Sektörel Rotasyon ve Stratejik Yaklaşım (Enver Erkan/Tera Yatırım )

https://terayatirim.com/arastirma/makro-perspektif/070320220958

Sektörel Rotasyon ve Stratejik Yaklaşım

Savaş koşulları… Ukrayna krizi ile beraber her türlü emtianın yükseliş hareketini gözlemliyoruz. Enerji açığı riskleri kaynaklı olarak petrol, gıda üretimi açığı açısından buğday ve elbette riskli pozisyonların korunması amacıyla da altın.. Bu noktada, hareketin genel itibariyle savaş koşullarından ve değerli metaller özelinde de enflasyon koşullarından kaynaklandığı düşünülebilir. Geniş düzlemde ise, riskten kaçış modunda veya rotasyon hareketlerindeki dinamikleri sürdürülebilirlik açısından ele almak gerek.

Finansal piyasalar, sektörel rotasyon… Değişen algı ile beraber büyüme odaklı hisse senetlerinin üzerinde bazı riskler birikti. Rusya ile olan direkt operasyonel durum, emtia fiyatlarındaki yükselişin üretim maliyetlerini artıracak olması, genel enflasyonist koşullardan dolayı faizlerin artacağının düşünülmesi gibi finans ve finans dışı faktörler var. Yaptırımlar, kredi piyasalarını da etkileyecek elbette.. Bu da bir anlamda Fed’e bağlı koşulları, faiz artırımları 7 değil 4 olsa da bir anlamda devreden çıkaracak veya eski önemini yitirmesine neden olacak. Çünkü, yatırım faaliyetleri ve buna bağlı olarak kredi mekanizması değişen ekonomik algıdan ve yüklenilen riskten etkilenecektir. Oluşan durumda kazanç nerede diye soracak olursak, devreye savunma sanayii giriyor. Avrupa’nın Rusya tehdidi nedeniyle savunma harcamalarını artırması çok uluslu savunma şirketleri için kazanç anlamına geliyor elbette. Rusya’dan kaynaklı ortaya çıkacak enerji arzı açığında ise şu anda global üretim için kaya gazı ve petrolü stratejik bir önem kazanmış durumda.

Bir başka önemli fırsat ise, yenilenebilir enerji grubunda olacaktır. Dünyada çabuk değişen siyasi dengeler ve ambargo etkisi Rusya enerjisine olan bağımlılığın da azaltılmasına yönelik strateji planlamasını beraberinde getirecek elbette. Dolayısıyla, Covid sonrasında nasıl çevresel ve epidemik endişeler transformasyonda etkili oluyorsa, şimdi de savaş ekonomisi nedeniyle gelişmiş dünyanın çevreci enerji teknolojisine yatırımlarını ağırlıklandıracağı bir dünya göreceğiz. Temiz enerjiye dönüşümde artık ESG kriterlerinin de ötesine geçen bir durum olacak. Güneş enerjisi, elektrikli araç teknolojisi gibi yatırımlar ciddi büyüme kaydedecek.


 Enver Erkan
 Araştırma - Başekonomist
 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ALMANYA'DA SANAYİ SİPARİŞLERİ OCAK'TA AYLIK : %+1.8 (BEKLENTİ:%+1.0 ÖNCEKİ:%+2.8)
ÇİN'DE ŞANGHAY BİLEŞİK ENDEKSİ %2.2 DÜŞÜŞLE 3372,86 PUANDAN KAPANDI
TAKVİM ETKİLERİNDEN ARINDIRILMIŞ TOPLAM SANAYİ ÇALIŞAN KİŞİ BAŞINA ÜRETİM ENDEKSİ, 4.ÇEYREKTE, ÖNCEKİ YILA GÖRE +4.2% (ÖNCEKİ: +1.2 %)
NORVEÇ'TE İMALAT ÜRETİMİ OCAK'TA AYLIK %+3.3 (ÖNCEKİ:%-1.6)
BIST 100 ENDEKSİ HAFTAYA %0.43 DÜŞÜŞLE 1982,19 PUANDAN BAŞLADI
Facebookta Paylaş