Günlük bülten (QNB Finansinvest)

ECB ve BoE politika faiz oranını beklentilere paralel olarak 50 baz puan artırdı. ECB gecelik mevduat oranını %2,5, gecelik borç verme oranını %3,25 ve politika faizini de %3 seviyesine yükseltti. ECB Başkanı Lagarde enflasyonu %2 hedefine getirmek için faiz oranlarını kullanacaklarını belirtirken, Mart ayı toplantısı için 50 baz puanlık faiz artırım sinyali verdi. Avrupa borsalarında kararlar sonrasında kısa vadeli görünüm güçlendi. ABD’de bugünkü istihdam verileri takip edilecek. Veriler Çarşamba akşamki Fed’in faiz kararı sonrasında açıklanacağından piyasalarda belirgin bir etkiye neden olmasını beklemeyiz. Ancak Fed önümüzdeki dönemde faiz artırımı boyutunu ekonominin gidişatına göre belirleyeceğinden veriler yakından izlenecek. BIST 100 Endeksi’nde aşağı yönlü sert hareketler devam ediyor. Endeks günün ikinci yarısında %5 civarı günlük kaybı test ederken, neredeyse yeniden devre kesici uygulaması ile karşılaşacaktı. 4480 civarına geri çekilme sonrasında endeks gelen tepki alımları ile günü artıda tamamladı. Borsa İstanbul, BIST 100 Endeksi’nde düşüş dalgasının önüne geçmek için yukarı adım kuralı ile önlem açıkladı. Açıklamaya göre; pay piyasasında BIST 100 Endeksi’nin gün içerisinde önceki gün kapanış değerine oranla %3 veya üzerinde düşmesi durumunda açığa satış yapılabilen işlem sıralarında yukarı adım kuralı seans sonuna kadar otomatik uygulanacak. Endekste henüz yön tayin olmadığından ve dip oluşumu gerçekleşmediğinden bugün de hareketli bir gün olabilir; temkinli olmakta yarar bulunuyor. Ancak endeksin kapanış itibarıyla 4600’ün yeniden üzerinde olmasını tepki alımlarının devamı açısından olumlu olduğunu söyleyebiliriz. 4870’in üzeri ise yükselişin hız kazanması için izlenebilir. Öte yandan Ocak ayı enflasyon verisinin piyasa beklentisi olan %3,8’in üzerinde %4,4 olarak gerçekleşmesini bekliyoruz. Beklentimize paralel bir gerçekleşme durumunda yıllık enflasyon %64,27’den %54,31’e gerilemiş olacak. Baz etkisiyle yıllık enflasyonda Ocak’ta yaşanan düşüşün ardından Mart’ta da nispeten daha sınırlı olsa da düşüşün devam etmesini bekliyoruz. Ocak’ta %54’e gerilemesini öngördüğümüz yıllık manşet enflasyonun Mart’ta %49’a, Haziran’da %45’e düşmesini bekliyoruz.


   BIST 100 Endeksi’nde volatilite yüksek kalmaya devam ediyor. 4600 olan önceki dibinin altını test etse de tepki alımları ile bu seviyenin üzerinde günü tamamladı. Endeks sekiz günlük düşüşün ardından günlük bazda %0,8 oranında yükseliş gösterdi. Endeksin güne hafif alıcılı bir başlangıç yapmasını bekliyoruz. Bugün de yurtdışı borsalardan ayrışmaya devam edebilir. 4870 ilk planda direnç konumunda iken, 5015 sonraki direnç olarak takip edilebilir. 4600 desteğinin üzeri yukarı tepkinin devamı adına önemli. 4480 ise kısa vadeli dip haline geldi. Bu seviye mevcut trade pozisyonları için stop loss olarak izlenebilir.


   İçeride tahvil-bono faizleri belirgin değişim göstermedi. Gösterge ve 10 yıllık tahvil faizi %10-%11 bandında hareket ediyor. ABD tahvil faizleri Fed’in sıkı para politikası tonunu aşağı çekmesi ile gerileme eğiliminde. İçeride enflasyonun düşmesi halinde tahvil-bono faizlerinde aşağı yönlü hareketler görebiliriz. Gösterge ve 10 yıllık tahvil faizinde %11 direnç seviyesi olarak izlenebilir. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 505 seviyesine geriledi.


   Fed’in sıkı para politikası duruşunu yumuşatması ile 1,10’un üzerini test eden EUR/USD, ECB kararının ardından 1,09’a geri çekildi. Avrupa’da bölge tahvil faizlerinin gerilemesi Euro’ya olumsuz yansıdı. Paritede 1,09’un üzerinde 1,10-1,1030 direnç bölgesi olarak takip edilebilir. ABD’de istihdam verilerinin beklentilerin altında kalması halinde parite yukarı tepki gösterebilir. 1,0760 desteğinin üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor. Dolar endeksinin seyri dolar kuru üzerinde belirgin bir etkiye neden olmuyor. Dolar kuru 18,80 civarındaki dirençli seyrine devam ediyor. Kurda 18,80’in üzerinde 18,85 sonraki direnç seviyesidir. 18,85’in altında hareket etmesi TL’de baskının ileri taşınmaması açısından öne çıkıyor. 17,70 destek olarak izlenebilir.


   Petrol fiyatlarında destek seviyelerinin aşağı kırılması ile birlikte kısa vadeli görünüm zayıf. Brent petrolde 81,20 dolar destek iken, 86,10 dolar ise direnç haline geldi. Altın ons fiyatları Fed’in faiz kararı ile 1960 dolar hedef direncine yönelimin ardından güç kaybına uğradı. Altın onsun 1890 dolar desteğinin üzerinde kalması kısa vadeli görünümü için önemli. 1950 ve 1960 dolar dirençler olarak geçerli. Gram altında 1186 TL yeni zirve olarak takip edilebilir. 1142 TL desteği üzerinde kısa vadeli görünüm olumlu görünüyor.

   BIST 100 Endeksi’nde 4480 desteğinin üzerinde kalınması kısa vadeli görünüm açısından önemli. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.

  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.