Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Global Piyasalarda Risk İştahının Seyri Fiyatlamaları Etkilemeye Devam Ediyor…

Yurtdışı gelişmeleri incelediğimizde, Japonya'da açıklanan Ulusal Tüketici Fiyat Endeksi verisi Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,1 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,5 düzeyinde artış gösterdi. St.Louis Fed Başkanı James Bullard yaptığı değerlendirmede, son dönemde yeniden terse dönen ABD Hazine tahvil getiri eğrisinden dolayı Fed'in para politikasını gevşetmeye devam etmesi gerektiğini ifade etti. Çin yetkili kurumlarından yapılan açıklamaya göre, Çin'in 75 milyar dolarlık ABD ürününe tarife uygulayacağını açıkladı. Çin 01 Eylül'den itibaren geçerli olmak üzere ABD'den ithal ettiği soya fasülyesine yüzde 5 ilave ek, ham petrol ithalatına yüzde 5 tarife uygularken, 15 Aralık'tan itibaren geçerli olmak üzere ABD otomobillerine yüzde 25 tarife uygulayacağı açıklandı. ABD'de açıklanan Yeni Konut Satışları verisi Temmuz ayında yüzde 12,8 düşüş ile 635 bin olarak gerçekleşti. Fed Başkanı Jerome Powell Jackson Hole Sempozyumu'nda yaptığı değerlendirmede, ülke büyümesi için uygun adımların atılacağını ifade eden başkan, ticaret savaşlarına dair belirsizlikler, global ekonomiye dair ivme kaybı, Hong Kong'da yüksek seyreden tansiyon ve Brexit sürecine yönelik gelişmeleri yakından izlemeye devam ettiklerini belirtti. Başkan, ülke ekonomisinin iyi bir konumda olduğunu fakat büyümeye yönelik aşağı yönlü risklerin artmaya devam ettiğini vurguladı. ABD Borsaları Cuma gününü düşüş ile tamamladı.

Yurtiçi gelişmeleri incelediğimizde, Haftanın son işlem gününde, kurun fiyatlamalarda 5,7414-5,7766 bölgesi aralığında hareket ettiği ve günü 5,7566 bölgesi civarında tamamladığı görüldü. BİST-100 Endeksi Cuma gününü yüzde 1,84 değer kazanımı ile 97.149 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 6,1 milyar TL olarak gerçekleşti

USDTRY

Haftanın son işlem gününde, Yurtiçinde sakin veri akışı takip edilirken, 5 yıllık ülke CDS risk priminde yaşanan yüksek seyrin TL fiyatlamalarını etkilemeye devam ettiği izleniyor. Çin Hükümeti'nin ABD'ye tarife misillemesi sonrasında küresel piyasalarda Yuan'da yaşanan dalgalı seyrin gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde volatiliteyi artırdığı görülüyor. Gün içerisinde, Fed Başkanı Powell'ın Jackson Hole Sempozyumunda yaptığı değerlendirme sonrasında global piyasalarda dolar fiyatlamalarda oynaklığın arttığı görüldü.

Bugün, Yurtiçinde açıklanacak olan İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı ve ABD'de Dayanıklı Mal Siparişleri verileri takip edilecek.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun psikolojik seviyesi olan 5,8000 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda kısa vadede 5,8500, 5,8800 ve 5,9200 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası geri çekilmelerin yaşanması durumunda ise kısa vadede 5,7500, 5,7200 ve 5,7000 destek seviyeleri izlenebilir.


EURTRY

Cuma günü, TL'de yaşanan toparlanma eğilimi ile birlikte çapraz fiyatlamalarında 6,3635 seviyeleri civarına kadar geri çekilmelerin yaşandığı görüldü. Gün içerisinde, Yurtiçinde 5 yıllık ülke CDS risk priminde yaşanan yüksek seyri TL fiyatlamalarını baskılamaya devam ederken, İtalya'da devam eden hükümet krizi Euro fiyatlamaları üzerinde oynaklığın yüksek seyretmesine neden olduğu izleniyor. Diğer taraftan, ABD ile Çin arasında ticaret savaşlarında tarife geriliminin yeniden gündeme gelmesi gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde baskıyı bir miktar artırdığı izleniyor.

Bugün, Yurtiçinde açıklanacak olan İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı ve Almanya'da IFO İş Dünyası Güven Endeksi verileri takip edilecek.
Teknik olarak bakıldığında, çaprazın psikolojik seviyesi olan 6,4360 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru geçişlerde 6,5200, 6,5500 ve 6,6000 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, çapraz fiyatlamalarında zayıf görünümün devam etmesi durumunda ise 6,3700, 6,3500 ve 6,3200 destek seviyeleri izlenebilir.


EURUSD

Haftanın son işlem gününde, Euro Bölgesi'nde sakin veri akışı izlenirken, global piyasalarda Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları takip edildi. Fed Başkanı Powell Jackson Hole sempozyumunda yaptığı değerlendirmede, ABD ve global ekonomiye dair aşağı yönlü risklere değinirken, başkan para politikası çerçevesinde faiz patikasına dair Eylül ayı toplantısı için net bir sinyal vermediği görüldü. Diğer taraftan, Çin'den ABD'ye yeni tarife yükümlülüğünün getirileceğinin açıklanması sonrasında global piyasalarda dolar fiyatlamalarında oynaklığın arttığı izleniyor.

Bugün, Almanya'da açıklanacak olan İFO İş Dünyası Güven Endeksi ve ABD'de Dayanıklı Mal Siparişleri verileri takip edilecek.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,1150 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,1185 1,1200 ve 1,1220 direnç seviyeleri izlenebilir. Olası, bu seviyenin aşağı yönlü geçilmesi durumunda ise 1,1100, 1,1080 ve 1,1050 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Cuma günü ons altının 1493-1530 geniş bant aralığında hareket ettiği görüldü. Gün içerisinde, Çin'in 01 Eylül tarihinden itibaren ABD'den ithal ettiği 75 milyar dolarlık ürüne ek tarife uygulayacağını açıklaması sonrasında global piyasalarda risk iştahında azalışlar yaşandığı görüldü. Fed Başkanı Powell Jackson Hole sempozyumunda yaptığı değerlendirmede, para politikası çerçevesinde faiz patikasına değinmemesi global piyasalarda dolarda oynaklığın artmasına neden olduğu izleniyor. Cuma günü, dolar endeksi ve ABD on yıllık tahvil getirisinde yaşanan gerileme kıymetli metalde yükselişleri desteklediği izleniyor.
Teknik olarak bakıldığında, ons altının psikolojik seviyesi olan 1540 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1560, 1565 ve 1570 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 1532, 1527 ve 1524 destek seviyeleri izlenebilir.

GBPUSD

İngiltere'de fiyatlamaları etkileyecek herhangi bir veri akışı bulunmazken, Brexit sürecine yönelik devam eden belirsizliklerin Sterlin fiyatlamalarını etkilemeye devam ettiği izleniyor. Gün içerisinde, Fed Başkanı Powell Jackson Hole sempozyumunda yaptığı değerlendirmede, Fed'in Eylül ayında gerçekleştireceği toplantısı öncesinde faiz patikasına dair değerlendirmede bulunmazken, başkan ABD ve global ekonomiye dair aşağı yönlü risklere vurgu yaptığı görüldü.

Bugün, ABD'de açıklanacak olan veri akışı takip edilecek.
 
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,2250 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,2330, 1,2350 ve 1,2390 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına sarkmalarda ise 1,2200, 1,2180 ve 1,2150 destek seviyeleri izlenebilir.


USDJPY

Haftanın son işlem gününde, Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları öncesinde global piyasalarda dolarda ve risk iştahında yaşanan toparlanma eğilimi ile birlikte parite fiyatlamalarında yukarı yönlü hareketlerin yaşandığı görüldü. Çin'den ABD'ye karşı ek tarife yükümlülüğün getirildiğinin açıklanması global piyasalarda risk iştahında azalışlara neden olurken paritenin gün içi kazançlarını geri verdiği görüldü. Gün içerisinde, Fed Başkanı Powell Jackson Hole sempozyumunda yaptığı değerlendirmede sonrasında global piyasalarda dolarda oynaklık arttığı izleniyor.

Bugün, ABD'de açıklanacak olan Dayanıklı Mal Siparişleri verisi takip edilecek.

Teknik olarak bakıldığında, paritenin psikolojik seviyesi olan 105,00 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine geçişlerde 106,00, 106,40 ve 106,90 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 104,00, 103,80 ve 103,50 destek seviyeleri izlenebilir.


HAM PETROL

Cuma günü, ham petrolün fiyatlamalarda 53,16-55,54 bölgesi aralığında hareket ettiği görüldü. Gün içerisinde, Çin'den ABD'ye 01 Eylül'den itibaren geçerli olma üzere ek tarife misillemesi global büyümede ivme kaybı yaşanabileceğine dair endişeleri artırması nedeniyle petrol fiyatlamaları üzerinde baskı oluşturmaya devam ettiği izleniyor. ABD'de Baker Hughes tarafından açıklanan sondaj kuyu sayısı verisi 16 adet azalış ile 754 adete geriledi.

Teknik olarak bakıldığında, ham petrolün psikolojik seviyesi olan 53,00 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 54,40, 55,00 ve 55,60 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 52,00, 51,85 ve 51,35 destek seviyeleri izlenebilir.

XAGUSD

Haftanın son işlem gününde, global piyasalarda risk iştahında yaşanan dalgalanma ve dolarda yaşanan toparlanma eğilimi sonrasında gümüş fiyatlamalarında baskının bir miktar arttığı izleniyor. Gün içerisinde, Çin'den ABD'ye ek tarife yükümlülüğün getirileceğine dair yapılan açıklamalar ticaret savaşlarında tansiyonu artmasına neden olurken global piyasalarda risk iştahında azalışların yaşandığı görüldü. Fed Başkanı Powell'ın Jackson Hole Sempozyumunda yaptığı değerlendirmede, ülke ve global ekonomiye dair aşağı yönlü risklere belirtirken, Fed'in faiz patikasının geleceğine değinmedi. Gün sonunda, gümüşün gün içi kayıplarını telafi ettiği ve günü 17,41 $ seviyeleri civarında tamamladığı görüldü.

Teknik olarak incelediğimizde, gümüşün psikolojik seviyesi olan 17,50 $ seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda, 18,00, 18,40 ve 18,90 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına geçilmesi durumunda ise 17,20, 17,00 ve 16,80 destek seviyeleri izlenebilir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.