Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Petrol arzının azaltılması, Trump’ın duruşması, makro veriler…
Petrol ihraç eden ülkeler sürpriz üretim kısma kararı aldılar. Rusya dahil edildiğinde günlük 1,6 milyon varil üretimin düşmesi bekleniyor. Brent petrol 85$ civarına kadar yükseldi, sabah saatlerinde 84$ civarında işlem görüyor. Yüzde 5’in üzerinde fiyat artışı söz konusu.
Petrol fiyatlarındaki sıçrama maliyetlerin de artmasına yol açabilir. Enflasyonla mücadele edildiği sırada bu sürpriz karar olumlu etki yapmaz diye düşünüyoruz. Enerji fiyatları 2022 başlarından itibaren aylarca zirvelerde dolaşmış, ardından gevşemeye başlamıştı. Maliyetlerin de düşüş anlamına, enflasyonun da düşüşü anlamına geliyordu bu. Enflasyon aşağı geldikçe global piyasalar, merkez bankaları (başta FED) dezenflasyona daha fazla inanır oldular. Buna göre pozisyon almaya başladılar.
Petrol fiyatlarındaki düşüş üreticiler için doğrudan gelir düşüşü anlamına geliyor. Dolayısıyla kendi ekonomilerini korumak için harekete geçtiler. Onlar için iyi ancak dünyanın geri kalanı için maliyet artışı, enerji faturasının artması anlamına geliyor.
Özetle global için maliyet artışı eşittir enflasyon düşüşüne dair soru işaretleri demek.
Sorunlu bankalara dair haber akışına yeni haberler gelmedi. Ortaya çıkan sorunlara karşı hızlı aksiyon alındı. Yeni sorunların da ortaya çıkmaması ile piyasalar gündemin diğer konularına odaklanma imkanı buluyor.
Cuma günü ABD PCE verisi beklentilerden iyi geldi. FED’in takip ettiği söz konusu fiyat artış endeksi manşette 5%, çekirdekte 4,6% seviyesine indi. Piyasalar için iyi haber oldu ve risk iştahı olumlu oldu. Hisseler alındı ve tahviller alındı.
Bu sabah globalde risk iştahı karışık. ABD vadelileri -0,6 ile +0,1 aralığında seyrediyor. Asya’da da hava benzer. Hong Kong yüzde yarımın üzerinde eksi, Japonya ise benzer oranda artı. ABD 10 yıllık tahvil faizi 3,52%, Dolar Endeksi 103, ons altın 1.951 Usd civarında işlem görüyor.

Lokal tarafta Cuma günü borsa 1,7 civarında düştü. TL Tahvillerde faizler kısa tarafta hafif düştü, uzun taraf yatay kaldı. Eurobond fiyatları yatay bir gün geçirdi. TL ise günü yatay tamamladı (geniş resimde TL’nin ılımlı hızda değer kaybı söz konusu).
Seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası ekonomi politikalarının nasıl olacağı lokal varlıklar için kritik. Seçim öncesi pozisyonlanmalar olabilir.
Cuma günü açıklanan dış ticaret dengesi -12 milyar Usd seviyesine çıktı. Diğer yandan S&P ülkemizin kredi notunu değiştirmedi, görünümü ise durağandan negatife indirdi.
Bugün Mart ayı enflasyon verileri açıklanacak. TÜFE için aylık 2,85% artış bekleniyor. Böylece yıllık oran 51,25% seviyesine inmiş olacak (Bloomberg).
KKM’de yeni bir karar daha alındı. Kontratların vadesi serbest bırakıldı. Hangi vadelerin uygulanacağına TCMB karar verecek.



Usd/TL:
Bankacılık sektörünün yarattığı baskı azalıyor. Hem hızlı önlemler alınması hem de sorunlu banka listesine yeni banka ismi eklenmemesi piyasaların rahatlamasına imkan veriyor. Diğer yandan makro veri tarafından da haberler baskı oluşturmayacak nitelikte geliyor. Hal böyle olunca risk iştahını olumlu oluyor. Para piyasalarında ise Usd baskısı azalıyor.
Dolar Endeksi yukarı yönde tepki veriyor. Mart ayı başından bu yama süren düşüş sonrası Usd güç kazanmaya çalışıyor.
Yeni haftada ABD verileri kritik. Cuma günü ABD istihdam veri seti açıklanacak. Öncesinde piyasalar normalleşme çabası sergileyebilir. Usd lehine hareket görebiliriz.
Lokal tarafta seçime az bir süre kaldı. Haber akışı yatırımcılar açısından önem arz ediyor. Özellikle ekonomik politikaların seçim sonrası nasıl olacağı merak konusu.
Bugün Mart ayı TÜFE verisi açıklanacak. Yıllık oranın 51,25% seviyesine inmesi bekleniyor (Bloomberg).
Kur ılımlı bir şekilde yükselişini sürdürüyor. Bu sabah 19,20 civarında işlem görüyor. Aşağıda 19,15 ve 19,09; yukarıda 19,25 ve 19,29 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.


TL Tahvil/Bono:
Hazine, 3 aylık borçlanma ajandasını açıkladı. Buna göre yaklaşık 80 milyar TL itfaya karşılık 179 milyar TL civarında borçlanmaya gidecek. Bu ayın ilk ihalesi haftaya yapılacak.
Tahvil piyasasında faizler ile enflasyon arasındaki fark belirgin olmayı sürdürüyor. Bugün Mart ayı enflasyonları açıklanacak. TÜFE’de aylık 2,85%, yıllık ise 51,25% Bloomberg anket beklentisi söz konusu.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma gününü sırasıyla 6 baz puan düşüşle %13,08 ve yatay %10,49 ile tamamladı.


Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Kısa vadeli düşüş trendi devam ediyor... Seans içi başarısız yükseliş denemelerinin direnç noktalarında yeniden aşağı baskı yaratmasıyla sürdürdüğü kısa vadeli düşüş trendi, geçtiğimiz hafta -%4.35 oranında değer kaybını beraberinde getirdi.
Böylece 9 Mart tarihinde başladığı kısa vadeli düşüş trendini sürdüren piyasada, hafta içerisinde 4,950 seviyesini ilk önemli direnç noktası olarak izliyoruz. Şu aşamada aşağı baskının devam ettiği piyasada, yeniden yukarı yönlü bir hareket oluşabilmesi için 4,950 ara direnç noktasının aşılması gerekiyor. Bu durumda ilk etapta 5,100 olmak üzere 5,300 ve 5,500 seviyelerini hedefleyecek bir potansiyelin gündeme gelebileceğini düşünüyoruz.
Seans içi geri çekilmelerde ise 4,750/4,700 bandını önemli bir destek noktası olarak almaya devam ediyoruz. İlk etapta 4,700 üzerinde dengelenmeye çalışacak olan piyasada, bu nokta altındaki hareketlerin ise 4,500 hedefiyle satış baskısının devamını getirebileceğinin göz önünde bulundurulmasını öneriyoruz.


Eur/Usd:
FED’in önem verdiği PCE verisi beklentilerden iyi geldi. Gıda ve enerji hariç çekirdek artış yıllıkta 4,6% seviyesine indi. Diğer yandan manşette ise yıllık oran 5% oldu. Fiyat artışlarının gevşemesi hem FED hem piyasa için olumlu sinyal ve arzu edilen bir gidişat.
Yeni haftada makro verilere odaklı seyir olabilir diye düşünüyoruz. Bu noktada ABD istihdam veri seti kıymetli. Cuma günü açıklanacak veri piyasalar ve FED için önem arz ediyor.
Bankacılık sorununda yeni banka isimleri duyulmadı. Sorunun genişlememesi piyasaların odağını diğer konulara odaklanmasına imkan veriyor.
Petrol ihraç eden ülkelerin sürpriz petrol üretimini azaltma kararı haftaya sıcak bir başlangıç yapılmasına yol açtı.
Yukarıdaki haber akışı Usd’nin globalde güç toplamasını sağlıyor. Dolar Endeksi 103 seviyesine yükselmiş durumda.
Makro veriler, petrol üretimi, Trump’ın davası… haftanın ajandasını oluşturacak diye düşünüyoruz.
Bu sabah 1,08 seviyesindeki paritede 1,077 ve 1,074 seviyeleri gün içi destek; 1,084 ve 1,087 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırlı negatif seyir bekliyoruz.


Gbp/Usd:
Global yeni haftaya sürpriz petrol üretim azaltma kararı ile başlıyor. OPEC+ üyeleri üretimi azalma yönünde karar aldılar. Enflasyonla mücadele ve resesyon endişeleri için petrol arzının azalması olumlu değil diyebiliriz.
Haftanın ajandasında ABD işsizlik verileri öne çıkıyor. Cuma günü aylık istihdam veri seti açıklanacak. İstihdamda güçlü seyir enflasyon endişelerinin canlı kalmasına yol açıyor.
Yarın eski başkan Trump’ın duruşması yapılacak. Duruşma sonu kararı ABD piyasalarında hareket yaratabilir.
Bu sabah 1,228 seviyesinde bulunan paritede 1,225 ve 1,221 seviyeleri gün içi destek; 1,231 ve 1,235 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün sınırı negatif seyir bekliyoruz.


Altın:
Bankacılık sektöründe ortaya çıkan sorunlar piyasalarda güvenli liman talebini artırdı. Sorunlu banka listesine yeni isimlerin eklenmemesi ile talep momentum kaybediyor. Bu sebeple altın ve gümüş fiyatları yatay, sınırlı aşağı yönde seyir izliyor. Enflasyona dair endişeler, resesyona dair endişeler hala canlı. Parasal sıkılaşmanın yan etkileri hala masada. O sebeple kıymetli madenler buralardan destek bulabilir; düşüşün miktarını azaltıyor.
Bu hafta ABD makro verilerini fiyatlamada öne çıkabilir. Cuma günü aylık istihdam veri seti açıklanacak. İstihdam, ABD ekonomisinin güçlü kası olmayı sürdürüyor. Cuma günü açıklanacak veri bunu teyit eder ise piyasalarda FED endişeleri biraz artabilir. Bu artış aynı zamanda diğer riskleri de artırabilir (resesyon, kredi sorunu..). Güvenli liman isteği artabilir.
Bu sabah 1.951 Usd seviyesindeki ons altında 1.944 ve 1.933 Usd seviyeleri gün içi destek 1.959 ve 1.970 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün negatif seyir bekliyoruz.


Eurobond:
Piyasalar bankacılık sorununun dışına çıkıyor. Geçtiğimiz hafta bu şekilde geçti. Cuma günü biraz günü yön ters döndü. Bu sabah ise tekrar yukarı seyir çabası söz konusu. Bankacılık sektörüne ilişkin endişelerin azalması ile tahvil faizleri yukarı yöneldi, Cuma günü ABD PCE verisinin düşük gelmesi ile hava biraz yumuşadı. Bu sabah ise petrol arzının azalacağı haberi ile enflasyon endişeleri yeniden artış kaydediyor. Bu ise tahvil faizlerini yukarı itiyor.
Hafta boyunca, verileri, petrol arzını takip ederek fiyatlama yapılacağını düşünüyoruz. Trump’ın duruşması da ABD piyasalarını dolayısıyla globali etkileyebilir.
Lokal tarafta seçim yaklaşıyor. Seçim sonrası uygulanacak ekonomi politikası önemli. Piyasanın biraz seçim pozisyonlanması yapabileceğini düşünüyoruz. Cuma 5 yıllık CDS günü 523 seviyesinde tamamladı.
Eurobondlar Cuma günü yatay seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 3-4 cent; orta vadelilerde -8 ile +1 cent; uzunlarda 1-6 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,48%, 7,96% ve 8,58% oldu.



Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.


  



Facebookta Paylaş