IIRA, Türkiye'nin yerli ve yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notlarını sırasıyla "BBB" ve "BBB-" olarak açıkladı...

Kuruluştan yapılan basın açıklaması aşağıda bulunuyor:

İslami Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu (IIRA), Türkiye'nin yerli ve yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notlarını sırasıyla "BBB" ve "BBB-" olarak açıklarken, not görünümünü ise "negatif" olarak belirledi. Türkiye'nin kısa vadeli yerel ve yabancı para cinsinden kredi notları ise "A3" olarak teyit edildi.
Türkiye'nin kredi notları, ekonominin ölçeği ve çeşitlilik düzeyi, güçlü özel sektör, sağlam kamu maliyesi ve şoklara dayanıklı bankacılık sektörü tarafından desteklenmektedir. Enflasyonun çok uzun süredir hedeflerin oldukca üzerinde seyretmesi, cari işlemler dengesinde 2020 yılından itibaren gözlenen bozulma, uluslararası rezervlerdeki düşüş trendi ve artan dış borç seviyeleri ülkenin kredi notlarına dair ana riskleri oluşturmaktadır.
2020 yılında büyüme kaydeden nadir ülkelerden biri olan Türkiye’de kredi mekanizmalarının da desteğiyle GSYH’de %1.8 artış gözlendi. IIRA 2021 yılı içinse büyümenin en az %5 düzeyinde gerçekleşmesini beklerken, risklerin yukarı yönlü oldugunu ve %6’ya ulaşabileceğini not ediyor. Baz etkisinin ortadan kalkmasıyla büyümenin gelecek yıl yavaşlamasını öngörmekle birlikte, net dış talepteki iyileşmenin öncülüğünde 2022 senesinde büyümenin yaklaşık %4'lük potansiyeline yakın seyretmesini bekliyoruz.
Mali disiplin 2000'li yılların başından beri ülkenin finansal profilinin en güçlü yanı olmuştur. Covid-19 şokuna karşın bütçe açığının GSYH’ye oranındaki artışın oldukça sınırlı kalması bütçe disiplinin önemli bir göstergesidir. 2021 yılının ilk dört ayında ise bütçe, harcamalardaki disiplin ve ekonomik aktivitedeki ivmelenmeyle fazla verdi. Hükümetin 2021 yılı için bütçe açığının GSYH’ye oranında öngördüğü %3.5'lik hedef rahatlıkla ulaşılabilir görünmektedir.
Türkiye'de yıllık TÜFE, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın %5 olan hedefinin istikrarlı bir şekilde üzerinde kaldı ve 2017'den bu yana çift haneli seviyelerde seyretti. Mayıs 2021 sonunda yıllık bazda %16.6 olarak kaydedilen TÜFE için Türk Lirasında son zamanlarda yaşanan değer kaybı, artan uluslararası emtia fiyatları ve bazı sektörlerdeki arz kısıtlamaları manşet enflasyon için risk oluşturuyor. IIRA, TÜFE'nin yılı %15 civarında kapatmasını bekliyor.
COVID-19 pandemisinin ardından zayıflayan küresel ekonomik aktivite ve birçok ülkenin seyahat yasakları 2020'de ihracatı ve turizmi önemli ölçüde etkiledi. Bunun sonucunda cari açık önemli ölçüde genişledi. 2021 için IIRA, petrol fiyatlarındaki kayda değer artışa rağmen cari açığın 2020'deki %5.1'den %3.5'e daralmasını bekliyor. Bu iyileşme, sıkı para politikasına ilişkin beklentilerin gerçekleşmesine ve bunun tüketici kredileri ve dolayısıyla ithalat üzerindeki etkisine, altın ithalatının normalleşmesine ve turizm gelirlerindeki iyileşmeye bağlıdır.
Türkiye bankacılık sektörü, 2020 yılsonu itibarıyla %18.7'lik Sermaye Yeterlilik Oranı ile olası şoklara karşı dirençli görünümünü sürdürmüştür. BDDK tedbirleriyle sorunlu kredi ödemelerinin takibe atılması için bekleme süresinin 90 günden 180 güne çıkmasına karşın, bankacılık sektörü ihtiyatlı karşılık ayırma politikalarına devam etti. 2020 yılındaki çok güçlü kredi artış trendini göz önüne aldığımızda, IIRA sektörün aktif kalitesi göstergelerini izlemeye devam edecektir.



Facebookta Paylaş