Günlük bülten (Yapı Kredi Bankası)

Global piyasalar ABD kaynaklı haber akışı odağında şekillenebilir. Enflasyon verileri, FED tutanağı, şirket bilançoları; AB kanadında ise ECB faiz kararı ajandada öne çıkan başlıklar. Geçen Cuma günü açıklanan ABD TDI verisi manşette beklenenden kuvvetli gelirken ortalama saatlik kazançların beklenti altında kalması maaş bazlı enflasyon risklerini azalttığı için piyasalar tarafından olumlu algılandı.
Bu hafta gözler ABD tüketici ve üretici enflasyon verilerinde olacak. Yıllık bazda TÜFE’nin manşette 0,2% artması, çekirdeğin 0,1% azalması; ÜFE’nin ise manşette 0,6% , çekirdekte 0,3% arması bekleniyor. Böylece TÜFE’de manşetin 3,4%, çekirdeğin 3,7% olması bekleniyor. Verilerin sonuçlarına göre FED faiz indirimi beklentilerinin şekillenmesinde etkili olabilir. Hali hazırda FED swap fiyatlamalarında bu yıl için politika faizinde indirim beklentisi 60 baz puan civarında, bu da bu sene için iki faiz indirimi anlamına geliyor. İlk faiz indiriminin Eylül ayında gelmesi bekleniyor. Güçlü gelen ABD makro verileri nedeniyle piyasa FED faiz indirimi beklentilerinde FED’e göre ‘şahin’ tarafta durmayı tercih ediyor. Bu yıl başında swap piyasalarında altı faiz indirimi fiyatlanıyordu.
FED Bullard bu yıl için 3 faiz indiriminin baz senaryoları olduğunu ifade etti. Goolsbee ise faizlerin yüksek kalmasının işsizliği artırabileceğini belirtti. Bu ifadeler güvercin. FED’in 1 Mayıs'taki faiz kararı öncesi makro verilere bağlı olarak sözel yönlendirmenin farklılaşması sürpriz olmaz diye düşünüyoruz. Ayrıca FED kararı oybirliği ile alsa da üyeler arasında faiz patikasına ilişkin fikir ayrılığı olduğunu not edelim.
Avrupa tarafında, Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası faiz kararı açıklanacak. Piyasa da oluşan genel kanı ECB’nin bir faiz değişikliğine gitmeyeceği yönünde. Toplantı sonrasında, Haziran ayına dair verilecek mesajlar takip edilecek. Alman İstatistik Ofisi'nin verilerine göre sanayi üretimi Şubat ayında yüzde 2,1 arttı ve Bloomberg'in yüzde 0,5'lik tahminlerini aştı. Almanya'da sanayi üretimi 2. ayda da yükselerek ekonominin resesyondan çıkacağı beklentilerini güçlendirdi. Avrupa ekonomileri tarafından gelen ve dipten dönüş sinyalleri veren makro veriler kısmen Euro’nun güçlenmesine neden olabilir.
Asya tarafında, hafta sonu Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, yerel medyaya verdiği röportajda enflasyon ivmesinin güçlenme ihtimalini vurgulayarak 2024 yılının ikinci yarısında faiz artırımı ihtimalinin sinyalini verdi. USDJPY kritik teknik seviye 152 seviyesine yakın işlem görüyor. Fiyatlamaların 152 seviyesinden uzaklaşmada istekli olmadığını görüyoruz. Direncin yukarı yönlü kırılması JPY değer kayıplarının hızlanmasına neden olabilir.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı karışık. ABD vadelileri 0,05% civarında hafif artı. Asya piyasalarında Çin 0,1% civarı satıcılı, Hong Kong 0,6% ve Japonya 0,7% civarı alıcılı. ABD 10 yıllık tahvil faizi %4,41, Dolar Endeksi 104,2 ons altın 2.343 Usd civarında işlem görüyor
Lokal tarafta, İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Mart ayında 51,6’ya yükseldi. Türk imalat firmalarının dış talep koşulları mart ayında üst üste üçüncü ay iyileşme gösterdi. Türkiye piyasaları bayram tatili nedeniyle bugün erken kapanacak.




Usd/TL:
Cuma günü açıklanan ABD istihdam veri setinin sonuçları FED’in sabırlı tutumunu sürdürmesini destekleyici oldu. Manşet tarafta beklenenden güçlü gelen istihdam datası, ABD ekonomisinde beklenen soğumanın gerçekleşmediğini gösterdi.
Güçlü istihdam verisi sonrası gözler yarın açıklanacak ABD TÜFE verisinde ve ECB faiz kararında. Dolar Endeksi 104 üstünde tutunmaya çalışıyor. TÜFE verisi sonuçları yön konusunda belirleyici olabilir.
Lokal tarafta, seçim belirsizliği geride kalması ile piyasada sükûnet oluştu. Mevcut ekonomi politikasının etkileri fiyatlama davranışına biraz daha yansıyor. TL lehine fiyatlama gücünü artırıyor.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 32,15 civarında işlem görüyor. Aşağıda 31,50 ve 31,00; yukarıda 32,50 ve 33,00 öne çıkan teknik seviyeler.



TL Tahvil/Bono:
Menkul kıymet tesis oranı azaltıldı. Karar bankaların tahvil piyasasından alışlarının azalmasını sağlayacak. makro ihtiyati politikaları sadeleştirmeye devam etmesi ile arz-talep dengesinin organik hale gelmesini ve yatırımcı talebini destekleyeceğini düşünüyoruz.
İlgili karar TL tahvil piyasasının canlanmasına, verim eğrisinin sağlıklı oluşmasına kapı aralayabilir.
Global piyasalarda Cuma günü ABD istihdam veri seti beklentilerden iyi geldi. Bu hafta gözler yarın açıklanacak ABD TÜFE verisinde olacak. Son gelen güçlü makro veriler beklenen faiz indirimlerinin ötelenmesine neden oldu. Haftanın yönü TÜFE verisi ile çizilebilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller günü sırasıyla 14 baz puan artış ile %43,58 ve 30 baz puan artış ile 27,23% seviyesinden tamamladı.
Hisse Senedi (Yapı Kredi Yatırım):
Yükseliş eğiliminin gücünü koruduğu piyasada BİST100 Endeksi 9,756 puanda TL bazında yeni bir tarihi zirveye ulamayı başardı...
Kısa haftaya yükselişle başlayan hisse senedi piyasasında BİST100 Endeksinin günü %1,43'lük artışla 9,756 puandan, TL bazında yeni bir tarihi zirvede tamamlamayı başardığını görüyoruz.
Genel bir değerlendirme yaptığımızda ise, geçen haftanın son bölümlerinde yukarı yönde sonlanan konsolidasyon sürecinin ardından yükseliş eğiliminin gücünü koruduğu piyasada bugünkü yükselişe, son harekette görece geride kalan XUSIN Endeksinin (+2,93%) liderlik ettiğini söyleyebiliriz (XBANK 4%0,84).
Genel olarak baktığımızda ise, eski zirve 9,450 bölgesinin artık ana destek özelliği kazanmasını beklediğimiz piyasada yukarı yöndeki kısa vadeli hedef direnç bölgesi olarak 9,800-10,200 aralığını takip ediyoruz.
Bugün bayram tatili nedeniyle yarım gün işlem görecek olan piyasada, yaşanan hızlı yükselişin ardından 9,800 direnç bölgesine doğru kısmi bir realizasyon eğilimi yaşanma olasılığı bulunsa da, piyasanın güçlü seyrini muhtemel bir soluklanmanın ardından devam ettirme ihtimalini yüksek görüyoruz.




Eur/Usd:
Geçtiğimiz Cuma günü açıklanan ABD TDI verisi manşet rakamda beklenti üstü geldi. Ortalama saatlik ücretler kısmında yaşanan düşüş verinin olumlu kısmıydı. Ekonomi iyi ve maaş bazlı enflasyon baskıları azalıyor algısı risk iştahını canlı tuttu. ABD ekonomisinin beklenenden canlı olması ve artan petrol fiyatlarının enflasyon endişelerini artırması bir risk faktörü olarak hala masada.
Bu hafta ABD tarafında FED toplantı tutanağı, enflasyon verileri (TÜFE, ÜFE), AB kanadında ise ECB faiz kararı öne çıkıyor.
Manşet TÜFE’nin yıllık bazda 0,2% artması, çekirdeğin ise 0,1% azalması bekleniyor. ÜFE’nin ise manşette 0,6%, çekirdekte 0,2% artması öngörülüyor.
Perşembe günü AB merkez bankası ECB’nin faizi değiştirmesi beklenmiyor. Haziran ayı için verilecek sinyaller önemli olabilir. Piyasalar AMB’nın Haziran ayında faiz indirimine gideceğini yüzde 90 üzeri fiyatlıyor.
Parite 1,08 seviyesinin üzerinde kalıcık sağlamaya çalışıyor. Avrupa tarafında gelecek olan makro verilerde iyileşme görülmesi halinde yukarı istek artabilir.
Dolar Endeksi yukarı yönlü hareketinde 200 günlük ortalamasının (104, destek) üstünde kalmaya çalışıyor. 104 üstü fiyatlamalar devam ettikçe Dolar talebi gücünü koruyabilir.
Bu sabah 1,085 seviyesindeki paritede 1,08 ve 1,076 seviyeleri gün içi destek; 1,087 ve 1,092 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Paritede bugün yatay seyir bekliyoruz.



Gbp/Usd:
Bu hafta parite hareketlerinde ABD ajandası etkili olabilir. Cuma günü istihdam veri seti güçlü sonuçlandı. Bu hafta gözler ABD enflasyon verilerinde.
Dolar Endeksi 200 günlük ortalamasının (104 seviyesindeki desteğinin) üzerinde kalmaya çalışıyor. 104 seviyesi altı kapanışlar paritede yukarı istediği destekleyebilir.
Bu sabah 1,265 seviyesinde bulunan paritede 1,26 ve 1,256 seviyeleri gün içi destek; 1,27 ve 1,274 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Paritede bugün yatay seyir bekliyoruz.




Altın:
Artan ABD tahvil faizlerine rağmen değerli metaller güçlü seyrine devam ediyor. Çin ve Hindistan merkez bankalarının altın talebi ve jeopolitik riskler fiyatlamalarda etkili oluyor.
Ons altın uzun süredir geçmekte zorlandığı 2.070 Usd seviyesini aştıktan sonra yukarı hareketine devam ediyor. 2.300 Usd seviyesi yakın vade teknik destek bölgesi olarak karşımıza çıkıyor
Bu hafta ABD enflasyon verileri, ECB faiz kararı, jeopolitik (Orta Doğu…) altın talebini etkileyecek ana başlıklar.
Yukarıda altın hakkında ifade ettiklerimiz gümüş için de geçerli. Gümüş de yukarı hareketine devam ediyor. Gümüş için takip ettiğimiz kuvvetli destek seviyesi 26,2 Usd.
Altında teknik olarak 2.275 Usd seviyesinin üzerinde 2.350 Usd seviyesi hedef olabilir. Bir sonraki hedefin ise 2.400 Usd olmasını bekliyoruz.
Bu sabah 2.343 Usd seviyesindeki ons altında 2.325 ve 2.300 Usd seviyeleri gün içi destek, 2.375 ve 2.400 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir Paritede bugün yatay-sınırlı pozitif seyir bekliyoruz.



Eurobond:
ABD 10 yıllık tahvil faizi son günlerdeki yatay seyir izlediği bölgeyi yukarı yönde geride bırakıyor. Cuma günü açıklanan istihdam veri seti güçlü geldi. Enflasyon verisi de yüksek sonuçlanırsa yukarı istek güçlenebilir. Diğer yanda artan petrol fiyatları enflasyon endişelerini artırıyor. Ayrıca beklenen FED faiz indirimlerini öteliyor. ABD 10 yıllık tahvil faizinde önemli bir direnç seviyesi olarak gördüğümüz 4,40% seviyesini test ederek haftaya başlıyor. Yüzde 4,40 seviyesi üzeri fiyatlamalar tahvil faizlerinde yukarı isteği artırabilir. TÜFE verisi haftanın manşetini oluşturabilir. Jeopolitik ayrıca takip edilecek.
Lokal tarafta seçim sonrasında enflasyon ile mücadele ve normalleşme için otoritenin sıkı duruşun devam edeceği açıklamasını olumlu buluyoruz. Global tahvil faizleri ise yukarı meyil içinde, bu baskı yaratabilir.
Türkiye 5 yıllık CDS 299 ile günü tamamladı. Eurobondlar hafif negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 1-3 cent; orta vadelilerde 8-10 cent; uzunlarda 8-12 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 5,30%, 7,33% ve 8,01% oldu.
 

Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr

İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr


Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
  ***
Çekince

 Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı

  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

 Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.