TCMB enflasyon raporu değerlendirme (Gedik Yatırım)

TCMB 2022 sonu enflasyon tahminini %23,2 olarak belirledi. TCMB yılın ilk enflasyon raporu toplantısında, 2022 sonu TÜFE enflasyonu tahminini %11,8’den 23.2%’ye (18.6%-27.8%) revize etti. Geçen raporda %7,0 olarak açıkladığı 2023 sonuna ilişkin tahminini ise %8,2 (3.4%-10.3%) olarak güncelledi.
TCMB 2022 enflasyon tahminindeki revizyonun kaynaklarını şöyle sıralıyor:
§ Türk Lirası cinsi ithalat fiyatlarındaki güncelleme: +4,2 puan. Örneğin, 2022 yılı ortalama Brent petrol varil fiyatı varsayımı 77,5 $’ten 80,4 $’a yükseltildi.
§ Yönetilen fiyat ayarlamaları kaynaklı güncelleme: +3,0 puan.
§ Gıda enflasyonunda güncelleme: +2,5 puan. Sene sonu projeksiyonu %13,9’dan %24,2’ye revize edildi.
§ Birim işgücü maliyetlerindeki artış: +2,0 puan
§ Çıktı açığı tahmininde güncelleme: -0,3 puan.
TCMB TÜFE enflasyonunun Mart/Nisan aylarında %50-55 seviyelerine ulaştıktan sonra, son çeyrekte keskin bir şekilde gerilemesini bekliyor. Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın tesisi için atılan adımlar ile birlikte, enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörüyor. Bununla beraber, TCMB’nin yayınladığı enflasyon patikasına ilişkin grafiklere bakıldığında, TCMB’nin TÜFE enflasyonunun Mart/Nisan aylarında %50-55civarına yükselmesini, Ekim’e kadar %40’ın üzerinde kalmasını ve son çeyrekte ise baz etkilerinin yardımıyla keskin bir düşüşle %23,2’ye gerilemesini beklediğini görüyoruz. Buna göre, TCMB’nin kısa vadeli enflasyon beklentilerinin piyasa beklentilerine yakın olduğunu söyleyebiliriz.
TCMB’nin sene sonu enflasyon beklentisi ise kura ilişkin iyimser görüşünü yansıtıyor olabilir. TCMB’nin kısa vadeli beklentileri piyasa ile uyumlu olsa da, sene sonu tahmininin %30 civarında şekillenen piyasa tahminlerinin altında kaldığı görülüyor. Bunun da, TCMB’nin TL’deki stabilizasyon konusunda piyasaya göre iyimser beklentisinin bir yansıması olduğunu düşünüyoruz. Örneğin, TCMB’nin düzenlediği son piyasa katılımcıları anketinde, sene sonu $/TL kuru ve TÜFE enflasyonuna ilişkin medyan beklentiler 16,13 ve %29,8 seviyelerine işaret etmekteydi. Buna karşın, sene sonunda $/TL kuru 13,00 civarında şekillenecekse, sene sonu için %23,2 tahmini de makul sayılabilir. Buna göre, TCMB’nin piyasa beklentilerine göre iyimser kalan sene sonu TÜFE enflasyonu tahmininin, daha ılımlı kur beklentisine dayandığını düşünüyoruz.
TCMB kalıcı fiyat istikrarı için “Liralaşma” stratejisinin önemine dikkat çekiyor. TCMB raporda yeni bir terim olarak “Liralaşma” kelimesini kullanırken, kalıcı fiyat istikrarının sağlanmasının bu strateji ile, yani finansal sistemin asli unsurunun Türk lirası haline getirilmesiyle mümkün olacağını belirtiyor. Buna göre, Liralaşma stratejisinin yeni finansal ürünler, teminat çeşitlendirilmesi ve likidite yönetimi uygulamaları vasıtasıyla, Türk lirasının sistemdeki kullanımını merkeze alan bütüncül bir yaklaşımla oluşturulacağını söylüyor. Bu bağlamda, kur korumalı TL mevduat ürününü bu hedefe ulaşmak konusunda önemli bir adım olarak görüyor. TCMB bunun dışında, TL likidite yönetiminde swap işlemlerinin payının azaltılıp APİ fonlamasının payının arttırılması, fonlama yapısında Türk lirası cinsinden kıymetlerin teminat olarak kullanımının arttırılması (döviz cinsi kıymetlerin payının azaltılması) ve Hazine’nin yeni ihraçlarında döviz cinsi tahvillerin payının azaltılması gibi adımların atılacağını belirtiyor. TCMB’nin bu stratejiyi öne çıkararak, TL’nin stabilizasyonunun sadece politika faizinin seviyesine bağlı olmadığını ve finansal sistemin Liralaşması yoluyla da kurda stabilizasyonun sağlanabileceğini öne çıkarmaya çalıştığını düşünüyoruz. Buna göre, bu açıklamalar heterodox politikalara devam etme niyetinin bir yansıması olarak da okunabilir.
 
 Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
BİST 100 ENDEKSİ BUGÜN % 2.38 YÜKSELDİ (1997), TOPLAM GÜNLÜK İŞLEM HACMİ 33 MİLYAR 917 MİLYON TL OLDU
BEYAZ SARAY: BİDEN, 7 ŞUBAT'TA ALMANYA BAŞBAKANI SCHOLZ İLE BEYAZ SARAY'DA BİR ARAYA GELECEK GİBİ GÖRÜNÜYOR
ABD'DE KESİNLEŞMEMİŞ KONUT SATIŞLARI ARALIK'TA YILLIK:%-6.9 (ÖNCEKİ: %-2.7)
ABD TİCARET BAKANI RAİMONDO: FED FAİZ ARTIRMAYA KARAR VERİRSE FİYATLARIN DÜŞECEĞİNİ VE ENFLASYONDAN BUNALMIŞ HALKIN BİRAZ RAHATLAYACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM
ABD'DE SAVUNMA SANAYİ HARİÇ SİPARİŞLER ARALIK'TA: %+0.1 (ÖNCEKİ:%+2.0)
Facebookta Paylaş