Günlük Strateji Bülteni (Anadolu Yatırım)

Veri Gündeminde Bugün

• Euro Bölgesi, TÜFE (Şub),
• Euro Bölgesi, Ticaret Dengesi (Oca),
• Türkiye, Konut Fiyat Endeksi (Oca),
• Türkiye, MGROS Finansal Sonuçları (4Ç23)

Küresel piyasalarda bu hafta odak merkez bankalarında…
Geçen hafta küresel piyasalarda ABD’nin enflasyon verileri takip edildi. Beklentilerin üzerinde gerçekleşen enflasyon rakamları sonrası küresel risk iştahında zayıflama görüldü. Geçtiğimiz hafta uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch tarafından yayımlanan raporda, Fed’in ilk faiz indirimini temmuzda, ECB’nin ise haziranda gerçekleştirmesini bekledikleri belirtildi. ABD borsalarında geçen hafta enflasyon verileri sonrası risk iştahı azaldı. Haftalık bazda S&P 500 %0,13 Nasdaq %0,02 Dow Jones %0,70 değer kaybetti. İki ayın en düşük seviyelerini test etmesinin ardından tepki alımlarının arttığı dolar endeksi geçtiğimiz haftayı %0,67 değer kazancıyla, ABD 10 yıllık tahvil faizleri ise %4,28 seviyesinden tamamladı. Yaklaşık son dört ayın en yüksek seviyelerini test eden brent petrol ise haftayı 84,86 dolar seviyesinden tamamladı. Bu sabah ABD vadelileri ve Asya borsaları pozitif yönde hareket etmektedir. Bu sabah Çin’de yoğun veri gündemi takip edildi. Çin’de perakende satışlar şubat ayında %5,5 artış ile beklentisi olan %5,2’nin üzerinde gerçekleşerek ekonomik aktivitedeki canlılığa işaret etti. Çin’de sanayi üretimi ise şubat ayında %7,0 artış ile beklentisi olan %5,3’ün üzerinde gerçekleşti. İşsizlik oranı ise %5,3 oldu. Perakende satışlarda ve sanayi üretiminde takip edilen beklenti üzerindeki artış, Çin piyasalarına pozitif etki etti. ABD enflasyon verileri ardından yönünü yukarı çeviren dolar endeksi 103,45’te, ABD 10 yıllık tahvil faizleri %4,28’de bulunuyor. Geçtiğimiz haftaya %4,05 seviyesinden başlayan 10 yıllık tahvil faizinde 200 günlük AO (%4,24) yukarı yönlü geçildi. Yeni haftada üzerinde kalıcılık ile %4,35 direnci hedeflenebilir. Geçtiğimiz hafta 2150 yakınlarında dengelenme çabasının takip edildiği ONS altın bu sabah 2147 dolar ile eksi yönde bulunuyor. Son dört ayın en yüksek seviyelerini test eden brent petrol ise 85 dolarda bulunmaktadır. Brent petrolde 82,13 (200 günlük AO) dolar üzerinde kalındıkça pozitif seyir devam edebilir. Son dönemde ABD’de talebin güçlü seyrettiğine ilişkin veriler ve jeopolitik gelişmeler brent petroldeki yükselişi destekleyici unsurlar olarak öne çıkmaktadır.

Küresel piyasalarda bu hafta merkez bankaları öncülüğünde yoğun veri akışı takip edilecek. ABD’de Fed’in mart ayı toplantısı, Euro Bölgesi’nde final enflasyon rakamları, Almanya’da ÜFE ve PMI verileri, İngiltere, Çin, Japonya ve yurt içinde merkez bankalarının faiz kararları öne çıkan makro ekonomik veriler arasında yer almaktadır. Yurt içinde bu hafta ayrıca; MGROS, EBEBK, MPARK, TCELL, TKNSA, AEFES, OBAMS’nin 4Ç23’e ilişkin finansal sonuçlarını açıklaması beklenmektedir. Küresel piyasalarda bugün Euro Bölgesi TÜFE ile ticaret dengesi verileri, yurt içinde ise Konut Fiyat Endeksi (KFE) takip edilecek. Ayrıca MGROS’un finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor. Geçtiğimiz hafta yabancı kurumların TCMB’nin nisan ayında ek faiz artırımı yapabileceği beklentisi ve TCMB’nin parasal sıkılaştırma doğrultusunda attığı yeni adımlar ile baskılanan BIST100 endeksi haftayı %3,57 değer kaybı ile tamamladı. TCMB, kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarından nakit çekim işlemlerinde faiz oranını ihtiyaç kredisi faiz oranıyla uyumlu seviyeye yükseltti. Böylelikle aylık azami akdi faiz oranı %4,42'den %5'e yükseldi. BIST 100 endeksinde haftanın ilk işlem gününe pozitif yönde başlanmasını bekliyoruz. Endekste önceki dip seviyesinin bulunduğu 8736 ve tarihi zirveden (9450) başlayan alçalan kanal alt bandının bulunduğu 8700 bölgesi orta vadeli yönde belirleyici olabilir. Yukarı yönlü hareketlerde önemli ortalamaların bulunduğu (5-22-50 günlük AO) 8911-9037 direnç bölgesi hedeflenebilir.

Veri Gündemi: Bugün Euro Bölgesi’nde TÜFE verileri öne çıkıyor. Ayrıca bölgede ticaret dengesi izlenecek. Euro Bölgesi’nde TÜFE’nin şubat ayı final verisinde %0,60 artışla yıllık bazda %2,80’den %2,60’a gerilemesi bekleniyor. Merkez Bankası’nın enflasyon hedeflemesinde yakından izlediği çekirdek TÜFE’de ise beklentiler şubat ayında %0,70 artışla yıllık bazda %3,30’dan %3,10’a gerilemesi yönünde bulunuyor. Euro Bölgesi’nde ticaret dengesi geçtiğimiz aralık ayında 16,8mlr EUR fazla vermişti.

















Yurt içinde bugün TCMB tarafından yayımlanacak Konut Fiyat Endeksi (KFE) takip edilecek. Ayrıca MGROS’un finansal sonuçlarını açıklaması bekleniyor. Son açıklanan veriye göre, KFE 2023 yılı Aralık ayında %1,1 artarak yıllık bazda nominal olarak %75,5 artış gösterdi. MGROS’ta 4Ç23 dönemine ilişkin medyan net kar beklentisi, 1.237mn TL’ ile bir önceki çeyreğe göre %43,1 azalış, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %6,2 artış yönünde bulunmaktadır.

Piyasalarda Cuma günü neler oldu? ABD’de Cuma günü New York Fed imalat endeksi, Michigan tüketici hissiyatı, kapasite kullanım oranı ve sanayi üretimi takip edildi. Beklentinin -7,0 olduğu New York Fed imalat endeksi martta -2,40’tan -20,9’a geriledi. Sanayi üretimi şubatta aylık %0,1 artış gösterdi. Beklentiler aylık üretimin değişim göstermemesi yönündeydi. Sanayi üretimi yıllık bazda ise %0,2 düştü. Beklentinin %78,5 olduğu kapasite kullanım oranı %78,5’ten %78,3’e geriledi. Michigan Üniversitesi tarafından tüketicinin ekonomiye ilişkin düşüncesini yansıtan endeks mart ayında 76,5 seviyesinde gerçekleşti. Beklentinin 77,1’de bulunduğu Michigan tüketici hissiyatı şubatta 76,9 seviyesinde bulunuyordu.
















Yurt içinde TCMB piyasa katılımcıları anketini yayımladı. Katılımcıların cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi bir önceki anket döneminde %42,96 iken, bu anket döneminde %44,19 olmuştur. 12 ay sonrası TÜFE beklentisi ise %37,78’den %36,70’ye geriledi. BİST Repo ve Ters-Repo Pazarı’nda oluşan cari ay sonu gecelik faiz oranı beklentisi bir önceki anket döneminde %45,00 iken bu anket döneminde %45,82 olurken, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı cari ay sonu beklentisi %45’te sabit kalmıştır. Cari yıl sonu döviz kuru (ABD Doları/TL) beklentisi 40,02 TL’den 40,53 TL’ye yükselmiştir. Katılımcıların GSYH 2024 yılı büyüme beklentisi bir önceki anket döneminde ve bu anket döneminde yüzde 3,3 olarak gerçekleşmiştir.


  Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
  http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş