Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

FAİZ KARARININ ARDINDAN EURO BÖLGESİ'NDEN ENFLASYON RAKAMLARI BEKLENİYOR
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan TL'yi cazip kılacak yeni adımlar geldi. Standart TL mevduatın toplam mevduat içindeki payını artırmaya yönelik aylık TL payı artış hedefi %2'den %25'e yükseltildi. Kredi akışını rahatlatmak için ihracat ve KOBİ kredilerinde ise fatura muafiyet sınırı 50 bin TL'den 250 bin TL'ye çıkartıldı. Ayrıca TCMB Temmuz 2023 Türkiye'nin Uluslararası Yatırım Pozisyonu Gelişmeleri raporunu yayınladı. 2023 Temmuz sonu itibarıyla Türkiye'nin yurt dışı varlıkları 2022 yılsonuna göre % 3,1 oranında azalışla 298,7 milyar ABD doları, yükümlülükleri ise % 5,7 oranında azalışla 588,9 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. Net Uluslararası Yatırım Pozisyonu 2022 yılsonunda -316,1 milyar ABD doları iken 2023 Temmuz sonunda -290,2 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşti. TCMB tarafından açıklanan bir diğer veri ise Temmuz ayı Konut Fiyat Endeksi rakamları oldu. Konut Fiyat Endeksi Temmuz ayında aylık %7,3 olurken geçen yılın aynı dönemine göre ise konut fiyatlarında %94,7'lik artış gerçekleşti.
Bugün veri akışı tarafına baktığımızda yurtiçinde sakin bir gün bizi beklerken Euro Bölgesi'nde enflasyon rakamları takip edilecek. Geçtiğimiz hafta ECB tarafında politika faiz kararı takip edilmişti. Banka 3 temel politika faizini 25 baz puan artırma kararı alarak; refinansman faizini yüzde 4,50'ye, mevduat faizini yüzde 4'e ve marjinal fonlama faizini de yüzde 4,75'e yükselttiğini açıkladı. Kararın ardından Merkez Bankası'nın Başkanı Lagarde yapmış olduğu açıklamada özellikle büyüme verilerinde yavaşlama olduğunu ve son 5 çeyrektir çok yavaş bir büyüme içerisinde olduklarını belirtirken faiz artırım döngüsünde artık sona yaklaşıldığını ifade etti. Daha "güvercin" algılanan açıklamaların ardından bugün açıklanacak enflasyon rakamları Banka'nın ileriki dönem karar alma projeksiyonlarında etkili olacak. ABD tarafında ise Ağustos ayı inşaat izinleri ve konut başlangıçları açıklanacak.
Merkez Bankaları'nın faiz kararlarının takip edileceği önemli haftaya girerken dün küresel piyasalarda veri akışı zayıftı. Geçen Cuma satıcılı kapanışlar gördüğümüz New York borsasının ardından hafta başında ABD endeks vadelileri alıcılı başladı. Asya piyasaları ise yeni haftaya negatif bir seyirle başladı. Hong Kong'da Hang Seng Endeksi %1,4 azalışla 17.930,55 puandan kapandı. Güney Kore'de KOSPI Endeksi %1.02 azalışla 2574,72 puandan kapandı. Hindistan'da Sensex Endeksi %0,36 azalışla 67.596,84 puandan kapandı. Çin tarafında pozitif ayrışma gözlendi. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi %0,3 artışla 3.125,93 puandan kapandı. Avrupa borsaları da haftaya satıcılı başladı. Açılışın ardından, Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,2, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,2, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,1, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,3, İtalya'da FTSE MIB endeksi yüzde 0,2 ve İspanya'da IBEX 35 endeksi yüzde 0,1 değer kaybetti.

USDTRY
Kur son TCMB PPK toplantısında gelen faiz artırım kararının ardından sert geri çekildiği 27TL seviyesi üzerinde kalıcı fiyatlama görmeye başladı. Bugün ABD tarafında açıklanacak inşaat izinleri ve konut başlangıçları verilerinin kur üzerinde etkisi beklenmezken bu hafta önce Fed ardından TCMB PPK toplantıları önemli olacak. ABD'de faiz artırım döngüsünün tamamlanması beklerken yurtiçinde kademeli faiz artışlarının devam etmesi bekleniyor. Teknik olarak gün içinde sınırlı hareketler gördüğümüz kurda 27,00TL seviyesi üzerinde kalıcılık devam etmesi durumunda 27,10TL ve 27,20TL direnç bölgeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 26,90TL ilk destek olarak karşımıza çıkıyor, bu seviye altında 26,80TL ve 26,70TL diğer destek bölgeleri olarak takip edilebilir.


EURTRY
Euro tarafında özellikle paritenin üzerindeki baskının devam etmesi ile birlikte 29,00TL altında fiyatlama devam ediyor. Bugün Euro Bölgesi'nde enflasyon rakamları açıklanacak. ECB'nin faiz artırım döngüsünün sonuna yaklaşmış olabileceğine dair beklentiler güçlenirken bugünkü enflasyon rakamları bankanın kararlarını almasında etkili olacak. Yurtiçinde gün içerisinde makroekonomik veri akışı beklenmiyor. Gün içi ilk psikolojik destek bölgesi 28,80TL altı fiyatlamalarda destek bölgeleri olarak 28,70TL ve 28,60TL seviyeleri takip ediliyor olacak. Çaprazda yeniden yükselişlerin olması halinde 28,90TL ilk direnç seviyesi olarak izlenebilir. Bu seviye üstünde ise psikolojik direnç olarak 29,00TL ve üzeri 29,10TL bölgeleri ana direnç seviyeleri olarak ön plana çıkıyor.


EURUSD
Temmuz ortasından itibaren baskı gören parite Fed toplantısı öncesinde 1,0700 seviyesi altında fiyatlama görmeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta ECB'nin 25 baz puanlık faiz artışının ardından bugün Euro Bölgesi'nde enflasyon rakamları önemle takip edilecek. ABD'de ise konut başlangıçları ve inşaat izinleri rakamları açıklanacak. ECB yetkilileri faiz indirimlerinin gündemde olmadığını belirtirken Fed tarafında ise artık sona gelindiği fiyatlanıyor. Gün içerisinde ilk direnç 1,0700 seviyesi, yükselişlerin bu seviye üzerinde devam etmesi durumunda sırasıyla 1,0720 ve 1,0740 seviyeleri diğer direnç bölgeleri olarak takip edilebilir. Destek bölgesi olarak ise 1,0680 bölgesi en yakın takip edilirken aşağı yönlü kırılmalarda 1,0660 ve 1,0640 seviyeleri izlenebilir.


GBPUSD
Parite 200 Günlük üssel ortalaması ve önemli direnç noktası 1,2400 seviyesinin altında hareket etmeye devam ederken dolar endeksi 105 puan seviyesinin üzerinde seyrediyor. Bugün İngiltere'de veri akışı zayıf. Ancak yarın enflasyon ve sonrasında BoE faiz kararı takip edilecek. Öncesinde ABD Merkez Bankası Fed para politikası faiz kararını açıklayacak. ilk direnç noktası olarak 1,2380 direnç seviyesi takip edilebilir, bu seviye üstünde fiyatlamalarda 1,2400 ve 1,2420 sırasıyla direnç bölgeleri olarak izlenebilir. Geri çekilmelerde 1,2360 ilk destek bölgesi olarak bu seviye altında fiyatlamalarda ise 1,2340 ve 1,2320 bölgelerini genel olarak izlenebilir.


ONS ALTIN
Ons altın yarın ki Fed faiz kararının öncesinde yatay pozitif fiyatlama görmeye devam ediyor. Dün 50 Günlük üssel ortalamasının hemen üzerinde fiyatlama gören ons altın bugün 1933 dolar seviyesinde açılış gerçekleştirdi. Makroekonomik veri akışının sınırlı olduğu bugün de yatay fiyatlama beklenirken yarın Fed tarafından açıklanacak faiz kararı önemli olacak. Piyasa Fed'in %99 ihtimalle politika faizini sabit bırakmasını bekliyor. İlk destek noktası 1930 dolar bu seviye altında fiyatlama için psikolojik destek noktası olarak 1925 ve 1920 dolar diğer destek bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Yükselişlerin gün içinde gerçekleşmesi durumunda ise 1935 dolar ve üstünde 1940 ile 1945 dolar seviyeleri direnç bölgeleri olarak takibimizde olacak.


GRAM ALTIN
Ons altın dün yukarı yönlü ataklarında istekli olsa da fiyatlamalarda baskı devam ediyor. Gün içerisinde 1930 dolar direnç seviyesini test eden ons altın geri çekilince gram altında da yükselişler sınırlı kaldı. Dün gün içerisinde 1681TL seviyesini test eden kıymetli metal 1677TL'den gün sonu kapanışı gerçekleştirdi. DolarTL'nin sınırlı pozitif etkisi devam ederken ons altın tarafında hafta ortasında yaşanacak fiyat dalgalanması yurtiçi gram altın fiyatında da etkili olacak. Teknik olarak, İlk direnç noktası olarak 1680TL takip edilirken bu seviye üzerinde 1685TL ve 1690TL seviyeleri izlenebilir. Geri çekilmelerde ise 1675TL noktası ilk destek olarak takip edilebilir. Bu fiyatlama altında ise 1670TL ve 1665TL diğer destek bölgeleri izleniyor olacak.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş