Günlük FX Bülteni (İnfo Yatırım)

EURUSD
Piyasalar Avrupa Komisyonu’nun yayımladığı Kış Dönemi Ekonomi Tahmini Raporu’nu takip etti. Rapora göre AB; 2021 büyüme tahminini yüzde 4.2 seviyesinden yüzde 3.8 seviyesine indirildi. 2022 yılı için ise büyüme tahmini yüzde 3 seviyesinden yüzde 3.8 seviyesine çıkarıldı. Enflasyon tahminine baktığımızda ise Euro bölgesi enflasyonunun 2021 yılında yüzde 1.4 olarak gerçekleşeceğini belirten AB; 2022 yılında ise enflasyonun yüzde 1.3 seviyesinde olabileceğini tahmin etti. Ek olarak hafta içerisinde Avrupa MB Başkanı Lagarde’ın açıklamaları izlendi ve bu açıklamalarda Lagarde; pandemi bitip ekonomilerin yeniden açılmaya başlamasında dahi mali ve parasal desteğin aniden durdurulmaması gerektiğini belirtti. Lagarde’ın mali ve parasal destek vurgusu açıklamalarında dikkat çekti. Amerika kanadında ise işsizlik maaşı başvuruları verisi izlendi. Veriye göre ABD’de geçtiğimiz hafta 19 bin düşüş gerçekleştirdi ve 783 bin oldu. ABD kanadında koronavirüs vakalarında bir miktar gerileme yaşanmasının işsizlik maaşı başvurularının da bir miktar düşmesine etki ettiği görüldü. Hafta içerisinde yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren EURUSD paritesini haftanın son işlem gününde teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1.21783 - 1.22780 - 1.23558 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.20333 - 1.19610 - 1.18756 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

USDTRY
Geçtiğimiz haftalarda TL kanadında başlayan ralli içerisinde bulunduğumuz haftanın ilk günlerinde bir miktar ivme kaybetmişti. Fakat değer kazanımı haftanın son günlerine yaklaşırken devam etti ve USDTRY paritesinde dün aşağı yönlü hareketlenmeler devam etti. Bu hareketlenmeler ile birlikte parite 7.00 seviyelerini test etti ve Ağustos ayından itibaren görülen en düşük seviyelerinden birini yaşadı. Diğer yandan TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın geçtiğimiz haftalarda sıkı duruşun uzun süre devam edeceğini vurgulamış ve bu konu TL’deki değer kazanımlarına hız vermişti. Naci Ağbal fiyat istikrarı konusunda iletişim çalışmalarına hafta içerisinde hız verdi. Ağbal hafta içerisinde TOBB ve TESK’i ziyaret etmiş ardından da TÜSİAD ve MÜSİAD ziyaretleri gerçekleşmişti. Bu konu piyasalar tarafından olumlu karşılanıyor. Yeni günde piyasalar yurtiçinden gelecek olan Perakende Satışlar verisini takip edecek. Veri TSİ 10:00’da açıklanacak ve veriler ile birlikte TL kanadında volatilite artacaktır. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 7.10093 - 7.20769 - 7.32509 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 7.00747 - 6.90551 - 6.81155 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Altın
İçerisinde bulunduğumuz haftaya 1816 seviyelerinde başlangıç yapan altın fiyatları hafta içerisinde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Bu hareketler ile hafta içerisinde 1855 seviyeleri test edilse de bu seviyelerden sonra bir miktar gevşemeler yaşandı. Hafta içerisinde Fed Başkanı Powell istihdam piyasasının tamamen bir toparlanmadan hala çok uzakta olduğunu belirtirken, özel sektöre işçileri destekleme çağrısında bulundu. Ons altının 2021 yılındaki haftalık performansına baktığımızda ilk 6 haftanın 4’ünde düşüş yaşandığı görülüyor. Ons altın bu haftayı ise kazanç ile geçmeye yöneliyor. Bununla birlikte piyasalar ABD’den gelen işsizlik maaşı başvuruları verisini takip etti. Gelen veriye göre ABD’de işsizlik maaşı başvuruları geçen hafta 19 bin düşüş yaşadı ve 783 bin olarak gerçekleşti. XAUUSD grafiğini haftanın son işlem gününde teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1830.72 - 1854.31 - 1875.45 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1815.98 - 1800.02 - 1785.53 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Petrol
Son günlerde yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştiren petrol fiyatları yaklaşık olarak son 1 yılın en yüksek seviyeleri yakınlarında fiyatlamalarına devam ediyor. Piyasalar Uluslararası Enerji Ajansı’nın Ocak ayına ilişkin petrol piyasası raporunu takip etti. Rapora göre küresel petrol talebinin koronavirüs pandemisi nedeniyle kaybettiği hacmin yüzde 60’ını geri kazanacağını, bu yıl geçen yıla göre günlük yaklaşık 5.4 milyon varil artışla 96 milyon 440 bin varil seviyesine ulaşabileceği tahmin ediliyor. Diğer yandan raporda; küresel petrol arzı Ocak ayında bir önceki aya kıyasla yaklaşık 580 bin varil/gün artış yaşadı. Böylelikle günlük 93 milyon 630 bin varil seviyesine ulaşan küresel petrol arzı Nisan 2020’den bu yana en yüksek seviyelere ulaştı. Diğer yandan hafta içerisinde ABD’den gelen ham petrol stokları verisi izlendi ve veri ile stokların beklentilerin üzerinde bir azalış yaşandığı görüldü. Bu da petrol fiyatlarını destekledi. Haftanın son işlem gününde Brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 61.72 - 62.61 - 63.76 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 60.61 - 59.78 - 58.48 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.