Günlük Bülten (Alnusyatırım)

Avrupa MB, oybirliğiyle yavaşlayan Avrupa ekonomisine müdahale etmek için Uzun Vadeli Refinansman İşlemleri (TLTRO) programını bu yıl Eylül'de başlatacağını ve 18 ay sürdüreceğini açıkladı. Bu hamle ilk etapta iyi gözükebilir ama ekonomik yavaşlama o kadar tehlikeli boyutlarda ki 2015'deki program gibi bunun da ne sonunu ne miktarını tutturamazlar. Yani süresi dolmadan uzatırlar veya hacmini büyütürler.

Avrupa Merkez Bankası sonrasında Euro değer kaybetmeye ve dolar değer kazanmaya başladı. Euro/dolar paritesi önce 1.13'ü sonra 1.12’yi aşağı kırarken Tango'nun memleketi Arjantin'de kriz tamtamları çalmaya başladı: Peso % 3 artışla 41.5 dolar seviyesine yükseldi. Brezilya geri de kalır mı o da % 3 artışla 3.87 ye çıktı. Afrika'nın yıldızı Güney Afrika Randı da % 1.6 yükselerek 14.5 seviyesine çıktı. Türk Lirası ise % 0.5 artışla 5.46 ya yükseldi. Vadeli işlemlerde düne kadar 2.4 milyar dolarlık satış yapan TCMB, dün de 190 milyon dolar daha sattı. Bugün USDTRY’ye dikkat edilmeli. Zira dün akşamdan beri Arjantin’deki sıkıntı büyüyor: Artık 1 USD= 42.5 Peso. Endonezya ve Pakistan paraları bu sabah % 1 kaybetti. Bu arada dün açıklanan verilere göre Türk halkı ve şirketleri kendini hedge yapmak için spottan dolar almaya devam ediyor: Yılbaşından beri geçen 2 ayda bankalardaki dolar toplamı 10.2 milyar arttı.

Türkiye Cumhuriyeti, kuruluş yıllarında kadınların üstün gayretiyle ayağa kalmışken Almanya da iki dünya savaşını kaybettikten sonra kadınların gayretiyle ayağa kalmıştır. Günümüzde Almanya ve Türkiye 82 milyon nüfusa sahiptir. Ancak Almanya’da 45 milyon kişi çalışırken Türkiye’de 28 milyon kişi çalışmaktadır. 2018 yılında bir alman ortalama 45 bin dolarlık, bir Türk ortalama 9 bin dolarlık gelir üretebildi. Bunun en önemli nedenlerinden biri Türkiye'nin topal olmasıdır. Zira ülkemiz, erkeklerinden bir şekilde yararlanabilirken kadınlarından üretimde tam yararlanamamaktadır. Örneğin 2017 yılında Almanya'da çalışan 18.4 milyon kadın, ülkenin 20-64 yaş arası kadın nnüfusunun % 75’ini oluşturuyor. Türkiye'de ise bu oran % 33 seviyesinde. Bu rakam 1990'da da aynıydı.

Üstelik bölgesel farklılıklar da sıkıntı yaratıyor: Kastamonu civarı % 47 kadın istihdamına sahipken Güneydoğu Anadolu % 20’yi bile geçemiyor. Avrupa’da; İzlanda’da kadın istihdam oranı %84 ile zirve iken en düşük oran (Türkiye hariç) İtalya’nın güneyindedir.

Ülkemiz, kadın gücünü devreye sokamazsa erkekler ne kadar uğraşırsa uğraşsın gelişmiş bir ekonomi olamaz. Kadınlarımız “ihtiyari kuvvet” yerine “asıl kuvvet” olarak devreye girmelidir. Demek ki her sektör daha fazlasını yapmalı. Örnek olması açısından şunu belirteyim ki içinde bulunduğumuz finans sektöründe çalışanların; bankalarda % 51'i, aracı kurumlarda % 42'si kadınlardan oluşuyor.

  Bu vesileyle tüm çalışan kadınların gününü kutlarız.

STRATEJI
BIST 100, 103 bini aşağı geçtiğinden hedge şart. Dışarısı da bozuyor. ABD verileri belki iyi gelir.

Modelimiz (09:15 itibariyle) VIOP X30YVADE 600 puan civarında düşüş ile, BISST 100 ise % -0.4 civarında eksi ile güne başlamasını öngörüyor.



Alnus Yatırım Menkul Değerler A.Ş
www.alnusyatirim.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş