Haftalık Forex Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

TDİ Haftasında Yurtiçinde Enflasyon Global Tarafta PMI ve TDİ Verileri Ön Planda…

Geçtiğimiz hafta yurtdışındaki gelişmeleri inceleyecek olursak; Almanya’da açıklanan ‘Öncü İmalat PMI’ verisi Eylül ayında bir önceki aya göre gerileyerek 53,7 seviyesinde gerçekleşti, ‘Öncü Hizmet PMI’ verisi Eylül ayında beklentilerin üzerinde 56,5 seviyesinde gerçekleşti. Euro Bölgesi’nde açıklanan ‘Öncü İmalat PMI’ verisi bir önceki aya göre düşüş göstererek 53,3 seviyesine geriledi, ‘Öncü Hizmet PMI’ verisi Eylül ayında beklentilerin üzerinde 54,7 düzeyinde gerçekleşti. Almanya IFO Enstitüsü’nün açıkladığı ve piyasa tarafından yakından izlenen ‘İş Dünyası Güven Endeksi’ Eylül ayında 103,7 seviyesine geriledi. Ağustos ayında 103,9 seviyesine revize edilirken Eylül'de 103,2 seviyesine inmesi bekleniyordu. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin Euro Bölgesi enflasyonunda güçlü bir yukarı hareket gördüğü sinyallerini verdi. ABD'de ‘Conference Board (CB) Tüketici Güveni’ Eylül ayında 134,7’den 138,4’e yükseldi. Bu, Ekim 2000'den beri en yüksek seviye olarak kayda geçti. Beklenti endeksin 132,1 değerini almasıydı. ‘ABD Richmond İmalat Endeksi’ Eylül ayında 24’den 29 seviyesine yükseldi. Bu da Kasım 2017’den beri en yüksek seviye olarak beklentilerin üzerinde sonuca işaret etti. Beklenti ise endeksin 22 seviyesinde olmasıydı. Almanya Sanayi Federasyonu (BDI) Avrupa'nın en büyük ekonomisi için 2018 yılı GSYH büyüme tahminini, Alman malları için zayıflayan talebin etkisi ile yüzde 2,25'ten 2,0'a indirdi. Japonya Merkez Bankası (BoJ) faiz artırımına gitmezken, Boj Başkanı Kuroda yaptığı açıklamada faiz oranlarının uzun süre düşük tutulacağını belirtti. ABD Ticaret Bakanlığı verilerine göre ‘Yeni Konut Satışları’ Ağustos'ta yüzde 3,5 artışla 629 bin oldu. Beklenti ise yüzde 0,5 artıştı. ABD ‘Ticari Ham Petrol Stokları’ geçen hafta 1,9 milyon varil ile yüzde 0,5 artış kaydederek 396 milyon varile yükseldi. Piyasa beklentisi, stokların 1,3 milyon varil azalacağı yönündeydi. ABDD Merkez Bankası (FED), Salı günü başlayıp Çarşamba sona eren iki günlük para politikası toplantısının ardından bu yılın üçüncü faiz artırımına gitti ve fonlama oranını 25 baz puan artırarak yüzde 2,00’den yüzde 2,25 seviyesine yükseltti. Faiz artırımı kararının oy birliğiyle alındığı gözlendi. ABD Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 4,2 büyüme kaydetti (GSYİH). Beklentiler ABD ekonomisinin bu dönemde yüzde 4,2 büyüme kaydedeceği yönündeydi. Ekonominin en büyük kısmını oluşturan ‘Tüketici Harcamaları’ ise yüzde 3,8 artışla beklentileri karşıladı. Diğer taraftan ABD ‘Konut Satışları’ Ağustos'ta aylık bazda yüzde 1,8 düşerek konut sektöründe soğumanın devam ettiğine işaret etti. Beklentiler yüzde 0,5 düşeceği yönündeydi. ABD’de Ağustos'ta ‘Dayanıklı Mal Siparişleri’ yüzde 4,5 artışla yüzde 2,1 olan beklentinin önüne geçti. Haftanın son işlem gününde İngiltere’de 2.çeyrek GSYİH dönemsel yüzde 0,4, yıllık yüzde 1,2 seviyesinde gerçekleşşti.
Yurtiçi gelişmelere baktığımızda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yayımlanan Uluslararası Yatırım Pozisyonu (UYP) Gelişmeleri raporuna göre, 2018 Temmuz sonu itibarıyla Türkiye’nin yurtdışı varlıkları, 2017 yılsonuna göre yüzde 1,4 oranında azalışla 229,6 milyar dolar, yükümlülükleri ise yüzde 11,2 oranında azalışla 620,3 milyar dolar olarak açıklandı. Türkiye’nin yurtdışı varlıkları ile yurtdışına olan yükümlülüklerinin farkı olarak tanımlanan net UYP, 2017 yılsonunda -465,7 milyar dolar iken 2018 Temmuz sonunda -390,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. TCMB tarafından açıklanan, ‘Reel Kesim Güven Endeksi’ Eylül'de 96,4’ten 89,6’ya geriledi. Bu, Nisan 2009'dan beri en düşük seviye oldu. ‘İmalat Sanayisi Kapasite Kullanım Oranı’ Eylül’de bir önceki aya göre 1,6 puan azalarak yüzde 76,2 seviyesine geriledi. TÜİK’in açıkladığı verilere göre ‘Ekonomik Güven Endeksi’ Eylül'de bir önceki aya göre yüzde 15,4 oranında azalarak 71 düzeyine geriledi. Bu düzey aynı zamanda Maart 2009'dan bu zamana kadar en düşük seviyeye denk geldi. Haftanın içinde Amerikan Dolarına karşı Türk Lirası güçlü şekilde değer kazanarak yaklaşık yüzde 2 artışla Dolar karşısında en çok değer kazanan gelişmekte olan ülke para birimi oldu ve 5,96 seviyelerini test etti. BIST 100 endeksi, bu haftaki yükselişle birlikte arka arkaya altıncı haftayı da pozitif kapatmayı başardı. Haftanın son işlem günüde TÜİK’in açıkladığı veriye göre İhracat 2018 yılı Ağustos ayında, 2017 yılının aynı ayına göre yüzde 6,5 azalarak 12 milyar 383 milyon dolar, ithalat yüzde 22,7 azalarak 14 milyar 805 milyon dolar oldu. Dış Ticaret Açığı Ağustos’ta 2,42 milyar Dolar seviyesinde gerçekleşti.
Bu hafta küresel piyasalarda Cuma günkü ABD tarı dışı istihdam verileri ön plana çıkıyor. Özellikle ücretlerdeki artış bu veri setinde daha fazla önem verilecek bir veri olarak izlenecektir. Bununla birlikte yurtiçinde Perşembe günü enflasyon oranları da Türk Lirası varlıklar üzerindeki etkileri bakımından yakından taakip edilecek. Geçtiğimiz aylardaki kur şoku ile yükseliş ivmesi hızlanan üretici fiyatlarından tüketici fiyatlarına doğru yaşanacak yansımanın yüksek bir enflasyon oranı ile daha karşılaşma ihtimalini güçlendirdiği söylenebilir. Beklentiler Eylül ayında enflasyonun aylık bazda yüzde 3,6 artış göstereceği yönünde.

USDTRY

Geçen haftanın en önemli gelişmesi ABD’de açıklanan faiz artırım kararı oldu. Beklentilere paralel şekilde %2-%2.25 aralığına çıkartılan faiz oranı kararından ziyade FED’in geleceğe yönelik beklentileri daha bir merakla beklenmekteydi. Güncellenen projeksiyonlar ve FED başkanı Powell’ın açıklamalarından bu yıl Aralık ayı ve 2019’da üç faiz artırımı beklentisinin çıktığı gözleniyor. Bu durum da daha yüksek seviyede Dolar hareketi anlamına gelebilir. Yurtiçi tarafta ise piyasaların gözü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ABD ve Almanya’daki temaslarında ve gelen mesajlardaydı. Bu gelişmelerin yarattığı iyimserlik yanında TCMB faiz artırım kararı ardından YEP’te ortaya atılan hedeefler Türk Lirası’nın güç kazanmasında etkili oldu. Bu hafta ABD’de tarım dışı istihdam verileri yakından izlenecek, ayrıca yurtiçinde enflasyonun Eylül ayında %3.6’ya yükselmesi bekleniyor. Bu veriler Türk Lirası üzerindeki baskıyı bir miktar artırabilir.
5.95 olarak gözlediğimiz önemli destek seviyesi altında oluşacak kalıcılıkta düşüş eğiliminin 5.84, 5.80 ve 5.70’e doğru sürmesi beklenebilir. Bahsettiğimiz destek üzerindeki kalıcılıkta ise gelecek tepki yükselişlerinde 6,17, 6,25 ve 6,32 direnç seviyeleri olarak takip edilebilir.

EURTRY

Geçen hafta ABD’deki faiz artırım kararı ve ardından bu yılsonu ile 2019’da da en az 3 faiz artırımının beklendiğine dair güncellenen projeksiyonlar Dolar endeksinin yükselişine zemin hazırlarken, yurtiçinde ABD ve Almanya görüşmelerinin yarattığı iyimserliğin TCMB faiz artırım kararı ve YEP ile birleşmesi sonrası Türk Lirası’nda %2 üzerinde değer artışı meydana geldi. ABD kaynaklı gelişmelerle Euro Dolar karşısında değer kaybederken yaşanan değerr kaybının bir diğer kaynağı da İtalya’daki bütçe hedeflerinin beklentilerin ötesinde gerçekleşmesi oldu. Popülist koalisyon hükümeti kamu harcamalarında büyük bir artışa gitme konusunda anlaşmaya varırken gelecek yıl için bütçe açığı hedefi yüzde 2.4 oldu. Avrupa Birliği'nin bütçe açığı limiti yüzde 3 seviyesinde olsa da ülkenin yaklaşık %130 olan Borç/GSYH oranı birliğin endişe kaynağı oluyor. Bu hafta yurtiçi enflasyon ve ABD tarımdışı istihdam verileri takip edilecek.
EURTRY’de 6.93 önemli bariyeri altında kalıcı bir düşüş yaşanırsa bu hafta 6.82-6.70 ve 6.57 seviyeleri hedeflenebilir.
6.93 üzerinde sağlanacak kalıcılıkta ise gelebilecek tepki yükselişlerinde 7.12 ara direnci geçilebilirse 7.21 kısa vadeli düşüş trend direnci izlenmeli. Burası aşılabilirse yükselişler 7.37’ye doğru devam edebilir.

EURUSD

Geçen hafta FED faiz artırım kararının önceden fiyatlanmış olması nedeniyle fiyatlamalara etkisi olmasa da parite üzerindeki asıl etki 2019 yılında üç faiz artırım beklentisininn ortaya çıkması oldu. Son zamanlardaki olumlu ABD ekonomik verilerine nihai büyüme verisinin %4.2 olarak eklenmesi Dolar’daki yükselişin güç kazanmasına katkı sağladı. Bunun yanında geçen hafta İtalya’daki bütçe hedeflerinin beklentilerin ötesinde gerçekleşmesi Euro’nun Dolar karşısında değer kaybetmesine ve paritenin 1.16 seviyesinin altına inmesine neden oldu. Popülist koalisyon hükümeti kamu harcamalarında büyük bir artışa gitme konusunda anlaşmaya varırken gelecek yıl için bütçe açığı hedefi yüzde 2.4 oldu. Avrupa Birliği'nin bütçe açığı limiti yüzde 3 seviyesinde olsa da ülkenin yaklaşık %130 olan Borç/GSYH oranı birliğin endişe kaynağı oluyor. Bu hafta tarım dışı istihdam veri setinde ücretlerdeki artış parite üzerinde etkili olacaktır.
1.1820 direnci altında satış baskısının sürmesini beklediğimiz paritede 1.1530 desteği önemli. Altına geçişte 1.1450 ve 1.14 seviyeleri hedef olabilir. .olası toparlanma hareketinde ise 1.1820 öncesinde 1.17, 1.1750 direnç seviyeleri takipte olunnmalı.

XAUUSD

24-28 Eylül haftasında, ABD’de açıklanan verilerin birçoğunun beklentileri karşılaması, Fed’in gerçekleştirdiği Eylül ayı toplantısı sonrasında faiz oranında beklentilere paralel 25 baz puan artışa gitmesi ve Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları dolar ve dolar endeksinde değer kazanımlarını desteklerken ons altında değer kayıplarının ivme kazandığı görüldü. Haftalık bazda ABD on yıllık tahvil getirisinde yaşanan değer kayıpları sarı metalde düşüşleri bir miktar sınırladığı görülüyor. 01-05 Ekim haftasında Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları ve ABD TDİ verisi dolar bazlı fiyatlamalarda volatilitenin artmasına neden olabilir. Teknik olarak bakıldığında, sarı metalin psikolojik seviyesi olan 1200 seviyesi altında kalıcılık sağlaması durumunda geri çekilmelerin devamı görülebilir. Düşüşlerin devamında 1175, 1164 ve 1157 destek seviyeleri takip edilebilir. Olası, yükseliş denemelerinde ise 1200, 1208,50 ve 1212 direnç seviyeleri izlenebilir.

GBPUSD

24-28 Eylül haftasında, Breexit sürecine yönelik gelişmeler Sterlin üzerinde dalgalanmalara neden olurken Fed’in gerçekleştirdiği Eylül ayı toplantısı sonrasında beklentilere paralel 25 baz puan faiz artışına gitmesi, yayımlanan ekonomik projeksiyonlar ve Fed Başkanı Powell’ın yaptığı açıklamalar dolarda kuvvetlenmeleri desteklerken paritede düşüşlerin yaşandığı gözlemlendi. İngiltere’de açıklanan 2.çeyrek nihai GSYİH verisine göre, İngiltere ekonomisi 2.çeyrekte çeyreklik bazda yüzde 0,4 ve bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 1,2 oranında büyüdü.
Teknik olarak bakıldığında, paritenin 4 saatlik grafikte 200 periyotluk üssel hareketli ortalaması olan 1,3045 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda yukarı yönlü hareketlerin devamı görülebilir. Yükseliş denemelerinde 1,3150, 1,3200 ve 1,3230 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, geri çekilmelerde ise 1,2970, 1,2920 ve 1,2890 destek seviyeleri izlenebilir.

USDJPY

24-28 Eylül haftasında, BOJ Başkanı Kuroda yaptığı açıklamalarda, Japon ekonomissinin hala güçlü parasal gevşemeye ihtiyacı olduğunu ifade ederken, ABD kaynaklı gelişmeler ve Fed’in Eylül ayı toplantısında beklentilere paralel 25 baz puan artışa gitmesi sonrasında paritede yukarı yönlü hareketlerin yaşandığı görüldü. Fed Başkanı Powell’ın faiz kararı sonrasından gerçekleştirdiği basın toplantısında yaptığı açıklamalar dolarda değer kazanımlarını desteklediği görüldü. 01-05 Ekim haftasında Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları ve TDİ verisi dolar bazlı fiyatlamalarda oynaklığın artmasına neden olabilir.
Teknik olarak bakıldığında, paritenin 200 haftalık hareketli ortalaması olan 113,20 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda yukarı yönlü hareketler görülebilir. Yükselişlerin devamında 114,20, 114,70 ve 115,00 direnç seviyeleri takip edilebilir. Düşüşlerde ise 112,50, 112,00 ve 111,40 destek seviyeleri izlenebilir.

HAM PETROL

Geçtiğimiz hafta sonu, OPEC ve OPEC dışı petrol üreticilerinin Cezayir’de gerçekleştirdikleri toplantı sonrasında, Suudi Arabistan ve Rusya’nın ABD Başkanı Trump’ın OPEC’ten petrol üretiminin artırılması yönündeki açıklamalarına karşı toplantıda ek bir artış konusunda resmi bir tavsiye kararı alınmadığını belirtildi. 24-28 Eylül haftasında, ABD’nin İran’a yönelik yaptırımları ile ilgili arz yönlü endişelerin tekrar gündeme gelmesi ham petrol fiyatlamalarına olumlu yansımaları görülürken, 73,09 seviyeleri civarının test edildiğini gördük.
Teknik olarak baktığımızda, ham petrolün ara destek seviyesi olan 71,90 seviyesi üzerinde tutunması durumunda yukarı yönlü hareketlerin devamı görülebilir. Yükselişlerin devamında 72,90, 73,10 ve 73,80 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, geri çekilmelerde ise 71,60, 71,20 ve 70,90 destek seviyeleri izlenebilir.

S&P500

24-28 Eylül haftasında, ABD ile Çin arasında ticaret savaşlarına yönelik gelişmeler S&P 500 vadeli kontrat endeksi fiyatlamaları üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği görülse de ABD’de açıklanan Tüketici Güveni, 2.Çeyrek Büyüme ve Dayanıklı mal siparişleri verilerinin beklentileri karşılaması fiyatlamalar üzerinde olumlu yansımaları görülürken endeksin kayıplarının bir kısmını telafi ettiğini gördük. 01-05 Ekim haftasında Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları ve TDİ verisi dolar bazlı fiyatlamalarda oynaklığın artmasına neden olabilir. Teknik olarak incelediğimizde, endeksin psikolojik seviyesi olan 2900 seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması durumunda yukarı yönlü hareketlerin devamı görülebilir. Yükseliş denemelerinde 2920, 2927 ve 2936 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, düşüşlerde ise 2894, 2888 ve 2880 destek seviyeleri izlenebilir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanllığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BREZİLYA'DA FAİZ DIŞI BÜTÇE DENGESİ -16.88 MYR REAL
BREZİLYA'DA TOPLAM BÜTÇE DENGESİ AĞUSTOS'TA -76.93 MYR REAL
ÇİN/WANG : ÇİN EKONOMİSİ YÜKSEK HIZLI BÜYÜMEDEN, YÜKSEK KALİTE BÜYÜMEYE DOĞRU KAYIYOR
İTALYA BAŞBAKANI : İTALYA, AVRUPA İÇİN BİR SORUN DEĞİL, BİR KAYNAK
TCMB'nin 1 ay vadeli 300.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde ortalama fiyat 6,06435 TL
TCMB'nin 1 ay vadeli 300.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde teklif 66.00 milyon dolar
TCMB'nin 1 ay vadeli 300.00 milyon dolar tutarlı TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalesinde gerçekleşen tutar 66.00 milyon dolar
ECB/LANE: ECB'Nİ FAİZLER KONUSUNDA YÖNLENDİRMESİ AÇIKTIR Kİ, VERİLERE BAĞLI OLARAK REVİZYONA AÇIK
İTALYA BAŞBAKANI : HÜKÜMET, BORCU AZALTMAK VE BUNU BÜYÜME OLUŞTURARAK YAPMAYI İSTİYOR
ECB/LANE: ŞİMDİ ANA ARAÇ, FAİZ ORANLARINA İLİŞKİN SÖZLÜ YÖNLENDİRME OLABİLİR
ECB/LANE: ŞU AN İÇİNG ÖZLEMLEDİĞİMİZ ÜCRET ENFLASYONU FİYAT BASKISINA DÖNÜŞEBİLİR
Facebookta Paylaş