Haftalık Bülten (Anadolu Yatırım)

Küresel piyasalarda bu hafta ABD’de enflasyon rakamları takip edilecek...
Küresel piyasalarda bu hafta ABD ve İngiltere’de TÜFE, Euro Bölgesi ve Japonya’da 4Ç22 büyüme rakamları, yurt içerisinde ödemeler dengesi raporu, HALKB, TAVHL, VAKBN ve AKSA’nın 4Ç22 finansal sonuçları ile Kahramanmaraş’ta meydana gelen depreme ilişkin haber akışları yakından takip edilecek. ABD’de Tarım Dışı İstihdamın (TDI) Ocak ayında beklentilerin üzerinde 517 bin artış kaydetmesi sonrası bu hafta gözler 14 Şubat Salı TSI 16:30’da açıklanacak olan Ocak ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksine (TÜFE) çevrildi. Aralık ayında aylık bazda TÜFE -0,10% düşüşle, Mayıs 2020’den bu yana ilk kez daralma kaydederek, yıllık bazda %7,1’den %6,5’e gerileme kaydetti. Geçtiğimiz hafta Powell ve üyeler; ekonominin hizmetler tarafının hala oldukça sağlam olduğunu ve işgücü piyasası raporları veya daha yüksek enflasyon raporları devam ederse, Fed'in oranları şu anda fiyatlandırıldığından daha fazla artırması gerekebileceğini belirtmesi sonrası bu hafta enflasyon rakamları yakından takip edilecek. Ocak ayına ilişkin TÜFE’nin aylık %0,40 artışla yıllık %6,5’ten %6,2’ye gerilemesi bekleniyor. TÜFE’de beklentilerin aksine yükseliş görülmesi halinde Fed’in faiz artırımlarına devam edeceği görüşü ağırlık kazanabilir ve dolar endeksinde (DXY) 104 üzerinde fiyatlamalar görülebilir. Aksi durumunda beklentilerin altında kalması halinde piyasalarda DXY’nin geri çekilmesi ile yukarı yönlü hareketler görülebilir. ABD’de 16 Şubat Perşembe TSI 16:30’da açıklanacak Üretici Fiyat Endeksi’nin (ÜFE) Ocak ayında aylık %0,4 artışla yıllık %6,2’den %5,4’e gerilmesi bekleniyor.

ABD’de büyümenin öncü göstergesi ve tüketici davranışlarına ilişkin sinyal vermesi açısından takip edilen sanayi üretimi ve perakende satışlar ise hafta içerisinde takip edilecek olan önemli veriler arasında yer alıyor. 15 Şubat Çarşamba TSI 16:30’da perakende satışlar 17:15’te ise sanayi üretiminin açıklanması beklenmektedir. ABD’de yüksek faiz oranlarının talebi baskılaması ile sanayi üretimi Aralık ayında -0,10% olan beklentilerin üzerinde -0,70% düşüş ile yıllık %1,65’e geriledi. PMI rakamlarında son aylarda görülen toparlanma ve enerji maliyetlerinde düşüşün etkisiyle sanayi üretiminin Ocak ayına aylık %0,50 büyüme kaydetmesi bekleniyor. Tüketici beklentilerinde görülen iyileşme sonrası Ocak ayında perakende satışların aylık %1,6 artması beklenmektedir. Tarım Dışı İstihdamın (TDI) beklentilerin üzerinde yükseliş kaydetmesi sonrası Powell ve üyelerden gelen şahin mesajlar küresel risk iştahı üzerinde baskı oluşturdu. Haftayı Dow Jones -0,16% S&P 500 -1,11% ve Nasdaq -2,41% değer kaybıyla tamamladı.

Euro Bölgesinde bu hafta içerisinde dördüncü çeyrek büyümeye ilişkin ikinci öncü okuma, sanayi üretimi ile İngiltere’de Ocak ayına ilişkin TÜFE öne çıkan gelişmeler arasında yer alıyor. Rusya- Ukrayna savaşı ile artan enerji maliyetleri, yüksek seyreden enflasyon rakamları ve ECB’nin sıkılaştırıcı para politikası uygulaması sonucu artan borçlanma maliyetleri büyüme üzerinde baskı oluşturuyor. Bölgede yılın son çeyreğine ilişkin öncü ilk okuma -0,10% düşüş beklentilerinin aksine %0,10 büyüme kaydederken, yıllık bazda %2,3’ten %1,90’a gerilemişti. Bu hafta 14 Şubat TSI 13:00’te takip edilecek olan dördüncü çeyreğe ilişkin öncü ikinci okumada ekonominin çeyreksel %0,10 artışla yıllık bazda %1,9 büyümesi bekleniyor. Enflasyon ile mücadeleye ilk başlayan merkez bankalarından olan BoE 02 Şubat’ta politika faizini 50 baz puan artırarak, %4,00’e yükseltti. BoE’e enflasyon ile mücadele de kararlı olarak mücadele etmeye devam ederken, enflasyon rakamlarında istenilen düşüş ivmesi yakalanamadı. Ülkede bu hafta 15 Şubat TSI 10:00 açıklanacak Ocak ayına ilişkin TÜFE’nin aylık -0,40% düşüşle %10,5’ten %10,2’ye gerilemesi bekleniyor.

Asya piyasalarında bu hafta Japonya’da yılın son çeyreğine ilişkin öncü büyüme rakamları takip edilecek. Yılın üçüncü çeyreğini çeyreksel bazda -0,2% ve yıllık -0,80% daralma ile tamamlayan Japonya ekonomisinde bu hafta 14 Şubat’ta gözler yılın son çeyreğine ilişkin öncü büyüme rakamlarına çevrildi. Japonya ekonomisinin yılın dördüncü çeyreğinde çeyreksel %0,50 artışla yıllık %2,0 büyüme kaydetmesi bekleniyor.

Yurt içerisinde bu hafta Aralık ayına ilişkin ödemeler dengesi raporu, perakende satışlar ile şirketler tarafından açıklanacak 4Ç22 finansal sonuçları öne çıkan gelişmeler arasında yer alıyor. Ayrıca hafta içerisinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen depreme ilişkin haber akışları yakından takip edilecek. Kasım ayında cari denge -3,83mlr USD olan beklentilerin altında -3,67mlr USD açık verdi. Böylece Kasım ayında 12 aylık cari denge -45mlr USD ile Ağustos 2018’den bu yana en yüksek seviyeye yükseldi. Kasım ayında perakende satış hacmi Kasım ayında aylık %1,5 arttı. Kasım’da gıda, içecek ve tütün satışları -0,9% azalırken, gıda dışı satışlar (otomotiv yakıtı hariç) %3,3 artış gösterdi. Böylece perakende satış hacmi Kasım ayında yıllık %12,1 arttı. Ayrıca Borsa İstanbul’da (BIST100) 14 Şubat akşamına kadar işlemler gerçekleşmeyecek



 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş