Haftalık bülten (Anadolu Yatırım)

Yeni haftada ABD’de TÜFE ile Almanya ve İngiltere’de GSYH izlenecek...

Küresel piyasalarda bu hafta ABD’de Aralık ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve 13 Ocak Cuma günü itibariyle Bank of America, BlackRock, Citigroup ve JPMorgan ile başlayacak olan şirketlerin 4Ç22 kar raporları, Euro Bölgesinde Almanya ve İngiltere’de GSYH ve yurt içerisinde Kasım ayına ilişkin ödemeler dengesi raporu öne çıkan gelişmeler arasında yer alıyor.

ABD’de geçtiğimiz hafta takip edilen iş gücü istatistikleri (Ort. Saatlik Kazançlar, Tarım Dışı İstihdam ve İşsizlik Oranı) Fed’in sıkılaştırıcı para politikası ve teknoloji şirketleri (Amazon vb.) tarafından açıklanan işten çıkarma programlarına rağmen istihdam piyasasının güçlü kalmaya devam ettiğini gösterdi. Tarım Dışı İstihdam (TDI) ardından piyasalarda bu hafta gözler 12 Ocak Perşembe TSI 16:30’da açıklanacak olan Aralık ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksine (TÜFE) çevrildi. Kasım ayında çekirdek ve manşet enflasyon da görülen düşüş eğilimi sonrası piyasalarda Fed’e ilişkin agresif beklentiler zayıflamış ve risk barometresi olarak izlenen S&P500’de 4100 test edilmişti. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 1 Şubat’ta gerçekleştireceği FOMC toplantısı öncesinde piyasalarda faiz beklentilerinin şekil alması açısından enflasyon rakamları yakından takip edilecek. ABD’de manşet enflasyonun aylık bazda %0,10 oranında artışla %7,1’den 6,5’e, çekirdek TÜFE’nin ise %0,30 oranında artış ile %6,0’dan %5,7’ye gerileme kaydetmesi beklenmektedir. Enflasyonda beklentiler doğrultusunda veya beklentiler üzerinde gerçekleşecek olan düşüş eğilimi riskli varlıklar olan hisse senetlerine pozitif etki edebilirken, dolar endeksi (DXY) ve ABD 10 yıllık tahvil getirilerinde satıcılı seyir görülebilir.






















10 Ocak Salı Günü İsveç Riksbank Uluslararası Sempozyumu’nda konuşması beklenen Fed Başkanı Jerome Powell’ın faiz, enflasyon ve resesyona ilişkin verebileceği mesajlar piyasalarda volatiliteyi yükseltebilir. 14 Aralık FOMC toplantısı sonrası basın toplantısında Şubat'taki faiz artış büyüklüğünün gelen verilere bağlı olacağını ve enflasyonda %2'ye doğru gerilemeden emin olana kadar faiz indiriminin söz konusu olmayacağını dile getirmişti. Agresif mesajlar sonrası Powell ve hafta genelinde konuşacak olan Fed üyelerinin mesajları 1 Şubat’ta gerçekleşecek olan FOMC toplantısına ilişkin faiz fiyatlamalarını etkileyebilir. Piyasalar yeni hafta itibariyle 1 Şubat toplantısında %75,7 olasılıkla 25 baz puan faiz artırımını fiyatlamaktadır.

Tarım Dışı İstihdam (TDI) her ne kadar beklentilerin üzerinde ve işsizlik oranı beklenmedik şekilde düşüş göstermesine karşın, ücret artışlarında görülen sert geri çekilme sonrası ABD’nin üç majör endeksi haftayı yükseliş ile tamamladı. Böylece haftayı Dow Jones %1,46, S&P 500 %1,45 ve Nasdaq %0,98 oranında değer kazanımıyla tamamladı.

Euro Bölgesinde bu hafta veri akışının oldukça yoğun seyretmesi beklenmektedir. Bölgede sanayi üretimi ile Almanya ve İngiltere’de GSYH öne çıkan veriler arasında yer almaktadır. Euro Bölgesinde geçtiğimiz yıllara nispeten yüksek seyreden hava sıcaklarının etkisiyle özellikle TTF GAS’ın (doğalgaz) 100€’nun altına geri çekilmesi ve enflasyonda zirvenin görüldüğüne ilişkin alınan sinyaller sonucu bölgede sanayi üretiminin Kasım ayında aylık bazda %0,20 oranında artış ile yıllık bazda %0,50’ye yükseliş kaydetmesi beklenmektedir.

Alman ekonomisi, koronavirüs pandemisinin ekonomileri sert bir şekilde vurduğu 2020 yılını %4,6'lık bir düşüşün ardından 2021'de %2,6 büyüme kaydetti. Almanya ekonomisi 2021 yılını %2,60 büyüme ile tamamlaması sonrası, oldukça zorlu geçen 2022 yılını küresel merkez bankalarının uygulamış oldukları sıkılaştırıcı para politikası ve enerji krizi ile tamamladı. Almanya’da zorlu geçen 2022 yılına ait büyüme 13 Ocak Cuma TSI 12:00’de açıklanacak. 2022 yılının tamamı için büyüme beklentisi %1,90 yönünde oluştu. İngiltere ekonomisi Ağustos ve Eylül aylarında sırasıyla -0,30% ve -0,60% oranında düşüş kaydetmesi sonrası Ekim ayında %0,50 büyüme kaydetti. İngiltere ekonomisinin Kasım ayında -0,30% oranında küçülme göstermesi beklenmektedir.

Asya bölgesinde bu hafta Çin’de Aralık ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Ticaret Dengesi, Japonya’da Tokyo TÜFE öne çıkan gelişmeler arasında yer alıyor. Küresel piyasalarda son birkaç haftalık süreçte yakından takip edilen Çin’den gelen covid haberleri ise izlenmeye devam edilecek. Çin’de TÜFE’nin Aralık ayında -0,10% oranında düşüşle 2022 yılını %1,8 seviyesinde tamamlaması beklenmektedir. Bölgede kovid kısıtlamalarının gevşetilmesi sonrası Çin’de açılmanın küresel enflasyonu yukarı yönlü baskılayacağı görüşleri ağırlık kazanırken, ilerleyen aylarda enflasyonda tekrardan yukarı yönlü hareketler görülmesi piyasalarda volatiliteyi artırabilir. Çin’de ÜFE son iki aylık süreçte dezenflasyonist süreç içerisinde girdi. ÜFE’nin Aralık ayında yıllık bazda -0,10% olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. Tokyo’da çekirdek TÜFE’nin %3,6’dan %3,8’e yükseliş kaydetmesi bekleniyor.

Yurt içerisinde, bu hafta büyümenin öncü göstergelerinden olan sanayi üretimi ve perakende satışlar ile ödemeler dengesi raporu öne çıkan veriler arasında yer alıyor. Yurt içerisinde takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Ekim ayında aylık bazda -0,50% olan beklentilerin aksine %2,40 yıllık bazda %0,10 beklentilerin oldukça üzerinde %2,50 büyüme kaydetmişti. Aralık ayı PMI verilerinde görülen toparlanma sonrası 10 Ocak Salı günü takip edilecek sanayi üretimi enflasyon ve büyüme açısından önem arz etmektedir. Foreks’in anketine göre Kasım ayı takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi medyan beklentisi %0,30 oranında artış ile yıllık bazda %0,10 olarak gerçekleşti. TCMB geçtiğimiz hafta paylaşmış olduğu 2023 Yılı Para Politikası ve Liralaşma Stratejisi çerçevesinde yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve cari fazlayı artıran faaliyetlerin, 2023 yılında öngörülen enflasyon patikasıyla uyumlu bir şekilde gerçekleştirileceğini belirtti.



 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.