Günlük Bülteni (Işık Menkul)

Avrupa'da; Brexit Müzakereleri de Gündemde!
Dün, ABD'deki Emek Günü(İşçi Bayramı) nedeniyle bu ülkeden her hangi bir veri açıklanmadı. Diğer bölgelerden gelen datalarda ise; ilk önce takip ettiğimiz Çin'in Ağustos ayı Ticaret Dengesi'nde ihracat tarafının artışına devam etmesine karşın ithalatta görülen daralma ile 59 Milyar Dolar civarında fazlalık verildi. Avrupa seansında takip edilen verilerde; Almanya Sanayi Üretimi, önceki iki ayda görülen yüksek artışlara karşın, Temmuz ayında sadece yüzde 1.2 oranında artış gösterebildi. Keza, Euro Bölgesi'nin Sentix Güven Endeksi'ndeki daralmalar devam ederken, Britanya'daki Ağustos ayı Halifax Konut Fiyat Endeksi ise, Temmuz ayında olduğu gibi yüzde 1.6 oranında artış gösterdi. Yeni tip Coronavirüs Pandemisine dair gelişmelerin yine öncelikli olarak takip edildiği küresel tarafta, ayrıca; Londra'da, AB ve Britanya arasında başlayan Brexit Geçiş Süreci görüşmeleri de kritikti. Sabah saatlerinde AB Brexit Baş Müzakerecisi Michel Barnier'in yapmış olduğu tehditkâr açıklamalar ve bazı İngiliz medya organlarında: Hükumetin AB'ye 15 Ekim'e kadar süre vereceğine dair çıkan haberler sonrasında Pound satış yedi. Euro varlıklarının da kısmen etkilendiği görüşmeler neticesinde Boris Johnson ve Emmanuel Macron'un; bu ay içerisinde bir ilerleme sağlama konusunda mutabık kaldıkları belirtilse de, ortada uzlaşılan bir Anlaşmanın olmaması piyasaları tatmin etmedi. Öte yandan, geçtiğimiz haftalarda tarafların tekrardan ticaret görüşmelerine başlaması sonrasında iyiye gittiği düşünülen ABD-Çin ilişkilerini yeniden bozabilecek bazı gelişmelerin yaşanıyor olması da kritikti. Öyle ki, hafta sonunda; ABD'nin, Çin'in önemli teknoloji şirketlerinden SMIC'e yönelik kara listeye alma girişimine Çin tarafının da misilleme yapacağının belirtilmesi tedirginliğe neden oldu. Ancak yine de, Avrupa tarafında; ECB'nin bu haftaki toplantısında daha fazla teşvik sunabileceği beklentisi ve bazı aşı çalışmaları konusunda gelen iyimser haberler ile borsalarda başlayan pozitiflik, diğer borsa endekslerinde de karşılık buldu. Küresel tarafta bugün de yine; Covid-19 Pandemisine dair gelişmeler, ABD-Çin ilişkileri, Yeni ABD Kurtarma Paketi ve Brexit geçiş süreci gibi önemli konulara dair gelebilecek haber akışlarını dikkatle takip edeceğiz. Ayrıca, Japonya'da açıklanan kritik datalar sonrasında ekonomik takvimde açıklanacak olan; Euro Bölgesi GSYİH Değişimi de önem arz edecek.
İçeride; NATO Arabuluculuğu Takip Edilecek!
Geçtiğimiz Cuma günü, küresel taraftan pozitif ayrışan Bist endeksi; dünkü açılış öncesinde, Asya seansında oluşan negatifliğin Avrupa tarafında yerine pozitifliğe bırakmasından destek bularak pozitif başlangıç yaptı. Jeopolitik risklere dair gelişmelerin öncelikli olarak takip edildiği günde, hükumet yetkililerinin NATO arabuluculuğu hakkındaki olumlu söylemleri fiyatlamaları destekleyen ana sebepti. Yine, ABD tarafındaki tatile karşın Avrupa'dan başlayarak küresel borsalarda görülen toparlanma girişimleri de gün boyu Bist'e destek oldu. Buna karşın, küresel çapta güçlenen Dlolar varlıklarının da etkisiyle DolarTL'de yeni rekor seviyeler test edildi. İç tarafta da bugün yine; jeopolitik risklerin durumunu öncelikli olarak takipte olacağız. Özellikle de; Yunanistan ile yaşanan gerginlik konusunda NATO arabulucuğunun başarıya ulaşması durumunda TL varlıkları hızla değer kazanabilir. Ayrıca; TCMB ve BDDK gini regülatörlerden gelebilecek hamleler ile küresel taraftan kur ve borsa fiyatlamalarına etki edebilecek haberler de oynaklıklara neden olabilir.
XU100(Bist100)
Yeni haftanın ilk işlem gününe de pozitif başlangıç yapan endeks; 1097.77 seviyesine kadar yükseldikten sonra, günü 1096.81 puandan kapattı. Son iki gündeki pozitif hareketlerin bugün de devamı halinde; 1100, 1113, 1118 ve 1120 direnç seviyeleri de sırasıyla takibe alınabilir. Diğer yandan, olası geri çekilmelerde izleyebilecek destek noktalarımız ise; 1090, 1086, 1082 ve 1077 seviyelerinde bulunmakta.
VIOP30 Yakın Vade
Saatlik grafikte düşen kanalın üzerine yerleşen endeks, yatay olarak da 1242 kritik direnç seviyesini kalıcılıkla aşabilirse 1267-1275 bölgesinin hedeflenebileceği yeni bir kısa vadeli yükselen trend oluşumu söz konusu olabilir. Öte taraftan, dünü 1237 puandan kapatan endekste, yeniden görülebilecek geri çekilmelerde ise; 1231, 1227 ve 1221 destek noktaları ilk etapta takibimizde olacak.
USDTRY
Dün de yeni rekor kıran kurda, son birkaç günde olduğu gibi bugün de olası geri çekilmelerde 7.40 seviyesinin üzerinde kalıcılığın devam edip etmeyeceğini takip edeceğiz. Zira, buranın üzerinde kalıcılığın devamı halinde yukarı yönlü yeni ataklar görülebilir. 7.40 'ın altına kalıcılıkla inilmesi durumunda ise, ilk etapta; 7.3750, 7.3500, 7.3250 ve 7.3000 destek noktaları izlemeye alınabilir.
EURUSD
Başarız geçen Brexit müzakereleri ve ECB'ye dair daha genişlemeci beklentilerle Euro varlıkları değer kaybederken, paritede de tekrardan; Mayıs ortasından başlayan yükselen kanalın alt bandına gelindi. Bu bağlamda, geri çekilmelerin devamında alt bandı takip etmekle birlikte, yatay olarak önemsediğimiz 1.1755-1.1715 bölgesinin de kırılması durumunda yeni bir düşen trend oluşumu söz konusu olabilir. Diğer yandan, şuan için 1.18 civarındaki paritede yükselen kanal içerisinde kalıcılığın devam etmesi ve yeniden Euro lehine fiyatlamalar oluşması durumunda ise; 1.1830, 1.1845 ve 1.1870 dirençleri ilk etapta izlemeye alınabilir.
GBPUSD
Dün, Londra'daki Brexit geçiş müzakerelerinin bir sonuca ulaşamaması ile bir kez daha hızla baskı altında kalan paritede, şuan için 1.3130 civarında fiyatlama görmekteyiz. Geri çekilmelerin devamında 1.3095 seviyesinin de altına inilmesi durumunda; 1.3070, 1.3050 ve 1.3035 seviyeleri de takibe alınabilir. Diğer yandan, paritede yeniden oluşabilecek GBP lehine işlemlerde ise; 1.3155, 1.3180 ve 1.3215 direnç seviyeleri ilk etapta izlenebilir.
BRENT PETROL
Şuan için 42 Dolar seviyesi altında fiyatlanan emtiada, bir gün aranın ardından bugün yeniden başlayan geri çekilmelerin devamı halinde 41.65 kritik bölgesini takip edeceğiz. Zira, buranın da kırılması durumunda yeniden 40 Dolar seviyesinin altına doğru derinleşen satıcılı işlemler görebiliriz. Öte yandan, emtiada yeniden oluşabilecek alıcılı işlemlerde ise dün olduğu gibi bugün de; 42.30, 42.75, 43.10 ve 43.35 direnç seviyelerini izlemeye alabiliriz.
ONS ALTIN
20 Mart'tan başlayan yükselen trend çizgisinin ihlal edilmeye başlandığı Değerli Metal'de, yatay olarak da 1912-1902 bölgesi kritik durumda. Zira, özellikle de 1902 destek noktasının kırılması durumunda emtiada kısa vadeli yeni bir düşen trend oluşumu söz konusu olabilir. Diğer yandan, şuan için 1923 Dolar civarındaki emtiada görülebilecek alıcılı işlemlerde ise; 1932, 1939, 1947, 1951 ve 1956 Dolar direnç seviyeleri ilk etapta izlemeye alınabilir.
S&P 500
Dünkü ABD tatili sonrasında bugünkü spot açılışı ile oynaklık düzeyinin artabileceği endeks vadelisinde; şuan için 3435 civarında sığ işlemler görülmekte. Dünkü toparlanma girişimlerinin bugün de devamı halinde; 3450, 3485 ve 3500 direnç seviyeleri izlemeye alınabilir. Öte yandan, 3 Eylül'de başlayan geri çekilmelerin yeniden etkili olması durumunda ise; 3420, 3400 ve 3385 seviyeleri izlenecek olmakla birlikte, orta vadeli trend devamlılığı için özellikle 3385-3350 bariyeri kritik olacak.
DAX30
Dünü 13120 seviyesi üzerinde pozitif kapatan endekste, bugün de yukarı yönlü hareketlerin devamı halinde; 13230, 13300 ve 13380 direnç seviyelerini de sırasıyla takibe alabiliriz. Öte yandan, endekste yeniden satış baskısı görülmesi durumunda ise; 13065, 13000 ve 12890 destek noktalarını izleyeceğiz.


 
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 
 www.isikfx.com - www.isikmenkul.com
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş