TEB Genel Müdürü Leblebici: Reel faiz seviyesi yatırım için uygun - NBE

Nasıl Bir Ekonomi (NBE) gazetesinde yayınlanan habere göre; TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, küresel ekonominin 2025’te toparlanmış olacağını, rekabet ortamının kızışacağını belirterek, “Üretken büyüme stratejisini hazırlayan, yeni pazar anlaşmalarını yapan, satın alma ve yatırımlarına odaklanan şirketler kazanır” dedi. Leblebici, bunu sağlayacak borçlanma için önemli olanın reel faiz olduğu vurgusunu yaptı.

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, küresel rekabetin kızışacağı 2025 yılına hazırlık yapmak isteyen şirketlerin 2024’te stratejik adımlarını atmaları gerektiğini anlatarak, yatırım ve satın almalarda önemli olanın reel faiz olduğuna dikkat çekti. Leblebici, “Enflasyon göze alındığında piyasadaki reel faiz borçlanılabilecek düzeyde. 2024, küresel rekabetin kızışacağı 2025-2026’ya hazırlık yılı olarak görülmeli” diye konuştu.

EKONOMİ’nin sorularını yanıtlayan TEB Genel Müdürü Ümit Leblebici, “2024 bence tekrar büyüme ve verimlilik senesi” diyerek, “Global ortağımız BNP Paribas ile de paylaşıyorum. 2024, ‘üretken büyüme stratejisi senesi’ olmalı. İş insanlarımızla konuşurken, reel sektörle bir araya geldiğimizde onlara da öneriyorum. Aslında fırsatlar var. Üretken büyüme stratejisini yapan kazanacak. 2024-2025’te şirket alacaklarsa alsınlar, büyüme planları varsa harekete geçsinler, çünkü bunları yapmazlarsa, 2025’te dünyada bunları yapmış olanlarla rekabet edemeyecekler. 2025 ve 2026’da rekabet daha zor olacak. 2025’te dünya kendini toparlamış olacak. Buna hazırlık yapan, yeni pazar bağlantılarını şimdiden kuran kazanır” şeklinde konuştu.

Hem yurt içinde hem yurtdışında satınalma dönemi
Şirketlerin artık sadece iç pazarda ve yurtdışında alıştıkları pazarlara satış yapması döneminin bittiğini kaydeden Leblebici, “Tekrar tekrar yeni pazar peşinde koşmak lazım. Devletin de Eximbank kredileriyle bu hareketi desteklemesi kolektif bir ivme yaratır. Firmalar, özetle sadece bulunduğu hatta değil o hattın genişlemesine bakacaklar. Bir de satınalmalar göreceğiz. Türk şirketleri yurt dışında satınalmalar yapacaklar. Eğer yurt içinde de üreten büyüme olursa yurtdışından da pek çok firma tekrar Türkiye’de büyüme iştahına girebilir. Biz de banka olarak yurtdışında şirket almak isteyeni de, içerde satınalma yapmak isteyeni de destekleriz” diye konuştu.

https://www.ekonomim.com/ekonomi/onemli-olan-reel-faiz-rekabete-hazirlanan-yatirimini-yapsin-haberi-723420