreceği ve program çerçevesinde net varlık alımlarının mart ayında sonlandırılacağı belirtildi. Diğer yandan ECB, PEPP'teki azaltımların bir kısmını dengelemek amacıyla normal varlık alım programı olan APP kapsamında tahvil alımlarını artıracağını bildirdi. Ayrıca pandemi ile ilgili şokların ortaya çıkması durumunda PEPP kapsamında net alımların devam edebileceği de belirtildi. ECB, Fed'in aksine enflasyonun geçici olduğu yönündeki pozisyonunu korudu. Fiyatlamalara bakıldığında, paritenin 1,1360 bölgesinden geçen yatay dirençlerini geçemediğini izlesek de aylık ortalamanın bulunduğu 1,1290 seviyesinin üzerinde kaldığını gözlemliyoruz. Şu aşamada yaşanan fiyatlamalar düşünüldüğünde, 1,1290 seviyesinin altına düşüş gözlenmedikçe parite 1,1360 direncini kırma denemeleri yapabilir ve 50 günlük ortalamanın bulunduğu 1,1440 seviyesine doğru yükselişini sürdürebilir. Aksi durumda, 1,1290 desteğinin altında 1,1230 desteğine kadar geri çekilme gözlenebilir.
 
XAU/USD: Şahin Fed'in ardından dün İngiltere Merkez Bankası'nın da faiz artırmasına karşın değerli madende yükseliş isteği sürdü. Ons Altın bir süredir takip etiğimiz ve güçlü gözüken 1.795/1.800 direnç bölgesinin üzerinde çıkarken, bu sabah söz konusu direnç bölgesinden uzaklaşma eğilimine girdiğini izliyoruz. Yaşanan fiyatlamaları ve ABD on yıllık tahvil faizi ile birlikte Dolar endeksindeki (DXY) düşüş dikkate alındığında, değerli madende yakalanan kısa vadeli yükseliş momentumu sürebilir. Teknik olarak da değerli maden 1.795 desteğinin üzerinde tutunarak 1.816 direncini kırmayı deneyebilir ve 1.830 seviyesini hedefleyebilir


Ziraat Yatırım Menkul Değerler
www.ziraatyatirim.com.tr

                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BUNDESBANK BAŞKANI: PARA POLİTİKASI BU RİSKLERİ GÖZ ARDI ETMEMELİ VE TETİKTE KALMALI
BUNDESBANK BAŞKANI: ENFLASYON BİR BÜTÜN OLARAK EURO BÖLGESİNDE OLDUĞU GİBİ AĞIR BASIYOR
BUNDESBANK, ALMANYA'DA ENFLASYONUN 2023 VE 2024'TE %2.2 OLMASINI BEKLİYOR
BUNDESBANK, ALMANYA'NIN 2023'TE %3.2, 2024'TE %0.9 BÜYÜMESİNİ BEKLİYOR
bundesbank, 2022 yılı almanya enflasyon tahminini %1.8'den %3.6'ya yükseltti
BUNDESBANK: PANDEMİ KISITLAMALARI VE ARZ DARBOĞAZLARI 4.ÇEYREK VE 1. ÇEYREKTE BÜYÜMENİN HIZINI KESECEK
BUNDESBANK, 2023 YILI ALMANYA BÜYÜME TAHMİNİNİ %1.7'DEN %3.2'YE YÜKSELTTİ
ÇİN'DE HÜKÜMET ARAZİ SATIŞLARINDAN ELDE EDİLEN GELİRLER OCAK-KASIM DÖNEMİNDE YILLIK %+3.8
BUNDESBANK, 2021 YILI ALMANYA BÜYÜME TAHMİNİNİ %5.2'DEN %4.2'YE DÜŞÜRDÜ
ÇİN'DE MALİ HARCAMALAR OCAK-KASIM DÖNEMİNDE YILLIK %+2.9
ÇİN'DE MALİ GELİRLER OCAK-KASIM DÖNEMİNDE YILLIK %+12.8
FRANSA MERKEZ BANKASI BAŞKANI VE ECB ÜYESİ VİLLEROY: FED VE BOE İLE ORTAK AMAÇLARIMIZI PAYLAŞTIK FAKAT, EURO BÖLGESİNDE FARKLI EKONOMİK DURUMLARA SAHİBİZ
ECB/VILLEROY: ANCAK FİNANSAL KRİZ ÖNCESİ GÖRDÜĞÜMÜZ BİR ŞEYE DÖNECEĞİZ
Facebookta Paylaş