Ödemeler Dengesi raporu (İş Yatırım)

Yılın en düşük cari açığı, en yüksek rezerv artışı…

Ekim ayı sonuçları kur şoku ve ekonomideki sıkılaşma adımlarına paralel cari dengede önemli bir toparlanmaya işaret ediyor. Daha önemlisi finans hesabında ve net hata noksan kaleminden girişlerin desteğiyle rezervlerde 4,2 milyar dolarlık bir artış görülüyor. Mart - Eylül ayında eriyen 53 milyar dolardan sonra gelen güçlü rezerv artışı ödemeler dengesinde en kötünün geride kaldığı görüşümüzü destekliyor.

Ekim ayında cari açık 0,3 milyar dolar ile piyasanın (0,1 milyar dolar) ve İş Yatırım'ın (0,3 milyar dolar) tahminine paralel geldi. Cari dengedeki eğilimleri daha net gösteren çekirdek denge, (altın ve enerji hariç) 2,9 milyar dolar fazla ile, Eylül ayında 3,0 milyar dolar ile görülen yılın en yüksek rakamının hemen altında gerçekleşti.

Yıllık rakamlar düşük baz etkisi nedeniyle kötüleşmeye devam ediyor. 12 aylık birikimli cari açık Eylül ayına göre 3,0 milyar dolar artarak 30,8 milyar dolardan 33,8 milyar dolara yükseliyor. Çekirdek dengedeki bozulma daha belirginleşiyor. 12 aylık çekirdek fazla 3,6 milyar dolar azalarak 12,4 milyar dolara geriliyor.

Finans hesabında Eylül ayında görülen çıkış (1,2 milyar dolar) Ekim ayında 2,9 milyar dolar girişe dönüyor. Kanal bazında bakıldığında portföyden 2,9 milyar dolar (2,5 milyar dolar Hazine Eurotahvil ihracı), kredilerden 0,2 milyar dolar, efektif ve mevduattan 3,4 milyar dolar giriş (3,1 milyar doları yerli bankaların yurtdışı muhabir hesaplarından giriş) gözüküyor. Doğrudan yatırımlar kalemi sıfır katkı yapıyor. Aksi yöndeki tek ve büyük kalem ticari kredilerdeki 3,7 milyar dolarlık tarihi çıkış. Yabancılara açılan ticari krediler tarihi zirvesine yükselirken diğer taraftan yeni yükümlülük oluşumunun geri ödemeler seviyesine gerilemesi ile bu kalemde 1984 yılından bu yana en büyük çıkışı görüyoruz.

Alt detaylara aktör bazında bakıldığında genel hükümetten 2,2 milyar dolar, bankalarda 3,2 milyar dolar TCMB'den 0,1 milyar dolar giriş, diğer sektörlerden 2,6 milyar dolar çıkış gözüküyor.

Kredilere baktığımızda Ekim ayında bankaların (2,0 milyar UV dış borç ödeme, 1,3 milyar UV dış borçlanma, 1,2 milyar dolar net KV borç ödeme) net dış borç kapattığını, şirketlerin ise (1,0 milyar UV dış borç ödeme, 1,4 milyar UV dış borçlanma, 0,1 milyar net KV dış borçlanma) 2019 Kasım ayından bu yana ilk defa net dış borçlandığını görüyoruz. 2020'nin ilk on ayında uzun vadeli dış borç çevirme oranları bankalar için %76,4 (ilk dokuz ay %77,8), şirketler için %67,4 (ilk sekiz ay %62,6) olarak gerçekleşti.

Lafı çok uzatmadan toparlayalım. Yılın en düşük cari açık rakamı (0,3 milyar dolar), en güçlü finansman girişi (2,9 milyar dolar) ve en büyük pozitif net hata kalemiyle (1,6 milyar dolar) ile birleşince ortaya yılın en büyük rezerv artışı (4,1 milyar dolar) çıkıyor. Bu sayede virüs salgını sonrasındaki sekiz ayda (Mart-Ekim) Merkez Bankası rezervlerindeki kayıp 49 milyar dolara (Katar swap parası hariç) geriliyor. İşlerin düzeldiğini söylemek için henüz çok erken ama umutlanıyoruz.

Ödemeler dengesindeki iyileşmenin dalgalı bir şekilde de olsa önümüzdeki dönemde devam etmesini bekliyoruz. Yeni ekonomi yönetiminin attığı piyasa dostu adımlar ve daraltıcı para politikasına devam edileceği işareti ödemeler dengesinde en kötünün geride kaldığı görüşümüzü destekliyor.

2020 yılını 35 milyar dolar civarı bir cari açıkla (milli gelirin %5,1'i) kapatacağız. 2021 yılı cari dengenin milli gelirin %2'sine yakın, sürdürülebilir seviyelere gerilediği ve kaybedilen rezervlerin yerine konmaya başlandığı bir dönem olacak. Düzeltmenin hızı para politikasının ne kadar süre sıkı olacağına ve Türkiye'ye yönelik risk iştahına bağlı olarak belirlenecek.

Kasım ayı özelinde ise ödemeler dengesi verisinin cari hesap tarafında büyüyen dış ticaret açığı (öncü veriye göre 5,1 milyar dolar) ve daralan turizm gelirleri kaynaklı bir kötüleşme göreceğiz. Cari dengedeki bu kötüleşmeyi Hazine'nin 2,3 milyar dolarlık eurotahvil ihracı ve yabancıların 2,0 milyar dolarlık hisse ve tahvil alımları gibi finansman hareketleri dengeleyecek.




İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                                 ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
RUS YETKİLİLER, BUĞDAY İHRACATINA 15 ŞUBAT-30 HAZİRAN ARASINDA TON BAŞINA 2.000 RUBLE CİVARINDA VERGİ UYGULAMAYI DEĞERLENDİRİYOR, NİHAİ KARAR ALINMADI - KAYNAKLAR
ECB/VASİLİAUSKAS: ECB TEŞVİKLERİ HAKKINDA ÖN ŞARTLAR VAR FAKAT PAKETTEN TATMİNKARIM, İYİ BİR KARAR OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM
BOE/BAİLEY: LONDRA, BREXİT GEÇİŞ SÜRECİNDEN SONRA GLOBAL BİR FİNANSAL MERKEZ OLMAYA DEVAM EDECEK
ERDOĞAN: KARABAĞ’IN YENİDEN İNŞASINDA BİZ TÜRKİYE OLARAK ÖNEMLİ BİR ROL OYNAYACAĞIZ - BLOOMBERG HT
ERDOĞAN: (PARİS İKLİM ANLAŞMASI) GELİŞEN ÜLKELERE VERİLEN SÖZLER TUTULMADI- BLOOMBERG HT
ERDOĞAN: TRUMP DÖNEMİNDE AMERİKA İLE HERHANGİ BİR SIKINTILI İLETİŞİM KURMADIM - BLOOMBERG HT
Facebookta Paylaş