Haftalık Bülten (Anadolu Yatırım)


Küresel piyasalarda bu hafta gözler Merkez Bankalarında olacak…

Bu hafta majör merkez bankalarından gelecek olan faiz karaları piyasalar açısından yakından takip edilecek. ABD Merkez Bankası (Fed), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz kararları haftanın ana gündem maddeleri arasında yer alıyor. Ayrıca hafta içerisinde öne çıkan gelişmeler arasında; küresel çapta final Satınalma Yöneticileri Endeksleri (PMI), ABD'de iş gücü istatistikleri (Ort. Saatlik Kazançlar, Tarım Dışı İstihdam (TDI) ve İşsizlik Oranı), Conference Board (CB) Tüketici Güveni ile AMD, Exxon Mobil, Spotify, Snap, Meta Platforms, Alphabet, Amazon ve Apple'ın 4Ç22 kar raporu, Euro Bölgesinde final TÜFE ve büyüme rakamları ile yurt içerisinde Ocak ayına ilişkin enflasyon ile yoğunluğun artması beklenen 4Ç22 finansal sonuçları yer almaktadır.

PMI verileri, ekonomik durumu yansıtmaları ve ekonomik aktiviteye ilişkin öncü gösterge olmaları sebebiyle yakından takip ediliyor. Geçtiğimiz hafta takip edilen PMI rakamları genelinde toparlanma eğilimi dikkat çekti. Küresel piyasalarda hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinin etkisiyle enerji maliyetlerinde tekrardan Rusya - Ukrayna savaşı öncesi seviyelerin görülmesi, enflasyonda zirvenin görüldüğüne ilişkin alınan sinyal ve tedarik zincir sorunlarında iyileşme PMI rakamlarında toparlanmanın temel gerekçeleri olarak sıralanabilir. Final PMI rakamlarının öncü verilere paralel olarak gerçekleşmesi beklenmektedir.

Haftanın ana gündem maddesi olarak izlenecek ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı 01 Şubat Çarşamba TSI 22:00'de açıklanacak. Yılın son FOMC toplantısında politika faizi 50 baz puan artırılarak, %4,25 - 4,50 aralığına yükseltildi. Aralık toplantısı sonrasında takip edilen enflasyon ve büyüme rakamları ile üyelerden gelen mesajlar Fed'in faiz temposunda yavaşlamaya gitmesine işaret etmesi sonrası küresel risk alma iştahı pozitif seyretti. Gelişmeler çerçevesinde piyasalar bu hafta Fed'ten federal fon oran aralığını 25 baz puan artırarak, %4,50 - 4,75 aralığına yükseltmesini beklemektedir. CME Fed Watch'de bu olasılık %99'da bulunmaktadır. Fed'ten Şubat ve Mart toplantılarında 25 - 25 toplamda 50 baz puan faiz artış gerçekleştirmesini beklerken, Powell'ın basın toplantısında Mart'ta 25 baz puan faiz artırımı sonrası bir süre faizlerde değişikliğe gitmeyeceği ("faiz artışlarında durma") mesajının gelebileceğini tahmin etmekteyiz. Böyle bir senaryo gerçekleşmesi halinde dolar endeksinde (DXY) 102 altında negatif görünüm artabilir ve risk barometresi olarak takip edilen SPX'de 4200 üzerine yükseliş görülebilir.

ABD'de haftanın önemli verileri arasında Fed'in yakından izlemiş olduğu iş gücü istatistikleri (Ort. Saatlik Kazançlar, Tarım Dışı İstihdam (TDI) ve İşsizlik Oranı) takip edilecek. Yaklaşık son 5 (beş) aylık süreçte 200 - 300 bin aralığında açıklanan Tarım Dışı İstihdam'da bu hafta beklenti 185 binde bulunuyor. Tarım Dışı İstihdamın beklentilere paralel gerçekleşmesi halinde Şubat 2021'den bu yana görülen en düşük artışa işaret etmesi bekleniyor. Haftalık olarak açıklanan işsizlik başvuruları istihdam piyasısının Fed'in sıkı para politikasına rağmen güçlü kaldığına ilişkin sinyal vermeye devam ediyor. ABD'de son dönemde teknoloji şirketleri tarafından işten çıkarma programlarının henüz etkisi istihdam piyasasında görülmeye başlanmadı. Şirketler tarafından uygulanan işten çıkarma programlarının önümüzdeki süreçte istihdam piyasasına etkisi Fed'in aksiyon değişikliği açısından yakından takip edilecek. Bu gelişmeler çerçevesinde Aralık ayında %3,7'den %3,5'e gerileyen işsizlik oranını Ocak ayında %3,6, ortalama saatlik kazançların aylık %0,30 oranında artış ile %4,6'dan %4,3'e gerileme kaydetmesi beklenmektedir.

ABD'de büyümenin beklentilerin üzerinde yükseliş kaydetmesi, Tesla'nın beklentilerin üzerinde bilançosu ve PCE enflasyonda düşüş görülmesiyle ABD'nin üç majör endeksi haftayı yükseliş ile tamamladı. Böylece haftayı Dow Jones %1,81, S&P 500 %2,47 ve Nasdaq %4,32 oranında değer kazandı.

Euro Bölgesinde veri akışının yoğun seyredeceği hafta içerisinde Avrupa (ECB) ve İngiltere (BoE) Merkez Bankası faiz kararları ile öncü TÜFE ile GSYH öne çıkan gelişmeler arasında yer alıyor. 02 Şubat Perşembe TSI 15:00'te BoE ve 16:15'te ECB faiz kararları açıklanacak. Geçtiğimiz haftalarda piyasalarda ECB'nin 2 Şubat toplantısında 25 baz puan faiz artırımı gerçekleştireceği beklentileri güç kazanmıştı. Davos'ta ve geçtiğimiz hafta içi konuşan ECB Başkanı Lagarde enflasyonu %2 hedefine döndürmek için gerekli her türlü adımı atacaklarını ve gelecek toplantılarda "kayda değer" faiz artışlarının gelebileceğini dile getirmişti. Lagarde'ın mesajları sonrası piyasalarda ECB'ye ilişkin tekrardan 50 baz puan faiz artırımı ön plana çıktı. Enflasyon ile mücadeleye küresel merkez bankaları arasında ilk adımı atan BoE'den sıkılaştırıcı para politikası uygulamasına devam etmesi bekleniyor. Ülkede tüketici enflasyonu Ekim ayında %11,1 ile tarihi zirveyi yenilemesi ardından, son üç aylık süreçte görülen ivme kaybı dikkat çekerken, enflasyon istenilen seviyeden yüksek seyretmeye devam ediyor. Piyasalarda geçtiğimiz hafta BoE'nin faiz artırım temposunda yavaşlama ve 2023 yıl sonunda 25 baz puanlık faiz indirimi gündeme gelen konu başlıkları arasında yer aldı. Bölgede enerji maliyetlerinde son aylarda sağlanan istikrarın pozitif etkisiyle 1 Şubat TSI 13:00'te açıklanacak öncü TÜFE'nin aylık bazda -0,30% oranında düşüşle yıllık %9,2'den %9,1'e gerileme kaydetmesi beklenmektedir. Euro Bölgesinde 4Ç22 büyümenin çeyreksel bazda -0,10% daralma kaydetmesi ile yıllık bazda %2,2 olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Asya'da bu hafta Japonya'da büyümenin öncü göstergesi ve tüketici harcamalarına ilişkin sinyal vermesi açısından takip edilen sanayi üretimi ve perakende satışlar ile PMI rakamları öne çıkan gelişmeler arasında yer alırken, Dünya'nın en büyük ikinci ekonomisi olan Çin'de ekonomik aktiviteye ilişkin öncü göstergesi olması açısından yakından takip edilen PMI rakamları izlenecek. Çin'de imalat PMI rakamları son üç aylık süreçte daralmaya devam ediyor. Ülkede kovid'e ilişkin kısıtlamaların kaldırılması sonrası piyasalarda Ocak ayında PMI rakamlarında toparlanma eğiliminin görülebileceği görüşü ağırlık kazandı. PMI'ın Ocak ayında 47'den 47,7'e yükseliş kaydetmesi beklenirken, eşik değer 50 seviyesi altında kalmaya devam etmesi bekleniyor.

Yurt içerisinde bu hafta ISO PMI rakamları ile Ocak ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) öne çıkan gelişmeler arasında yer alıyor. Yurt içerisinde Mart 2022'den bu yana 50 eşik değerin altında seyreden imalat PMI rakamları, Kasım ayında 45,7'yi test etmesi sonrası Aralık ayında 48,1'e yükseldi. Aralık ayında açıklanan PMI rakamları faaliyet koşullarındaki yavaşlamanın sürdüğüne işaret etse de Haziran'dan bu yana en yüksek düzeyde gerçekleşti ve sektör performansında zayıflamanın ılımlı olduğunu gösterdi. Aralık ayında üretim ve yeni siparişlerdeki düşüşler yavaşlarken istihdamda Şubat 2022'den bu yana en güçlü artış gerçekleşti. Enflasyonist baskıların yılın önceki dönemlerine göre çok daha ılımlı seyrettiği görüldü.

Yurt içerisinde haftanın ana gündem maddesi arasında yılın ilk enflasyon rakamları öne çıkıyor. Geçtiğimiz hafta TCMB yılın ilk enflasyon rapor sunumunu gerçekleştirdi. Başkan Kavcıoğlu, 2022 yılında savaş nedeniyle enerji ve emtia fiyatlarında olağanüstü yükselişlerin enflasyon olmak üzere tüm ekonomik göstergeleri etkilediğini belirtti. Kavcıoğlu ayrıca, son dönemde başta Avrupa doğal gaz fiyatları olmak üzere enerji fiyatlarında önemli gerilemelerle birlikte normalleşme eğilimi görülmeye başladığını ve 2023 yılına ilişkin büyüme tahminlerinin kasım ayından bu yana birçok ülkede yukarı yönlü güncellendiğini belirtti. Bu gelişmeler çerçevesinde Kavcıoğlu, derin bir resesyon ihtimalinin oldukça azaldığı söyledi.

Enflasyonun bir önceki tahmin orta noktasının yaklaşık bir puan altında gerçekleştiğini ve dışsal değişkenlere yönelik tahminler de çok önemli bir farklılığın olmadığı dile getirilen sunumda enflasyon tahminlerde herhangi bir değişikliğe gidilmedi. Böylece 2023 yıl sonu enflasyon tahmini %22,3; 2024 yıl sonu enflasyon tahmini ise %8,8'de sabit bırakıldı. Türkiye 2022 yılını %64,27 enflasyon ile tamamlarken, bu hafta gözler 03 Şubat Cuma TSI 10:00'da açıklanacak Ocak ayına ilişkin TÜFE rakamlarında olacak. 2021 Ocak ayında aylık enflasyonun %11,10 olması nedeniyle oluşacak olan yüksek baz etkisi ve son dönemde enerji fiyatlarında görülen geri çekilmenin pozitif etkisiyle TÜFE'nin Ocak ayında düşüş eğilimini sürdürmesi beklenmektedir. BIST100 endeksi volatilitenin yüksek seyrettiği haftayı -5,44% oranında değer kaybıyla tamamladı



 Anadolu Yatırım Menkul Kıymetler A.Ş.
 http://www.anadoluyatirim.com.tr/
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.