Haftalık Bülten (Piramit Menkul)

https://www.piramitmenkul.com.tr/Arastirma/ArastirmaRaporDosya/35039

Yeni Haftanın Gündemi ve Beklentiler
• 18 Nisan Pazartesi Çin; GSYİH (1Ç22), Sanayi Üretimi Türkiye; Konut Fiyat Endeksi (Şubat)
• 19 Nisan Salı Japonya; Sanayi Üretimi ABD; İnşaat İzinleri, Konut Başlangıçları
• 20 Nisan Çarşamba Çin; PBOC Ana Faiz Oranı Almanya; ÜFE Euro Bölgesi; Sanayi Üretimi ABD; İkinci El Konut Satışları, Ham Petrol Stokları Türkiye; Merkezi Yönetim Borç Stoku (Mart), Yurt Dışı ÜFE (Mart)
• 21 Nisan Perşembe Türkiye; Tüketici Güven Endeksi (Nisan) Euro Bölgesi; TÜFE ABD; Haftalık İşsizlik Başvuruları, Philadelphia Fed İmalat Endeksi
• 22 Nisan Cuma Dünya Geneli; PMI Verileri İngiltere; Perakende Satışlar
- Bu hafta piyasaların gündeminde geçen hafta bankalarla başlayan ABD 1Ç22 bilanço sezonu ile Fed Başkanı Jerome Powell ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Christine Lagarde’ın konuşmaları ön planda olacak. Veri takviminin sakin geçeceği haftada ABD konut piyasası verileri ve Çin’in 1Ç22 büyüme rakamları izlenecek.
Fed Başkanı Powell ve AMB Başkanı Lagarde, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) perşembe günkü küresel ekonomi temalı seminerinde konuşmacı olacaklar. Rusya-Ukrayna savaşı, pandemi sonrası ekonomik toparlanma, yüksek enflasyon ve borçluluk konularına değinilecek. Bu hafta sert hareketler görülen tahvil piyasası Powell’ın konuşmasına odaklanacaktır. Ayrıca Federal Açık Piyasa Komitesi’nde (FOMC) bu yıl oy hakkı bulunan St. Louis Fed Başkanı James Bullard, bu hafta konuşacak ABD’li politika yapıcılar arasında bulunuyor.
ABD’de bilanço sezonu bankalarla başlarken finansalları açıklanan az sayıda şirketin kâr ve ciro tahminlerini aşma oranı şimdilik %75-80 civarında. Buna karşın S&P500 Endeksi geçen hafta yaklaşık %2,1 düşerken bankaların kayıpları daha fazla oldu. Bu hafta S&P500 Endeksi’nde listelenen 68 şirketin bilançosu açıklanacak. BofA, BNY Mellon, United Airlines, American Airlines, IBM, P&G, J&J, AmEx, Netflix ve Tesla gibi çeşitli sektörlerden büyük ve popüler şirketlerin finansalları ve projeksiyonları izlenecek. Fiyatlardaki yükseliş ve faiz beklentileri dolayısıyla projeksiyonlarda maliyet baskısına vurgu yapılabilir.
Enflasyon, Ukrayna belirsizliği ve petrol fiyatları gibi sıcak konular risk iştahı açısından ABD’li şirketlerin finansal sonuçlarını gölgede bırakabileceğini düşünmekteyiz. Dünya genelinde enflasyon yükselişini sürdürerek rekorlar tazelerken tahvil faizlerinde yukarı yönlü sert hareketler sürmekte; küresel hisse senedi piyasalarında tedirginlik devam etmekte. Ayrıca, yüksek seyreden petrol fiyatları ekonomik toparlanmanın seyri açısından belirsizlik kaynağı olmaya devam ediyor. Brent petrol vadelileri Avrupa Birliği’nin (AB) Rus petrolünü ambargo kapsamına almaya hazırlandığı yönündeki haberlerin etkisiyle haftayı 110USD seviyesinin üzerinde kapattı. Enerji fiyatlarını artırma potansiyeli nedeniyle petrol ürünlerine yönelik kapsamlı yaptırımlar konusunda görüş ayrılığı yaşayan AB’den somut adımlar gelmesi durumunda petrol fiyatlarında yeniden yukarı yönlü sert hareketler görülebilir. Birlik, Rusya’dan günlük ortalama 2,2 milyon varil ham petrol ve 1,2 milyon varil petrol ürünleri alıyor.
Ekonomik takvimde hafta başında Çin’in ilk çeyrek GSYİH verileri var. Piyasa büyüme rakamlarının yanı sıra geçen ay başlayan karantina uygulamalarından dolayı perakende satışlar, sanayi üretimi ve sabit sermaye yatırımları verilerine odaklanacaktır. ABD tarafında geçen ayın inşaat izinleri ve konut başlangıçları salı günü, ikinci el konut satışları çarşamba günü yayınlanacak. Piyasa faizlerindeki hızlı yükselişten dolayı ABD konut piyasası verilerinin önemi artmaktadır. Euro Bölgesi’nde perşembe günü geçen ayın nihai enflasyon rakamları yayınlanacak. Avrupa’da TÜFE martta yıllık %7,5 ile rekor artış kaydetmişti.

- Yurt içinde konut piyasası verileri, yurt dışı üretici enflasyonu, tüketici güven endeksi ve merkezi yönetim borç stoku takip edilecek.
Haftanın ilk işlem gününde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Şubat 2022 Konut Fiyat Endeksi’ni (KFE) yayınlayacak. KFE ocakta aylık %13,1, yıllık %77,4 (Reel %21,2) artış kaydetmişti.
TÜİK çarşamba günü mart ayı Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi’ni açıklayacak. YD-ÜFE şubatta aylık %2,4, yıllık %106,1 ve on iki aylık ortalamalara göre %53,2 arttı. Ana sanayi gruplarında enerji fiyatlarındaki artış aylık bazda %11,7, yıllık %203,4 olmuştu. Aynı gün Hazine ve Maliye Bakanlığı merkezi yönetim borç stoku verilerini yayınlayacak. Brüt borç stoku şubat sonu itibarıyla 2,95trln TL olarak gerçekleşirken 985,1mlr TL kısmı Türk lirası, 1,96trln TL kısmı döviz cinsinden oluşmuştu.
TÜİK ve TCMB’nin iş birliği ile yürütülen tüketici eğilim anketinin nisan sonuçları perşembe günü yayınlanacak. Mevsimsellikten arındırılmış Tüketici Güven Endeksi martta aylık %1,9 artışla 71,2 puandan 72,5 puana yükseldi. Tüketici güveninde Mart 2021’de görülen 86,7 puanlık zirvenin ardından düşüş eğilimi devam etmektedir.
Küresel piyasalarda risk iştahı düşük seyrederken Borsa İstanbul’da pozitif ayrışmanın devam ettiğini görmekteyiz. ABD ve Avrupa endekslerinde dalgalı seyir sürerken BIST100 Endeksi art arda yedinci haftayı yükselişle tamamladı. Yukarı yönlü eğilimin korunmasına karşın teknik olarak endeksin hızlı yükselerek ortalamalardan uzaklaşması ve son günlerde işlem hacminde yaşanan kısmi zayıflama dolayısıyla kısa vadeli pozisyonlanmalarda temkinli olunması gerektiğini düşünmekteyiz.


Piramit Menkul Kıymetler A.Ş
www.piramitmenkul.com.tr

 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş