Piyasalar Dibi Gördü Mü? (Ünlü Menkul)

PİYASALAR DİBİ GÖRDÜ MÜ?
ABD’de enflasyon rakamının piyasa beklentisinin üzerinde bir tablo ortaya koymasının ardından risk iştahının belirgin şekilde bozulduğunu görüyoruz. Yılın başından bu geçen süre zarfına baktığımızda ise enflasyon kaygılarının sıkı para politikalarına yönelik endişeleri tetiklemesi ile S&P 500 endeksinde %15 Nasdaq’ta ise %20’nin üzerinde değer kaybı yaşandı. Bu sert değer kayıplarının ardından piyasaların dip seviyeye ne derece yakın olduğunu değerlendirmeye çalıştık.
Varlık fiyatları belirgin bir düzeltme ile karşılaştı… Fed’in sıkılaştırmaya gittiği geçmiş dönemlere baktığımızda F/K çarpanının ortalamada %20 civarında geri çekildiğini görüyoruz. Her ne kadar tarihsel ortalamalarla kıyaslandığında mevcut durumda ciddi bir düzeltme yaşandığını söylemek kolay olmasa da son dönem zirvesi ile kıyaslandığında F/K çarpanının %30 geri çekildiğini görüyoruz. Bu durumu tek başına düzeltmenin tamamlandığı şeklinde yorumlamak mümkün olmasa da önemli oranda köpüğün alındığını söyleyebiliriz.
Şirket kârlılıkları hâlâ güçlü seyrediyor… PMI ve ISM başta olmak üzere ekonomik aktivitenin seyrine işaret eden öncü göstergeler büyümeye işaret eden bölgede kalmaya devam ediyor. Bunun bir yansıması olarak ilk çeyrek bilançolarında ağırlıklı olarak piyasa beklentisinin üzerinde rakamlar gördük. Faiz artırımları ister istemez ekonomik aktivitenin durgunlaşmasına neden olacağı için şirket kârlılıklarını da baskı altına alabilir. Ancak Fed’in faiz artırımlarına devam ettiği bir senaryoda bile S&P 500 şirketlerinin yıl sonunda net kârlarında %10’a yakın büyüme beklenmesi resesyon riskinin atlatılması durumunda yatırımcıların riskler yerine fırsatlara odaklanabileceğine işaret ediyor. Burada önemli olan noktanın ise ekonominin resesyon riskinden sıyrılıp sıyrılamayacağı olduğunu düşünüyoruz.
Kötümserlik zirveye ulaştığında piyasalar toparlanmaya başlıyor, ancak henüz zirvede değiliz… Geçmiş dönemlerdeki veriler VIX endeksinin 35’in üzerine yükseldiği dönemlerin ardından hisse senetlerinde güçlü bir toparlanma yaşandığına işaret ediyor. Ayrıca S&P 500 şirketlerinin %80’inin 200 günlük hareketli ortalamasının altına gerilemesi de toparlanmaya ilişkin bir sinyal olarak kabul edilebilir. Mevcut durumda bu oran %78 seviyesinde bulunurken VIX ise 30 seviyesine yakın seyrediyor. Yani henüz kötümserlik zirve yapmış değil.
Enflasyonda ise yukarı yönlü riskler geçerli kalmaya devam ediyor… Piyasalarda yaşanan endişelerin ve sıkı para politikalarını tetikleyen ana unsurun enflasyon olduğunu düşünürsek yatırımcılar öncelikle enflasyonda zirveye ulaşıldığını görmek isteyecektir. Ancak gerek ÜFE rakamlarının küresel ölçekteki yüksek seyri gerekse ÜFE ve TÜFE arasındaki makas yukarı yönlü risklerin henüz sona ermediğini gösteriyor. Dolayısıyla enflasyon ve buna bağlı olarak sıkı para politikaları endişesi bir süre daha rahatsızlık yaratmaya devam edebilir.
Özetle mevcut koşullar piyasaların dip noktaya yakın olduğuna işaret etse de yukarıda özetlemeye çalıştığımız gibi henüz daha düşük seviyelerin görülme riskinin tam olarak ortadan kalktığını söylemek için erken sayılabilecek bir dönemdeyiz.



 ÜNLÜ Menkul
  unlumenkul.com
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Nebati: Çözüm alternatifleri üreterek yenilikçi uygulamalar geliştiren, iyi niyetli ve cesur girişimlerde bulunan kurumları sonuna kadar destekleyeceğimizin altını çizerek stokçuluğa ve fırsatçılığa kesinlikle müsamaha göstermeyeceğimizi ifade ettik
BREZİLYA'DA GEÇİCİ BÜTÇE DENGESİ MART'TA: +4.3 MYR REAL -MERKEZ BANKASI
BREZİLYA'DA TOPLAM BÜTÇE DENGESİ MART'TA: -25.47 MYR REAL -MERKEZ BANKASI
Gösterge niteliğindeki TC Merkez Bankası Dolar Alış: 15,5639 Satış: 15,5919 Euro Alış: 16,2166 Satış: 16,2458
AB ve ABD, yarı iletken kıtlığını hafifletmek için şeffaflık ve değer zincirlerinin izlenmesi konusunda işbirliği yapmayı kabul etti
Putin: Global etkiyi artıracak NATO planlarına ayrıca dikkat etmeliyiz
AB VE ABD, RUSYA'NIN UKRAYNA'YI İŞGALİNDEN KAYNAKLI TEDARİK KANALI KOPMALARI KONUSUNDA İŞBİRLİĞİNE YÖNELİK HEMFİKİR
Putin: Rusya'nın Finlandiya ve İsveç ile sorunu yok
PUTİN: BU ÜLKELERE ASKERİ ALTYAPININ GENİŞLEMESİNE TEPKİ GÖSTERECEĞİZ
Facebookta Paylaş