Makro Bakış (Enver Erkan/Tera Yatırım )

https://terayatirim.com/arastirma/aylik-makro-bakis/070320221015

Ekonomik Profilde Jeopolitik Risk Olgusu

Enflasyon ve Ek Fiyat Riskleri Sarmalı

• %50 üzeri enflasyon
• Artan risk maliyeti
• Göstergeler üzerindeki ters etkenler

Türkiye’nin benimsediği ekonomi politika perspektifinin mevcut enflasyon sarmalı, faiz politikası ve dışsal risklerin ekonomik hedeflere karşı oluşturduğu potansiyel etkiler bakımından bazı risklere maruz kalacağını düşünürüz. Bu faktörlerin en başında da azalan net ihracat ve hizmet gelirleri katkısı ile büyüme ve cari denge riskleri, aynı zamanda global gıda ve enerji fiyatlarından gelecek etmenler ile enflasyon riskleri gelmektedir.

Enflasyon Şubat ayında artışa devam ederek %54,4 seviyesine gelirken, bu oranların içinde son Rusya geriliminden gelen global fiyat riskleri henüz yoktur. Şubat sonu ve Mart başındaki petrol fiyatları hareketi ve ilerleyen dönemde tarımsal emtia fiyatlarından gelecek gıda fiyatı baskısını enflasyon dengeleri bakımından olumlu görmüyor ve yıl içindeki patikayı yukarı çekeceğini düşünüyoruz. Bu nedenle, yılsonuna ilişkin enflasyon oranı beklentimizi %46,2’ye yükselttik. Mevcut jeopolitik kriz ile ortaya çıkan dengesizlikleri Türkiye’nin cari denge faturası açısından da olumlu görmüyoruz ve yılın ilk 2 ayına ilişkin dış ticaret göstergelerinin ortaya koyduğu üzere cari fazla verilmesi üzerine kurulu ekonomik hedeflemenin gerçekleşmeyeceğini değerlendiriyoruz. Dış ticaret açığının Ocak ve Şubat dönemlerinde toplamda 18,4 milyar dolar gerçekleşmesi ve bunun %80’inden fazlasının enerji açığından gelmesi, petrol fiyatının arz açıkları kaynaklı artmasının daha katmanlı etkileri olabileceğini göstermektedir. Cari denge / GSYH tahminleri açısından Ukrayna savaşının seyrini ve enerji faturasının durumunu izlemeye almış durumdayız.

Merkez bankasının önceki politika açıklamalarında ters yönlü ekonomik rüzgarlara karşı net bir araç seti planlaması ortaya konulmadığından, politikanın evrimi konusunda yeni bir tahminde bulunmuyoruz. Mart ayı çok fazla değişkene ev sahipliği yapıyor. Rusya - Ukrayna savaşından, Fed’in faiz artırmasının beklendiği toplantıya kadar. Finansal dengelerin sağlanmasına ilişkin olarak zorluklar artmıştır. Çünkü hem global risklere bağlı olarak CDS ve dış borçlanma maliyeti artıyor, hem de riskten kaçınma TL üzerinde ek baskı oluşturarak enflasyonu katmanlandırma ve bütçe dengesini bozma potansiyeli taşıyor.


 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANI: (ÇİN-RUSYA İLİŞKİLERİ) BU ÜÇÜNCÜ ŞAHISLARIN MÜDAHALESİNDEN UZAK OLMALI
ÇİN DIŞİŞLERİ BAKANI: (ÇİN-RUSYA İLİŞKİLERİ) İŞBİRLİĞİ BEKLENTİLERİ ÇOK GENİŞ
ÇİN DISISLERI BAKANI : (UKRAYNA KONUSU) MÜZAKERELER DİYALOG YOLUYLA KALICI OLMALI
ÇİN DISISLERI BAKANI : (UKRAYNA KONUSU) ÇİN MÜZAKERELERİ TEŞVİK ETMEYE KARARLI
ÇİN DISISLERI BAKANI : (UKRAYNA KONUSU) ÇİN HER ZAMAN OBJEKTİF VE ADİL OLDU
ÇİN DISISLERI BAKANI : (UKRAYNA KONUSU) KARIŞIK PROBLEMLERİİ ÇÖZMEK SAKİNLİK VE RASYONELLİK GEREKTİRİYOR
TCMB 2 HAFTA VADELİ 2 MİLYAR DOLAR TUTARINDA DÖVİZ KARŞILIĞI TL SWAP İHALESİ AÇTI
ALMANYA'DA SANAYİ SİPARİŞLERİ OCAK'TA AYLIK : %+1.8 (BEKLENTİ:%+1.0 ÖNCEKİ:%+2.8)
ÇİN'DE ŞANGHAY BİLEŞİK ENDEKSİ %2.2 DÜŞÜŞLE 3372,86 PUANDAN KAPANDI
Facebookta Paylaş