Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

YENİ HAFTADA VOLATİLİTE YİNE YÜKSEK OLACAK mı?
Geçen hafta IMF'nin Türkiye'ye ilişkin büyüme beklentisini açıklaması, Fed'in faiz kararı, Janet Yellen'ın ABD Hazine Bakanı olarak göreve başlaması, TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın enflasyon raporu sunumu, GameStop hisselerindeki hızlı yükseliş ve Gıda Komitesi'nde gıda enflasyonunun masaya yatırılması öne çıkan haberler arasında yer aldı.
Dünya genelinde hisse senedi piyasalarında geçen hafta dalga boyutu yüksek hareketlerin yaşandığı gözlendi. ABD'de Reddit platformu üzerinden örgütlenen amatör yatırımcılar GameStop şirketi hisselerinde allıma geçtikten sonra hedge fonların bu hissedeki yüklü açığa satış pozisyonlarını kapatmak durumunda kalmasıyla bozulan risk iştahı satışların artışında etken oldu. Bazı platformlar işlemleri bu hisseye kapattığını açıklaması ardından satış eğilimi durulur gibi olsa da bu gelişmenin başka hisselere de yayılabileceği endişeleriyle hafta kapanışı ABD borsalarında negatif tarafta gerçekleşti. Bu gelişme üzerine Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki ABD Hazine Bakanlığı'nın ve ABD Başkanı Joe Biden'ın ekonomi ekibinin Gamestop hisselerinde yaşanan gelişmeleri takip ettiğini belirtti. Psaki şirket hisselerindeki hareketleri olağandışı olarak nitelendirirken, yaşananlar sonrasında Borsanın ABD ekonomisinin sağlığı açısından bir gösterge olmadığına bir kez daha kanıt sunduğunu belirtti.
Avrupa hisse senetleri ise Wall Street'te yaşanan dalgalanmayla Cuma günü düşüşe geçerken ayrıca COVID-19 aşılarının piyasaya yavaş sürülmesiyle ilgili endişelerin artmasıyla Ekim ayından bu yana en kötü haftalık performansını kaydetti. Gösterge STOXX 600 endeksi %1,9 düşerken Ocak ayının tüm kazançlarını sildi ve haftayı da % 3,1 düşüşle kapattı. Avrupa'da korona virüsün yeni türünün potansiyel ekonomik zararına ilişkin endişeler ve aşıların piyasaya sürülmesindeki gecikmeler, geçtiğimiz birkaç gün içinde riskli varlıklara olan ilgiyi azaltmış durumda.
Geçen hafta yurtiçinde ise TCMB'nin ilk enflasyon dunu takip edildi. TCMB, Başkanı Naci Ağbal'ın ilk enflasyon raporu sunumunda sıkılaşma ve fiyat istikrarı mesajlarına devam ederken, banka Ekim raporundaki tahminlerini korudu. Ağbal, enflasyonda yüzde 5 hedefine ulaşmak için tüm araçların kararlılıkla kullanılacağını ifade ederken, hedeften sapma olması durumunda önden sıkılaşma olabileceğine işaret etti. Ağbal son dönemde dile getirilen faiz indirim beklentilerine ilişkin olarak da "Faiz indirimlerine dönük bir gündemin konuşulmasının henüz çok erken olduğunu değerlendiriyoruz." ifadelerini kullandı. Bu açıklamaların ardından Türk Lirası'nda değer kazanımlarının arttığı gözlendi.
Yeni haftada Reddit üzerinden örgütlenmeyle yaklaşık 5.000 ABD şirketine karşı bekleyen kısa pozisyonlara karşı eylemin devam edebileceğine dair beklentiler konuşulmakta. Bunun dışında virüsün hızlı yayılan varyantı nedeniyle artan kapanmalara karşı oluşan ekonomik belirsizlikler de risk iştahını etkileyebilir. Bugün PMI verileri Avrupa ve ABD için ekonominin gidişatına ilişkin beklentileri gösteriyor olacak. Hizmet PMI verilerindeki zayıf seyir devam edecektir. Bu hafta ayrıca içeride enflasyon ve mali teşvik paketi konusunda görüşmelerin olup olmayacağı ile Cuma günü ABD tarım dışı istihdam verileri de piyasaların yakın takibinde olacak. GameStop volatilitesindeki düşüş ve Çin'deki nakit sıkışıklığının son bulmasıyla küresel boyutta hisse senetleri bu sabah toparlanma çabasında.
USDTRY

Geçtiğimiz hafta yapılan FOMC Ocak ayı toplantısında FED beklentilere paralel olarak fonlama faizini değiştirmedi ve faizleri yüzde 0-0.25 aralığında sabit bıraktı. Faiz kararı sonrasında açıklamalarda bulunan Fed başkanı Powell, para politikasının salgın bitene kadar ekonomiyi desteklemeye devam edeceğinin altını çizdi. Öte yandan iç tarafta yılın ilk enflasyon raporu yayımlandı ve merkez bankası yılsonu enflasyon beklentisini yüzde 9.4'te sabit bıraktı. Enflasyon sunumu ve sonrasında açıklamalarda bulunan TCMB Başkanı Naci Ağbal, kısa vadede yüksek enflasyon riski ile karşı karşıya olduğumuzu söylerken sıkı para politikasının süreceğini söyledi. Naci Ağbal'ın açıklamaları sonrasında değer kazanımı hızlandığı takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde kurda 7,32 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Para girişinin oluşturduğu aşağı yönlü baskının devamı ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,25, 7,22 ve 7,18 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek bölgeleridir. 7,32 üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda ise yükselişlerde 7,32, 7,36 ve 7,40 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Geçtiğimiz hafta yapılan FOMC Ocak ayı toplantısı sonrasında Fed başkanı Powell'in açıklamaları ile Dolar küresel bazda değer kazanırken bu durumun çapraz kurda Euro'da satış baskını oluşturduğu takip edildi. Öte yandan iç tarafta yılın ilk enflasyon raporu yayımlandı ve merkez bankası yılsonu enflasyon beklentisini yüzde 9.4'te sabit bıraktı. Enflasyon sunumu ve sonrasında açıklamalarda bulunan TCMB Başkanı Naci Ağbal, kısa vadede yüksek enflasyon riski ile karşı karşıya olduğumuzu söylerken sıkı para politikasının süreceğini söyledi. Naci Ağbal'ın açıklamaları sonrasında değer kazanan TL ile kur 8,90 TL'nin altına gerilerken TL'deki güçlü duruşun haftanın ilk işlem gününde de devam ettiğini görebiliriz.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 8,85 seviyesi civarında fiyatlanmaya devam ettiğini görüyoruz. Bu seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 8,80, 8,76 ve 8,72 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Euro tarafında değer kazanımı ile olası yükselişlerde ise 8,90, 8,95 ve 9,00 ve direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Yılın ilk FOMC toplantısında FED, beklentilere paralel olarak fonlama faizini değiştirmeyerek faizleri yüzde 0-0.25 aralığında sabit bıraktı. Faiz kararı sonrasında açıklamalarda bulunan Fed başkanı Powell, para politikasının salgın bitene kadar ekonomiyi desteklemeye devam edeceğinin altını çizdi. Varlık alım programında herhangi bir değişiklik olmazken faiz kararı sonrasında doların küresel bazda değer kazandığı takip edildi. Dolar endeksindeki yükselişe paralel geri çekilmeler görülen parite 1,2100 seviyesinin altını test ederken haftanın son işlem gününde yaşanan tepki alımları sonrasında bu seviyenin üzerinde haftayı kapatmayı başardı. Haftanın ilk işlem gününde piyasada oluşan fiyatlamaları ve haber akışlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, paritede 1,2100 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2150 seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,2200, 1,2260 ve 1,2320 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda ise 1,2070, 1,2040 ve 1,2000 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Geçtiğimiz hafta yapılan yılın ilk FOMC toplantısında FED beklentilere paralel olarak fonlama faizini değiştirmeyerek faizleri yüzde 0-0.25 aralığında sabit bırakırken varlık alım programında da herhangi bir değişikliğe gitmedi. Faiz kararı sonrasında açıklamalarda bulunan Fed başkanı Powell, para politikasının salgın bitene kadar ekonomiyi desteklemeye devam edeceğinin altını çizmesi sonrasında ise doların küresel bazda değer kazandığı ve Ons Altın'ın geri çekildiği görüldü. Ayrıca piyasalardaki risk algısının olumsuza dönmesi Ons Altın'ı aşağı yönlü baskılamaya devam edebilir. Ons Altın'da geri çekilmenin sürmesi halinde 1820 dolardaki 200 günlük hareketli ortalama seviyesi test edilebileceği gibi haftanın ilk işlem gününde oluşan fiyatlamaları yakından izleyeceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1860 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Ons Altın'da yukarı yönlü hareketler görmemiz durumunda sırası ile 1865, 1872 ve 1884 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda ise 1857, 1850 ve 1843 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

İngiltere'de Pandemi kaynaklı sıkıntıların devam etmesine rağmen Sterlin'deki güçlü duruş pariteyi desteklerken geçtiğimiz hafta yapılan FOMC toplantısı sonrasında doların küresel bazda değer kazanması parite de geri çekilmelere neden oldu. Yılın ilk FOMC toplantısında FED beklentilere paralel olarak fonlama faizini değiştirmeyerek faizleri yüzde 0-0.25 aralığında sabit bırakırken varlık alım programında da herhangi bir değişikliğe gitmedi. Faiz kararı sonrasında açıklamalarda bulunan Fed başkanı Powell, para politikasının salgın bitene kadar ekonomiyi desteklemeye devam edeceğinin altını çizmesi sonrasında ise doların küresel bazda değer kazanımının hızlandığı takip edildi. Haftanın ilk işlem gününde piyasada oluşan fiyatlamaları ve haber akışlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, paritede 1,3700 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3600 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3750, 1,3780 ve 1,3820 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3650, 1,3590 ve 1,3520 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Yaklaşık bir yıldan beri düşüş trendi içerisinde hareket eden ve düşüş trendini kıramayan parite, geçtiğimiz hafta yapılan FOMC toplantısı sonrasında doların küresel bazda değer kazanması ile bu trendi kırmaya çalışıyor. Yılın ilk FOMC toplantısında FED beklentilere paralel olarak fonlama faizini değiştirmeyerek faizleri yüzde 0-0.25 aralığında sabit bırakırken varlık alım programında da herhangi bir değişikliğe gitmedi. Faiz kararı sonrasında açıklamalarda bulunan Fed başkanı Powell, para politikasının salgın bitene kadar ekonomiyi desteklemeye devam edeceğinin altını çizmesi sonrasında ise doların küresel bazda değer kazanımının hızlandığı takip edildi. Haftanın ilk işlem gününde piyasada oluşan fiyatlamaları ve haber akışlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, paritede 50 GAO. olan 104,70 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 104,70 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 105,00, 105,30 ve 105,60 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 104,40, 104,00 ve 103,70 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

OPEC+ toplantısı sonrası yaşadığı yükselişini devam ettirmekte zorlansa da 55 Dolar üzerinde tutunmayı başaran Brent Petrol, Joe Biden yönetiminde enerji talebinin artacağına dair beklentiler ve zayıflayan dolar ile birlikte yükselişini korumayı sürdürüyor. Petrol'de yukarı yönlü hareketin sürmesi durumunda geçtiğimiz 13 Ocak tarihinde test edilen 57,35 dolar seviyesi tekrar hedeflenebileceği gibi Uluslararası Enerji Ajansının küresel talep tahminlerini düşürmesi ve artan korona virüs vakaları ise petrol piyasalarındaki iyimserliği azaltıyor. Geçtiğimiz hafta FOMC toplantısı sonrasında haftanın ilk işlem gününde piyasalardaki fiyatlamaları ve haber akışlarını takip etmeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 55,00 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 56,20, 57,40 ve 58,00 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 54,50, 53,80 ve 53,20 destek seviyeleri takip edilebilir.

GRAM ALTIN

Geçtiğimiz hafta yayımlanan enflasyon sunumu sonrasında kurda yaşanılan geri çekilme ve Ons Altın'ın değer kaybetmesi Gram Altın'daki geri çekilmenin hızlandığı takip edilmişti. Enflasyon sunumu ve sonrasında açıklamalarda bulunan TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın sıkı para politikasının süreceğini söylemesi sonrasında değer kazanan TL ile kur 200 günlük hareketli ortalama seviyesinin altını test etti. Öte yandan yılın ilk FOMC toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Fed başkanı Powell, para politikasının salgın bitene kadar ekonomiyi desteklemeye devam edeceğini vurguladı. Powell'in açıklamaları sonrasında dolar küresel bazda değer kazanırken Ons tarafında ise geri çekilme izledik. Haftanın ilk işlem gününde piyasada oluşan fiyatlamaları ve haber akışlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 435 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 434 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 440, 444 ve 448 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 434, 431 ve 428 destek seviyeleri takip edilmelidir



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.