Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

PİYASALAR HAFTAYA ZAYIF BAŞLANGIÇ YAPIYOR..
Geçtiğimiz Cuma günü ABD’den gelen istihdam verileri piyasaların yakın takibindeydi. ABD'de tarım dışı istihdam verisi Şubat ayında 379 bin olarak gerçekleşerek beklentileri aştı. Şubat'ta işsizlik oranı ise yüzde 6,2 seviyesine geriledi. Ortalama saatlik kazançlarda yaşanan değişim ise beklentilere paralel oldu. Buna göre Şubat'ta ülkede ortalama saatlik kazançlar bir önceki aya göre yüzde 0,2; bir önceki yılın aynı dönemine göre ise yüzde 5,3 artış gösterdi. Daha önce 49 bin olarak açıklanan Ocak ayı tarım dışı istihdam artışı verisi ise 166 bin olarak revize edildi. Bu sonuçların yansıttığı ekonomik toparlanma sinyalleri ile birlikte ABD 10 yıllık tahvil getirisi 6 baz puan artışla yüzde 1,6238’e kadar tırmanarak ile 25 Şubat’ta gördüğü seviyenin üzerine çıktı.
Hafta sonu piyasaları merakla beklediği haber ABD’den geldi. Biden'ın 1.9 trilyon dolarlık Kovid-19 yardım paketi önerisi Senato'da onaylandı. Söz konusu paket, çoğu Amerikalıya 1.400 dolarlık nakit para yardımını, salgın sürecinde işten çıkarılan 9,5 milyon kişi için haftada 300 dolarlık işsizlik ödemesini ve devlet ve yerel yönetimler için 350 milyar dolarlık para yardımını içeriyor. ABD Başkanı Joe Biden, ABD Kurtarma Planı olarak adlandırdığı paketin kabul edilmesinden sonra düzenlediği basın toplantısında, ABD vatandaşlarının, 1400 dolarlık yardımı bu ay alacaklarını söyledi.
ABD’de endeksler güçlü tarım dışı istihdam sonuçları ardından yükselişe geçerek haftayı tamamladı. Avrupa’da ise STOXX 600 endeksi büyümeye duyarlı sektörlerde haftalık bir güç kazanımına işaret etse de, güçlü ABD tarım dışı istihdam verilerinin yükselttiği enflasyon beklentileri üzerinde tahvil getirilerinin yükselmesiyle hisse senetleri Cuma günü düşüşle kapandı.
25 Şubat'ta ABD'de 62 milyar dolar 7 yıllık Hazine tahvil ihalesine rekor düşük talep gelmesi ardından tahvil faizleri yükselişe geçmişti. Bu hafta Çarşamba ve Perşembe günleri 10 ve 30 yıllık Hazine tahvil ihaleleri, son günlerde hızlanan tahvil faizlerinin seyri açısından önemli olacak. Bu ihalelerden 38 milyar dolar ve 24 milyar dolar toplanması hedefleniyor. Fed, olası bir enflasyon yükselişinin geçici olduğuna ve görünümün daha sıkı finansal koşulları harekete geçirmeyi gerektirmediğine inandı. Bu ihalelerin sonucu konu hakkında kararlılığını test ettirebilir.
Bu hafta ayrıca Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı takip edilecek. Avrupa'nın bir çok ülkesinde borçlanma maliyetleri bu yıl 33 baz puana kadar yükseldi. Bu nedenle Perşembe günkü ECB toplantısı tahvil getirilerini baskılama kabiliyetinin bir testi olacak. Yüksek getiriler salgın nedeniyle kırılgan Euro bölgesi ekonomisini raydan çıkarma riski taşıdığından, piyasaların 1,85 trilyon Euro'luk Pandemik Acil Satın Alma Planı yoluyla tahvil alımını artırma taahhüdü istiyor. Bunu yapmaması, satışları hızlandırma riski taşıyabilir.
ABD Senatosu'nun 1,9 trilyon dolarlık teşvik paketinin daha hızlı küresel ekonomik büyüme beklentisini artırması, ancak aynı zamanda yüksek değerlemelerle hazine tahvilleri ve teknoloji hisse senetleri üzerinde yeni bir baskı oluşturmasıyla, bugün hisse piyasaları satışlarla karşılaşıyor. ABD vadelilerinde Nasdaq %1 düşüş kaydederken Asya’da endekslerin satıcılı seyirde hareket ettiği gözleniyor. Bugün endeksin güne satıcılı başlangıç yapması mümkün olabilir.

USDTRY

Geçtiğimiz haftaya sakin bir başlangıç yapmışken ABD Tahvil faizleri tekrardan 1,55 seviyelerini test etmesi üzerine volatilitenin arttığı görüldü. Geçtiğimiz haftanın önemli gelişmelerinden olan FED Başkanı Powell’ın Wall Street Journal’da İstihdam Zirvesinde yaptığı açıklamalarla güncel ekonomik sorunlara değindi. Hafta içerisinde Türkiye için kayda değer bir veri akışı bulunmazken ABD’de Çarşamba günü açıklanacak olan TÜFE endeksi gelecek fiyatlamalar açısından önem arz ediyor. Yaşanan gelişmeler çerçevesinde 7,5 TL psikolojik eşiğin üzerinde 7,53 TL civarında seyreden kurda 7,60 ve 7,75 TL direnç seviyeleri takip edilmesi gerekirken satış baskının görülmesi durumunda ise 7,45 ve 7,30 destek seviyeleri önem arz ediyor.

EURTRY

Yurt içi ve yurt dışı gelişmelerle birlikte tekrardan yukarı yönlü bir hareket sergileyen kur, kritik seviye olan 9 TL’nin hemen altında 8,98 TL’den işlem görüyor. Geçtiğimiz hafta ABD Tahvil getirilerinde yaşanan yükseliş sonrasında kurda satış baskısının oluştuğu görüldü. Hafta içerisinde Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz oranı kararı açıklanacakken basın toplantısında güncel ekonomiye dair yapılacak yorumlar önem arz ediyor. Ek olarak Salı günü Euro bölgesi GSYİH açıklanacakken verinin güçlü gelmesi halinde Euro’da değer kazanımlarının görülmesi söz konusu olmaktadır. Gelişmekte olan ülke para birimlerinde satışların devam etmesi halinde yukarı yönlü hareketine devam etmesi beklenen kurda 9,05 ve 9,20 TL direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası satış baskının oluşması durumunda ise 8,90 ve 8,75 destek seviyeleri önem arz ediyor.

EURUSD

Geçtiğimiz haftanın önemli gelişmelerinden olan FED Başkanı Powell’ın Wall Street Journal’da İstihdam Zirvesinde yaptığı açıklamalarla güncel ekonomik sorunlara değindi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz oranı kararı açıklanacakken basın toplantısında güncel ekonomiye dair yapılacak yorumlar önem arz ediyor. Hafta içerisinde ABD TÜFE ve ÜFE endeksleri açıklanacakken Avrupa Merkez Bankasının faiz kararı yatırımcılar için dikkatle takip edilmesi gerekiyor. Teknik açıdan inceleyecek olursak, tepki alımlarının görülmesi halinde 1,1920 ve 1,1935 direnç seviyeleri takip edilmesi gerekiyor. Satış baskısının devam etmesi halinde ise 1,1885 ve 1,1870 destek seviyeleri önem arz ediyor.

ONS ALTIN

ABD Tahvil getirileri tekrardan kritik seviye olan 1,55 seviyesini test ederken Ons Altın’da aşağı yönlü hareket devam ediyor. FED Başkanı Powell’ın konuşması sonrasında yüksek fiyat hareketliliğinin oluştuğu görüldü. Dolar endeksinin tekrardan 91 seviyesini görmesi üzerine satış baskısı devam ederken Ons Altın, kritik seviye olan 1700 dolar altında işlem görüyor. Hafta boyunca ABD tahvil getirilerinde yaşanacak olan fiyat hareketlerinin yakından takip edilmesi gerekiyor. Teknik açıdan bakıldığında, aşağı yönlü hareketin sürmesi beklenirken 1700 ve 1680 destek seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Olası tepki alımlarının görülmesi halinde ise 1715 ve 1730 direnç seviyeleri önem arz ediyor.

GBPUSD

Dolar endeksinde görülen yukarı yönlü hareket sonrasında değer kaybı sürecine giren GBPUSD’de yukarı yönlü harekette duraksama görülüyor. Geçtiğimiz hafta FED Başkanı Powell’ın yaptığı açıklamalar sonrası ABD Tahvillerinde görülen fiyatlamalar pariteler için önemini koruyor. Bu hafta içerisinde ABD TÜFE ve ÜFE açıklanacakken tahvil piyasasında görülecek olan olası sert hareketler için yatırımcıların dikkatli olması gerekiyor. İngiltere’de ekonomik toparlanma her ne kadar beklenilen üstü gerçekleşse de küresel piyasalarda yaşanan gelişmeler GBPUSD’yi etkiliyor. Yukarı yönlü seyrini sürdüren paritede olası satış baskısının gelmesi halinde 1,3820 ve 1,3800 destek seviyeleri takip edilmesi gerekiyor. Yukarı yönlü seyrin sürmesi durumunda ise 1,3850 ve 1,3870 direnç seviyeleri önem arz ediyor.

USDJPY

ABD tahvil getirilerinde yaşanan dalgalanmalar sonrasında güçlenen dolar endeksi ile USDJPY’de yukarı yönlü hareket devam ediyor. Geçtiğimiz hafta FED Başkanı Jerome Powell’ın Wall Street Journal İstihdam zirvesinde yaptığı konuşma sonrasında dolar endeksinde yaşanan fiyatlamalar piyasalarda geniş yankı uyandırdı. Ayrıca hafta içerisinde açıklanacak olan Japonya Büyüme verisi USDJPY açısından önem arz ediyor.
Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketini sürdürmesi durumunda 108,50 ve 108,90 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Satış baskısının oluşması durumunda ise 108,00 ve 107,55 destek seviyelerini önem arz ediyor.

BRENT PETROL

Cuma günü OPEC toplantısı sonrasında arz kısıtlamalarında devam edilmesi yönünde karar alınması üzerine Brent Petrol’de sert yükselişin gerçekleştiği görüldü. Yeni yıl itibariyle yükseliş trendinde olan Brent Petrol’ün ekonomik toparlanma ile seyrini devam ettirmesi bekleniyor. Ekonominin Pandemi öncesi düzeyine geri dönmesi için atılan adımlar kapsamında ABD’de salgın destek paketinin Senatodan da onay alması Brent Petrol’e olumlu yansıyor. Teknik açıdan bakılacak olursa, yukarı yönlü hareketin sürmesi durumunda 70,50 ve 71,10 $ direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekiyor. Yaşanan gelişmelerle beraber aşağı yönlü bir seyrin oluşması halinde ise 70,00 ve 69,50 $ destek seviyeleri önem arz ediyor.

GRAM ALTIN

ABD Tahvil getirilerinde yaşanan fiyat hareketleri sonrasında dolar endeksi güçlenirken Altın değer kaybetti. FED Başkanı Powell’ın konuşması sonrasında yüksek fiyat hareketliliğinin oluştuğu görüldü. Dolar endeksinin tekrardan 91 seviyesini görmesi üzerine satış baskısı devam ederken Ons Altın, kritik seviye olan 1700 dolar altında işlem görüyor. Dolar/TL’de görülen değer kazanımı sonrasında Gram Altın’da yükselişlerin sürdüğü görülüyor. Gram Altın’da yukarı yönlü hareketin devam etmesi durumunda 425 ve 440 direnç seviyelerinin takip edilmesi gerekirken aşağı yönlü bir hareketin olması durumunda ise 405 ve 395 direnç seviyeleri yukarı yönlü hareket için önem arz ediyor.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BOJ/AMAMİYA: EKONOMİYE YÖNELİK RİSKLER AŞAĞIYA DOĞRU EĞRİLDİ
BOJ/AMAMİYA: GETİRİ EĞRİSİ KONTROLÜNDE YARATICI OLMAK İÇİN ALAN VAR
BOJ/AMAMİYA: ŞİMDİ TÜM GETİRİ EĞRİSİNİ İSTİKRARLI BİR ŞEKİLDE DÜŞÜK TUTMAK ÇOK ÖNEMLİ
BOJ/AMAMİYA: MART GÖZDEN GEÇİRMESİ, BOJ'UN POLİTİKASINI NORMAL DÖNEMLERDE SÜRDÜRÜLEBİLİR HALE GETİRMESİNİ AMAÇLAYACAK
BOJ/AMAMİYA: MART GÖZDEN GEÇİRMESİ BOJ'UN EKONOMİK DEĞİŞİKLİKLERE ZAMANINDA VE ETKİLİ BİR ŞEKİLDE HARAKETE GEÇMESİNİ SAĞLAMAYI AMAÇLAYACAK
JAPONYA'DA NİKKEİ 225 ENDEKSİ %0.42 DÜŞÜŞLE 28743,25 PUANDAN KAPANDI
JAPONY'DA HİZMET SEKTÖRÜ EKONOMİK GÖZLEMCİLER ENDEKSİ ŞUBAT'TA: 41.3 (ÖNCEKİ: 31.2)
Facebookta Paylaş