Sanayi Üretimi Analizi (İş Yatırım)

Küresel enflasyon şokuna ve finansal koşulların bozulmasına rağmen Mayıs imalat sanayi üretimi aylık %0,5 büyüme ile gücünü koruyor. Yıllık büyüme %9,1 gibi yüksek bir hızla devam ediyor. Manşet veri bizim için kısmen pozitif sürpriz. Haziran başında açıklanan Mayıs manşet PMI 49,2 ile ekonominin daralma bölgesinde olduğuna işaret ediyordu.

 
Öte yandan yakından takip ettiğimiz sektörel PMI üretim alt endeks detayları bazı sektörlerde üretimin güçlendiğini teyit ediyordu. Bu anlamda tamamen sürpriz olmadığını ekleyelim.

İmalat sektörünün geniş kapsamlı gruplarına baktığımızda dayanıklı tüketim (%-1,4) ve dayanıksız tüketim (%-0,7) gruplarının beklentimize uygun bir şekilde daraldığını, sermaye malı (%2,4) ve ara malının (%0,7) pozitif ayrıştığını anlıyoruz.

Sektörler itibariyle aylık rakamlara bakıldığında sert ayrışmalar dikkat çekiyor. Giyim eşyaları (%-5,8), ana metal (-%2,3), elektrikli teçhizat (%-1,6), fabrikasyon metal (%-1,5), plastik (%-1,2), mobilya (%-1,0) sert daralırken, bilgisayar-elektronik (%9,1), otomobil harici (gemi) taşıtlar (%8,3), eczacılık (%5,2), petrol (%5,1), deri (%4,3), kimyasallar (%4,1), gıda (%3,1), metalik olmayan mineraller (%2,9), motorlu kara taşıtı (%0,8) ve makine-ekipman (%0,5) büyümeye devam ediyor.

Haziran ayı PMI rakamları ise üretimdeki toparlanmanın geçici olduğunu, genele yaygın ve belirgin bir daralmanın başlayacağına işaret ediyor. Fiyat artışları ve talep yetersizliğinin üretim üzerinde etkileri hissedilmeye başlıyor. Giyim-deri ve kara-deniz taşıtları dışında tüm sektörler daralma bölgesinde. Yeni siparişler hem yurtiçinde hem de ihracat tarafında daralıyor.
 
Küresel gelişmeler ve öncü göstergeler, öngörümüzden daha dirençli olsa da yılın ikinci yarısında aydan aya daralmaya başlayacak bir ekonomiye işaret ediyor. Buna rağmen yüksek baz etkisi ve perakende satışların güçlü seyrine dayanarak 2022 geneli için %4,0 büyüme tahminimizi koruyoruz. Bu tahmin, i) küresel finansal sıkılaşma, ii) Avrupa’nın yavaşlaması ve iii) kredi büyümesini baskılayan politikalar sebebiyle yılın ikinci yarısında %2,0’nin altına gerileyen bir yıllık büyüme varsayımına dayanıyor.

 Detaylı bilgi almak, İş Yatırım’ın güncel raporlarına ulaşmak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

https://arastirma.isyatirim.com.tr/2022/07/14/mayis-2022-sanayi-uretim/
 
İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                           ***
                  Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: Kuzey Akım1'in gelecekteki çalışması gaz talebine ve tek taraflı yaptırımlara bağlı olacak
RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: RUSYA, TÜRKİYE, UKRAYNA VE BM ARASINDA TAHIL KONUSUNDAKİ İLETİŞİMLER DEVAM EDECEK
AB/Gentiloni: Komisyon İtalya'daki siyasi olayları endişe ve şaşkınlık içinde takip ediyor
Fitch: Yeni araç, makroihtiyati ve sermaye akışı yönetimi önlemlerinin yanı sıra makroekonomik ve finansal istikrar risklerini azaltmadı
Fitch: Türkiye'de ekonomi politikası karışımı ülke kredi risklerini arttırdı
Fitch: Türkiye'de giderek daha fazla müdahaleci ve öngörülemeyen politikalar, iç güveni ve dış finansmana erişimi daha da zayıflatabilir
RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI SÖZCÜSÜ: G7 ÜLKELERİNİN PETROL TAVAN FİYATINA YÖNELİK GİRİŞİMLERİ FİYATLARDA ARTIŞLA SONUÇLANABİLİR
BOE KREDİ KOŞULLARI ANKETİ: KURUMSAL KREDİ TALEPLERİNİN GERİLEMESİ BEKLENİYOR
Euro Bölgesi para piyasaları ECB'nin Eylül'de 50 baz puan faiz artırmasına %50'nin üzerinde ihtimal veriyor - Refinitiv
Facebookta Paylaş