Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

PİYASALARDA KESKİN SATIŞ DALGASI DEVAM EDECEK Mİ?
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), koronavirüs salgınına yönelik çelişkili açıklamalarda bulundu. DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, pandemi tehdidinin "çok gerçek olduğunu" belirtirken, bunun yine de dünya tarihinde kontrol altına alınabilen ilk pandemi olacağını öngördü. DSÖ'nin Sağlık Acil Durum Programı Direktörü Mike Ryan da virüsün 100'den fazla ülkede görülmesiyle pandemi haline gelmesinin çok yakın olduğunu ifade etti. Güney Kore'de alınan önlemlerin etkisini göstermeye başladığını açıklayan DSÖ, İtaya'dan da önümüzdeki günlerde iyi haberler gelmesinin umulduğunu kaydetti. İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, yeni tip koronavirüse karşı aldıkları önlemleri bütün ülke genelinde uygulayacaklarını açıkladı. Conte, yeni kararnameyle ülkede serbest dolaşımı zorunlu haller dışında sınırlandırdıklarını ifade etti. Çin'de ise dün sadece 19 yeni vaka açıklandı. Benzer şekilde Güney Kore'de de vaka artışının hız kestiği görülüyor. Çin Devlet başkanı Xi Jinping de salgının patlak vermesinden bu yana ilk kez virüsün ilk kez ortaya çıktığı Vuhan kentini ziyaret etti. Virüsün Çin ekonomisi üzerindeki etkileri de hissedilmeye başlandı. Ülkede üretici fiyatları Şubat ayında %1 ile Haziran 2010'dan bu yana en yavaş artışı kaydetti. Merkez bankalarından da virüsün etkilerine karşı adım beklentileri de artıyor. Fed'in faiz oranlarını bu yıl %0'a indirmesi fiyatlanırken, Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) da bu haftaki faiz kararında indirim bekleyen bankaların sayısı da artıyor.
Hafta sonu petrol fiyatları OPEC üyesi ülkeler ile Rusya'nın küresel arzı nasıl yönetecekleri üzerinde uzlaşı sağlayamamasının ardından sert şekilde düştü. Salgın nedeniyle talebin düşmesine yönelik beklentiler Riyad'ın üretim kesintisi talep etmesine neden olurken, ekonomisi düşük petrol fiyatlarına daha dirençli olan Rusya bu talebe yanaşmamış ve cuma günü Viyana'da gerçekleştirilen görüşmeler tıkanmıştı. Suudi Arabistan bunun üzerine cumartesi günü sürpriz bir hamleyle 30 yılı aşkın süredir görülen en büyük fiyat indirimine gideceğini açıkladı. Krallığın petrol şirketi Saudi Aramco; Asya, Avrupa ve ABD'ye benzeri görülmemiş fiyatlar sunacağını duyurdu. Konuya yakın kaynaklara göre, Suudi krallık aynı zamanda gerekirse günlük petrol üretimini artırarak, rekor seviye olan 12 milyona kadar çıkarmayı da değerlendiriyor. Suudi Arabistan'ın OPEC anlaşmazlığına bir fiyat savaşıyla yanıt vermesi, geçen haftayı 45,27 dolarda kapatan Brent petrolün varil fiyatının 31,02 dolara kadar inmesine neden oldu. Brent petrolde aralıksız 5 günde yaşanan düşüş %38 seviyesinde. Ham petrolün varili ise arka arkaya 4 günde %40 gerileyerek 28,45 dolara indiği takip edildi. Bu sabah ise petrol fiyatlarının geldiği rekor düşük seviyelerden beklenen teşvik açıklamalarının da desteğiyle tepki yükselişleri yaşadığı gözleniyor.
Dün koronavirüs salgınına yönelik endişelerin yanı sıra, OPEC ile Rusya ortaklığının çökmesi ve petrol fiyatlarında sert kayıplar yaşanmasının ardından hisse senetlerinden, para piyasalarına satış baskısı etkili oldu ve yatırımcılar güvenli gördükleri tahvil piyasalarına hücum etti. Avrupa'da Euro Stoxx 50 Endeksi %8,45 düştü ve aralıksız 3 işlem gününde devam eden kayıplarını %13,5'e taşıdı. Dow Jones ve S&P 500 Mayıs 2010'dan bu yana en sert günlük düşüşleri olan %7,79 ve %7,60 oranında gerilerken, Nasdaq Endeksi de günü %7,29 kayıpla tamamladı. S&P 500 salı günü vadeli işlemlerde zirve seviyesinden %20 düşerek, kısa süre ile ayı piyasası bölgesine girdi; ancak Trump'ın maaş ve ücretlerden kesilen vergilerin indirilmesi için Kongre ile görüşüleceğini ve bugün çok önemli ekonomik duyurular yapılacağını açıklaması üzerine toparlandı. Bu sabah yazının yazıldığı an itibariyle itibarıyla S&P 500 vadeli işlemlerde %4'e yakın bir toparlanma ortaya koyuyor. Asya endeksleri de bu toparlanmayı takip ediyor. Japon Nikkei %1 üzerinde yükselirken; Hong Kong Hang Seng %1,8, Çin CSI 300 %2'ye yakın yükselişte hareket ediyor.

USDTRY

Geçtiğimiz haftanın son işlem günüde ABD'de tarım dışı istihdam Şubat ayında 273 bin artış ile 2018 yılından beri en büyük artışını kaydetti. Açıklanan ABD işsizlik oranı ise yüzde 3.5'e gerilemişti. Haftanın ilk işlem gününde ise yurt içi ve ABD'de zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, gün içerisinde New York Fed, bu hafta gerçekleştireceği gecelik ve vadeli repo işlemlerinde miktarı artıracağını duyurdu. Küresel piyasalarda yayılmakta olan virüse ait endişeler artarken Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamalarda, "Şimdi virüsün pek çok ülkede bir tutunma noktası olduğu için, bir pandemi tehdidi oldukça gerçek hale geldi," dedi. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte kurun yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, Dolar'ın 6,13 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 6,15, 6,17 ve 6,20 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 6,11, 6,08 ve 6,06 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Geçtiğimiz haftanın son işlem günüde Almanya'da fabrika siparişleri koronavirüs salgını öncesinde Ocak ayında yüzde 5,5 artış ile toparlanma sinyali vermişti. Haftanın ilk işlem gününde ise yurt içerisinde zayıf veri akışı devam ederken, Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'da sanayi üretimi Ocak ayında yüzde 3 ile iki yılın en güçlü artışını gerçekleştirdi. Küresel piyasalarda yayılmakta olan virüse ait endişeler artarken Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamalarda, "Şimdi virüsün pek çok ülkede bir tutunma noktası olduğu için, bir pandemi tehdidi oldukça gerçek hale geldi," dedi. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte çaprazın üçüncü gününde de yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 6,98 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,95 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 7,01, 7,04 ve 7,06 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 6,95, 6,92 ve 6,89 destek seviyeleri takip edilebilir.
EURUSD

Geçtiğimiz haftanın son işlem günüde Almanya'da fabrika siparişleri koronavirüs salgını öncesinde Ocak ayında yüzde 5,5 artış ile toparlanma sinyali gözlenirken, ABD'de tarım dışı istihdam Şubat ayında 273 bin artış ile 2018 yılından beri en büyük artışını kaydetmişti. Haftanın ilk işlem gününde ise ABD'de zayıf veri akışı devam ederken Avrupa'nın en büyük ekonomisi olan Almanya'da sanayi üretimi Ocak ayında yüzde 3 ile iki yılın en güçlü artışını gerçekleştirdi. Küresel piyasalarda yayılmakta olan virüse ait endişeler artarken Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamalarda, "Şimdi virüsün pek çok ülkede bir tutunma noktası olduğu için, bir pandemi tehdidi oldukça gerçek hale geldi," dedi. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ve ABD Dolar'ındaki satış baskısı ile birlikte paritenin üçüncü gününde de yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.
                                                                                                                                   
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1430 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1400 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1450, 1,1470 ve 1,1490 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1400, 1,1370 ve 1,1340 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yayılmakta olan korona virüsüne yönelik gün geçtikte artan edişeler sonucu güvenli liman talebinin destek bulduğu gözlenmeye devam edildi. Haftanın ilk işlem gününde ise Petrol fiyatlarında ve riskli varlıklarda gözlenen sert düşüşün güvenli varlık talebine olan etkisi, yayılmakta olan korona virüsü ile merkez bankalarının para politikalarının daha da gevşetileceği beklentileri doğrultusunda Altın'ın 1700 Dolar ve üzerini test ettiği gözlendi. Gün içerisinde, ABD on yıllık Tahvil faizlerindeki rekor gerileme rağmen Altın'ın bu seviyelerde kalıcılık sağlamayarak aşağı yönlü hareketini gün sonunda sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1677 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Azalan talep ile Ons Altın'ın aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1670, 1662 ve 1654 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1684, 1692 ve 1700 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde ABD'de tarım dışı istihdam Şubat ayında 273 bin artış ile 2018 yılından beri en büyük artışını kaydederken, açıklanan ABD işsizlik oranı yüzde 3.5'e gerilemişti. Haftanın ilk işlem gününde ise Birleşik Krallık ve ABD'de zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, küresel piyasalarda yayılmakta olan virüse ait endişeler artarken Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Şimdi virüsün pek çok ülkede bir tutunma noktası olduğu için, bir pandemi tehdidi oldukça gerçek hale geldi." açıklamalarında bulundu. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ve ABD Dolar'ındaki satış baskısı ile birlikte GBP/USD paritesinin yukarı yönlü hareketini beşinci gününde de sürdürdüğü izlendi

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3110 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3070 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3150, 1,3180 ve 1,3220 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3070, 1,3040 ve 1,3000 destek seviyeleri takip edilmelidir

USDJPY

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Japonya'da hane halkı harcamaları Ocak ayında 1,6 gerilerken, ABD'de tarım dışı istihdam Şubat ayında 273 bin artış ile 2018 yılından beri en büyük artışını kaydetmişti. Haftanın ilk işlem gününde ise ABD'de zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, Japonya ekonomisi 2019'un dördüncü çeyreğinde çeyreklik yüzde 1,8 yıllık 7,1 küçüldü. Küresel piyasalarda yayılmakta olan virüse ait endişeler artarken, Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Şimdi virüsün pek çok ülkede bir tutunma noktası olduğu için, bir pandemi tehdidi oldukça gerçek hale geldi." açıklamalarında bulundu. Gün sonunda takip edilen gelişmeler, ABD on yıllık Tahvil faizlerinde gözlenen rekor gerileme ve Dolar'ındaki satış baskısı ile birlikte USD/JPY aşağı yönlü hareketini üçüncü gününde de sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 102,40 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 102,90 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 102,00, 101,60 ve 101,10 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü olması durumunda ise 102,90, 103,50 ve 104,20 direnç seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Rusya, OPEC ve OPEC-dışı petrol üreticisi ülkeler grubunun anlaştığı üretim kesintilerinin derinleştirilmesini reddettiği bildirmişti. Haftanın ilk işlem gününde ise Suudi Arabistan'ın petrol fiyatlarını düşürmesi ve Nisan'dan sonra üretimi artırma planı yapmasıyla bu sabah % 31 oranında düştü. Brent petrol varil fiyatı ise Körfez Savaşı'nın başladığı 1991'den beri en büyük günlük düşüşü kaydettiği takip edildi. Gün sonunda takip edilen gelişmeler ile birlikte Petrol aşağı yönlü hareketini beşinci gününde derinleştirdiği takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 30,20 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 42,00 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile Ham Petrol'deki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 29,10, 28,00 ve 27,00 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 31,40, 32,40 ve 33,20 direnç seviyeleri takip edilebilir.

XAGUSD

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yayılmakta olan korona virüsüne yönelik gün geçtikte artan edişeler takip edilirken, gün sonunda Gümüş'ün, ABD on yıllık Tahvil faizlerindeki rekor gerilemeye rağmen aşağı yönlü hareketini devam ettirmişti. Haftanın ilk işlem gününde ise Petrol fiyatlarında ve riskli varlıklarda gözlenen sert düşüşün güvenli varlık talebine olan etkisi ile 17,60 Dolar civarını test eden Gümüş'ün gün sonunda kalıcılık sağlayamayıp aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş'ün 17,00 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 17,20 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 16,80, 16,60 ve 16,40 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası ile Gümüş'teki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 17,20, 17,40 ve 17,60 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.