Temmuz Ayı Enflasyon Değerlendirmesi (Ahlatcı Yatırım)

TÜKETİCİ FİYAT ENDEKSİ, Temmuz 2021

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 1,80, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 18,95 artış kaydetti. On iki aylık ortalamalara göre enflasyon oranı ise yüzde 15,15 olarak gerçekleşti.

TÜFE’de yıllık olarak en çok artış gösteren ana harcama gruplarında değişlik gözlemlendi. Yüzde 24,92 ile Gıda ve alkolsüz içecekler en çok artış gösteren ana grup olurken yüzde 24,62 ile Ulaştırma ve yüzde 22,70 ile Ev Eşyası artış gösterdi. En az artış gösteren ana gruplarda değişiklik olmadı ve en az artış gösteren ana harcama grupları sırasıyla yüzde 1,80 ile Alkollü İçecekler ve Tütün, yüzde 4,41 ile Haberleşme ve yüzde 8,54 ile Giyim ve Ayakkabı oldu.

Ana harcama grupları aylık olarak incelendiğinde 2021 yılı Temmuz ayında yalnızca iki ana harcama grubu azalış gösterirken bu harcama grupları yüzde 2,13 ile Giyim ve ayakkabı ve yüzde 0,06 ile Ev Eşyası oldu. En fazla artış gösteren ana harcama grupları ise, yüzde 5,07 ile Konut, yüzde 2,77 ile Gıda ve Alkolsüz İçecekler ve yüzde 2,72 Lokanta ve Oteller oldu. Temmuz 2021’de endeks kapsamına alınan alınan 415 maddenin 284’ünde ortalama fiyatlarda artış gerçekleşti.

Geçtiğimiz hafta yayınlanan III. Enflasyon raporuna göre TCMB, 2021 yılsonundaki enflasyon tahmini yüzde 12,2’den 14,1’e, 2022 yılsonunda yüzde 7,5 olan tahmini yüzde 7,8’e yükseltti. Yılın son çeyreğinde belirli bir şekilde düşüş eğiliminin görüleceği belirtilirken politika faizinin enflasyon oranı üzerinde kalmaya devam edeceği vurgulandı. Temmuz ayı enflasyon oranının beklentinin üzerinde yıllık yüzde 18,95 seviyesinden gerçekleşmesi sonrasında bir önceki ay 1,47 puan olan reel getiri 0,05 puana geriledi. Enflasyon raporunun yayınlandığı gün basın toplantısında konuşan Başkan Kavcıoğlu, ÜFE yükselince TÜFE’nin de yükseleceği algısının yaratılıyor olacağına ilişkin yorumları sonrasında gözler ÜFE’ye çevrilmişti. ÜFE, 2020 Temmuz ayında yıllık yüzde 8,33 artış gösterirken 2021 Temmuz ayında yüzde 44,92 artış gösterdi. ÜFE’de yıl içerisinde görülen sert yükselişte, artan emtia fiyatları ile yaşanan arz kesintileri ve Türk Lirası’ndaki değer kaybının önemli etken olduğunu söyleyebiliriz. Endeksler arasında geçişkenliğin artması halinde TÜFE’deki seyir artarak devam edebilir.

Politika faizinin enflasyonun üzerinde kalacağının vurgulanması sonrasında 12 Ağustos’ta gerçekleştirilecek olan TCMB PPK toplantısı yakından takip edilecek. Enflasyondaki seyrin yaz boyunca devam etmesi faiz tartışmalarını artıracaktır. Buna ek olarak, delta varyantı kaynaklı vaka sayılarının artmasıyla birlikte tekrardan kapanma haberlerinin açıklanması ekonomiler üzerindeki stresi artırıyor. Eylül ayı itibariyle FED’in varlık programında değişikliğe gitmesi ve faiz artışı ortamına piyasaları hazırlaması gelişmekte olan ülke piyasalarında önemli etkiye sahip olacaktır.




 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş