Sabah Bülteni(Ahlatcı Yatırım)

VİRÜSE KARŞI TEMKİNLİ DURUŞ SÜRÜYOR

G7 maliye bakanları, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ekonomik etkileriyle mücadeleye yönelik gelişmeleri masaya yatırdı. ABD Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Hazine Bakanı Steven Mnuchin'in Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya ve İngiltere'den mevkidaşları ile Avrupa Komisyonu, Eurogroup, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'ndan yetkililerle görüştüğü bildirildi. G7 maliye bakanlarının düzenli iletişim halinde olduğuna işaret edilen açıklamada, Kovid-19 salgınına karşı zamanında ve etkili adımlar atma konusunda koordinasyon sağlamaya devam devam ettikleri aktarıldı. Açıklamada, maliye bakanlarının yerel ve uluslararası ekonomik müdahaleleri ele aldığı belirtilerek, G7 ekonomilerindeki iyileşmelerin üzerinde durulduğu kaydedildi.

ABD'de konut piyasası endeksi, Ağustos'ta bir önceki aya göre 6 puan artarak 78 değerine çıktı ve Aralık 1998'den bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştı. ABD Ulusal Konut Üreticileri Birliği (NAHB), ağustos ayına ilişkin konut piyasası endeksini açıkladı. Aralık 1998'den bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye ulaşan endekse ilişkin piyasa beklentisi, ağustosta 73 değerini alması yönündeydi. Konut piyasası endeksi, temmuzda bir önceki aya göre 14 puan artarak 72 değerine çıkmış ve ekonomik normalleşmenin başlamasıyla mayısta yakaladığı toparlanma eğilimini sürdürmüştü. Öte yandan New York Fed'in genel işletme koşulları endeksi Ağustos'ta 3.7'ye gerileyerek beklenenden kötü geldi. Temmuz verisi 17.2 ile Kasım 2018'den bu yana en yüksek değeri almıştı. Zayıf gelen imalat göstergesi, koronavirüsün güçlü toparlanmanın önünü kesmeye devam ettiğini işaret ediyor.

Avrupa borsaları Çin Merkez Bankası'nın finans sistemine nakit enjekte etmesi ve böylelikle para politikasını daha da gevşeteceğini işaret etmesinin etkisiyle İtalya hariç günü yükselişle kapattı. Kapanışta, gösterge endeksi Stoxx Europe 600 yüzde 0,32 yükselerek 369,26 puandan kapandı. Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,18 artarak 4.971,94 puana yükseldi. Almanya'da DAX 30 endeksi günü yüzde 0,15 yükselişle 12.920,66 seviyesinden tamamladı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,61'lik artışla 6.127,44 seviyesinden kapandı. Öte yandan, İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi ise yüzde 0,39 değer kaybederek 19.950,32 puana geriledi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, konut satışlarında Temmuz'da tüm zamanların rekorunun kırıldığını belirterek, "Vatandaşlarımızın ev sahibi olması noktasında kamu bankalarımızın payı büyük. Bankalarımıza teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı. Berat Albayrak ayrıca "Türkiye, hane halkı borçluluğunda 1291 dolarlık kişi başı borç miktarıyla gelişmekte olan ülkeler ve dünya ortalamasının çok altında. Kamu borçluluğu rakamları ise dünya ortalamasının 3'te 1'idir. Türkiye gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere kıyasla çok daha iyi durumda" dedi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 10 milyar TL'lik 16 Eylül vadeli repo ihalesi açtı. TCMB'nin internet sitesinde yer alan açıklamada "Likidite yönetimi kapsamında atılan sıkılaştırma adımları çerçevesinde, 10 milyar TL tutarında geleneksel yöntemli repo ihalesi düzenlenmiştir. Repo ihalesinin vadesi 16 Eylül 2020 olarak belirlenmiştir." dendi. Merkezi yönetim bütçesi ise Temmuz'da 29.7 milyar TL açık verdi.

USDTRY

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yurt içerisinde sanayi üretimi ve perakende satış hacmi takip edilirken cari işlemler dengesi Haziran ayında 2.93 milyar dolar açık verdi. ABD tarafında ise perakende satışlar, sanayi üretimi ve Michigan tüketici güveni açıklandı. Haftanın ilk işlem gününde yurt içerisinde merkezi yönetim bütçesi Temmuz ayında 29.7 milyar TL açık verirken, ABD'de Empire State İmalat Endeksi Ağustos ayında 3.7 ile beklenenden kötü geldi. Gün içerisinde ABD'nin teşvik paketine ilişkin belirsizliklerin artması ve birinci faz ticaret anlaşmasının yeniden görüşülmesinin ertelenmesi kurdaki yükselişi sınırlandıran unsurlar olarak karşımıza çıkarken, Türk varlıklarındaki zayıf görünüm ile kurun 7,35 seviyesi üzerinde yukarı yönlü hareketlerin devam ettiği gözlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 7,36 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek alımlar ile birlikte kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,39, 7,42 ve 7,45 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 7,33, 7,30 ve 7,27 destek seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yurt içerisinde sanayi üretimi ve perakende satış hacmi takip edilirken cari işlemler dengesi Haziran ayında 2.93 milyar dolar açık verdi. Euro Bölgesi ekonomisi ise koronavirüs salgını nedeni ile yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 12,1 küçüldü. Haftanın ilk işlem gününde yurt içerisinde merkezi yönetim bütçesi Temmuz'da 29.7 milyar TL açık verdi. Paritedeki 1.1850 seviyesi üzerindeki seyirden gücünü almaya devam eden Euro ve takip edilen gelişmeler ile birlikte güne 8,73 seviyesinde başlayan çaprazın gün sonunda 8,75 seviyesi üzerinde yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 8,77 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 8,74 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 8,80, 8,83 ve 8,87 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile kurdaki eğilimin aşağı yönlü olmasında ise 8,74 8,71 ve 8,68 destek seviyeleri takip edilebilir

EURUSD

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Euro Bölgesi ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 12,1 küçülürken, ABD tarafında perakende satışlar Temmuz ayında yüzde 1.2 artışla 2.1'lik beklentilerin gerisinde kaldı. Açıklanan ABD sanayi üretimi beklentiler doğrultusunda yüzde 3.0 arttı. ABD Michigan tüketici güveni ise 72.5 seviyesinden 72.8'e yükseldi. Haftanın ilk işlem gününde nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, beklentilerin altında gelen ekonomik veriler, ABD'nin teşvik paketine ilişkin belirsizliklerin artması ve birinci faz ticaret anlaşmasının yeniden görüşülmesinin ertelenmesi Dolar'da zayıflığın sürmesine neden olduğu takip edildi. Euro tarafında ise dikkatler Eurogroup toplantısı üzerinde olmaya devam ederken gün içerisinde Dolar'da devam eden zayıf seyir ile birlikte paritenin 1,1850 seviyesi üzerinde yukarı yönlü hareketlerin sürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,1890 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1860 destek seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,1920, 1,1950 ve 1,1980 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,1860, 1,1840 ve 1,1810 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde ABD'nin teşvik paketine ilişkin belirsizlikler, açıklanan ABD verileri ve on yıllık Tahvil faizlerindeki toparlama sonucu Ons Altın'ın baskı altında kaldığı takip edilmişti. Haftanın ilk işlem gününde ise Çin Başbakan yardımcısı Liu He'nin ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile yapılması planlanan görüşmenin ertelenmesi, gündemde olan jeopolitik gerginliğin sürmesi ve Dolar'daki zayıf görünümün değerli metale destek olduğu gözlenirken güne 1940 seviyesinde başlayan Ons Altın'ın yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın'ın 1992 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın'ın yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 2000, 2010 ve 2018 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda ise 1985, 1978 ve 1970 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde İngiltere'de zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD tarafında perakende satışlar, sanayi üretimi ve Michigan tüketici güveni takip edildi. Haftanın ilk işlem gününde ise Birleşik Krallık'ta zayıf veri akışı sürerken, ABD'de Empire State İmalat Endeksi Ağustos ayında 3.7 ile beklenenden kötü geldi. Gün içerisinde ABD'nin teşvik paketine ilişkin belirsizliklerin artması ve birinci faz ticaret anlaşmasının yeniden görüşülmesinin ertelenmesi ile Dolar'da zayıf seyir devam ederken, güne 1,3080 seviyesinde başlayan paritenin yukarı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,3130 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3080 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3170, 1,3220 ve 1,3280 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3080, 1,3030 ve 1,2980 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde Japonya'da nispeten zayıf ekonomik veri akışı devam ederken, ABD tarafında perakende satışlar, sanayi üretimi ve Michigan tüketici güveni takip edildi. Haftanın ilk işlem gününde Japonya ekonomisi, koronavirüs salgını nedeni ile yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 27.8 ile beklentilerden daha sert daraldı. ABD'de Empire State İmalat Endeksi Ağustos ayında 3.7 ile beklenenden kötü geldi. Gün içerisinde takip edilen gelişmeler ve Dolar'daki zayıf seyir açıklanan büyüme verisine rağmen Japon Yeni'nin güvenli liman görünümüne destek olurken, paritenin aşağı yönlü hareketini sürdürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 105,60 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 105,30 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 105,90, 106,20 ve 106,60 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 105,30, 105,00 ve 104,70 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

Geçtiğimiz Cuma günü ABD ve Çin başta olmak üzere dünya ekonomilerinin beklenenden daha hızlı toparlanabileceğine dair beklentiler Petrol fiyatlarına destek olmayı sürdürürken, artan vaka sayılarının Petrol fiyatları üzerindeki olumsuz etkileri ile birlikte Brent Petrol'de aşağı yönlü hareketi takip edilmişti. Haftanın ilk işlem gününde ise Çin Başbakan yardımcısı Liu He'nin ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ve ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin ile yapılması planlanan görüşmenin ertelenmesi ve artan vaka sayıları arz endişelerini artırırken, ABD Ticaret Bakanı Ross'un Çin ile ABD arasındaki ticarete yönelik olumlu açıklamalarının ardından Brent Petrol'de yukarı yönlü hareketler takip edildi.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol'ün 45,20 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 44,80 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol'deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 45,80, 46,20 ve 46,70 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 44,80, 44,20 ve 43,60 destek seviyeleri takip edilebilir.

GAUTRY

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde kurda 7,35 seviyelerinde yukarı yönlü sınırlı hareketler devam ederken, Ons Altın'daki sınırlı geri çekilme sonucu Gram Altın'ında 460 seviyelerinde yatay hareket takip edildi. Haftanın ilk işlem gününde ise kur tarafında yukarı yönlü sınırlı hareketler sürerken, takip edilen gelişmeler ve zayıf Dolar'ın etkisi ile yükselişini sürdüren Ons Altın'a paralel olarak Gram Altın'da da yukarı yönlü hareketin sürdüğü izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın'ın 472 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 469 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 475, 477 ve 480 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın'daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 469, 467 ve 464 destek seviyeleri takip edilmelidir.


 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.