Haftalık Forex Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Yurtiçinde Büyüme ve Cari Denge Rakamları, Global Tarafta ECB Faiz Oranı Kararı ve ABD Enflasyon Verileri Ön Planda…

Almanya'da açıklanan İmalat PMI verisi Kasım ayında beklentilerin hafif üzerinde 51,8 düzeyinde gerçekleşti. Euro Bölgesi'nde açıklanan İmalat PMI verisi Kasım ayında 51,5 olan piyasa beklentisi üzerinde 51,8 olarak gerçekleşti. İngiltere'de açıklanan İmalat PMI verisi Kasım ayında beklentilerin üzerinde değer artışı ile 53,1 seviyesine yükseldi. Fed Başkan Yardımcısı Clarida yaptığı değerlendirmede, ABD ekonomisinin çok güçlü olduğunu vurgularken Fed'in enflasyon ve istihdam hedeflerine ulaşmasının finansal istikrarın korunması açısından yardımcı olduğunu dile getirdi. ABD'de açıklanan İmalat PMI verisi Kasım ayında piyasa beklentisi hafif altında 55,3 düzeyinde gerçekleşti. ABD'de açıklanan ISM İmalat PMI verisi Kasım ayında, bir önceki aya göre 1,6 puan artış ile 59,3 seviyesine yükseldi. New York Fed Başkanı Williams yaptığı değerlendirmede, ABD ekonomisinde güçlenmenin devam ettiğini ifade ederken kademeli faiz artırımı yaklaşımına desteğini tekrarladı. Çin'de açıklanan Caixin Hizmet PMI verisi Kasım ayında beklentilerin aksine artış ile 53,8 düzeyine yükseldi. Almanya'da açıklanan Hizmet PMI verisi Kasım ayında beklentilere paralel 53,3 düzeyinde gerçekleşti. Euro Bölgesi'nde açıklanan Hizmet PMI verisi Kasım ayında bir önceki aya göre 0,3 puan artış ile 53,4 düzeyine yükseldi. İngiltere'de açıklanan Hizmet PMI verisi Kasım ayında beklentilerin aksine geriledi ve 50,4 olarak gerçekleşti. ABD'de Fed'in yayımladığı Bej Kitap raporuna göre, İş dünyasındaki iyimser beklentilerin, gümrük tarifeleri ve ticaret savaşlarına dair belirsizliğin devam etmesi, artan faiz oranları ve işgücü piyasasında yaşanan arz eksikliği nedeniyle azaldığı belirtildi. ABD'de açıklanan Özel Sektör İstihdam Değişimi (ADP) verisi Kasım ayında, piyasa beklentisi altında 179 bin olarak gerçekleşti. ABD'de açıklanan İşsizlik Maaşı Başvuruları geçen hafta bir önceki haftaya görre 4 bin azalış ile 231 bin olarak gerçekleşti. ABD'de açıklanan Hizmet PMI verisi Kasım ayında bir önceki aya göre 0,3 puan artış ile 54,7 düzeyine yükseldi. ABD'de açıklanan Fabrika Siparişleri verisi Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 2,1 düşüş gösterdi. ABD'de açıklanan ISM İmalat Dışı PMI verisi piyasa beklentisi aksine yükseliş ile 60,7 düzeyinde gerçekleşti. Euro Bölgesi'nde açıklanan GSYİH verilerine göre, Euro Bölgesi ekonomisi 2018 yılı 3.çeyrekte bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 ve bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,6 oranında büyüdü. ABD'de açıklanan Kasım ayı Tarım Dışı istihdam verisi 198 bin olan piyasa beklentisi altında 155 bin olarak gerçekleşti.
TÜİK tarafından açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi raporuna göre, 2018 yılı Kasım ayında tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,44 düşüş gösterdi. Bir önceki yılın aynı ayına göre tüketici fiyat endeksi Kasım ayından yüzde 21,62 düzeyinde gerçekleşti. TÜİK tarafından açıklanan Yurt içi Üretici Fiyat Enddeksi raporuna göre, 2018 yılı Kasım ayında üretici fiyat endeksinde bir önceki aya göre yüzde 2,53 düşüş kaydedildi. Bir önceki yılın aynı ayına göre üretici fiyat endeksi Kasım ayında yüzde 38,54 düzeyinde gerçekleşti. İstanbul Sanayi Odası (ISO) ve IHS Markit tarafından açıklanan Türkiye İmalat PMI raporuna göre, 2018 yılı Kasım ayından İmalat PMI verisi 44,7 olarak gerçekleşti. Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) tarafından yayımlanan verilere göre, 2018 yılı Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre Otomobil ve Hafif Ticari Araç Pazarı yüzde 42,29 oranında azaldı. 2018 yılı Kasım ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %39,17 azaldı ve 46.204 adet oldu. 2018 yılı Kasım ayında hafif ticari araç pazarı 2017 yılının Kasım ayına göre %51,81 azaldı ve 12.000 adet olarak gerçekleşti. Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2018 yılı Ocak-Kasım dönemde bir önceki yılın eş dönemine göre %33,75 azalarak 543.231 adet olarak gerçekleşti. Türkiye Cumhuriyyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan geçici verilere göre, TÜFE bazlı Reel Efektif Döviz Kuru Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 7,9 artış ile 74,59 değerine yükseldi. TCMB tarafından yayımlanan 2019 yılında Para ve Kur Politikası Metninde, "Para politikası enflasyonu hedefe yaklaştıracak şekilde oluşacak." ifadesi yer verilirken, TCMB'nin nominal ya da reel herhangi bir kur hedefi bulunmadığı, fakat döviz kurunun iktisadi temellerden belirgin şekilde kopması veya aşırı oynaklıkların finansal istikrara dair risk oluşturması halinde bu duruma kayıtsız kalınmayacağı belirtilmektedir. Döviz kurundaki hareketlerin fiyat istikrarını kalıcı olarak etkilemesi durumunda ise TCMB para politikası duruşunu değiştirerek gerekli tepkiyi vereceği açıklanmıştır. Para Politikası Kurulu (Kurul), 2019 yılında, önceden açıklanan bir takvim çerçevesinde yılda sekiz toplantı planlandığı belirtilmiştir.
10-14 Aralık haftasında, TCMB ve ECB faiz oranı kararları ve ABD enflasyon verisi küresel piyasalarda fiyatlamalar üzerinde oynaklığın artmasına neden olabilir. Ayrıca, 11 Aralık tarihinde İngiltere'de Parlamento'da yapılması planlanan Brexit oylaması Sterlin tarafında volatilitenin artmasına neden olabilir.


USDTRY

Geçen haftaya 5.16 seviyesi yakınlarında başlayan kurda Pazartesi günü gelen enflasyon sonuçlarının beklentilere göre daha düşük açıklanması sonrası kısa süreli 5.13 altı denense de akabinde TCMB'nin bu enflasyon verisi sonrası faiz indirimlerini düşünebileceği algısının oluşması hızlı şekilde yukarı yönlü hareketlerin yaşanmasına neden oldu. Bu hareketlenmede 5.45 seviyesinin üzerini deneyen kurda, haftanın devamında hem TCMB'den hem de hükümet kanadından gelen para ve maliye politikasında sıkı duruşun korunacağına ilişkin ifadelerin kullanılması Türk Lirası'nda kuvvetlenme yaratarak aşağı yönü hareketlerin yaşanmasına neden oldu. Bu hafta Türkiye 3.çeyrek büyümesi piyasaların odağında olacak. %2 olarak beklenen veri önceki çeyreğe göre daha düşük bir seviyee. Kurda yukarı yönlü baskı oluşturabilir.
Kurda 5.45-5.51 bölgesi yeni haftada da yakından takip edilecek. Bu bölge üzerine geçilemediği sürece kurda aşağı yönlü baskının devam etmesini muhtemel görüyoruz. Bu durumda aşağıda 5.22 ve 5.15 izleyeceğimiz destekler olacak. 5.51 üzerindeki hareketlerde ise yükseliş ivmesi hızlanarak 5.60-5.70 bölgesine doğru hareketleri gündeme getirebilir.


EURTRY

Geçen haftaya enflasyon verileriyle birlikte değer kazanımlarıyla başlayan Türk Lirası'nda enflasyon verisi sonrası ortaya atılan TCMB'nin faiz indirimi yapacağı algısının Türk Lirası üzerinde hızlı değer kayıplarına neden oldu. EURTRY'nin de bu etkiyle Nisan ayından bu yana gözlenen ve Kasım ayında altına geçilen yükselen trendin direnci olan 6.2130 seviyesine kadar yükseldiği gözlendi. Haftanın devamında Finansal İstikrar ve Kalkınma komitesinden ve TCMB'den gelen açıklamalarda hem para hem de maliye politikalarında sıkı duruşun korunmaya devam edileceği vurgusunun tekrar edilmesi yeniden Türrk Lirası üzerindeki değer kazanımlarını destekledi. Diğer yandan FED'in faiz artırımları konusunda 2019 yılında daha yavaş olabileceğine dair algının da son zamanlarda daha fazla ön planda yer alması gelişmekte olan ülke para birimlerini destekliyor.
EURTRY'de bahsettiğimiz trendin yeni haftadaki direnci olan 6.25 yakından izlenmeli. Bu böğle altında tutunma devam ederse düşüş eğiliminin devamını bekleyeceğiz. Aşağı yönde hareketin devamında 6.00-5.85 ve 5.78 seviyeleri takip edilecek. 6.25 üzerine bir geçiş oluşursa 6.36 ve 6.48 dirençleri gündeme gelebilir.


EURUSD

Geçen hafta paritenin hem Avrupa hem de ABD'de yaşanan gelişmelerle alakalı olarak dalgalı bir seyir izlediği, 1.14-1.13 bölgesi içerisinde hareket ettiği gözlendi. Hem aşağıdan hem de yukarıdan bu bölgeyi ihlal etme çabası gözlense de hareketler kalıcı olmadı.
Avrupa'da İtalya'nın bütçe ile ilgili 2019 yılı hedeflerini yeniden güncellemesi beklenirken gelen açıklamalar başbakan tarafından ılımlı fakat koalisyon ortaklarrı tarafından taviz vermez boyuttaydı. Bu konu ile ilgili belirsizliklere bir de İngiltere'de Theresa May'in Brexit konusunda gittikçe güçsüz konuma gelmiş olması da eklendi. Bu gelişmeler parite üzerinde aşağı yönlü baskı oluştururken FED'in faiz artırımlarında yavaşlayabileceği algısı da yukarı yönde hareketleri zaman zaman destekledi. Piyasalar bu gelişmelere odaklı olmaya devam edecek gibi görünüyor. 11 Aralık'ta Brexit referandumu parite açısından oldukça önemli.
Var olan belirsizliklerle ilgili olarak bu hafta olumlu gelişmeler yaşanırsa 1.14 bariyeri üzerine olası geçişte paritede 1.16 ve 1.1720 seviyeleri hedeflenebilir. 1.14 altı tutunmanın devam etmesi durumunda yaşanacak geri çekilmelerde 1.13, 1.1220 ve 1.11 seviyeleri hedeflenebilir.


XAUUSD

G-20 Zirve'si sonrasında ABD ile Çin arasında ticaret savaşlarına yönelik ateşkes yapılırken 03-07 Aralık haftasında, bu gelişmenin dolarda kısmi zayıflamalara neden olduğu görüldü. Hafta içerisinde, bazı FOMC üyelerinin açıklamaları dolar üzerinde baskıyı artırırken ons altında değer kazanımlarını desteklediği görülüyor. Ayrıca, Çin'li bir teknoloji firmasının üst düzey temsilcilerine yönelik yaşanan gelişmeler ve haber akışları küresel piyasalarda risk iştahında azalışlara neden olurken ons altının 1244 seviyeleri civarını test ettiğini görülüyor.
Teknik olarak bakıldığında, ons altının 200 haftalık üssel hareketli ortalaması olan 1233 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda yukarı yönlü hareketlerin devamı görülebilir. Yükselişlerde 1250, 1257 ve 1265 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, geri çekilmelerde ise 1228, 1212 ve 1206 destek seviyeleri izlenebilir.


GBPUSD

3-7 Aralık haftasında Birleşik Krallıkta Brexit sürecinin sancılarına dair yoğun haber akışı yaşandı. Başbakan Theresa May Hükümeti'nin 11 Aralık'ta yapılacak olan Brexit oylaması öncesinde konuyla ilgili olarak yasal tavsiyeyi açıklamadığı iddiasıyla gündeme getirilen Parlamento'yu aşağılama önergesi kabul edilirken parlamentoda yaşaanan AB'den ayrılmak ya da Brexit'in hiç olmamasına yönelik bölünmeler Sterlin varlıkları üzerinde yarattığı baskı ile birlikte GBPUSD paritesinde Haziran 2017'den bu yana en düşük 1,2657 seviyesine kadar geri çekilmeler yaşandığını gördük.
Yeni haftada Brexit sürecine yönelik piyasalarda kırılgan olan yatırımcı algısına endişe aşılayan gelişmeler söz konusu olduğu ve yakından takip ettiğimiz, kritik direnç olan 1,2800 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlanamadığı sürece GBPUSD paritesinde satış potansiyelinin sürmesi beklenebilir. Bu durumda yaşanacak geri çekilmeler 1,2660, 1,2600 ve 1,2450 destek seviyelerine doğru sürebilir. Olası kritik direnç üzerinde yaşanabilecek toparlanma istediğinde ise 1,2860, 1,2900 ve 1,2950 direnç seviyeleri gündeme gelebilir.


USDJPY

3-7 Aralık haftasında USDJPJ paritesinde oynaklığa neden olan ABD-Çin ticaret savaşına yönelik gelişmeler takip edildi. ABD Başkanı Donald Trump ile Çin Devlet Başkanı Jinping, Arjantin'de yaptıkları G-20 zirvesinde, iki ülkee arasında 90 gün boyunca yeni gümrük vergisi getirilmemesi konusunda ateşkes sağlanması ticaret savaşına yönelik tansiyonu kısmen hafifletirken Çinli akıllı telefon üreticisi ve telekomünikasyon devi Huawei'nin CFO'sunun ABD'nin isteği üzerine Kanada'da tutuklanması piyasalara yeni endişe aşıladı. Çin'in ABD ile ilişkilerinde belirsizliğin artabileceği algısı Japon Yen'inde güvenli liman olarak değer kazanımına neden olurken parite de 113,81-112,22 seviyeleri arasında negatif fiyatlama hareketi gözlendi. USDJPY paritesinde takip ettiğimiz Mart ayından gelen yükseliş trendi devam ederken ticaret savaşına yönelik belirsizlik içeren gelişmeler yukarı yönlü hareketin hız kazanmasını baskıladığı görülüyor. Güvenli para talebiyle değer kazanımı gösteren Japon Yen'i, takip ettiğimiz trend çizgisinin altına sağladığı ataklar güçlenebilirse fiyatlama yönünü aşağı çevirebilir ve 112,00, 111,70 ve 111,30 destek seviyelerini gündeme getirebilir. Küresel pazarda dolarda olası bir toparlanma hareketti yaşanması durumunda ise trend yönünde yükselişler 114,00, 114,40, 114,70 direnç seviyelerine doğru sürebilir.


HAM PETROL

03-07 Aralık haftasında, ABD API tarafından açıklanan haftalık ham petrol stokları 5,360 milyon varil artış gösterirken Enerji Bilgi İdaresi tarafından açıklanan resmi petrol stokları 7,323 milyon varil azalış gösterdi. EIA verilerine göre ülkede ham petrol üretimi geçen hafta bir önceki haftaya göre günlük ortalama bin varil artış gösterdi. Hafta içerisinde, en önemli gelişmelerin başında OPEC'in 6 Aralık tarihinde gerçekleştirdiği yılın 2.toplantısı oldu. OPEC toplantısı ile birlikte bazı delegelerin yaptığı açıklamaların petrol piyasasında oynaklığın artmasına neden olduğunu görülüyor.
Teknik olarak bakıldığında, ham petrolün 200 haftalık hareketli ortalaması olan 52,16 seviyesi fiyatlamaların yönü açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Düşüşlerin yaşanması durumunda 50,00, 49,30 ve 48,20 destek seviyeleri takip edilebilir. Olası, yükseliş denemelerindde ise 55,00, 58,00, 63,00 direnç seviyeleri izlenebilir.


S&P500

G-20 Zirve'si sonrasında ABD ile Çin arasında ticaret savaşlarına yönelik kısa süreli ateşkes yapıldığının açıklanması ile birlikte 03-07 Aralık haftasında, küresel piyasalarda risk iştahında yaşanan artışın S&P 500 vadeli kontrat endeksine olumlu yansımaları görüldü. Hafta içerisinde, Çin'li bir teknoloji şirketi üst yönetimine dair yaşanan gelişmeler ve haber akışları sonrasında küresel piyasalarda risk iştahı eğiliminin tersine dönmesi sonrasında endekste düşüşlerin ivme kazandığı görüldü.
Teknik olarak incelediğimizde, endeksin 50 haftalık üssel hareketli ortalaması olan 2727 seviyesi altında kalıcılık sağlaması durumunda geri çekilmelerin devamı görülebilir. Düşüşlerde 2620, 2600 ve 2520 destek seviyeleri takip edilebilir. Olası, yükseliş denemelerinde ise 2740, 2790 ve 2820 direnç seviyeleri izlenebilir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ****
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
RUSYA ENERJİ BAKANI: OPEC VE OPEC DIŞI ÜLKELERLE GELECEKTEKİ İŞBİRLİĞİMİZİ DEĞERLENDİRECEĞİZ
OPEC BAŞKANI : OPEC VE OPEC DIŞI ÜLKELERİN İŞBİRLİĞİ 2019'DA DEVAM EDECEK
BAE: OPEC VE OPEC DIŞI TOPLANTISI BAŞLADI
YUNANİSTAN BAŞBAKANI TSİPRAS, RUSYA DEVLET BAŞKANI PUTİN'E, RUSYA'NIN TÜRKİYE'YE FÜZE SİSTEMİ SAĞLAMASINDAN DUYDUĞU ENDİŞEYİ İLETTİĞİNİ SÖYLEDİ
IRAK PETROL BAKANI : OPEC, 0.8 MLN VARİL/GÜN KESİNTİ KONUSUNDA ANLAŞTI
IRAK PETROL BAKANI : 6 AYLIK ANLAŞMA NİSAN AYINDA YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLECEK
İRAN PETROL BAKANI : OPEC'İN KARARINDAN MEMNUNUZ
OPEC+ TOPLANTISI BAŞLAMAK ÜZERE -OPEC KAYNAKLARI
OPEC KAYNAĞI: RUSYA ANLAŞMA ALTINDA 230.000 VARİL/GÜN CİVARINDA KESİNTİYE İHTİYAÇ DUYACAK
İRAN PETROL BAKANI : İRAN, KESİNTİLKERDEN MUAF
Facebookta Paylaş