Piyasalarda gözler bu hafta yapılacak FED toplantısında olacak. 19-20 Eylülde yapılacak olan FOMC toplantısının kararları, 20 Eylül akşamı açıklanacak. Piyasalar FED toplantısından bir faiz kararı çıkmasını beklemiyor (CME beklentisi 99% sabit kalır şeklinde). Toplantı sonrası açıklamalarda verilecek mesajlar izlenecek yol haritası için önemli olabilir. Cuma günü açıklanan ABD'de Michigan Ünv. güven endeksi Eylül’de beklenti altı gelirken, Empire imalat ve sanayi üretimi verileri beklentilerin belirgin üstünde geldi. Bu iki veri ekonomide çarkların döndüğü sinyali verirken enflasyon korkularını da besledi. Beklenti üstü gelen veriler resesyondan ziyade ekonomide beklenen soğumanın gerçekleşmediğini gösteriyor.
Merkez bankalarının enflasyon ile mücadelede uyguladıkları faiz artırım süreçlerinin sonuna oldukça yakınız. Geçtiğimiz hafta ECB bu sinyali (her ne kadar Lagarde aksini söylese de) verdi. Merkez Bankalarının faiz artırım hızından çok sıkılaşmanın ne kadar süre devam edeceği beklentisi piyasalarda ön plana çıkacağını düşünüyoruz.
Avrupa piyasalarında, ECB geçen hafta -önceki bültenlerimizde de bahsettiğimiz gibi enflasyonun ana hedef olduğunu teyit edercesine- piyasa beklentilerinin aksine 25 baz puan faiz artırımına gitti. Faiz artırımı sonrasında ekonomik korkular Eur üzerinde satış baskısı oluştururken Avrupa tahvil faizlerinde ECB‘nin artık faiz artırmayacağı beklentisi ile düşüşler yaşandı (faiz artışı döngüsünden plato döngüsüne geçiş). Gerek Çin tarafında yaşanan ekonomik sorunlar ve talep sıkıntısı gerek Avrupa tarafından gelen beklenti altı ekonomik veriler ve daralma sinyali, piyasalara ECB’nin ilk havluyu atan taraf olduğunu düşündürüyor. Lagarde toplantıda her ne kadar gerekirse faiz artırımları hala masada şeklinde açıklaması olsa da biz durma periyoduna ilk geçen tarafın ECB olduğunu düşünüyoruz.
Asya piyasalarında, Çin zorunlu karşılık oranlarını 25 baz puan indirdi. PBOC tarafından yapılan bir dizi nakit enjeksiyonu, sanayi üretiminden perakende satışlara kadar Ağustos ayı verilerinin daha fazla iyileşme işareti göstermesiyle, yetkililerin ekonomik toparlanma ivmesini sağlamlaştırma niyetini ortaya koydu. Çin hükümetinin attığı bu adımların ekonomi üzerinde piyasanın beklentilerini karşılamasa da sorunun farkında olup aksiyon alınması açısından olumlu, alınan aksiyonları ise yetersiz buluyoruz. Bu hafta Japonya Merkez Bankası’nın 22 Eylül Cuma günü toplantısı olacak. Son zamanlarda enflasyon hedefine yakınlık göz önüne alındığında 2024 yılında negatif faiz uygulamasından vazgeçileceğini düşünüyoruz.
Bu sabah global piyasalarda risk iştahı sınırlı pozitif. ABD vadelileri yüzde 0,2 artı seyrediyor. Asya borsaları çoğunlukla alıcılı. Çin yüzde 0,1 civarı artı, Japonya yüzde 1 civarı artı; Hong Kong yüzde 1’e yakın eksi. ABD 10 yıllık tahvil faizi 4,33%, Dolar Endeksi 105,2, ons altın 1.928 Usd civarında işlem görüyor.
Lokal tarafta, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 19 Eylül'de New York'ta yatırımcılarla görüşecek. Yeni ekonomi yönetiminin yaklaşımı ile yatırımcıların ikna edilmesi için çaba harcayacağını düşünüyoruz. Yabancı yatırımcıları temkinli-olumlu olmayı sürdürüyorlar.
Perşembe günü PPK toplantısı yapılacak. Sıkılaştırma sürecinde Merkez Bankası’nın atacağı adımın hızı ve büyüklüğünün piyasa dengeleri açısından önemli olacağını düşünüyoruz. Kararın aynı zaman da mali adımlarla senkron olması da kıymetli bizce. Piyasa beklentisi 500 baz puan faiz artışı yapılması yönünde.
Hazine bu hafta 4 ihale düzenleyecek. Bugün, 7 yıl vadeli değişken faizli kıymet ve 10 yıl vadeli sabit faizli kıymet ihraç edilecek.
TCMB, DDM’ye konu olacak bakiyelerin tarihini 30 Haziran’dan 31 Ağustos’a çekti.
Usd/TL:
Global tarafta majör merkez bankaları enflasyon ile mücadele etmek için sıkılaştırma süreçlerinin sonlarına yaklaşırken, FED’in bir tur daha sıkılaştırma yapma olasılığı ve artan tahvil faizleri Usd talebini canlı tutmaya devam ediyor. Çarşamba akşam FED faiz kararını açıklayacak. Beklenti faizin sabit bırakılacağı şeklinde. Geçtiğimiz Perşembe günü ECB faizi 25 baz puan artırmıştı. Yine de Usd talebi sürüyor. FED’in sözlü yönlendirmesi piyasaları hareketlendirebilir.
Lokal tarafta, bu hafta gözler PPK’da. Bloomberg’deki anket politika faizinin 500 baz puan artacağı yönünde. Geçen ay PPK sürpriz bir kararla 750 baz puan artış yapmıştı.
Bu haftanın diğer konusu ise Mehmet Şimşek’in ABD’de yatırımcılarla bir araya gelmesi. Yeni ekonomi yönetimi yaptıkları ve yapacakları ile yatırımcıları ikna etmek için çaba harcayacak diye düşünüyoruz. Toplantının başarılı geçmesi TL için destekleyici olabilir.
Kur ılımlı yukarı eğilimini koruyor. Bu sabah 26,99 civarında işlem görüyor. Aşağıda 26,60 ve 26,50; yukarıda 27,2 ve 27,50 gün içi öne çıkan teknik seviyeler.
TL Tahvil/Bono:
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 19 Eylül'de New York'ta yatırımcılarla görüşecek. Bu haftanın diğer dikkat çeken konusu ise PPK toplantısı. 21 Eylül’deki toplantıda 500 baz puan faiz artışı yapılması bekleniyor. Yabancı yatırımcı bilgilendirme toplantısı ve PPK’da alınacak kararların piyasalar üzerinde etkili olacağını düşünüyoruz. Enflasyon ile mücadeleden sonuç alınıncaya kadar devam etmesi beklenen kademeli faiz artışları ve makro ihtiyatı tedbirlerin sadeleşmesi Tahvil ve Bono piyasası faizlerinin yukarı yönde yeni denge noktalarına yükselmesini sağlayabilir
Hazine bu hafta 4 ihale düzenleyecek. Bugün 7 yıl vadeli değişken faizli kıymet ve 10 yıl vadeli sabit faizli kıymet ihraç edilecek.
Global tarafta, artan enerji fiyatları ve ABD ekonomisinin görece diğer ekonomilere kıyasla güçlü konumda olması FED’in elini kuvvetlendiriyor. Eylül toplantısında piyasalar tarafında FED’in faiz artışı yapması beklenmiyor. Fakat yıl sonuna kadar artan enerji fiyatları ve canlı ABD ekonomisi sebebi ile bir faiz artışı daha hala masada olabilir.
2 yıllık ve 10 yıllık TL gösterge tahviller Cuma günü sırasıyla 56 baz puan azalış ile %22,07 ve yatay ile %24,42 günü tamamladı.
Hisse Senedi:
Zirve bölgede zayıflama eğilimi artıyor... Geçen hafta satıcılı bir seyir izleyen hisse senedi piyasasında BİST100 Endeksinin haftalık kapanışı %4,36'lık kayıpla 7,961 seviyesinden yaptığını görüyoruz.
Genel olarak baktığımızda, geçen hafta 8,403 puanda ulaşılan TL zirvenin ardından, aşağı yönlü bir düzeltme hareketinin oluştuğu piyasada, Perşembe günü 7,800 desteğinin test edilmesini takiben başlayan yukarı yöndeki toparlanma çabalarının da Cuma günü 8,150 bölgesini aşmayı başaramayarak zayıf kaldığını söyleyebiliriz.
Önümüzdeki süreçte ise, TL bazında öncelikle 8,150 ve sonrasında esas olarak 8,250/300 aralığını, USD bazında ise 300/305USD bölgesini önemli dirençler olarak izlemeye devam ediyor ve seviyeler aşılmadığı sürece, piyasadaki aşağı yöndeki eğilimin devam etme ihtimalini yüksek görüyoruz.
Aşağı yönde ilk önemli destek olarak, Perşembe günü tepki alımlarının geldiği 7,800 seviyesini izliyoruz. Bu seviyenin korunamaması halinde, gerilemenin ilk etapta 7,400/7,500 aralığına doğru devam etme ihtimalinin artabileceğine inanıyoruz. Dolayısıyla, 7,800 bölgesinin uzun pozisyonlar için bir stop-loss seviyesi olarak takip edilmesini öneriyoruz.
Eur/Usd:
ECB geçen hafta piyasa beklentilerinin aksine 25 baz puan faiz artışı gerçekleştirdi. Faiz artışında plato aşamasına geçildiğini düşünüyoruz. Avrupa hem ekonomik verilerin beklenti altında kalması hem de Çin tarafının deflasyon sorunu ile karşı karşıya kalması ile boğuşmaya devam ediyor. Ekonomideki zayıflık Eur talebini baskılarken nispeten güçlü ekonomik aktivite ve tahvil faizindeki yükseliş, getiri arayışı içinde olan piyasanın dikkatini çekiyor ve Usd talebini güçlü duruyor. Bu noktada Dolar Endeksi kritik direnç olan 105,5 seviyesi yakınlarına kadar yükseldi. Getiri tarafında Eur, Usd ile farkı kapatmaya çalışsa bile ekonomik verilerde iyileşme görmeden baskı altında kalmaya devam edebilir. Gelen ekonomik veriler de yaşanacak iyileşme tercih sebebi olacaktır. Cuma günü açıklanan ABD imalat verileri beklentilerden iyi geldi ve ekonomi hakkında olumlu sinyaller verdi.
Dolar Endeksi’nde (DXY) kuvvetli direnç noktası 105,5 seviyeleri olarak öne çıkmakta. 105,5 üzeri fiyatlamalar teknik olarak dolar endeksi(DXY) 110 fiyatlaması için kapı aralayabilir.
Bu sabah 1,066 seviyesindeki paritede 1,06 ve 1,057 seviyeleri gün içi destek; 1,073 ve 1,076 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Gbp/Usd:
BOE, Ağustos başında yapılan toplantıda faiz oranlarını 25 baz puan artırarak 5,25% seviyesine çıkarmıştı. Bir sonraki toplantı 21 Eylül tarihinde yapılacak. Bu toplantı öncesi piyasanın kafası karışık. Bir taraftan güçlü ücret artışları devam ederken, diğer taraftan enflasyonun düştüğüne dair gelen veriler somut bir yaklaşımın önüne geçiyor. BOE de ECB gibi öncelikli hedef enflasyonla mücadele olarak karar verirse 25 baz puan faiz artışı hala masada olabilir. İngiltere’de kira artışları son 10 yıl zirvesine çıktı. Enflasyon için olumlu bir haber değil.
Paritede 200 günlük ortalama 1,2430 civarından geçiyor. Kritik BOE toplantısından sonra hareketin yönüne (ortalama üstü-altı) karar vermesi beklenebilir.
Bu sabah 1,239 seviyesinde bulunan paritede 1,245 ve 1,235 seviyeleri gün içi destek; 1,258 ve 1,26 seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün yatay seyir bekliyoruz.
Altın:
Merkez Bankalarının sıkılaşma sürecinin sonuna gelmesi ve yaşanılan fiyatlamalarda değerli metalin 200 günlük ortalama üzerinde kalmasını görece olumlu değerlendiriyoruz. Bu noktada faiz getirisi olmayan Altın için en önemli baskı unsuru ABD 10 yıllık tahvil faizinde yaşanan güçlü yükseliş. ABD ekonomisinde yaşanan canlılık buna ilave petrol fiyatlarındaki yükseliş enflasyon korkularını canlı tutuyor. FED Eylül ayı toplantısında pas geçse bile Kasım ayı hala masada. Faiz artırımı beklentisi devam ettikçe ABD 10 yıllık faizindeki yükseliş beklentisi de devam ediyor. Dolar Endeksi’nin 105.5 kritik direnç noktası yakından takip edilmeli burada yaşanılacak bir düzeltme değerli metale olumlu yansıyabilir.
Altın için kısa vade önemli olan seviye 1.920 Usd. 200 günlük ortalaması 1.920 Usd civarında bulunuyor. 1.920 Usd altı fiyatlamalar teknik olarak görünümü olumsuza çevirebilir.
Bu sabah 1.929 Usd seviyesindeki ons altında 1.910 ve 1.900 Usd seviyeleri gün içi destek, 1.935 ve 1.956 Usd seviyeleri gün içi direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Bugün pozitif seyir bekliyoruz.
Eurobond:
Global piyasalarda faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaşılıyor. Avrupa son faiz artışından sonra ekonomik nedenlerden dolayı plato dönemine girmiş olabilir. ABD, canlı ekonomi ve artan enerji fiyatları sebebi ile faiz artırımlarına Kasım’da son bir faiz artışı ile cevap verebilecek yere sahip. Bu beklenti risksiz getiri sunan ABD 10 yıllık faizinde talebin kuvvetli kalmasına neden oluyor. 4,34% üstü fiyatlamalar teknik olarak 4,60% seviyelerini gündeme alabilir.
Yurt içi piyasada 21 Eylül PPK toplantısı yapılacak. Artan enerji fiyatlarının enflasyon üzerinde olumsuz baskısı devam ederken uygulanan sıkı maliye politikası ile para politikası arasındaki uyum önemli olacaktır. Bütünlüğün sağlanması ve kurunlar arası birlikte mücadele yabancı yatırımcının oluşan yapıda daha çok yer almak istemesine neden olabilir.
OVP ile birlikte 21 Eylül’de PPK toplantısında alınacak kararlar ve Kredi Derecelendirme kuruluşlarından gelen olumlu değerlendirmeler, eurobond fiyatları için olumlu yönde katalizör görevi görebilir. Mehmet Şimşek’in 19 Eylül’deki sunumu, yatırımcı ilgisini artırabilir.
CDS 394 ile günü tamamladı. Eurobondlar sınırlı negatif seyretti. Birim fiyatlar, kısalarda 3-5 cent; orta vadelilerde 21-23 cent; uzunlarda 31-33 cent değişim gösterdi. Faizler ise sırasıyla 7,55%, 8,48% ve 8,91% oldu.
Çağlar Kimençe
caglar.kimence@yapikredi.com.tr
İhsan Tunalı
ihsan.tunali@yapikredi.com.tr
Yapı Kredi Bankası A.Ş.
www.yapikredi.com.tr
***
Çekince
Bu rapor, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Varlık Yönetimi Satış Bölümü tarafından, Yapı ve Kredi Bankası A.Ş. Satış Ekibi ile Yapı Kredi Bankası A.Ş. müşterileri için hazırlanmıştır. Bu rapor tarafsız ve dürüst bir bakış açısıyla düzenlenmiş olup, alıcısının menfaatlerine ve/veya ihtiyaçlarına uygunluğu gözetilmeksizin ve karşılığında maddi menfaat elde etme beklentisi bulunmaksızın hazırlanmış bir derlemedir. Bu raporda yer alan bilgi ve veriler, Bankamız tarafından güvenilir olduğuna inanılan kaynaklardan derlenmiş olup; bu kaynakların doğrulukları ayrıca araştırılmamıştır. Bu rapor içerisindeki veriler değişkenlik gösterebilir. / Bu rapor yatırımcıların genel olarak bilgi edinmeleri amacıyla hazırlanmış olup, yatırımcıların bu rapordan etkilenmeyerek kararlarını vermeleri beklenmekte olup; işbu raporla Bankamız tarafından herhangi bir garanti verilmemektedir. Bu raporun ticari amaçlı kullanımı sonucu oluşabilecek zararlardan dolayı Bankamız hiçbir sorumluluk üstlenmemektedir. Bu rapor hiç bir şekilde menkul değerlerin satın alınması veya satılması için bir teklifi ile aracılık teklifini içermemektedir. / Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. / Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A.Ş.'nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz, yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.
Yasal Uyarı
Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir
Yatırım danışmanlığı hizmeti aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen
bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.
Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır
ve tavsiyeler genel niteliktedir. Görüşler müşterilerimizin mali durumu ile risk ve getiri tercihlerine
uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi
beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Bu raporun tümü veya bir kısmı Yapı ve Kredi Bankası A Ş nin yazılı izni olmadan çoğaltılamaz,
yayınlanamaz, üçüncü kişilere gösterilemez veya ileride kullanılmak üzere saklanamaz.