Günlük FX Bülteni (İnfo Yatırım)

EURUSD
Haftaya 1.2123 seviyelerinde başlangıç yapan EURUSD paritesi haftanın ilk işlem gününde hafif yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Piyasalar Euro bölgesinden gelen Sanayi Üretimi verisini takip etti. Eurostat’ın açıklamasına göre Euro bölgesinde Sanayi Üretimi Aralık ayında yüzde 1.6 düşüş yaşadı. Gelen veri ile birlikte yıllık bazda düşüş yüzde 8.7 olarak gerçekleşti. Beklentilerin üzerinde yaşanan düşüş ile birlikte Euro varlıkları üzerinde bir miktar baskı oluştu. 2020 yılının son aylarında Kovid19 vaka sayılarında yaşanan artışlar ve ek tedbirler bu düşüşlere etki etti. Yeni güne baktığımızda ise piyasalar Euro bölgesinden gelen yoğun veri akışlarını takip edecek. Almanya ve Euro bölgesinden gelecek olan ZEW ekonomik hissiyat ve yine Euro bölgesinden gelecek olan GSYİH verileri Euro varlıkları üzerinde volatilitenin artmasına neden olacaktır. Veriler TSİ 13:00’da açıklanacak. Dolar endeksine baktığımızda ise yeni haftada da zayıf bir performans yaşandığı görülüyor. Haftanın ikinci işlem gününde EURUSD paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü toparlanmalarda sırasıyla 1.21783 - 1.22224 - 1.22780 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1.21142 - 1.20555 - 1.19610 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
USDTRY
TCMB’nin sıkı duruşunun uzun süre korunacağına yönelik geçtiğimiz haftalardaki söylemleri, TCMB Başkanı Ağbal’ın çeşitli kurumları geçtiğimiz hafta yaptığı ziyaretler piyasalar tarafından olumlu karşılanırken, TL’nin güçlü duruşunu da korumasına etki etti. TL’de ki güçlü duruş ile aşağı yönlü hareketler sergileyen USDTRY paritesi yeni haftada da aşağı yönlü hareketlenmelerine devam etti. Bu hareketler ile birlikte parite 7.00 seviyesini kırdı ve 6.94 seviyelerini test etti. Böylelikle parite Ağustos ayından bu yana ilk kez 7.00 seviyesinin altını gördü. Bu gevşemeye doların küresel bazdaki zayıf seyri de destek sağladı. Gelişen ülke kurları dolar karşısında güçlü performanslar sağladı. Diğer yandan TCMB Perşembe günü biraraya gelecek ve faiz oranı kararını açıklayacak. Beklentiler faiz oranlarında değişiklik olmayacağı ve şahin tavrın süreceği yönünde. Ek olarak Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu olan Fitch’in Cuma günü Türkiye Değerlendirmesi yapması bekleniyor. Tüm bunlar ışığında haftanın ikinci işlem gününde USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 7.00747 - 7.10093 - 7.20769 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 6.90551 - 6.81155 - 6.70742 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Altın
Haftaya 1824 seviyelerinde başlangıç yapan altın fiyatları haftanın ilk işlem gününde zayıf bir performans sergiledi. Geçtiğimiz haftayı küçükte olsa değer kazanımı ile kapatan altın fiyatlarında ABD kanadındaki mali teşvik paketi beklentileri yakından izleniyor. Beklentilerin artması zaman zaman altın fiyatlarını destekliyor. Diğer yandan Amerika’da aşılama son hız devam ederken, salgının hızı haftalık bazda baktığımızda son dört ayın en düşük seviyelerine gerilemiş durumda. Bununla birlikte diğer ülkelerde de aşı çalışmalarının devam etmesi umutları bir miktar yeşertiyor. Ek olarak altının üzerinde baskı oluşturan unsurların başında ABD hazine tahvil faizlerinde yaşanan yükselmeler yer alıyor. Hazine tahvil faizlerinde yükselmelerin yaşanması, faiz getirisi olmayan değerli metallerin cazibesini zaman zaman azaltıyor. Yeni günde piyasalar Euro bölgesinden gelecek olan büyüme verisini ve ABD’den gelecek olan New York Empire State İmalat Endeksi verilerini takip edecek. Veriler sırasıyla TSİ 13:00 ve 16:30’da açıklanacak. Haftanın ikinci işlem gününde XAUUSD grafiğini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 1830.72 - 1854.31 - 1875.45 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1815.98 - 1800.02 - 1785.53 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.
Petrol
Geçtiğimiz haftalarda petrol fiyatlarında yaşanan yukarı yönlü ralli yeni haftada da devam etti ve petrol kazançlarını korudu. Geçtiğimiz haftalarda Suudi Arabistan’ın uygulamış olduğu kesintiler ile birlikte, ABD kanadında mali teşvik paketi konusunda beklentilerin artması fiyatları destekledi. Bununla birlikte ülkelerde Kovid19 salgınına yönelik aşılama çalışmaları devam ediyor ve küresel çapta koronavirüs vakalarında azalmalar gözleniyor. Bu gelişme de küresel petrol taleplerinde artış yaşanabileceği beklentilerini artırıyor. Diğer yandan soğuk hava dalgası ülkemizi etkisi altına alırken, bu soğuk hava dalgası ABD kanadında da etki gösteriyor. Bu soğuk hava dalgası ile birlikte ABD kanadında Texas’taki üretimin olumsuz etkilenebileceği ve birkaç bin varillik üretimin zarar görebileceği beklentileri oluştu. Arz azalmasının yaşanabileceği ihtimali ise petrolün kazançlarını korumasına etki etti. Bunlarla birlikte piyasalar Perşembe günü ABD kanadından gelecek olan Ham Petrol Stokları verisini takip edecek. Haftanın ikinci işlem gününde Brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 63.78 - 64.68 - 65.83 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 62.81 - 61.72 - 60.40 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş