Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

OPEC ÜRETİM KESİNTİSİ KARARI DOLARI YÜKSELTTİ
Bu sabah yazının yazıldığı sıralarda Asya endekslerine baktığımızda Hong Kong Hang Seng dışında genel olarak yukarı yönlü hareketler görüyoruz. ABD vadelilerinde de satış yönlü görünüm hâkim. Endeks güne yatay başlangıç yapabilir.
Geçen Cuma günü açıklanan verilere göre ABD ekonomik faaliyetinin üçte ikisinden fazlasını oluşturan tüketici harcamaları geçen ay %0,2 arttı. Ocak ayı verileri, daha önce bildirilen %1,8 yerine %2,0 harcama artışını gösterecek şekilde revize edildi. Ocak ayındaki artış, Mart 2021'den bu yana görülen en büyük artış oldu. Beklentiler tüketici harcamalarının %0,3 artacağı yönündeydi. Kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi, Ocak ayında %0,6 hızlandıktan sonra geçen ay %0,3 yükseldi. Enerji fiyatları %0,4 azalırken, gıda fiyatları %0,2 arttı.
Geçen Cuma günü ABD’de açıklanan enflasyon verileri umutları körüklerken, iki yıllık ABD tahvil getirisi son dokuz yılın ilk üç aylık düşüşünü gerçekleştirdi. Küresel hisse senedi göstergesi ise Cuma günü 4,5 ayın en büyük haftalık kazancına doğru yöneldi. Enflasyon verilerinin ardından Fed faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaşıyor olabilir. Boston Fed Başkanı Susan Collins, enflasyon verilerinin henüz Fed'in para politikası patikasını değiştirmediğini söylerken, New York Fed Başkanı John Williams, finansal koşulların, merkez bankası faiz oranı politikasında sırada ne olacağı konusundaki düşüncelerine önemli bir katkı sağlayacağını söyledi.
Bu hafta Fed’in faiz kararı açısından açıklanacak tarım dışı istihdam verisi yakından takip edilecek. Faiz oranlarının muhtemel seyrine ilişkin görüşler farklılaşmış durumda. Fed yetkilileri, enflasyonla mücadele etmek için 2023'ün geri kalanında faiz oranlarını mevcut seviyelerde tutacağına dair yorumlarını sürdürüyor. Güçlü bir istihdam sonucu bu görüşü destekleyecektir. Mart ayı için 240bin kişilik bir artış bekleniyor. Vadeli işlem piyasaları, Fed için Mayıs ayındaki toplantısında 25 baz puanlık bir oran artışı ve ardından 2023'ün geri kalanında faiz indirimleri için yaklaşık %50 şans fiyatlıyor. İş koşullarının gerçek zamanlı göstergesi olan aylık satın alma yöneticileri endeksleri bu hafta açıklanacak. Bu anketin ABD için ilk "flaş" versiyonu, üreticilerin yeni siparişlerinin art arda altıncı ayda düştüğünü göstermişti. Yatırımcılar ve merkez bankacıları arasında bankacılık stresinin ve bunu takip eden olası bir kredi krizinin dünyanın en büyük ekonomisi için sert bir iniş yapma olasılığını artırdığına dair inanç artıyor.
Hafta sonu OPEC+’dan sürpriz bir karar geldi. OPEC+ Mayıs ayından itibaren günlük 1.15 milyon varillik petrol üretimi kesintisine gitme kararı aldı. Temmuz ayında Rusya'nın mevcut kesintisini genişletmesiyle petrol piyasasında 1,6 milyon varillik kesinti söz konusu olacak. OPEC üreticilerinin günde 1,15 milyon varillik beklenmedik üretim kesintisinin küresel petrol fiyatlarını varil başına 10 dolar artırabileceği düşünülüyor. Petrol fiyatları, bu sürpriz üretim kesintisi turu açıklamasının ardından haftaya %5’in biraz üzerinde yükselişle başladı.




USDTRY

DolarTL kuru yukarı yönlü ataklarına devam ediyor ve pozitif görünümünü koruyor. Geçtiğimiz Cuma günü 19,20TL seviyesi ile tarihi zirvesini kaydeden kurda genel olarak ise 19,15TL üzerinde fiyatlamalar gözlendi. Yeni haftaya 19,19TL seviyesinde başlangıç yapan kurda yukarı yönlü atakların güçlenmesi beklenebilir. Bugün yurt içinde enflasyon, ABD’de PMI verileri takip edilecek. Teknik olarak gün içerisinde ilk 19,20TL ve yükseliş hareketlerinin devamında 19,35 ile 19,35TL direnç bölgelerini izliyor olacağız. Gün içi geri çekilmelerde ise 19,15TL ilk destek bölgesini takip ederken, bu seviye altında fiyatlama için 19,00 ile 18,95TL seviyeleri destek bölgeleri olarak izlenebilir.

EURTRY

Küresel piyasalarda Mart ayında gelişen ülkelerin para birimleri karşısında doların değer kaybetmesi ile birlikte paritede yukarı yönlü ataklar çaprazda da etkisini gösterdi ve EurTL 21TL seviyesine çıkarak tarihi zirvesini yenilemiş oldu. Paritedeki kısmi geri çekilme sonrası 20,80TL seviyelerine yakın fiyatlama gören çapraz 5 günlük ortalamasının üzerinde hareket ediyor. Bugün yurt içinde enflasyon, Avrupa’da PMI verileri takip edilecek. Gün içerisinde geri çekilmelerde 20,80TL altı fiyatlamalarda destek bölgeleri olarak 20,70TL ve 20,60TL seviyeleri takip ediliyor. Yükselişlerde ise 20,75TL ilk direnç seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviye üzerinde 20,85 ve 20,95TL direnç bölgeleri takip edilecek.

EURUSD

Geçtiğimiz ay geneline bakacak olursak Euro dolar karşısında Mart ayında %2,5’e yakın değer kazandı ve parite 1,0900 seviyelerinin de üstünü test etti. Son olarak Euro Bölgesi’nde enflasyon Mart’ta bir önceki aya göre %0,9 artarken baz etkisi ile birlikte yıllık enflasyon beklentilerin altında geldi ve %6,9 oldu. ABD’de ise Fed’in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı Çekirdek PCE Şubat’ta aylık %0,3 ve yıllık bazda %4,6 arttı. Bugün her iki bölgeden PMI verileri açıklanacak Teknik olarak 1,0800 direnç bölgesini ve üzeri fiyatlama için 1,0820 ve 1,0840 direnç bölgelerini, ilk destek bölgesi olarak ise 1,0790 olurken aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi 1,0770 ile 1,0750 destek bölgelerinin izlenmesini gerektirebilir.


ONS ALTIN

Dolar endeksi yataya yakın pozitif görünümünü korurken bankacılık sistemindeki krizlerin yerini nispeten güvenli ortama bırakmasıyla yatırımcıların altına olan talebi de kısmi olarak azaldığını söyleyebiliriz. Diğer taraftan piyasalarda güven ortamı tam anlamı ile sağlanamadığından geçtiğimiz ayı 1969 dolar seviyesinde kapatan ons altın Mart ayı genelinde %8’e yakın prim kazanmış oldu. Teknik olarak gün içinde destek seviyesi olarak 1975 dolar takip edilirken 1970 ve 1965 dolar seviyeleri diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Gün içerisinde direnç seviyeleri olarak ise 1955 dolar ve yükseliş hareketlerinin devamında ise 1960 ve 1965 dolar seviyeleri takibimizde olacak.


GBPUSD

Dolar endeksinde düşüşler sınırlanınca paritede yükselişler de zayıflamış oldu. Paritede geçtiğimiz hafta 1,24 seviyesinin üzerine ataklar gözlenirken hafta kapanışında 1,2330 seviyeleri kaydedildi. İngiltere’de çeyreklik GSYH 2022 4.çeyrekte %0,1 ve yıllık beklentinin üstünde %0,6 oldu. Bugün her iki bölgeden de S&P Global Imalat PMI verileri takip edilecek. Teknik açıdan gün içerisinde 1,2290 ve üstünde fiyatlama için 1,2310 ve 1,2320 seviyeleri direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1,2270 seviyesi ilk destek bölgesi olarak ve bu seviye altında fiyatlama için ise 1,2250 ve 1,2230 destek bölgelerini takip ediyor olacağız.


GRAM ALTIN

Yatırımcıların güvenli liman arayışında en ön sıralarda tercih ettiği kıymetli metal güçlü görünüsüne devam ediyor. Geçtiğimiz hafta küresel piyasalarda yaşanan gelişmelerin ışığında gram altın dalgalı bir görünüm izlemişti, ancak 1215TL seviyelerinde kalmayı başardı. Kur tarafında yukarı yönlü ataklar ons altında nispeten geri çekilme sonrası gram altın 1210TL seviyelerinde fiyatlamalar gördü. Gün içerisinde 1205TL ana direnç seviyesi olarak takip edilecek. Bu seviye üzerinde 1210TL ve 1215TL seviyeleri direnç bölgeleri izlenecek. Geri çekilmelerde 1200TL destek bölgesi takip edilirken bu seviye altında fiyatlama için 1195 TL ve 1190TL destek bölgeleri takibimizde olacak.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.