Sanayi Üretimi Analizi (Gedik Yatırım)

Sanayi üretiminde toparlanma Ocak ayına taşındı
 
 
Sanayi üretimi Ocak’ta aylık %1,9, yıllık %4,5 artış gösterdi. Temmuz ayıyla birlikte zayıflama gösteren sanayi üretiminde aralık ve ocak aylarında toparlanma emareleri ortaya çıkmış görünüyor. Şöyle ki, Temmuz’dan Kasım’a kadarki dönemde yaklaşık %4,4 düşüş gösteren mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi endeksinin Aralık’taki %1,7’lik artışın ardından Ocak’ta da %1,9’luk aylık artış gösterdiği görülüyor. Endeksteki bu artış aynı dönemde imalat PMI endeksinin 45,7’den 50 eşik değerinin üzerine yükselmesi ile uyumlu görünse de, Ocak’taki toparlanmanın beklentilerin bir miktar üzerinde gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Bu iyileşmeye karşın, sanayi üretimi endeksinin Haziran’da ulaştığı seviyenin halen %1,0 kadar altında bulunduğun da belirtmek lazım. Yıllık bazda bakıldığında ise takvim etkisinden arındırılmış endekste %4,5’lik, arındırılmamış endekste ise %7,0’lik bir artış var.
 
Sektörler arasında büyüme performansı ciddi şekilde farklılaşıyor. Bununla beraber, büyüme performansının alt sektörler arasında ciddi şekilde ayrıştığını belirtmek gerek. Aslında birçok sektörde yıllık üretim artışları gözlense de, tekstil ve ana-metal gibi toplam üretim içinde yüksek ağırlığa sahip iki sektörde yıllık bazda 12.4% ve %8,7 gibi ciddi üretim düşüşleri var. Benzer şekilde, yüksek ağırlığa sahip kimyasal ürünler sektöründe ise %3,5’luk bir üretim düşüşü var. Bunlar yanında, görece az ağırlığa sahip olsalar da, kağıt ve kayıtlı medyanın basımı gibi sektörlerde de %12,4 ve %20’0 gibi çift haneli üretim düşüşleri yaşanmış. Öte yandan, ciddi üretim artışı kaydeden sektörler olarak, motorlu taşıtlar (%20,6), makine-teçhizat (%20,2), elektrikli teçhizat (%13,8), metal eşya (%11,3), plastik ürünler (%9,9), metalik olmayan mineral ürünler; çimento, cam, seramik, vs.(%9,7) ve gıda (%9,5) sektörleri sayılabilir.
 
Depremin etkisiyle Şubat’ta sanayi üretimde daralmaya geçilmesi muhtemel görünüyor. Özetle, 6 Şubat’taki deprem öncesinde imalat PMI, kapasite kullanımı, tüketici kredileri, tüketim malı ithalatı gibi birçok öncü göstergede gözlemlediğimiz ekonomik aktivitedeki canlanma emarelerini ocak ayı sanayi üretimi verisi de teyit etmiş oldu. Ancak, depremin ardından bölgede yaşanan işgücü ve üretim kayıpları nedeniyle bu canlanma bir süreliğine sekteye uğrayacak. Depremden etkilenen 11 ilin toplam GSYH içindeki payı %10’a yaklaşırken, sanayi üretimi içindeki payları %11’in biraz üzerine çıkıyor. Görece daha fazla etkilenen Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Gaziantep ve Malatya illeri için bu oran %8’e yaklaşıyor. Örneğin, sanayi üretimi için önemli bir öncü gösterge olan elektrik tüketiminde yıllık düşüş (ülke genelinde) şubat ayının son haftasından itibaren çift hanelere yaklaşmış durumda. Dolayısıyla, özellikle bu illerdeki üretim kayıplarına bağlı olarak, şubat ayında sanayi üretiminde yıllık büyümenin negatif bölgeye (%4-5 oranında) geçtiğini tahmin ediyoruz.

 
 Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Hindistan'da döviz rezervleri 3 Mart haftasında 562.40 milyar dolar (Önceki: 560.94 milyar dolar)
TCMB'nin 2 hafta vadeli 800 milyon euro tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesinde teklif 415 milyon euro
TCMB'nin 1 ay vadeli 500 milyon dolar tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesinde teklif 251 milyon dolar
TCMB'nin 2 hafta vadeli 1.3 milyar dolar tutarında döviz karşılığı TL swap ihalesinde teklif 1.35 milyar dolar
BofA: Global nakit fonlarına 8 Mart ile sona eren hafta 18.1 milyar dolar giriş oldu
BofA: Global tahvil fonlarına 8 Mart ile sona eren hafta 8.2 milyar dolar giriş oldu
Facebookta Paylaş