Günlük bülten (QNB Finansinvest)


   ABD Başkanı Biden, Rusya’nın Ukrayna’yı gelecek günlerde işgal edebileceğini ancak diplomatik çözümün de hala mümkün olduğunu söyledi. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı, Rus Dışişleri Bakanı’nın görüşme davetini kabul etti. ABD Dışişleri Bakanlığı daveti, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmemesi durumunda gerçekleştirmeyi kabul ettiğini belirtti. Jeopolitik gerilime diplomatik bir çözüm getirilebileceği beklentileriyle ABD vadeli endeks kontratları bu sabah yukarı tepki vermiş durumda. Ancak konuya yönelik devam eden riskler ve karışık açıklamalar nedeniyle temkinli olmakta yarar bulunuyor.

 

 
   Rusya-Ukrayna konusunda gelen karışık açıklamalar küresel piyasalarda volatilitenin yüksek kalmasına neden oluyor. ABD borsaları dünkü sert satışın ardından, vadeli endeks kontratları bu sabah toparlanma çabasında. Buna paralel BIST 100 Endeksi de tepki alımları ile yukarı yönlü başlangıç gerçekleştirebilir. Gün içerisinde ise taraflardan yeniden savaş riskine yönelik açıklamalar gelme ihtimaline karşı temkinli olunmalı. 2059’a yönelen endeks yeniden güç kaybına uğrarken, sıkışmayı yukarı tamamlayamadı. 2036 direnç konumunda iken, bu seviyenin aşılması halinde 2059 hedef direnç olarak izlenebilir. 1992 desteğinin üzeri kısa vadeli görünüm açısından önemli; trade pozisyonları korunabilir.

 

 
   TL tahvil piyasasında uzunca bir süredir devam eden düşüş sona ermiş görünüyor. Dün PPK toplantısında politika faizi sabit bırakıldı. 2 yıllık tahvil getirisi %21,07’de, 5 yıllık tahvil getirisi %23,24’te, 10 yıllık tahvil getirisi %21,98’de neredeyse sabit kalarak kapanış yaptılar. Dün 525’e yükselen Türkiye’nin 5 yıllık CDS priminde hafta başlarında 507 seviyelerini görmüştük. Hazine bu dönemde 3 milyar dolar tutarında %7,25 kupon ödemeli sukuk ihracını gerçekleştirdi.

 

 
   EUR/USD paritesinde 1,1280 desteği ile 1,14 direnci arasında dar bir banttaki hareketin devamını izliyoruz. Bu seviyelerin ilerisinde 1,15 direnci üst bant, 1,1250 desteği alt bant olmak üzere yatay kanalı takip ediyoruz. Bu iki bant geçilmediği takdirde paritenin hareketi devam edecektir. Dolar/TL 13,60 desteğinin altına sarksa da kurdaki volatilite uzun süredir görülmemiş düşük seviyelerde duruyor. 13,85 direnç, 13,30 ve 13,16 destek seviyeleri olacak. EUR/TL 15,45 desteğinin gerisine çekildi. Bu seviye ve 15,82 direnç konumunda iken 15,25 destek olarak karşımıza çıkıyor.

 

 
   Ons altın 1875 desteğinin üzerinde kaldıkça 1900 hedef direncine doğru ilerliyor. 1875’i geçerse 1850 ana destek seviyesi karşımıza çıkıyor. Jeopolitik riskler ile 1900’a yönelen ons altındaki hareketin devamı adına Fed’in önümüzdeki ayki toplantısında alacağı faiz kararı yakından izlenecek. Brent petrol 95 dolar direncinden geri dönerek 90 dolar desteğine kadar geri çekildi. 90 doların üzeri son 8 yılın en yüksek seviyeleri olması bakımından önemli ve brent petrol orta vadede 100 doları hedeflemeye devam ediyor. Gram altın 800 ve 820 direnç seviyelerinin üzerinde kaldı. 820’nin geçilmesiyle 845 direnci hedef haline geldi.

 

 
   BIST 100 Endeksi’nde 1992 desteğinin üzerinde kalınması önemli. 10 yıllık tahvil faizinde %21,80 direnç seviyesi olarak takip edilebilir. Ağırlıklı olarak tahvil-bono ile Eurobond yatırımı yaparak belli oranda hisse senedi riski almayı isteyen yatırımcılar ise bu dönemde değişken fonları tercih edebilir.



  QNB Finansinvest
  https://www.qnbfi.com/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.