Haftalık Bülten (Anadolu Yatırım)

Küresel piyasalarda bu hafta ABD TÜFE verisi takip edilecek…

Küresel piyasalarda bu hafta gözler ABD TÜFE verisinde olacak. Fed’in 21 Eylül’de gerçekleşecek olan faiz kararı öncesinde ABD’de enflasyonun yavaşladığına dair sinyaller aranacak. Ağustos ayında tüketici fiyatlarının bir önceki aya göre -0,10%, yıllık bazda ise %8,1’e gerilemesi beklenmektedir. ABD TÜFE verisi 13 Eylül Salı TSI 15:30’da açıklanacak. Temmuz ayında TÜFE aylık bazda değişim göstermezken, yıllık bazda beklentilerin altında kalarak %8,5’e gerilemişti. Geçtiğimiz hafta Cato Enstitüsü'nün 40. Yıllık Para Konferansı'nda konuşan Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonu düşürmeye sıkı şekilde bağlı olduklarını belirtti. Fed üyelerinden ise şahin tonda mesajlar gelmeye devam ederken, üyeler faizlerin %4,00’ün üzerine çıkması gerektiğini belirtti. CME FedWatch’de 21 Eylül’de gerçekleşecek olan FOMC’de 75 baz puan artış ihtimali %91,0 seviyelerine ulaştı. ABD borsaları üç haftalık düşüş serisinin ardından enflasyonun yavaşladığına dair beklentilerin artmasıyla haftayı yükselişle tamamladı. Dow Jones haftayı %2,66, S&P 500 %3,65 ve Nasdaq %4,14 değer artışıyla tamamladı. İngiltere’de bu hafta gerçekleşmesi planlanan Bank of England (BoE) faiz kararı, Kraliçe Elizabeth’in hayatını kaybetmesinin ardından uygulamaya koyulan yas kararı sebebiyle bir hafta ileriye ertelendi. BoE faiz kararı 22 Eylül Perşembe TSI 14:00’de takip edilecek. İngiltere’de bir diğer önemli veri olarak TÜFE öne çıkmaktadır. İngiltere’de enflasyon Temmuz ayında %10,1’e yükselerek, 1982’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, 40 yılından ardından çift haneler test edildi. Ağustos ayında ise enflasyonun %10,2’ye yükselmesi beklenmektedir. Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı ardından gözler bu hafta enflasyona çevrildi. 16 Eylül Cuma TSI 12:00’de takip edilecek olan enflasyonun %9,1’e yükselmesi beklenmektedir. Avrupa’da artan enerji fiyatları enflasyonda ve ekonomik aktiviteye dair belirsizlikleri artırmaya devam ediyor. Yurt içinde haftanın ilk günü TCMB tarafından açıklanan ödemeler dengesi takip edilecek. Foreks tarafından yapılan ankete göre Ödemeler Dengesi medyan tahmini 3,11 milyar dolar olarak sonuçlandı. Haziran’da 3,46 milyar dolar açık gerçekleşmişti. Borsa İstanbul küresel piyasalardan pozitif ayrışmaya devam ediyor. BIST100 Endeksi haftayı %9,27 yükseliş ile tamamlarken, yıl başından bu yana %90’a yakın yükseliş kaydetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran Bankacılık sektörü olurken, haftalık bazda %25’in üzerinde yükseliş kaydetti.
ABD’de, haftanın en önemli verisi olarak enflasyon takip edilecek. Ağustos ayında tüketici fiyatlarının bir önceki aya göre -0,1%, yıllık bazda ise %8,1’e gerilemesi beklenmektedir. ABD’de temmuz ayında TÜFE aylık bazda değişim göstermezken, yıllık bazda beklentilerin altında kalarak %8,5’e gerilemişti. Hafta genelinde ise ÜFE, Perakende Satışlar, Sanayi Üretimi, New York Empire State İmalat Endeksi, Haftalık İşsizlik Başvuruları, Philadelphia Fed İmalat Endeksi ve OPEC+’ın aylık raporu takip edilecek. ABD’de ekonomisinde Perakende Satışlar GSYH ve tüketimin ölçülmesi açısından oldukça önemli bir gösterge olarak takip edilmektedir. Temmuz ayında değişim göstermeyen perakende satışların, Ağustos ayında aylık bazda %0,20 artış kaydetmesi beklenmektedir. Philadelphia Fed imalat endeksi son iki ayda yaşanan düşüşün ardından Ağustos’ta piyasa beklentisi olan -5,0’in oldukça üzerinde artış kaydederek 6,2 seviyesine yükseldi. Geçtiğimiz ay gelen veri imalat sektörünün tahmin edildiği gibi hızlı biçimde zayıflamadığının sinyallerini verdi. Haftalık işsizlik başvuruları geçen hafta piyasa beklentisi olan 240 binin altında 222 bin artış gösterdi. Veri işgücü piyasasının Fed’in agresif faiz artışına rağmen hala güçlü olduğunu gösterdi. Bu hafta ise işsizlik başvurularında piyasa beklentisi 225 binde bulunmaktadır. OPEC+’ın Ekim ayı üretim seviyelerinin görüşüldüğü toplantıda günlük 100 bin varil üretim kesintisi kararı çıkmıştı. Bu hafta ise OPEC+’ın aylık raporu takip edilecek. Son haftalarda petrol piyasalarında artan volatilite nedeniyle bu ay açıklanacak olan raporda önümüzdeki döneme ait beklentiler önem kazandı. ABD’de haftayı kapatırken, Michigan Üniversitesi tarafından yapılan anket sonuçları paylaşılacak.
Euro bölgesinde, haftanın en önemli gündemi cuma günü Euro Bölgesi Ağustos ayı enflasyon verisi olacak. Temmuzda piyasa beklentilerinin paralel olarak %8,9 olarak gerçekleşmişti. Ağustos ayında öncü veriye paralel olarak enflasyonun %9,1’e yükselmesi beklenmektedir. Bölgede son dönemlerde oldukça artış kaydeden doğalgaz fiyatlarının enflasyon üzerindeki etkileri yakından takip edilecek. Bölgede hafta genelinde İngiltere TÜFE, Perakende satışlar, ZEW Ekonomik Hissiyatı ve ECB üyelerinden gelecek olan açıklamalar takip edilecek. İngiltere’de enflasyon Temmuz ayında %10,1’e yükselerek, 1982’den bu yana en yüksek seviyeye ulaşırken, 40 yılından ardından çift haneler test edildi. Ağustos ayında ise enflasyonun %10,2’ye yükselmesi beklenmektedir. Almanya’da ZEW Ekonomik Hissiyatın -60,0’a gerilemesi beklenmektedir. ECB faiz artışı sonrası kaynaklardan “Jumbo Faiz” ihtimallerine dair mesajların gelmesi sonrası bu hafta üyelerden gelecek olan mesajlar önemini artırdı.

Asya Bölgesinde, haftanın ilk işlem günü “Sonbahar Ay Ortası Festivali” nedeniyle Çin, Güney Kore ve Hong Kong piyasaları kapalı olacak. Bölgede haftanın en önemli verisi olarak Çin Merkez Bankası (PBOC), orta vadeli kredi (MLF) faiz kararı takip edilecek. PBOC, önceki toplantısında faizi sürpriz bir şekilde 10 baz puan indirerek %2,75 seviyesine düşürdü. Bölgede hafta genelinde Japonya ÜFE, Ticaret Dengesi ve Çin sanayi üretimi takip edilecek. Japonya’da üretici fiyatları en son aylık % 0,4, yıllık % 8,6 artış kaydetmişti. Yüksek seyreden enerji maliyetleri ve tarihin en zayıf dönemini yaşayan Japon Yeni sonrası ticaret açığını rekor seviyeye çıkarması beklenmektedir. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin’de ise virüs tedbirlerinin sanayi sektörüne vermiş olduğu etkileri takip edeceğimiz sanayi üretimi izlenecek. Ülkede üretiminin yıllık bazda %4,0 artış kaydetmesi beklenmektedir.

Yurt içinde, haftanın ana gündemi TCMB tarafından açıklanacak olan ödemeler dengesi piyasalar tarafından yakından takip edilecek. Foreks tarafından yapılan ankete göre Ödemeler Dengesi medyan tahmini 3,11 milyar dolar olarak sonuçlandı. Haziran’da 3,46 milyar dolar açık gerçekleşmişti. Haftanın genelinde işsizlik oranı, bütçe dengesi, sanayi üretimi ve haftalık olarak yayımlanan para, banka ve menkul kıymet istatistikleri izlenecek. Sanayi sektöründeki aktiviteye dair sinyaller veren sanayi üretimi Haziran’da %8,5 olarak gerçekleşti. Temmuz ayında ise beklentileri %8,00 seviyelerinde oluştu. TCMB verilerine göre geçtiğimiz hafta yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı 1.03 milyar dolar düşüş göstererek, 211.66mn dolar seviyesine geriledi. Toplam rezervler 2 Eylül haftasında haftalık %0,25 artış ile 111.927mn dolara yükseldi. 26 Ağustos haftasında rezervler 111.627mn dolar seviyesinde bulunmaktaydı. 29 - 02 Eylül haftasında yurt dışı yerleşikler piyasa fiyatı ve kur hareketlerinden arındırılmış olarak net 97.9mn dolar hisse senedi alımı gerçekleştirdiler. Geçtiğimiz hafta yurt dışı yerleşikler hisse senedi piyasasında net 32mn dolar satım gerçekleştirmişlerdi.



 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş