OPEC Bittiğine Göre Kendi Gündemimize Dönelim mi? (AlnusYatırım)

Petrol piyasasının üçüncü çeyrekteki üç ana gündemi ne oldu hatırlayalım: Daha sonra detaylandıracağım ama başlık olarak baktığımızda 1) ABD’de kasırgaların rafineri ve sondaj faaliyetlerini olumsuz etkilemesi 2) Yukarı yönlü güncellenen büyüme rakamları ile birlikte küresel petrol talebinin artacağı beklentisi 3) OPEC - Rusya işbirliğinde üretim kesintisinin devam etmesi ve bu kesintiye Libya ve Nijerya’nın da dahil olması. Üçüncü maddenin detaylarına ilişkin yazılacaklar zaten yazıldı. O zaman 1 ve 2’yi biraz açalım.

1.) ABD’de petrol üretimi son çeyrekteki kasırgalarda 1 milyon varile yakın düşmesine rağmen hızlı bir şekilde toparladı ve 9,7 milyon varil/gün seviyesine yakın bir üretim gerçekleşiyor. Aşağıdaki iki grafik de üretim miktarını gösteriyor ve biri daha kısa vadedeki hareketi gösteriyor. Daha uzun vadeli grafiği koymamın nedeni, geçtiğimiz aylardaki kasırgaların etkisinin ne denli etkili olduğunu göstermektir. ABD Enerji Bakanlığı raporlarına göre ise (STEO) petrol üretiminin 2018’de 9,9 milyon varil/gün seviyesine yükselmesi bekleniyor. Bu rakamın Ocak ayının ilk haftasında 8,9 milyon varil düzeyinde olduğunu hatırlatalım. Kaba bir hesapla aradaki fark 736 bin varil düzeyinde. Yani OPEC’in üretim kesintisi olan yaklaşık 1,2 milyon varilin (1,176) %62’sinden fazla. Tabii zaman zaman OPEC’in üretimde bu kesintinin üzerine geçtiği zamanlar da oldu fakat Ocak Ekim döneminde (10 Aylık Dönem) 6 ayda OPEC’in kesintiye uyumluluğu %100’ün altında. ABD’ye geri dönecek olursak diğer bir konu da stok hareketleri. Kasırganın etkilediği ana kalemlerden biri de işlenmiş ve ham petrol stoklarındaki değişim oldu. Onun da grafiği bu paragrafın sonunda yer alıyor. Bunda kuşkusuz kasırganın etkisi var fakat piyasada öne çıkan konulardan biri de bilindiği üzere rafinerilerin çalışma kapasitesi ve rafine ettiği petrol miktarları. Bazı rakamları da verecek olursak, örneğin 2016 yılının ilk 9 ayında rafinerilerin aldığı ham petrol miktarı ortalama 16,25 milyon varil iken 16,73 milyon varil / gün düzeyinde. 9 aylık almamın nedeni de kasırga dönemindeki şokların ortalamaları aşırı etkilemesi. Yani burada bir miktar talep etkisi de var ama bana kalırsa sınırlı.
 
 
 
2.) Talep konusundaki spekülatif hareketler aslında yersiz değil. Raporlar, Euro Bölgesinde 2 ve 3. çeyrekte son yılların en iyi büyüme rakamına işaret ederken, Çin’de büyüme endişeleri azalmış (aslında ertelenmişken) dünya ekonomisinde büyüme beklentileri yukarı revize edilmişken, petrol talebinin artacağını belirtmek doğru bir tespit. Son aylarda bakır ve petrol fiyatları arasındaki artan korelasyonu, büyüyen ekonomilere bağlayabilir miyiz? Neden olmasın. IMF’nin 2017 Ekim ayı raporuna göre dünya ekonomisinde büyüme Nisan ve Haziran raporlarına göre 2017 ve 2018 için 0,1 puan yükseltildi. Bunda büyük ölçüde gelişmiş ekonomilere ilişkin büyüme rakamlarındaki revizeler etkili. (detaylar için bkz: IMF-WEO October 2017 - P14 Table 1.1) ABD için rafinerilerin petrol talebindeki artışı da tallep cephesinde destekleyici bir alt başlık olarak ele alalım.

Sonuç:
Genelde sonuç bölümlerini kısa yazıyorum fakat yazılacak çizilecek ana esaslar arttı. Öncelikle artık OPEC tartışmasını bir kenara bırakalım. Fiyatlara Kasım ayı başından bu yana yeterince dahil oldu. Bir çok analizde ve raporda OPEC iyimserliği cümlesini n defa okuduk. Talepteki ılımlı artışın bir miktar ivme kazandığının da altını çizelim. O halde ana konu bizim için ABD. ABD’de petrol üretiminin geldiği seviyeler ve artacağı beklentisinin yakın zamanda fiyatlara yeniden dahil olacağı, piyasanın gündeminin yeniden ABD’ye kayacağı beklentisini öne çıkarabiliriz. Bu da öncesinde OPEC iyimserliği ya da artan talep beklentisi ile yükselen petrol fiyatları için bir yorulma anlamına gelebilir. Bu da halihazırda WTI için ana zirvelerden bir çözülme getirebilir mi? Konuyu bir özetiyle https://www.youtube.com/watch?v=eJ5VkNf0YmE linkinde “petrolde düşüş beklentisi var mı? Başlıklı videoda ele aldım. Teknik detaylara da oraddan ulaşmak mümkün. İki başlık, şu anki fikrimi destekleyecek konumda. İlki daha önce de benzerini gördüğümüz; ticari olmayan (yani spekülatif amaçla işlem yapan) kurumların elinde tuttuğu petrol long kontratların rekor düzeyde olması. Aşağıda grafiği mevcut. İkincisi ise yukarıdan çıkarılacak sonuç: OPEC arz keserken, ABD artırıyor. Arz fazlası sorunu çözülecek fakat ABD bunu geciktiriyor.


Alnus Yatırım Menkul Değerler A.Ş
www.alnusyatirim.com
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uyggun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
SARIEROĞLU: (TAŞERON DÜZENLEMESİ) ELEME ESASLI BİR SINAV OLMAYACAK- BLOOMBERG HT
SARIEROĞLU: (TAŞERON DÜZENLEMESİ) KADROLU İŞÇİ STATÜSÜNDE OLACAKLAR-- BLOOMBERG HT
Bankaların bugün TCMB'nin geç likidite imkanından 12,25 faiz ile kullandığı miktar 0.70 milyar TL
İNGİLTERE BAŞBAKANI MAY : İRLANDA VE İNGİLTERE'NİN GERİ KALANI ARASINDA BİR BARİYER YARATMAK İÇİN HİÇBİRŞEY YAPMAYACAĞIZ
İNGİLTERE BAŞBAKANI MAY : AB İLE BREXİT GÖRÜŞMELERİNİN İKİNCİ FAZINDA İNGİLTERE'NİN İÇ PİYASASINI KORUYACAĞIZ
İNGİLTERE/MAY : BİRLEŞİK KRALLIK'IN BÜTÜNÜ İÇİN DOĞRU OLAN BİR ANLAŞMAYI ELDE ETMEYİ BEKLİYORUZ
Facebookta Paylaş