Sabah Bülten (Işık FX)

Şimdi de Kur Savaşları mı Hortlayacak?
Bir süredir Çin’e yönelik ek gümrük vergileri, Rusya’ya siyasi ve ekonomik yaptırımlar ve Suriye ekseninde Rusya ve İran ile jeopolitik gerilimler yaşayan ABD Başkanı Donald Trump, dün akşam yine sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Rusya ve Çin’e kur savaşları üzerinden yüklendi. Trump: “ABD faizleri artırırken, Rusya ve Çin para birimleriyle devalüasyon oyunu oynuyor. Bu kabul edilemez.” derken, Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders ise: Trum yönetiminin Çin kur meselesini sürekli izlediğini belirtti. Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz yıl bu zamanlar ABD Hazine Bakanlığı yayınladığı raporda Çin’i; “Döviz Manipülatörü” olarak nitelendirmiştik. Bakanlığın yeni raporunun Cuma günü yayınlanacak olması öncesinde Trump’ın bu açıklamaları; Trump, kur savaşlarını yeniden mi başlatmak istiyor şeklindeki soruları beraberinde getirdi. Bu konuya dair bugün gelebilecek açıklamalar sabaha karşı açıklanan Çin verilerinden çok daha fazla piyasaya etki edebilir. Diğer yandan bugünün diğer ekonomik verilerinde ise; İngiltere’den Şubat ayı Ortalama Gelir Endeksi ve Mart ayı İşsizlik Verileri takip edilecek. Euro Bölgesi ve Almanya’nın Nisan ayı ZEW Endekslerinin izleneceği günde, ABD’den Mart ayı İnşaat İzinleri, Konut Başlangıçları ve Sanayi Üretimi açıklanacak. Ayrıca yerel FED Başkanları ve FOMC üyelerinin açıklamaları ve başkaca küresel haber akışları da yine izlenmeli.
EURUSD
Dün Euro Bölgesi’nde veri akışı bakımından sakin geçirilirken Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi ve Baş Ekonomisti Peter Praet, enflasyon konusunda artık güvenli hissettiklerini ve genişlemeci para politikasını sürdürmeleri gerektiğini savundu. ABD’de ise hafta sonunda Suriye’ye gerçekleştirilen operasyon sonrası oluşan kriz ortamı şuan için diplomasi alanına taşınması piyasa tarafını kısmen rahatlatsa da olası gelişmeler dikkatle takip edilmeli. FED yetkililerinden gelen açıklamalara baktığımızda New York FED Başkanı William Dudley, ticaret savaşlarının ABD ekoonomisi için risk teşkil ettiğini belirtirken bu yıl FED’in 3 veya 4 faiz artımında bulunması gerektiğini söyledi. Minneapolis FED Başkanı Neel Kashkari ise enflasyonda harekete dair bir işaret görmediğini savundu. Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump’ın, Çin’e yönelik gerçekleştirdiği bazı söylemler piyasa tarafında ‘’yeni bir tartışma konusu mu geliyor?’’ sorularını beraberinde getirdi. Konuyla alakalı gelecek yeni açıklamalar önemli olacaktır. Bugünkü ekonomik takvimde ise Euro Bölgesi ve Almanya’dan gelecek Zew Endeksleri, ABD’den ise Konut Başlangıçları, Sanayi Üretimi ve İnşaat İzinleri takip edilecek. Ayrıca bugünde FED yetkililerinden gelecek açıklamalar önemli olabilir. Teknik olarak ise 1.2360 seviyesi üzerinde kalıcılıkta 1.2395, 1.2415 ve 1.2450 dirençleri izlenebilir. 1.2360 altına geri çekilmelerde takip edilebilecek destekler ise 1.2335, 1.2305 ve 1.2285 seviyelerinde bulunmakta.
USDTRY
Hafta sonunda ABD, İngiltere ve Rusya’nın Suriye’ye yönelik gerçekleştirdiği operasyonn sonrası Rusya tarafından gelen açıklamalar önemli oldu. Rusya, vurulan bölgelerin önemsiz olduğunu vurgularken bir daha yapılacak harekâtın sonuçlarının başka olabileceğini söylemesiyle şuan için herhangi askeri bir yaptırımda bulunmayacaklarının sinyallerini verdi. ABD tarafından da saldırının tek seferlik olabileceğine yönelik gelen açıklamalar piyasa tarafında şuan için etkisini sınırlı kılıyor. Ancak ilerleyen dönemlerde bölgede ülkelerin atacağı adımlar kritik olacağından takip edilmesinde fayda görmekteyiz. Bu olaylar neticesinde haftayı yatay seyirle açan kurda olası jeopolitik risklerin tekrardan artış göstermesi TL’deki kırılganlığı göz önüne aldığımızda sorun yaratabilir. Öte yandan geçtiğimiz günlerde Başbakan Binali Yıldırım ve TC Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın kurun ateşini dindiren; ‘’bankanın bağımsızlığına’’ yönelik açıklamaları sonrası gözler önümüzdeki hafta yapılacak PPK toplantısında. Ayrıca uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s ’ten gelen açıklamada: “Eğer otoriteler, Lira da zayıflıkla başa çıkmak için tedbir almaya hazır oldukları ifadelerini yerine getirmezler ise Lira, yeniden baskı yaşamaya müsait olur” denildi. Bugünkü ekonomik takvime baktığımızda yurtiçi tarafta önemli bir veri akışı bulunmazken ABD’den gelecek veriler takip edilecek. Teknik olarak baktığımızda ilk etapta yukarı tarafta 4.1150 direncini, aşağı tarafta ise 4.0750 desteğini takip etmekteyiz. Bu seviyelerden herhangi birisinin kırılması halinde o yöne doğru kısa süreli ralliler görülme ihtimalini güçlü görmekteyiz.
GBPUSD
Hafta sonunda ABD, İngiltere ve Fransa işbirliğince Suriye’ye gerçekleştirilen hava saldırısı sonrası dün Rusya tarafından gelen açıklamalarda; vurdukları yerin önemsiz olduğunu ancak bir daha gerçekleştirilirse yanıtının farklı olabileceği vurgulandı. 3’lü ittifaktan gelen açıklamalar ise Esad’ın kimyasal silah kullanmadığı sürece yeni bir operasyonun gerçekleştirilmeyeceği yönündeydi. Şuan itibariyle sorunun çözümünün diplomatiik yollarla arandığı görülürken ABD’nin, Rusya’ya uygulayacağı yaptırımları yakın bir zaman açıklanması beklenirken dün ABD Başkanı Donald Trump’ın sosyal medya üzerinden Rusya ve Çin’e kur savaşları üzerinden yüklenmesi Dolar tarafını baskılayıcı unsur olarak görüldü. Dün ABD’den gelen verilerde ise Mart ayı Perakende Satışlarında görülen artış dikkat çekerken Çekirdek Perakende Satışları ve İşletme Stokları beklentilere paralel olarak gerçekleşti. New York Empire State İmalat Endeksi ise piyasada tahmin edilen rakamları karşılayamadı. İngiltere’de ise ünlüler ve iş dünyası liderlerinden oluşan bir grup, Brexit nihai anlaşması için bir halk oylaması yapılmasını isteyen yeni bir kampanya başlatırken bu kampanyaya muhalefetin de destek verdiği iddia edildi. Konunun büyümesi İngiltere tarafında ilerleyen günlerde sorun yaratabileceğinden takipte kalınmasında fayda görmekteyiz. Bugün ise Suriye merkezli jeopolitik risklerin yanı sıra İngiltere’den gelecek İşsizlik rakamları önemli olabilirr. ABD’de ise Konut Başlangıçları, Sanayi Üretimi ve İnşaat İzinleri verileri takip edilecek. Teknik olarak; önemli 1.4355 direncine yakın fiyatlamalar görülürken bu seviyenin aşılmasıyla birlikte 1.4380, 1.4415 ve 1.4430 seviyeleri takip edilebilir. 1.4355 altı kalıcılıklar ise ilk etapta 1.4285 desteği izlenebilir. Devamında ise 1.4265 ve 1.4235 önemli olabilir.
BRENT PETROL
Son günlerde ABD ile Rusya’nın Suriye üzerinden yaşadıkları gerginlikler petrol fiyatlarında etkili olurken hafta sonunda yapılan saldırı sonrasında şuan için bölgede yeni bir operasyon yapılma ihtimalinin zayıf gözükmesi piyasa tarafında endişeleri azaltmakta. Ancak ABD’nin Rusya’ya yönelik gerçekleştirmek istediği yaptırımlar ve İran ile uygulanan nükleer anlaşmanın iptal edilmesine yönelik olası girişimler fiyatlar üzerinde direkt etkili olabileceğinden dikkatle takip edilmeli. Öte yandan dün OPEC Genel Sekreteri Barkindo’nun; ‘’Petrol stoklarındaki düşüş trendinin önümüzdeki aylarda devam edecek’’ sözleri önemmli konular arasında yer aldı. Barkindo ayrıca, gelecekteki petrol talebinin karşılanması için daha fazla yatırımlar yapılması gerektiğini vurguladı. Bugünkü ekonomik takvimde ise Amerikan Petrol Enstitüsü tarafından gelecek Ham Petrol Stokları takip edilecek. Teknik olarak şuanda 71.05 desteği üzerinde fiyatlamalar görülürken bu seviye üzerinde kalıcılıklarda 72.10, 72.60 ve 73.15 dirençlerine kadar ataklar görülebilir. 71.05 desteğinin kırılmasıyla birlikte 70.50, 70.30, 69.85 destekleri takip edilebilir.
ONS ALTIN
ABD’nin, Suriye’nin bazı askeri noktalarına ve kimyasal depolara hava operasyonu gerçekleştirmesi sonrası gelen açıklamalar şuan için bölge de oluşabilecek savaş ihtimalini azaltırken piyasalarda etkisini sınırlı kılmakta. Ancak ABD’nin Rusya’ya yaptırım yapılabileceğine yönelik yetkili ağızdan açıklamaların olması da gerginliklerin henüz atlatılmadığının göstergesi olarak karşımıza çıkıyor Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya ve Çin’e kur savaşları üzerinden yüklennmesi Çin ile yaşanan ticaret savaşlarının ardından yeni bir gerginlik mi doğuyor? sorularını beraberinde getirirken ilerleyen günlerde konuya ilişkin gelecek açıklamalar önemli olacaktır. Dün ABD verilerinde ise Perakende Satışları piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşirken Çekirdek Perakende ve İşletme Stokları tahminlere paraleldi. Bugünkü ekonomik takvimde ise ABD’den Mart ayı İnşaat İzinleri, Konut Başlangıçları ve Sanayi Üretimi verilerinin yanı sıra FED yetkililerinden gelecek açıklamalar takip edilecek. Teknik olarak ise yaklaşık son 4 aydır üzerinde kapanış görmediğimiz 1358-1361 direnç bölgesi önemini korumakta. Bu seviye üzerinde kalıcılıklarda altında alış yönlü işlemler hız kazanabilir. Bu seviye öncesi izleyeceğimiz ara dirençler ise 1349 ve 1355 seviyelerinde bulunmakta. Satış yönlü işlemlerde ise 1342, 1337 ve 1333 destekleri önemli olabilir.

 Işık FX Araştırma Departmanı
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 www.isikfx.com
 
                                  ***
                                Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş