Günlük Forex Bülten (İnfo Yatırım FX)

Euro/Dolar paritesinde önemli destekler kırılmaya başladı
Avrupa'da seçim sonrası yükseliş yaşayan borsalar İtalya'nın yüksek borçluluğu nedeniyle AB Komisyonu'ndan ceza alabileceği haberleri ile düşüşe geçti. AB de İtalya'ya borç nedeniyle disiplin cezası verileceğini doğruladı, kaynaklara göre ceza yaklaşık 3,5 milyar euro olacak. Avrupa'daki gelişmeler euro tarafında düşüşe neden olurken ABD Dolar Endeksi ise ABD-Çin arasındaki gerilimin yükselmesi ile güçlü seyrini koruyor. Geçen hafta 97,55 seviyesine gerileyen endeks, bu hafta yükseliş yaşıyor ve dün 98,12 seviyesine yükseldi. Piyasalarda dün EUR/USD 1,1135 seviyesinden fiyatlandı. Teknik olarak orta vadeli düşüş trendini sürdüren EUR/USD paritesinde 200 günlük HO'nın geçtiği 1,20 desteğinin altına sarkma yaşanmasının ardından paritede sırasıyla 1,1500, 1,1300 ve 1,1108 dip seviyeleri oluşmasının ardından uluslararası piyasalarda doların sorgulanmaya başlamasıyla 1,1100 destek seviyesiyle 1,1330 direnç seviyesi arasında yön arayışının devam ettiği görülüyor. EUR/USD paritesinde 60 dakikalık grafikte parite 200 dk HO'nın geçtiği 1,1169 seviyesinden aşağı yönde uzaklaşa eğiliminde, 50dk hareketli ortalama 1,1159 seviyesinde bulunuyor. RSI İndikatörünün 30 ref seviyesine yukarıdan kesme eğilimi EUR/USD paritesinde aşağı yönlü ihtimalleri arttırmakta.

Dolar/TL 6,00 seviyesine doğru gerileme eğiliminde
Hafta içinde ABD Başkanı Trump'ın anlaşmaya uzak olduklarına dair mesajlar vermesinin ardından Çin şirketlerinin Wall Street'e erişiminin engellenebileceği ve Çin'in savunma ile teknolojide kullanılan nadir element ihracatını kısacağı yönündeki haberler ile piyasalarda satışlar yaşanıyor. Risk iştahının düşmesi ile ABD Dolar Endeksi tekrar 98,0 seviyesine yükselirken gelişen ülke paralarında da düşüşler yaşanıyor. Hafta başında TCMB ve SPK'nın adımları ile son haftalardaki düşüşünün ardından sınırlı toparlama gösteren TL varlıklar, dünde pozitif ayrıştı. Önceki gün 5,99 seviyesine gerileyen USD/TRY kuru dün 6,0550'ye yükselmesinin ardından yönünü aşağı çevirdi ve 6,2 tabanına geriledi. TL üzerinde baskıya neden olan S-400'lerin teslimatının Haziran'a yetişememe açıklamasının ardından piyasalarda ABD ile Türkiye'nin anlaşmaya varabileceğine dair beklenti oluştu. Dolar/TL 2018 yılında tarihi zirve seviyesi olan 7,20 seviyesini görmesinin ardından düzeltme safhasına geçerek orta vadede 5,13 destek seviyesini görmesiyle çanak oluştururken tepki yükselişi eğilimine girerek 5,80-6,20 aralığında sınırlı yukarı yönlü yükselişini devam ettiği görülmekte. Dolar/TL'de 50 günlük HO 5,81 seviyesinde bulunuyor, bu seviyenin altındaki hareketler aşağı yönlü eğilimi arttırabilir, üstündeki fiyat oluşumlarının ise kademeli olarak 6,10-6,25 eğilimini arttırabileceğini söyleyebiliriz. Kısa vadede 5,98 seviyesi destek olarak karşımıza çıkarken, 6,08 seviyesi ise direnç olarak izlenmekte.

Altın dolar ve tahvillerdeki yükselişle kaybını korudu
Altın fiyatları, ABD-Çin ticaret gerginliğinin yoğunlaşması ve küresel büyüme endişelerinin artmasına rağmen, yatırımcıların dolar ve tahvillere yönelmesinden dolayı kaybının büyük kısmını korudu. Güvenli liman alımları, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamalarının Pekin ile ticaret anlaşmasına varılabileceği beklentilerini düşürmesinin etkisi ile ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizini Eylül 2017'den bu yana en düşük seviyeye indirdi. Tahvil rallisi, getiri eğrisinin bir kısmının daha da ters hale gelmesini sağladı ve bu durum ABD ekonomisinin resesyona yönelmiş olabileceği endişelerini artırdı. Teknik olarak Ons altında saatlik grafikte 200 dak HO 1279$ seviyesinden geçiyor, gün içi oluşan fiyatlar bu seviyenin altında kaldığı sürece değerli metalin 1250-1280$ aralığında hareket etmesini bekliyoruz. Ons Altın da kısa vadede 1280$ seviyesindeki destek, kırılmasıyla birlikte 1270$ seviyesinin altında kalıcı olup olmayacağı yakından izlenecek. Yukarı yönde 1280$ ve 1286$ direnç seviyesi olarak izlenirken, 1270$ ve 1265$ seviyeleri destek olarak izlenecektir.

Brent petrol günlük %2,5 düşüşle 68$ seviyesine geriledi
Bu hafta Çin ve ABD arasındaki tansiyonun yükselmesi, Çin'in ABD'ye ihraç edilen ve savunma ile teknolojide kullanılan nadir elementlerin miktarını azaltacağı, ABD'nin ise Çin şirketlerinin Wall Street'e erişiminin engellenebileceğine dair haberler küresel büyüme endişelerini artırdı. Ticaret savaşlarının ekonomiye büyük zarar vereceği ve ekonomideki zorlukların da petrol talebiniz azaltacağı kaygısıyla petrol fiyatlarındaki baskı dünde devam etti. ABD'nin son zamanların en yüksek stok oranına ulaşması ve küresel büyüme endişeleri ile geçen hafta 67$ tabanına gerileyen brent petrol, bu hafta 70$ üzerinde kısmi toparlama yaşadı, ancak bugün %2,5 kayıpla 68$ seviyesine geriledi. Üretici ülkelerin petrol arzını kısması, İran ve Venezuela'daki sorunlar ve jeopolitik risklere karşın küresel büyümeye dair endişeler petrol fiyatlarına sert darbe vurdu.
Teknik olarak Amerikan tipi petrolde orta vadeli yükseliş trendi 50 dolar direncinin kırılmasıyla orta vadeli yükseliş trendine dönüşmüş görünüyor. Kısa vadede 50 günlük HO direnci 62,14$ seviyesini aşağı kırmasının ardından 55-50$'ın hedef haline gelme ihtimalinin tekrar ön plana çıktığını görüyoruz, RSİ indikatörünün 20 referans seviyesini yukarı kırmış görünüyor, bu seviyelerde indikatörleri aşırı alım bölgelerine yaklaştırabilir. Kısa vadede 62,00$ seviyesi direnç olarak izlenirken 56,00$ seviyesi ise destek olarak izlenecektir.



 İnfo Yatırım FX Araştırma

 www.infoyatirim.com
 www.infoyatirimfx.com
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.