Sanayi Üretimi (Oyak Yatırım)

Aylık üretimde üst üste dördüncü kez daralma
Yıllık üretim %1,1 arttı... Sanayi üretimi Ekim ayında yıllık bazda %1,1 artarak %1,7 olan beklentimizin hafif altında kalırken, aylık bazda üretim Eylül ayındaki %0,1'lik daralmanın ardından %0,4 düştü. Elektrik, gaz, buhar üretimi ve imalat sektörleri sırasıyla aylık %2,3 ve %0,3 daralırken, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe üretim Ekim ayında %3,2 oranında genişledi. Bu arada, Ekim ayında mevsimsellikten arındırılmamış üretim artışı yıllık bazda %3,8 oldu. Diğer taraftan, sanayi üretimi üst üste dördüncü ayda da aylık bazda daralırken, bu durum son 5 ayın imalat PMI verilerinde de görülmüştü. Son iki yılın ekonomi politikası tüketim odaklı olması sebebiyle önümüzdeki dönemde sanayi üretiminin perakende satışlara göre daha dirençli kalmasını bekliyoruz. Ayrıca, Avrupa'daki hafif iyileşmenin kademeli de olsa ihracat rakamlarını desteklemesi ve bunun da imalat sektörüne olumlu yansıması muhtemel gözüküyor.
Alt kategorilerde karışık görünüm... Sermaye malı üretimi Ekim'de aylık bazda %1,0 gerilerken, yıllık büyüme oranı %8,8 oldu. Deprem bölgesinin yeniden inşası ve kentsel dönüşümün ardından inşaat sektöründeki olumlu görünümün önümüzdeki dönemde sermaye mallarına olan talebi yüksek tutması bekleniyor. Ayrıca, makine ve ekipmanların onarımı ve kurulumu bir önceki aya göre %14,0, bir önceki yılın aynı ayına göre %24,6 artarak şirketlerin sermaye yatırımlarındaki güçlü iştahına işaret ediyor. Ara malı üretim endeksi Ekim ayında bir önceki aya göre %0,2 artarken, enerji üretimi %0,6 arttı. Diğer taraftan, dayanıksız tüketim malları üretimi bir önceki aya göre %2,5 oranında daraldı. Yüksek teknoloji üretimindeki etkileyici büyüme Ekim ayında aylık %14,3 daralma ile dururken, yıllık büyüme oranı %9,5 ile trendin gücünü gösterdi. Orta-düşük teknoloji üretim endeksi Ekim ayında bir önceki aya göre %0,2 artarken, yüksek-orta teknoloji ve düşük teknoloji üretimi sırasıyla %0,2 ve %0,6 düştü. Yılın başında asgari ücrete yapılan zammın düşük teknolojili üretim üzerindeki baskıyı artırması muhtemeldir.
Alt sektörlerde hafif pozitif tablo... Ekim ayında 10 sektör aylık bazda daralırken, 15 sektör büyüme gösterdi. Gerileyen sektörler arasında yer alan içecek üretimi, bazı ürünler yönelik devam eden protestolar ve yağışlı hava koşulları nedeniyle aylık bazda %18,1, yıllık bazda ise %6,7 oranında geriledi. Elektrik üretimi de Ekim ayında büyük ölçüde geçen aydan gelen yüksek baz nedeniyle %8,8 oranında geriledi. TCMB'nin faiz artırımlarının ardından bilgisayar, elektronik ve optik ürünlerin üretimi aylık %1,5 düşüşle ivme kaybetmeye devam ediyor. Daha iyi performans gösteren sektörler arasında gıda üretimi aylık bazda %7,9 artarken, tekstil sektörü Ekim ayında aylık bazda %3,5 büyüme ile toparlanma gösterdi. Ocak ayındaki asgari ücret artışının maliyet tabanını önemli ölçüde artıracak olması nedeniyle, tekstil sektöründeki artış önümüzdeki dönemde sürdürülemeyebilir. Motorlu kara taşıtları, römork ve yarı römorklardaki güçlü seyir Ekim ayında yıllık %14,0 ve aylık %6,3 büyüme ile devam etti. Mobilya sektörü de Ekim ayında tüketici kredisi faiz oranlarındaki artışa rağmen toparlanma gösterdi, ancak bu toparlanma uzun sürmeyebilir.


Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş