Gunluk Bulten (Gedik Yatırım)

Piyasa Gündemi
Dün İstanbul seçimlerine ilişkin haber akışları TL varlıklar üzerindeki satış baskısını artırırken YSK’nin itirazlara yönelik kararı ana gündem olmaya devam ediyor. Bugün yurt içinde nisan ayı enflasyon rakamları açıklanacak. Piyasadaki konsensüs beklentiler aylık bazda %2,4, bizim beklentimiz %2,2’lik bir artış olması yönünde. Enflasyon rakamlarının yanında piyasa kapanışını ardından Fitch’in Türkiye değerlendirmesi de takip edilecek.
Açıklanacak Önemli Ekonomik Veriler
 
• 10:00 Türkiye - TÜFE, ÜFE Önem: Yüksek
• 15:30 ABD - Tarım Dışı İstihdam Önem: Yüksek
Türkiye
Türkiye imalat PMI nisan ayında 46,8'e gerileyerek Türk imalat sektörünün faaliyet koşullarında yavaşlamanın devam ettiğini gösterdi. Yavaşlama trendi on üçüncü ayı geride bıraktı ancak söz konusu dönemin ortalamasına kıyasla ılımlı seyretti. Merkez Bankası verilerine göre, 26 Nisan ile biten hafta itibari ile net uluslararası rezervleri 152.376 milyar TL oldu. Net dış varlıklar bir önceki hafta 168.440 milyar TL düzeyinden 26 Nisan haftasında 163.759 milyar TL'ye geriledi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Başkanı Donald Trump'ın haziranda Normandiya çıkarmasının yıl dönümü için Avrupa'yı ziyaret edeceğini belirterek, "Hemen onun arkasından gelip gelmemeyi gözden geçiriyordu ama geçerken uğramak yerine belki bir ay sonra daha geniş kapsamda Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştirmek istediklerini söylüyorlar. Kesin tarih henüz belli değil." dedi. Yurtiçinde bugün enflasyon rakamları takip edilecek. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in bugün Türkiye'nin kredi notuna ilişkin bir açıklama yapması bekleniyor.
Euro Bölgesi
Euro Bölgesi içerisinde imalat PMI, geçtiğimiz nisan ayında mart ayına kıyasla hafif yükselerek 47,9 değerini almasına rağmen üst üste üçüncü kez büyüme eşiği olarak belirlenen 50 değerinin altında kaldı. İmalat endeksi çeyreklik bazda %1 oranında daralma kaydetti. Yeni siparişler mart ayında 44,5 seviyesinden 45,8 seviyesine yükseldi. Yeni siparişlerde gözlemlenen sert gerilemeye rağmen teşvik eden bazı sinyaller de gözlemlendi. İmalatçılar fabrika üretiminin önümüzdeki 1 yıl içerisinde tekrar yükseleceğine dair iyimserliklerini korudu. Almanya'da imalat sektörü PMI göstergesi mart ayındaki 44,1 seviyesinden 44,4'e yükseldi. Veri, art arda dört aydır sektörde daralmayı işaret ediyor.
ABD
ABD Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre haftalık işsizlik maaşı başvuruları 27 Nisan haftasında değişmeyerek 230 bin oldu. 4 haftalık ortalama başvurular 6 bin 500 artışla 212 bin 500'e yükseldi. Bu, Mart sonundan beri en yüksek rakam olarak kayda geçti. Fabrika siparişleri 2 ay düşüşün ardından mart ayında % 1,9 ile beklentilerin üzerinde arttı. Bugün açıklanan diğer veriye göre dayanıklı mal siparişleri martta % 2,7 artıştan %2,6'ya revize edildi. Savunma dışı havacılık hariç sermaye malları siparişleri %1,3'ten % 1,4'e yükseldi. ABD’de bugün tarımdışı istihdam rakamları, ortalama saatlik kazançlar ve Fed üyelerinin konuşmaları takip edilecek...


 Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş