Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)


ONS ALTIN'DAKİ TOPARLANMA DEVAM EDECEK mi?

Trump ve Macron Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri görüştü. ABD Başkanı Donald Trump ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Doğu Akdeniz'deki tansiyonun düşürülmesi gerektiğini vurguladı. Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Judd Deere, yaptığı yazılı açıklamada Trump ve Macron'un bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiğini duyurdu. Deere, "İki lider, aynı zamanda Doğu Akdeniz'de iki NATO müttefiki Türkiye ve Yunanistan arasında artan tansiyondan duydukları endişeyi dile getirdi. Trump ve Macron, Yunanistan ve Türkiye'nin, farklılıkları çözmenin tek yolu olan diyaloğa bağlı kalmaları gerektiği konusunda mutabık kaldı." ifadesini kullandı.

Öte yandan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Oruç Reis araştırma gemisine refakat eden gemilerin de bulunduğu Doğu Akdeniz ve Ege'de görevli unsurlarla video konferansla görüştü. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Bölge ile hiç alakası olmayan Avrupalı bir müttefikimizin binlerce kilometreden gelerek Doğu Akdeniz'deki askeri varlığını güçlendireceğine yönelik açıklama ve eylemleri, müttefiklik ruhu, ittifak ruhu ve dayanışma ile bağdaşmamaktadır. Bu ve benzeri girişimlerin, sorunların barışçıl ve diyalog yolu ile çözülmesi için yapılan gayretlere de hiçbir olumlu katkısı yoktur." dedi.

ABD Başkanı Donald Trump, TikTok uygulamasının sahibi Çinli teknoloji şirketi ByteDance'in ABD'deki operasyonlarını 90 gün içinde elden çıkarmasına yönelik kararname yayımladı. Beyaz Saray tarafından yayımlanan kararnamede, ByteDance'in ABD'nin ulusal güvenliğini tehdit edebileceğine yönelik "güvenilir kanıtlar" olduğu belirtildi. Söz konusu kararnameyle, TikTok uygulamasının sahibi Çinli teknoloji şirketi ByteDance'in, ABD'deki tüm varlıklarını 90 gün içinde elden çıkarması öngörüldü. Ayrıca kararnamede, ByteDance'in uygulamalarıyla kullanıcılardan edindiği verileri de bu süre içinde imha etmesinin ve Yabancı Yatırım Komitesini bilgilendirmesinin beklendiği bildirildi.

Euro Bölgesi ekonomisinin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 12,1 küçüldüğü açıklandı. Buna göre, 19 üyeli Euro Bölgesi'nde mevsimsellikten arındırılmış GSYH, 2020'nin ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 12,1 azaldı. Euro Bölgesi'nde GSYH, 2020'nin ikinci çeyreğinde 2019'un aynı dönemine göre de yüzde 15 geriledi. AB'de ise mevsimsellikten arındırılmış GSYH, bu yılın ikinci çeyreğinde önceki çeyreğe kıyasla yüzde 11,7, 2019'un ikinci çeyreğine göre de yüzde 14,1'lik düşüş gösterdi.

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, Alman ekonomisin bu yılın üçüncü çeyreğinde güçlü büyüyeceğini fakat ekonomide tam toparlanmanın uzun dönemli olabileceğini duyurdu. Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanlığı, ülke ekonomisine yönelik aylık raporunu yayımladı. Raporda, Alman ekonomisinin yılın ilk yarısında ekonomik üretimde tarihi bir düşüş yaşadığı belirtilerek, "Kovid-19 salgını devam etmesine rağmen, mayısta salgının yayılmasına yönelik zorunlu kısıtlamaların hafifletilmesinden bu yana toparlanma yoluna girildi. Ancak bu toparlanma daha uzun sürecek." denildi.

USDTRY
Haftanın dördüncü işlem gününde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın likidite azaltıcı önlemlerinin sınırlı etkileri sürerken, ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde sanayi üretimi Haziran ayında aylık bazda yüzde 17.6, yıllık yüzde 0.1 arttı. Açıklanan perakende satış hacmi, yıllık bazda yüzde 0,8 azaldı. Cari işlemler dengesi Haziran ayında 2.93 milyar dolar açık verdi. ABD tarafında perakende satışlar Temmuz ayında yüzde 1.2 artışla 2.1'lik beklentilerin gerisinde kalırken, sanayi üretimi beklentiler doğrultusunda yüzde 3.0 arttı. Açıklanan ABD Michigan tüketici güveni ise 72.5 seviyesinden 72.8'e yükseldi. Dolar endeksindeki zayıflığa rağmen gün içerisinde, açıklanan veriler sonrasında kurun 7,30 seviyesi üzerinde yukarı yönlü hareketlerin devam ettiği gözlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,36 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,39, 7,42 ve 7,45 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 7,33, 7,30 ve 7,27 destek seviyeleri takip edilebilir.
EURTRY
Haftanın dördüncü işlem gününde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın likidite azaltıcı önlemlerinin sınırlı etkileri sürerken, Almanya'da enflasyon verisi takip edildi. Haftanın son işlem gününde sanayi üretimi Haziran ayında aylık bazda yüzde 17.6, yıllık yüzde 0.1 arttı. Açıklanan perakende satış hacmi, yıllık bazda yüzde 0,8 azalırken, cari işlemler dengesi Haziran'da 2.93 milyar dolar açık verdi. Euro Bölgesi ekonomisi ise koronavirüs salgını nedeni ile yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 12,1 küçüldü. Paritedeki 1.18 seviyesi üzerindeki seyirden gücünü almaya devam eden Euro ile birlikte güne 8,66 seviyesinde başlayan çaprazın gün sonunda 8,70 seviyesi üzerinde yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 8,73 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 8,70 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 8,76, 8,80 ve 8,84 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 8,70 8,68 ve 8,65 destek seviyeleri takip edilebilir

EURUSD
Haftanın dördüncü işlem gününde Almanya'da tüketici fiyat endeksi takip edilirken, ABD'de İşsizlik maaşı başvuruları, 8 Ağustos'ta sona eren haftada 228.000 düşerek 1.191.000'dan 963.000'e düştü. Haftanın son işlem gününde Euro Bölgesi ekonomisi, koronavirüs salgını nedeni ile yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 12,1 küçüldü. ABD tarafında perakende satışlar Temmuz ayında yüzde 1.2 artışla 2.1'lik beklentilerin gerisinde kalırken, sanayi üretimi beklentiler doğrultusunda yüzde 3.0 arttı. Açıklanan ABD Michigan tüketici güveni ise 72.5 seviyesinden 72.8'e yükseldi. Dikkatler yeni teşvik paketleri ve koronavirüs gelişmeleri üzerinde olmaya devam ederken, gün içerisinde Dolar'da devam eden zayıf seyir ile birlikte paritenin 1,18 seviyesi üzerinde yukarı yönlü hareketlerin sürdüğü takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1850 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1820 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1870, 1,1900 ve 1,1940 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1820, 1,1790 ve 1,1770 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD
Haftanın dördüncü işlem gününde Altın vadeli işlemlerindeki uzun pozisyonların azalması ve psikolojik destek seviyesi olan 2000 Dolar'ın altına doğru geri çekilmenin hızlanması yatırımcılar üzerinde endişelere neden olurken, ABD on yıllık Tahvil faizlerindeki gerileme ve Dolar'daki zayıflığın devam etmesi ile Ons Altın'da 1900 seviyesi üzerinde yukarı yönlü hareket takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde ise ABD'nin teşvik paketine ilişkin belirsizliklerin artması, açıklanan ABD verileri ve on yıllık Tahvil faizlerindeki toparlama sinyalleri ile birlikte Ons Altın'ın baskı altında kaldığı takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1942 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın'ın yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1950, 1958 ve 1970 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda ise 1932, 1925 ve 1910 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın dördüncü işlem gününde Birleşik Krallık'ta zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları takip edildi. Haftanın son işlem gününde ise İngiltere'de zayıf ekonomik veri akışı sürerken, ABD tarafında perakende satışlar Temmuz ayında yüzde 1.2 artışla 2.1'lik beklentilerin gerisinde kaldı. Sanayi üretimi beklentiler doğrultusunda yüzde 3.0 arttı. Açıklanan ABD Michigan tüketici güveni ise 72.5 seviyesinden 72.8'e yükseldi. Gün içerisinde, paritenin artan vaka sayılarının ve jeopolitik gerilimin neden olduğu endişeler ve Dolar'da zayıf seyir devam ederken, paritenin 1,30 seviyesi üzerinde yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3080 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3020 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3120, 1,3180 ve 1,3260 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3080, 1,3020 ve 1,2960 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY
Haftanın dördüncü işlem gününde ise Japonya'da zayıf ekonomik veri devam ederken, ABD'de haftalık işsizlik maaşı başvuruları verisi takip edildi. Haftanın son işlem gününde ise Japonya'da nispeten zayıf ekonomik veri akışı sürerken, ABD tarafında perakende satışlar Temmuz ayında yüzde 1.2 artışla 2.1'lik beklentilerin gerisinde kaldı. Sanayi üretimi beklentiler doğrultusunda yüzde 3.0 arttı. Açıklanan ABD Michigan tüketici güveni ise 72.5 seviyesinden 72.8'e yükseldi. Gün içerisinde takip edilen gelişmeler ve Dolar'daki zayıf seyir Japon Yeni'nin güvenli liman görünümüne destek olurken, paritenin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 106,50 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 105,70 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 106,20, 106,50 ve 106,80 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 105,70, 105,40 ve 105,00 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL
Haftanın dördüncü işlem gününde ABD'de ham petrol stoklarındaki azalma Petrol fiyatlarının düşüşünü sınırlandıran unsur olarak karşımıza çıkarken, vaka sayılarındaki artışın neden olduğu endişeler, petrol talebi beklentilerini olumsuz etkilemesi Petrol'ün baskı altında kalmasına neden oldu. Haftanın son işlem gününde ise ABD ve Çin başta olmak üzere dünya ekonomilerinin beklenenden daha hızlı toparlanabileceğine dair beklentiler Petrol fiyatlarına destek olmayı sürdürürken, artan vaka sayılarının Petrol fiyatları üzerindeki olumsuz etkileri ile birlikte gün sonunda Brent Petrol'de aşağı yönlü hareketini sürdüğü takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 45 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 44,40 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 46,20, 46,80 ve 47,30 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 44,40, 44,00 ve 43,50 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY
Haftanın dördüncü işlem gününde TCMB'nın likidite azaltıcı önlemlerinin sınırlı etkileri ile kurda 7,30 seviyelerinde hareketler devam ederken, Ons Altın tarafında gözlenen yukarı yönlü harekete paralel olarak Gram Altın'da yukarı yönlü hareketlerin sürdürdüğü takip edilmişti. Haftanın son işlem gününde ise kurda 7,35 seviyelerinde yukarı yönlü sınırlı hareketler sürerken, Ons Altın'daki sınırlı geri çekilme sonucu Gram Altın'ında 460 seviyelerinde yatay hareketini sürdürdüğü izlendi.
Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 460 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 458 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 462, 465 ve 468 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 458, 455 ve 452 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.